Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Nie kłamia tylko oni po prostu testuja na roznych sprzetach, na roznych plytach, a to co ty powiesz ze swojego doswiadczenia, to twoja subiektywna ocena, wiec jest malo wiarygodna, zgodzisz sie?
Chyba nie skumałeś żartu O_o no offence...
TDK i Verbatim najlepsze (bo japońskie ) Choć racja, jasnoniebieskie TDK były lepsze...
Verbatim Na TDKach się przejechałem niedawno, więc możliwość jest tylko jedna. Zresztą i tak Verbatimy wydają mi się lepsze
Wypalane zawsze z prędkością 2x na LG GSA-4163B. Nieważne czy to "plusy" czy "minusy", zawsze Verbatim wypala się poprawnie
wypalane z predkoscia 2x?? !! to co ty masz płyty sprzed 3 lat czy co??
O jezu Ale GUPI temat heh zapodajcie ciekawszy temat np wojna w Afganistanie albo co jadl putin na kolacje...
Ps. LG nienagrywa Verbatiomow i Hawków...
Najlepsze zatem dla LG są...
Esperanza
TDK
datex
Heh dvd10x kosztuja 3zl
dvd 8x 1.30 <<<najlepszy wbór
dvd 4x niepolecam
Ostatnio edytowany przez sansiro (2006-12-19 17:46:05)
ja sobie robilem testy, TDK sa troche ciankie, ilosc bledow porownywalna z hawkiem z predkoscia 16x, a z predkoscia 8x taka jak obecnie nagrywam poziom bledow jest nizszy na HAWKach niz na TDK!! ja jade na hawkach i nigdy sie nie zawiodłem... benq tez nie... na xdisc'ach raz sie zawiodłem... ale to raczej byl moj blad... Drajwer... czy ty kiedys nie byles na IRCU na kanale #warsztat czy #4programmers???
O jezu Ale GUPI temat heh zapodajcie ciekawszy temat np wojna w Afganistanie albo co jadl putin na kolacje...
Ps. LG nienagrywa Verbatiomow i Hawków...
Najlepsze zatem dla LG są...
Esperanza
TDK
datexHeh dvd10x kosztuja 3zl
dvd 8x 1.30 <<<najlepszy wbór
dvd 4x niepolecam
Ja mam wlasnie lekki problem z Esperanzą (moja wypalarka to LG). Niektorych nie chce mi wypalac, (tych powyzej 8x), podejrzewam, ze wine za to ponosi firmware, wiec czekam az pojawi sie jego upgrade. Ale zeby nie nagrywala Verbatimów albo Hawków (ktorych osobiscie nie polecam), to mi sie jeszcze nie zdarzylo :/
wypalane z predkoscia 2x?? !! to co ty masz płyty sprzed 3 lat czy co??
Co chcesz ja natomiast nagrywam z prędkością 4x mimo że moja nagrywarka ma możliwości nagrywania zarówno plusów jak i minusów z 16x prędkością a płyty które kupuje też można nagrywać z 16x prędkością i płyty nagrywają się dobrze nawet przy maxymalnej prędkości. Ale wole dla spokoju ducha nagrywać jak najwolniej żeby prawdopodobieństwo wystąpienia błędów były jak najmniejsze. Oczywiście tak robię w przypadku jak nagrywam płytki sobie, bo jak mam koledze coś nagrać to na ogół nagrywam z 12x prędkością - w końcu to nie moje płyty.
Ja tam mimo wszytko wolę być wierny TDK i Vrbatimom, zwłaszcza że ostatnio przed formatem kupiłem sobie płyty firmy EMTEC 16x w celu tymczasowego zgrania wszystkich serii które jeszcze wychodziły na płyty. Wszytko pięknie ustawiłem prędkość nagrywania na 12x prędkość z powodu że i tak miałem zgrać je tylko tymczasowo na te płytki. Klikam już w Nero "nagrywaj", a tu wyskakuje komunikat "Ten nośnik nie znajduje się na liście obsługiwanych nośników przez twoją nagrywarkę" oraz zapytanie czy kontynuować probe nagrania. Kliknąłem TAK i się nagrała wprawdzie dobrze ale z prędkością 4x, oczywiście się wkurzyłem bo miałem do zgrania cały dysk bo miałem stawiać od nowa partycje na dysku. A tu jedna płyta nagrywa sie wraz z weryfikacją chyba z 15 min, a szkoda było mi Verbatimów na tymczasowe zgrywanie płyt.
To wolę nawet nie myśleć jak moja nagrywarka zachowała by się w przypadku Hawków, Frogów i tym podobnie egzotycznych płyt.
Oczywiście mialem wgrany najnowszy firmware.
A moja nagrywarka to Samsung SH-W164.
Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2006-12-19 18:41:47)
Ja mam zwykła nagrywarkę DVD sprzed 2 lat chyba jak dopiero wychodziły te DVD w normalnych już cenach 100-200zł i mam taką za 140zł LG. Nagrywałem na niej TDK, Verbatimki ,MddiaStrory, Aro XD. Wszystko śmiga jak powinno najczęściej nagrywam z prędkością 6x, a płyty kupuje różne zależy ile mam kasy xD Najczęściej TDK.
strusic napisał:Verbatim Na TDKach się przejechałem niedawno, więc możliwość jest tylko jedna. Zresztą i tak Verbatimy wydają mi się lepsze
Wypalane zawsze z prędkością 2x na LG GSA-4163B. Nieważne czy to "plusy" czy "minusy", zawsze Verbatim wypala się poprawniewypalane z predkoscia 2x?? !! to co ty masz płyty sprzed 3 lat czy co??
z0nk! Źle napisałem XD Miałobyć 4x Verbatimy mają 16x przecież
Drajwer... czy ty kiedys nie byles na IRCU na kanale #warsztat czy #4programmers???
raczej wątpliwe
slyszalem opinie ze przy płytkach 16x idealna predkosc nagrywania to 8x-12x, nie wiem bo nigdy nie robilem podobnych testów,
ale w zadnym razie nie 4x bo wspolczesne nagrywary są optymalizowane pod wyzsze predkosci...
ekstremalni zawodnicy (tutaj sie kłaniam ) nagrywają czasami z predkoscią 1x, ale wtedy to cud zeby nagrywara w ogole mi zaczela działac
z jakosią takiego wypalenia nie było zbyt rozowo
Kochani, TDK Verbatimy... to są tylko nazwa marki firm które płytki sprzedają ale nie produkują. Jedna seria Verbatimów potrafi być o kilka klas gorsza od drugiej bo wszystko zależy z której fabyki przyjechała. A wyglądają identycznie.
Płytki należy sprawdzać od jakiego są producenta. Robi się to różnymi programami np. Nero InfoTool lub Alcoholem. Po epoce TDK i Sony kupuję teraz tylko płytki firmowe Vobisu które nie dość że kosztują 19 zł za 25 szt to z reguły pochodzą od Tayo Yuden ( HiTop). Dociekliwych odsyłam do artykułu Ranking Producentów DVD.
Pozdrawiam
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
Otóż to:D. Posiadam nawet programik przeznaczony specjalnie do sprawdzania tłoczni z jakiej wychodzą płytki. Tutaj go udostępniem dla chętnych. Sprawdzasz tłocznie i korzystasz z danych zawartych na stronie, której link napisał Pan mbell:) powyżej nieopodal...[hehe]
I love spaghetti but I got shhit on it!
Wydaje mi się, że należy kierować się zarówno marką jak i fabryką z jakiej pochodzą płyty.
Generalnie należy unikać płytek produkowanych w indiach (ja się już kiedyś miałem z takimi problem), tak jak wspomniał już ~drajwer taio yuden i mitsubishi produkują najlepsze płyty.
Nazwa firmy na pudełku, jak i cena również odgrywa dużą rolę, znane firmy nie mogą sobie pozwolić na wypuszczenie słabych produktów, żeby nie stracić swojej marki. Płyty no-name lub jakieś omegi, czy inne "firmy krzak", są o wiele gorsze niż np Verbatim, nawet jak pochodzą z tej samej fabryki.
To jakiej jakości będzie płytka zależy głównie od firmy ją zamawiającej, jeśli płytka ma być tańsza, to na czymś trzeba oszczędzić, a oszczędza się na wielu rzeczach.
Przede wszystkim na płycie znajduje się mniej warstw, szczególnie tych zabezpieczających przed promieniami UV, jak i na samej powierzchni zapisu. Oszczędza się również na stratach produkcyjnych, część płyt z początku jak i końca partii należy wyrzucić, ponieważ tuż po dodaniu komponentów, jak i w momencie kiedy się one kończą jakość płyt jest wątpliwa (często widać że na powierzchni są jakby zacieki), a najlepsze płyty są ze środka partii. W przypadku droższych płyt margines jest większy i większa liczba płyt idzie na przemiał, co wyklucza ze sprzedaży płyty niższej jakości. W przypadku tańszych płyt, to większość produkcji wędruje na sprzedaż, więc łatwiej trafić na jakąś z wada produkcyjną.
Czy płyta ma dużo warstw można też zaobserwować gołym okiem, wystarczy kupić płytkę no-name za 50 gr i np Sony i je rozkleić i spróbowac zerwać z jednej i drugiej tą część na której się zapisuje.
edit.
Nie mogę do końca się zgodzić z tym artykułem co podał ~mbell, chociażby że nie jest on zbytnio aktualny (data 03.03.2004), od tamtego czasu powstały nowe fabryki, w tym wspomniana przeze mnie fabryka w Indiach gdzie są produkowane również markowe płyty (Verbatim, TDK), a nie są one takiej jakości jak byśmy chcieli. Poza tym coraz większa konkurencja powoduje to, że w tych "lepszych" fabrykach produkuje się też niższej jakości płyty.
Skąd pewność, że płyty które miały iść na przemiał, nie są komuś sprzedawane taniej z innym nadrukiem? Odpowiedzieć można innym pytaniem. Skąd na bazarach biorą się tłoczone pirackie płyty, mimo iż czegoś takiego nie można zrobić w domowych warunkach? Odpowiedź jest prosta: z różnych fabryk "wypływają" płyty i czasem można je rozpoznać np. po tym o czym już wcześniej mówiłem, że niektóre mają jakby zacieki, lub jakby coś zostało wylane na powierzchnię zapisu.
Ostatnio edytowany przez animemanga (2006-12-20 00:58:33)
plyty dobre od niedobrych mozna odroznic tez po tym czy majÄ
Ĺadnie zaokrÄ
glone krawÄdzie - kiedys dostalem takie dvd'ki ze mozna by sobie nimi ĹźyĹy podcinac
to nie zart , ale taki przypadek ekstremalny
Jesli chodzi o te plyty tej niby wysokiej jakosci to korzystalem tyko z Emtec i w porownaniu z np. Platinum to blado wypadly :/ Platinum 5 letnie jeszcze dzialaja, a Emtec juz nie. Podobny artykul czytalem kiedys w "Enter" albo "Chip" juz nie pamietam, tylko wiem ze tez wlasnie skupili sie na testach zywotnosci plyt. Tutaj nawet gosc nie podaje skad ma te dane, wiec nie ufam zbytnio temu co jest napisane, w koncu pisze o tym "ciekawe co bedzie za 15 lat", a DVD przeciez dopiero pare latek na rynku sa, wiec jak mierzyc ich zywotnosc
Ale zaloze sie , ze to co przytoczyl ~mbell, jest prawda, poniewaz te same plyty kupione w roznych odstepach czasu, naprawde roznie sie zachowuja.
Strony Poprzednia 1 2 3 4