Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
No bo po co w anime o tym mówić skoro opening wszystko wyjaśnia
A ten kokon to dokładnie tak samo jak zwykła ciąża.Tylko że wtedy rodzi się zwykłe dziecko a z kokona rodzi się Haibane.
Z tego co Rakka mówiła dla Washi wynika że w poprzednim świecie była nieszczęśliwa(9 odc),mówiła również że skrzywdziła kogoś. Więc żeby wszystko pasowało do siebie to nic innego mi na myśl nie przychodzi.
Bo staram się swoje wnioski wygłaszać w oparciu o to co powiedzieli chociaż oczywiście mogę coś źle zrozumieć.
Ona mówiła o tym, co było w jej śnie, mogło się jej wydawać, że to też było w jej poprzednim życiu, ale to nie znaczy, że ona gdzieś żyła przed pojawianiem się w świecie Haibane.
Nie rozumiem, czemu wykluczasz możliwości istnienia wielu różnych rozwinięć tego świata. Twórcy specjalnie wszystkiego nie wytłumaczyli, żeby każdy mógł zrobić to po swojemu. Ilu ludzi tyle wersji.
No a ja już chyba nic więcej w tym temacie nie powiem - jutro idę do woja, może przez 9 miechów coś sensownego wymyśle:-D.
Nie ma co sie kłucić, ja będe upierał sie przy swojej wersji. A dodatkowo nasuneła mi sie kolejna myśl w stosunku do mojej interpretacji. Chodzi mi o piętno. Co powiecie na to że piętno ma oznaczać to że niekażdy jest idealny nawet jeśli urodzi się z wadą (Reki) bądź też ją nabędzie (Rakka)to jest sposób żeby się tego pozbyć, a tym sposobem nie jest wcale ta dziwna maść/płyn tylko pokazanie osobie chorej że nam na niej zależy. Ot kolejne moje przemyślenie co sądzicie o tym ??
Wszystko możliwe.
Ja jeszcze raz to obejrzę to może wszystko będzie bardziej jasne.
Ostatnio edytowany przez tom_21 (2006-12-05 18:47:41)
to ja moze rozruszam troche dyskusje
jezeli chodzi o pietno to nie potrafie do konca tego rozgryzc, natomiast na 99%wydaje mi sie ze bohaterki zyly gdzies przed pojawieniem sie jako haibane, i bylo to normalne ziemskie życie...
mimo ze w całej serii mamy odniesienia do wielu różnych tradycji i religii to najłatwiej odniesc to co mamy w anime, do chrzescijanstwa...
mysle ze mozna sie zgodzic z tym, ze bohaterki są haibanami dlatego, ze w swoim ziemskim zyciu nie dokonczyły pewnych spraw, i o tym mamy jasno powiedziane w przypadku Reki I Rakki...
nie bede na razie pisał, co moim zdaniem symbolizują sny ktore haibane mają w kokonach przed narodzinami, ale pasuje to do reszty w prawie stu procentach
no więc są tymi haibanami w pewnym celu, do czasu az wypełnią to czego nie udało im sie zrobic w normalnym zyciu;
jest o tym mowa w odcinku gdy odchodzi Kuu - zbieranie kropli w pucharze... Kuu odeszła dlatego ze zrozumiała, ze jej poprzednia postawa, najprawdopodobniej jeszcze z ziemskiego życia, nie była właściwa...jaka to postawa - to juz trzeba sobie wydedukowac, jest to w anime, ale na poczatku ciezko to znalezc;
widac w kazdym razie, ze kazda dziewczyna ma jakies wady i prawdopodobnie gdy zda sobie z nich sprawę i wyeliminuje je, wtedy odejdzie...
dokąd?? to juz nie jest powiedziane, ale mozna sie domyslic ze twórca miał na mysli Niebo albo cos na jego kształt...
wydaje mi sie ze interpretacja swiata haibane jest jedna ale naprawde trudno sie do niej dostac i w pelni zrozumiec...
po pierwszym obejrzeniu ciezko jest dopatrzec sie wszystkich niusansów, wiele rzeczy umyka uwadze...
ale tak naprawde całe anime jest wyjątkowo spójne...
Moim zdaniem racji nie masz zbieranie kropli w pucharze , było wg. mnie zbieraniem doświadczenia . przecież sama Kuu powiedziała że Rakka dodała jej nową krople i że jej puchar jest już pełny. Co do naprawiania swoich wad , to przecież nikt nie jest idealny , a więc zapewne autorzy nie wymagali by perfekcjonizmu w zachowaniu od tych postaci bo i tak byłby dyskusyjny.
Dla mnie piętno jest skutkiem zapomnienia snu , a więc nie posiadaniu wiedzy o sobie.
Dżibril widze że zgadzany sie w tym nieperfekcjioniźmie, jednak każdy z nas inaczej interpretuje to anime, więc tak sobie pomyślałem że to anime jest może czymś w rodzaju uniwersalnego drogowskazu. Każdy z nas dopatruje się w nim czegoś innego ponieważ się rużnimy,a jeżeli interpretacja którą tworzymy pomaga nam w jakikolwiek sposób to możemy nazwać ją dobrą nawet jeśli znacznie rużni się od innych interpretacji.
A mnie ciekawi co było za murami.
Kim naprawdę byli ci ludzie którzy mogli to miasto opuszczać i co najważniejsze gdzie jest to miasto Haibane ?
W jednym odcinku gdzie była mowa o początku świata było to powiedziane aczkolwiek tylko na domysłach.
I jak Rakka pracowała wewnątrz muru to słyszała różne głosy.Skąd się one tam wzięły ? Bo to może nasunąć jeszcze jakieś inne domysły.Np te kropelki który pojawiły się wtedy na wodzie.
mur to raczej metafora, granica miedzy tym co było, a jest teraz, obecnie...
niemoznosc przejscia przez mur symbolizuje brak mozliwosci powrotu do poprzedniego zycia
a ten mit o stworzeniu swiata to jak gdzies wyczytałem jakis autentyczny mit jednej z kultur południowoamerykańskich...
Na ani jedno pytanie nie odpowiedziałeś.
Bo nie wiem czy pamiętasz ale w jednym odcinku były wewnątrz muru te odłosy.I ciekawe co to miało znaczyć że ten mur jest taki zimny.
No dobra twierdzisz że to czyściec a haibane są osobami które mają odkupić swoje grzechy tak Tom_21?? No to skoro oni popełnili grzechy to co powiesz o tych małych haibane? Przeciez takie małe dzieci według kościoła katolickiego są czyste, bo niepopełniają grzechów a conajmniej do czasu pierwszej spowiedzi nie uznaje się ich grzechów tak więc dlaczego w tym anime występują takie postacie jak młode haibane ??
Nie twierdzę że to czyściec ale jakieś miejsce pośrednie między światami.
Oni tu nie są za karę.Tak nawet powiedzieli w anime.
Lecz mają tu coś do zrobienia.Więc nie ma tu mowy o grzechach.Niektórzy popełnili grzechy już jak tu się znaleźli np Rakka.
Nie wiem czy to nie ja pisalem wczesniej czegos o czysćcu?? W kazdym razie nie do konca chodzi o czysciec, moze raczej o cos na jego kształt czyli miejscem posrednim jak napisał tom_21,
Zgadzam sie z tomem21 ze mają cos do zrobienia, dodam ze coś, czego nie udało się zrobic (moim zdaniem) przed przedwczesna smiercią
GhostofOrion z tymi małymi dziecmi tez mialem problem ale byc moze jest cos slusznego w teorii, ze małymi haibane są dzieci ktore zmarły zaraz po porodzie/przed ochrzczeniem, czyli są "w posiadaniu" grzechu pierworodnego i w jakis sposób muszą go zmazac po kilku latach bycia haibane??
na pewno haibane nie są za karę czy grzechy w nim umieszczone no i nie mozna wszystkich wydarzen odnosic do kosciola katolickiego, chociaz zgadzam sie ze są najblizej z nim związane
tom_21 nie odpisalem na poprzednie pytanie bo dosyc dawno ogladałem HR i nie pamietam niektorych scen chociaz ogólny sens oczywiscie pozostał
Strony Poprzednia 1 2 3 4