#61 2005-08-12 13:34:38

soviet
Użytkownik

Odp: kasa za suby?? :D

Wy zaraz wszystko bagatelizujecie :\

#62 2005-08-12 20:50:27

Yang
Użytkownik

Hmm, chyba odwrotnie jezor. Wy wszyscy zaraz to demonizujecie. Tak pieniądze żądzą światem i takie coś jak "fansubing" jest na pewno wyjątkowe. Bo nie dość że ludzie robią to nielegalnie, wykradają obraz, to na dodatek nic za to nie dostają. Mało tego, inni ludzie siedzą po wiele godzin nad poszczególnymi epizodami i również robią to za darmo. Jednak fakt tego, że ktoś chce zapłacić za coś, co niedługo dostanie zadarmo jest już czystym absurdem. Jednak to że ludzie krzyczą na niego, bo chciał oddać swoje ciężko zarobione pieniądze ludzią, którzy robią coś za darmo, to przekracza moją zdolność rozumowania. Ale jak widać to jest faktem i temu nie jestem w stanie zaprzeczyć.
A i to demonizowanie całej sprawy trochę mnie dziwi. Jak myślicie ile znajdzie się osób, które jest gotowa oddać za nic pieniądze? Myślicie że ten wyjątek potwierdzający regułe ma szanse zniszczyć "cały polski rynek fansuberski"? smile_big No a możliwość podkupienia przez firmę zajmującą się tłumaczeniami jest już bardziej prawdopodobna. Jednak ilu z was może się pochwalić certyfikatami i dyplomami zdobycia odpowiednich umiejętności, by móc zajmować się tłumaczeniami (pomijam fakt, że dzięki odpowiedniemu zaangażowaniu, efekty pracy "profesjonalisty" i amatora często dość mocno się różnią, i chyba nie muszę mówić na czyją korzyść? oczkod).

#63 2005-08-12 22:55:08

Elvis1985
Użytkownik

Nie czytałem wszystkich postów w tym temacie, więc pewnie zaraz ktoś na mnie najedzie smile_big ale może zamiast kase za suby to może by tak anime za suby smile_big Co powiecie na to, że jak np. ktoś się poswięci i przetłumaczy serię (np 12 epów) to mu wzamian anime przesłać smile żeby nie było że nic z tłumaczenia nie ma. Już nie chodzi mi o anime bez polskich subów żeby tłumaczył jeszcze smile_big ale jakaś seria przy której mógłby odpocząć po tłumaczeniu. W sumie i tak można znaleźdź ludzi co oddają/przegrywają anime za bezcen (50 gr) więc taka "nagroda" dla tłumacza dla kilku napewno nie była by problemem. I teraz posypią się bluzgi i obelgi w moją stronę smile_big:D

#64 2005-08-12 23:05:06

Yang
Użytkownik

Bluzgi i obelgi ładuj
cel
Pal!
I poleciały, lecą, lecą, ale dolecieć nie mogą, co za pech, chyba już nie dolecą, ale chwila, tuż za horyzontem pojawia się Elvis, tak to Ten Elvis, już widzę ten numerek "1985", więc bluzgi i obelgi lecą w dobrą stronę, zbliżają się coraz bardziej i bardziej, już mają go sięgnąć, ale niestety nie, śmigneły mu koło ucha i poleciały dalej. No nic następnym razem na pewno uda się dobrze wycelować i trafić bluzgami i obelgami. smile_big

A tak na poważnie, to takiego pomysłu jeszcze nie było. No i tutaj to chyba już nikt by jakiś obiekcji nie miał, a i nagroda by mogła być dość interesująca. No ja chciał bym pogratulować tego pomysłu.

BTW Już kiedyś spotkałem się z czymś podobnym. Jednak takie przesyłki i dostawałem i wysyłałem przed powstaniem napisów, bo to na ich podstawie miały powstać. Jednak to były takie smieszne pieniądze, że nigdy ich nie podliczałem.

#65 2005-08-14 07:32:31

soviet
Użytkownik

Dokladnie ile sie takich znajdzia jak Ja smile_big

#66 2005-08-14 10:35:44

Suchy
Użytkownik

Pomysł anime za suby de facto już jest w wprowadzony. Może nie dokładnie w takiej formie, ale jest: Jak ktoś jest chętny do przetłumaczenia anime, to moge mu je podesłać (będzie miał jak przetłumaczyć i będzie miał anime). I sądze, że taki wariant jest najlepszy.

#67 2005-08-14 11:39:31

Winged
Użytkownik

W tę mańkę pomysł jest niezły, ktoś Ci przysyła anime za free, a Ty robisz tłumaczenie. Ostatnio był pomysł z One Piece, ale ogłoszeniodawca chciał zwrotu za płytki i koszty przesyłki oraz w miarę terminowego wywiazania się z obowiazku, więc to jest po prostu założenie sobie pętli punktualności, bo jednak przyjęło się na sieibe obowiazek, ale taki pomysł jak Wasz jest niezły, szczególnie jeśli dotyczy to starej seri ciężkiej do odnalexienia w Internecie.

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#68 2006-12-23 10:02:24

RoninR
Użytkownik

Co do One Piece to na isoHunt krążą paczki po 50 odcinków sam nie tak dawno ściągałem bodajże do 200 epka...

Co do kasy za suby to jestem za, by się płaciło 15 gr od napisów, każdy by musiał założyć konto na animesub i by kase wysyłął smsem lub przelwem i by doładowywał konto z którego by kasa była ściągana na suby które pobiera.
5 gr dla anime sub 10 dla tłumacza.
By więcej ludzi zaczeło tłumaczyć wiadomo kasa no i by zarabiali tak sobie na ściąganie subów od innych.
100 napisów to 15 zł więc ludzie by dużó nie wydali ale taki suber by zarobił te 10 zł na miech za odcinek, że już nie wspomne o anime sub jakby się wzbogaciło jezor

Więc ZDECYDOWANIE POPIERAM !

#69 2006-12-23 10:41:47

Zell ff8
Użytkownik

Z tego co widze to napisy np.Naruto ep186 by Hatake pobrano 3700 razy czyli nawet kto nie umie matmy policzy ze to jest 370zł. Pomnożyć to razy 4 odcinki w miesiącu czyli Hatake masz już opłacalną prace, chłopie nie musisz się już uczyć:P A tak na serio to wtedy zdaje mi się zmalało by bardzo ściąganie napisów więc może i pomysł średni ale zdaje mi się że suberzy robią te napisy z miłości do anime a nie dlatego że widzą w tym jakiś zysk:)

#70 2006-12-23 10:49:20

RoninR
Użytkownik

By zmalało bo by krązyły "piraty po sieci" he he he ale pomysł z kasą za suby uważam za dobry by więcej ludzi tłumaczyło i by nie porzucali może seri może by wszystko było tłumaczone co jest oj oj to bym się ucieszył smile))

#71 2006-12-23 10:53:29

Zell ff8
Użytkownik

No tu masz w sumie racje w tym że więcej ludzi by tłumaczyło ale zdaje mi się za wtedy było by ich za dużo:P

#72 2006-12-23 12:10:46

RoninR
Użytkownik

Za dużo hmmm a czy to źle to chyba Bardzo Dobrze by był więklszy wybór napisów np.jedne by byłty kiepskie drugie lepsze i może dzięki temu by poziom wzrósł tłumaczeń.

#73 2006-12-23 13:06:01

MistrzSztuki
Zbanowany

ehem... ten temat powinien byc wywalony. Jestem totalnie na NIE.

#74 2006-12-23 13:12:48

Rammstein
Użytkownik

Odradzałbym płacenie SMSami !!!
Są serwisy, które udostępniają takie usługi, ale strasznie kradną na tym.
Np. SMS za 1,22 z VAT:
- 22gr - idzie do Państwa
- 2/3 tej sumy - idzie do operatora udostępniającego ową usługę
- resztą do Was na konto
Ale to oczywiście nie wszystko z tej kradzieży, bo potem od tej całej sumy zarobionej trzeba odprowadzić podatek.
Prawda, że się bardzo takie rozwiązanie opłaca ???[deprecha]
CHOLERNI ZŁODZIEJE rip

Ostatnio edytowany przez Rammstein (2006-12-23 13:14:05)

#75 2006-12-23 14:40:01

wiluS
Użytkownik

Czyli chcemy zyc w swiecie gdzie zaczerpniecie swierzego powietrza bedzie sie wiazalo z uiszczeniem oplaty?
Chore...[rip]
Sama idea("od fanow dla fanow") namawia do robienia czegos z poswieceniem i dla innych. Jestem przeciw i sam pomysl uwazam za conajmniej dziwny. Zle ci z tym ze suby sa darmowe? Jak chcesz robic napisy za pieniadze to zglos sie do jakiegos wydawnictwa. Sam nie chcialbym zeby za moje napisy trzeba bylo zaplacic.   Co za swiat, ludzie nie szukajcie dziury w calym!

#76 2006-12-23 14:59:47

Feniks_Ognia
Użytkownik

Nauczcie się angielskiego a nie wymyślajcie głupot.

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-12-23 18:16:56)

#77 2006-12-23 15:16:23

grejpfrut
Użytkownik

jeżeli znajdzie się ktoś, kto będzie chciał płacić za suby (ale tutaj same softy bez obrazu już...) i ktoś, kto będzie chciał robić za kasę - nie widzę problemu.

#78 2006-12-23 15:32:52

Sansiro
Użytkownik

O looOool :]Płacić za oglądanie?? juz chyba lepiej kupic oryginala sprowadzonego z japonni ;] Ludzie są tak poj***ani
ze wszystko wyceniaja... A puźniej płaczą, że za darmo można tylko w morde dostać:D

#79 2006-12-23 16:02:44

czacha222
Zbanowany

Największą zapłatą za suby są komentarze i oceny jezor Nie ma mowy o płaceniu za tłumaczenie! Jeśli chcecie wyrazić swoją wdzięczność, to po prostu komentujcie jezor

#80 2006-12-23 16:13:59

Zell ff8
Użytkownik

wiluS napisał:

("od fanow dla fanow")

I myślę że tym miłym akcentem można zamknąć temat:)  No chyba ,że osoby tłumaczące na serio postawią się że chcą kasę za tłumaczenie ale wątpię w to:)

Stopka forum

© Animesub.info 2024