Nie jesteś zalogowany.
Cześć
Przeglądając stronki natknąłem się na taki artykuł...
Neostrada bez abonamentu? Iluzja...
Jak wiadomo od 15 lutego TP S.A. oferować będzie usługę neostrada tp bez abonamentu telefonicznego. 12 grudnia nieoficjalnie informowaliśmy za Gazetą Prawną, że dopłata do cennikowej opłaty za neostradę bez abonamentu telefonicznego wynosić będzie najprawdopodobniej 26,84 zł.`
Dziś już wiadomo oficjalnie jakie będą koszty neostrady bez telefonu, TP S.A. opublikowała w tej sprawie oficjalną informację. Cena będzie niestety wyższa niż przypuszczaliśmy - opłata za utrzymanie łącza wyniesie 36,60 zł z VAT.
Oto argumentacja dodatkowych kosztów przedstawiona przez TP S.A:
Abonament nowej opcji neostrady tp nie związanej z usługami głosowymi, której świadczenie rozpocznie się 15 lutego 2007r., oprócz ceny usługi szerokopasmowego dostępu do Internetu, zależnej od szybkości transferu danych, zawierać będzie także opłatę za utrzymanie łącza w wysokości 30 zł netto.
We wszystkich innych opcjach neostrady tp szerokopasmowy dostęp do Internetu świadczony jest w oparciu o łącze telefoniczne, którego utrzymanie rozliczane jest w abonamencie telefonicznym. Oddzielenie neostrady od usług głosowych powoduje, że użytkownicy tej opcji usługi nie korzystają równocześnie z telefonu i nie płacą w związku z tym abonamentu telefonicznego. Dlatego niezbędna stała się inna forma rozliczenia kosztów łącza, bez którego usługa nie może być świadczona.
Opłata za utrzymanie łącza została ustalona z uwzględnieniem czynników ekonomicznych i biznesowych, w wysokości pozwalającej przede wszystkim na pokrycie kosztów świadczenia tej usługi i zastosowania minimalnej marży.
Koszty, które zostają doliczone do ceny usługi neostrada tp, w świetle cen abonamentu telefonicznego sprawiają (różnica między dopłatą, a abonamentem z 60 min. rozmów wynosi 13,40 zł z VAT), że opcja rozdzielenia usług głosowych od dostępu do Internetu wydaje się raczej iluzoryczna.
W związku z powyższym chciałbym prośić o radę, ponieważ moja opcja to 512kb/s mam jeszcze stary abonament 85zł za usługę neostrada + koszty abonamentu telefonicznego około 50zł + rozmowy czyli jestem w nieciekawej sytuacji...
Ale dzisiaj dostałem pismo od TP takiej treści.
Szanowni Państwo,
Informujemy, że od dnia 15 lutego 2007 roku obowiązywać będzie zmieniony Regulamin i Cennik usługi
neostrada tp. W związku z tym od 15 stycznia 2007 mogą Państwo wypowiedzieć umowę na usługę telefoniczną w oparciu o dostęp analogowy, bez konieczności jednoczesnego wypowiedzenia umowy na usługę neostrada tp.
Zmieniony Regulamin i cennik obowiązywać będzie od dnia 15 lutego 2007 roku
Jednocześnie informujemy, iż zgodnie z art. 59 ust. 2. ustawy Prawo Telekomunikacyjne, mają Państwo możliwość wypowiedzenia obecnie zawartej z Telekomunikacją Polską umowy na świadczenie usługi neostrada tp w przypadku, gdy nie zaakceptujecie Państwo zmienionego Regulaminu. Jeżeli skorzystają Państwo z tego prawa do dnia 14 lutego 2007 roku, Telekomunikacji Polskiej nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze.
Dziękujemy, że w czasach, kiedy Internet odgrywa w naszym życiu coraz większą rolę, wybrali Państwo usługi oferowane przez Telekomunikację Polską. Mamy nadzieję, że dzięki neostradzie tp sieć stała się dla Państwa nie tylko narzędziem szybkiej komunikacji, ale także niezastąpioną pomocą w edukacji i ulubioną formą rozrywki.
Szczegóły oferty znajdą Państwo w załączonym Regulaminie.
Zmieniony Cennik usługi neostrada tp dostępny jest na stronie www.tp.pl oraz w salonach sprzedaży tp.
Dlatego proszę o radę, planuję bowiem zrezygnować z usług telefonicznych (zlikwidować telefon domowy)i przejść na większą opcję neostrady 1024 kb/s co w moim przypadku pewnie i tak wyjdzie na "+" ...
Dlatego pytanie do Was czy dobrze myślę i ile teraz płacą użytkownicy opcji 1024 kb/s
Dzieki wielkie, czekam na Wasze propozycje
A masz możliwość podłączenia sobie internetu od jakichś innych firm czy została ci tylko neostrada? Jeżeli została ci tylko neostrada to bierz (lepszy rydz niż nic) ale ja i tak jej nie polecam, limit to najgorsze co można wymyślić w demokratycznym państwie ( absurd? ). Opłata za utrzymanie łącza... śmiechu warte. Widze, że TP jak nie abonamentem telefonicznym to czym innym próbuje obedrzeć klijentów z kasy
Ale jeżeli masz możliwość podłączenia czego innego niz neostrada, nawet jeśli prędkość jest mniejsza nie wahaj się.
To mam pytanie. Czy jak nie zrezygnuję z telefonu to i tak będę musiał płacić??[zly]
To jest smiechu warte... Gdzie ten tani internet? Ja jeszcze nie dostalem zadnego pisemka od tpsa, ciekawe dlaczego.
Jak zrezygnujesz z telefonu, to za telefon nie płacisz, ale opłata za internet zwiększy się, bo jest opłata z szerokopasmowy internet.
A masz możliwość podłączenia sobie internetu od jakichś innych firm czy została ci tylko neostrada?
Wiec nie mam możliwości, innej niestety na wsi mieszkam i nic innego nie wymyślę, przynajmniej na razie...
To mam pytanie. Czy jak nie zrezygnuję z telefonu to i tak będę musiał płacić??[zly]
Zell, niestety na to wyglada tylko że z jedną różnicą, jeśli Miałeś abonament 50 zł + np. 20zł za rozmowy co miesiąc
to i tak oszczędzisz około 40 zł. Niestety nie będzie telefonu, no a u mnie w domu Wszyscy mają komórki, a trzymalem domowy telefon tylko z przymusu. (nie dało się zrezygnować)do momentu od kiedy to TP zapłaciła kare za łączenie 2 abonamentów, dlatego tak nagle mamy zmiany, no i nie mogąc za dużo stracić wprowadziła opłatę za "Utrzymanie łacza"
co oczywiście nie ma miejsca w innych sieciach, no i nie ma limitów... niestety z braku innej możliwości tak zostaje, a ja dodatkowo musiał bym czekać do wygaśnięcia umowy wiec wolę zwiększyć sobie opcję no i wtedy nie obowiązuje mnie termin usługi...
BTW. Jeśli Ktoś posiada opcję 1024 kb/s proszę o podanie miesięcznego abonamentu oczywiście z Vat'em i bez promocji, czyli "normalną" cenę usługi... (nie wiem czy "normalna" to dobrze powiedziane
Z góry dzięki
Ostatnio edytowany przez Bekon (2007-01-08 17:17:17)
Ja bym ci raczej polecił skorzystać z alternatywnych operatorów, było o tym w innym temacie. Bo z tego co wiem, to teraz podobno można mieć internet z Netii przez łącze TP, prawda?
O tym nie słyszałem niestety, jeśli można proszę o linka do jakiegoś konkretnego źródła lub może ktoś posiada już takie łącze korzystające po części z TP :)wszystkie dane w profilu pisać do mnie lub tutaj, co przyda się bardziej, bo, zapewne, nie tylko, ja jestem w takiej sytuacji i Inni również skorzystają
To jest smiechu warte... Gdzie ten tani internet? Ja jeszcze nie dostalem zadnego pisemka od tpsa, ciekawe dlaczego.
Yo! Kat
Zaraz uploaduje mój papier dla Ciebie choć jego treść zeskanowałem już wcześniej, ale, co tam poczytasz Sobie daj mi 10 minut
Oki mam... proszę bardzo
[URL=http://img444.imageshack.us/my.php?image=tpbz2.jpg][/URL]
Ostatnio edytowany przez Bekon (2007-01-08 17:43:10)
Dziekowac. Dajesz papiera
hmm... ja miaĹem Chello 512 i niby oferta mi przyszĹa, Ĺźe moge za jeszcze taniej w promocji dostaÄ 1024 --;;' oczywiĹcie taniej jest to fakt , ale szczerze mĂłwiÄ c to w internecie nie zauwarzyĹem wiÄkszych zmian, Ba wydaje mi siÄ , Ĺźe dziaĹa jeszcze gorzej --;;'
Ostatnio edytowany przez Tion (2007-01-08 17:49:41)
Nie ma sprawy Mam nadzieje że wątek się przyda choć na ANSI, nie chciałem tak nabrudzić wszak to nie o anime, no ale o wszystkim wiec, TP też, upchałem... , Wybaczcie
jestes brachu w tej samej sytuacji co ja ze albo neo albo nic siedze troche w tym i wiem ze netia robi testy wchodza inne firmy kwestia 2 3 miesiecy netia obejmie zasiegiem 70% abonentow tp sa wiec ja radze zaczekac 2 miesiace bo strasznie duzo sie zmieni takie jest moje zdanie
jak tylko netia skonczy testy mowie tp sa papa i kazdemu tak radze
Właśnie byłem w punkcie TP i dowiedziałem się, że jak się nie rezygnuje z telefonu to nie będzie opłaty za utrzymanie łącza, i w najbliższym czasie podniosą mi z 1mb/s na 2mb/s za darmo czyli będę płacił 76 zł. za 2mb/s Takie coś mi się bardzo podoba:)
Ostatnio edytowany przez Zell ff8 (2007-01-08 19:12:30)
Netia ma lepszą ofertę niż telekompromitacja.Idzie prawie wszędzie tam gdzie jest kabel tpsy.
Tu jest oferta:
net24
BTW Komunikat z tej strony
tp
Telekomunikacja Polska oficjalnie nie potwierdza planów przyspieszenia neostrady tp
Telekomunikacja Polska na razie nie potwierdza oficjalnie planów przyspieszenia przepustowości neostrady tp w wolniejszych wersjach. W zeszłym tygodniu w serwisach internetowych pojawiła się informacja oparta na wewnętrznych, nieoficjalnych dokumentach operatora. Okazuje się jednak, że TP może mieć techniczne kłopoty z przeprowadzeniem zwiększenia prędkości. Na razie pojawiają się plotki o wstrzymaniu przyspieszenia opcji 1024 -> 2048 i 2048 -> 6144.
I dlatego ja też rezygnuje z neonki! Dość już mi dała w kość. Gdy robiło się ciekawie to transfer spada bo przekroczyłem limit. Ze zdrapkami też nieraz miałem niezlą jazdę. Raz mi sprzedali przeterminowaną i musiałem miesiąc czekać aż mi ją wymienią lub doładowanie dochodziło po tygodniu. Nareszcie bez dodatkowych kosztów mogę się z nią rozstać i ide do Netii. Przynajmniej zdrapek nie będzie:-D
Hehe, a ja nie mogę mieć neo i netii. Powód prosty: tepsie nie chciało się kabla prowadzić, i mam łącze radiowe. Do tego u mnie na wsi jest jeden dostawca neta który życzy sobie 60zł za 512kb/s(normalnie paranoja).
Przyznaję, bez bicia, że nie rozumiem o co chodzi.
Czy 512 za 36,6 pln to drogo?
Chyba NIE.
I tylko tyle, żadnych innych ukrytych opłat?
ps. a telefon macie w łączu internetowym.
Przyznaję, bez bicia, że nie rozumiem o co chodzi.
Czy 512 za 36,6 pln to drogo?
Chyba NIE.I tylko tyle, żadnych innych ukrytych opłat?
ps. a telefon macie w łączu internetowym.
512 w tepsie kosztuje 66 zeta na 2 lata lub 56 na 3lata. Dodatkowe 36 zeta płacisz gdybyś zrezygnował z abonamentu telefonicznego telepsa.
Bullshit. 512 na 2 lata kosztuje 33zlote pierwszt rok, a potem 66. Czy to duzo? Raczej nie. Poza tym skoro maja podniesc to do 1mb to masz 1mb za 33 i potem 66. Ja tam jestem zadowolony
MWAHAHAHAHAHA NETIA RZÄDZIIII!
Według niektórych źródeł można poprowadzić sam internet, bez rezygnowania z tepsy jako telefonu :DDD
No zarąbiście!
Jutro zadzwonię żeby to potwierdzić, bo dzisiaj nikt się już nie zgłasza.