Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
czy moglby mi ktos polecic jakas ksiazke s-f gdzie akcja dzieje sie w kosmosie- zeby zawierala cos z tego , podroze miedzygwiezdne podboj eksploracja kosmosu milosc itp ( nie koniecznie zwiazane z manga lub anime )
z gory dzieki
Jak lubisz "grubasy" to polecam cykl Honor Harrington D.Webera.
W Polsce wydaje go wydawnictwo "Rebis" i od 2000 roku ukazało się 12 tomów (wliczają 2 tomy zbiorów opowiadań).
Tego samego autora jest też trzytomowy cykl "Marsz", napisany wspólnie z J.Ringo, sporo czarnego humoru, ale wg. mnie ta trylogia nie dorasta do pięt "H.Harrington".
Najnowszym cyklem tego autora jest "Starfire", pisany razem z S. White'm, ale to już s-f, gdzie akcja skupia się przede wszystkim na aspektach politycznych konfliktów galaktycznych. Nie ma nawet czegoś takiego, jak główny bohater, jest kilku równorzędnych bohaterów.
Diuna, chociaz tu mało jest o podboju kosmosu, więcej o ekosystemach samych planet, niemniej jednak polecam.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Odyseja Kosmiczna
P.S.
Kapitalna jest saga Żelaznego! Pierwszy tom to "Dziewięciu Książat Amberu". Jedyna książka (baa cała saga), którą czytałem tak wiele razy. Kapitalne połączenie Fantastyki z nowoczesnością.
Może J.P.Hoogan, Trylogia Gigantów.
Imperare sibi maximum est imperium
fajnie ze jakis odzew z propozycjami sprawdze wszystkie oprocz diuny ( bo juz dawno przeczytalem ) a i jeszcze cos w stylu anime crest of the stars lub po prostu o najezdzie obcych na ziemie itp oczywiscie chodzi o ksiazke
W takim razie proponuję "Wojnę Światów", książka jest o niebo lepsza od filmu, który wyszedł ostatnio na ekrany. Wiem że raczej jest mało podobna do "tradycyjnego" SF w klimatach kosmicznych takich jak Star Trek czy Crest of the Stars.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
wojna swiatow juz przeczytalem ( 2 tyg przed obejrzeniem filmu ) naprawde byla fajna obecnie skonczylem dalszy jej ciag a moze uzupelnienie czyli Echa wojny swiatow . Czytalem rowniez cykl ksiazek KU gwiazdom ( nawet niezle ) czekam nadal na wasze propozycje
Jeżeli chcesz coś z humorem, tak nie do końca poważnie, to sugerowałbym "Dzienniki gwiazdowe" S. Lema.
Strony 1