Nie jesteś zalogowany.
czy ktoś z was wie może jak sobie poradzić z automatycznym resetowaniem się kompa. wyłącz się on w różnych sytuacjach nie zależnbie co bym robił[klnie] nie wiemczy to poblem ze sprzętem czy też może w ustawieniach systemu.... Czekam na wasze rady
opisz dokładniej sytuacje... Powiedz czy jak Ci się resetuje nie wyskakuje CI jakiś nowy ekran czy co opisz całą sytuacje...
kumpel miał kiedyś to samo i to wina wirusa ;/
Przede wszystkim proponuję przeskanowanie w poszukiwaniu wirusów.
Jak nic nie znajdzie, to może coś z RAM-em, miałem coś podobnego i się okazało, że jedna z kości się sypnęła.
A kompa masz nowego?? Ja kupilem nowego kompa (Celeron 3Ghz, 512 DDRam, radeon X700 itp) wsadzilem go miedzy biorko a sciane... I po 2 czasem po 3h sam mi sie resetowal... A gdy chcialem wlaczyc jeszcze raz to wlaczal sie do polowy i znowu reset. Zdjalem mu obudowy boczne i teraz dziala normalnie. Teraz wiem ze mial za "malo powietrza".
-wirusy
-walniety ram
-walniety zasilacz
-przegrzany procek
-przegrzane chipsety na mobo
-spadki napiecia
-ostatecznie niewlasciwa magistrala na pci / agp
powodow moze byc setka, sprawdz na poczatku najbanalnieszy...wiatrak na procku
ja sam mam restarty gdy zapomne wlaczyc firewall'a, w sieci jest duzo lamerow, ktorzy tylko czekaja zeby wykorzystac fakt ze ktos nie jest zabezpieczony.
-wirusy
-walniety ram
-walniety zasilacz
-przegrzany procek
-przegrzane chipsety na mobo
-spadki napiecia
-ostatecznie niewlasciwa magistrala na pci / agppowodow moze byc setka, sprawdz na poczatku najbanalnieszy...wiatrak na procku
skad ja to znam:P
ewentualnie mogła też sie walnąć główna...
Sprawdz napiecia w zasilaczu. Byc moze czas juz go zmienic. Mialem kilka takich wypadkow i po wymianie nigdy tak juz sie nie dzialo. Mialem tez jeden przypadek, w ktorym wine ponosila uszkodzona kosc RAM. Ale jezeli to nie wina programowa (wirus), to obstawiam zasilacz. Ile juz ma lat, ile go uzywasz?
czy ktoś z was wie może jak sobie poradzić z automatycznym resetowaniem się kompa. wyłącz się on w różnych sytuacjach nie zależnbie co bym robił[klnie] nie wiemczy to poblem ze sprzętem czy też może w ustawieniach systemu.... Czekam na wasze rady
Takiej szczegolowosci to dawno nie widzialem.
Hmm jak tu zaradzic?
- Sprzedac kompa,
- Resetowac recznie (bedziesz wiedzial kiedy sie wylaczy)
- Sproboj zrobic cos czego nie robiles wczesniej, moze sie nie zrestartuje.
Kliknij prawym klawiszem myszy na Moj Komputer. Potem wlasciwosci>zaawansowane>uruchamianie i odzyskiwanie. Odznacz opcje "automatycznie uruchom ponownie" Teraz komp nie zrestartuje sie, ale zawiesi sypiac blue screenem z opisem co jest nie tak.
Osobiscie, stawialbym na zasilacz.
Osobiście to był wywalił Windowsa. Precz z tym Shitem!
Apropo, to wszystko może być winne. Podaj więcej szczegółów, co robiłeś, jak robiłeś, i gdzie robiłeś.
najważniesze infa z niebieskiego ekranu to:
IRQL NOT LESS OR EQUAL
***Stop:0x0000000A(0x98FE4B14, 0x00000002, 0x00000000, 0x804EBDC5)
Komp jest już dość stary jenakże nie na tyle żeby nie pociągnąć xp-eka
No teraz troche wiecej napisales. Masz jakis blad w przerwaniach. Najprawdopodobniej jakies uzadzenia maja ze soba konflikt, moze to powodowac sterownik (obstawiam karte dzwiekowa albo sieciowke - spotkalem sie kiedys z zintegrowana karta sieciowa, ktora robila konflikt i cos podobnego sie dzialo, co opisujesz. Trzeba bylo zaktualizowac sterownik).
Na szybko znalazlem podobny problem, moze cos tu ktos dokladniej wyjasnil, ja niestety nie mialem czasu go przegladnac: LINK
Mój brat ma to samo. Włącza gre pogra chwile i reset nagle... System juz z 2,3x zmieniał i to samo i nie ma wirusa raczej i nie ma on dostępu do internetu. Komputer jego ma rok nie cały
U mnie było to samo i pomogła wymiana płyty głównej - link do tematu Najlepiej oddaj kompa do serwisu, nie ma co się samemu w to bawić...
~Lompi jestes pewien, ze twoj brat ma to samo? Reset resetowi nie rowny moze u niego jest inna przyczyna, moze wlasnie sprzetowa.
~Aaron wyswietlal ci sie ten sam komunikat? Jesli tak to wymieniles plyte, ktora mogla byc dobra. Problem mogl tkwic w przydzielaniu podobnych przerwan przez jakies 2 urzadzenia i najprw. trzeba by uaktualnic sterowniki. Oczywiscie, ze problem ci zniknal po wymianie plyty, poniewaz te lepsze maja inne rozwiazania i w nich raczej takie rzeczy sie nie zdarzaja. Ja zazwyczaj zawsze kupowalem Abit'a, teraz akurat mam Asus'a i na nich jeszcze nigdy nie mialem podobnego problemu. Niestety z tymi tanszymi plytami czesto sa rozne problemy, nie mowiac jzu o ich pozniejszej rozbudowie (najgorzej jest gdy pojawi sie troche nowosci). W sumie taka oszczednosc na plycie jest tylko pozorna.
BTW ~Mateuss nie napisales jaka ty masz plyte.
wpisz w start>>uruchom >> shutdown- t czy jakos tak^^ to jest spowodowane nielegalnym windowsem hehehe zainstaluj sp2 i bedzie spoko ale wpisz shutdown- t czy jakos tak poszukaj na google ja nei pamietam bo dawno mialem xp pirata teraz mam oryginaly same hehe. procz fansubów shutdown-m hyba^^
Ostatnio edytowany przez sansiro (2006-12-19 18:22:30)
No ja też mialam coś takiego kumpelka se gra u mnie...gdy już kończyła chce zapisać gre a tu nagle....reset...i jak się tu nie wściec...ani wirusa ani nic...oddałam kompa żeby mi sprawdzili co się dzieje (oczywiście na gwarancji był to trza korzystać )i co mi powiedzieli...że wszystko jest wporządku i możliwe, że miałam zabardzo przeciążony komputer...i być tu mądrym a problema nadal mam...tylko zdarza się to niezbyt często więc wytrzymuje
Po prostu bratu się resetuje i włącza od nowa jakby robił uruchom ponownie, beż żadnych scandisków i innych pierdół.