Nie jesteś zalogowany.
Zastanawialiście się co może kryć przed nami nadchodząca przyszłość?
Wyobraźcie sobie taką sytuację:
Włączasz kompa po czym usadowiwszy się na wygodnym fotelu spoglądasz na uruchomiajacy sie system. Wita cie ciepły kobiecy głos. Pyta sie "czy chce zobaczyc poczte?".
Wiesz ze nic ciekawego tam nie znajdziesz odmawiasz wiec.
Niezrażona pyta "co chciałbyś zrobic?"
Prosisz by uruchomiła twoje ulubione anime zagłębając łapę w ulubionych chipsach.
HeHe.. Miło by prowadzić jakąś bliższą konwersjacje z kompem ^^ Nadac mu jakąś sztuczną osobowosc lub chociaz móc poprzez komendy głosowe zmusic go do wykonywania programowych poleceń.
Jak obecnie wyglądają programy tego typu? Na ten temat niewiele moge powiedzieć gdyz tylko raz trafiłem na sztuczne Ai jednak jedyny dostepnyM typEM porozumiewania było wciąz pismo.
Co sądzicie o Ai? Jakie jest wasze podejscie do prac nad sztuczną inteligencją?
Zapraszam do dyskusji ^^
Co sądzicie o Ai? Jakie jest wasze podejscie do prac nad sztuczną inteligencją?
"Co państwo sądzą o klonowaniu?"
"Zapytaj tatę, może mama coś podpowie..."
AI się piszę, na początku myślałem, że będzie Ci chodzić o Enmę Ai
A temat sam w sobie nie bardzo mnie interesuje. Mam teraz większe problemy w postaci napisania na piątek 30 stron teorii w pracy licencjackiej xD
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Klonowanie to jakby kopiowanie danego osobnika. Sztuczny człowiek - nie inteligencja.
Ai jest programem stworzonym bez bezpośredniego połączenia z żywym organizmem (Nie wykraczam w przyszłość tak daleko by łaczyć je z układami organicznymi). Taki 'zwykły' program na kompa > Obi
Pisanie 30 stronicowej pracy jest całkiem fajniste .. puki tylkosam temat cie interesuje > Quithe
Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-01-09 20:39:10)
A ja myślałem, że chodzi o Amano Ai z "Video Girl Ai"
Trzeba było zaznaczyć, ze chodziło ci o S.I.
pomarzyć można... ale po co? Będzie albo nie Jak na razie widzimy to tylko w filmach
A jeśli chodzi o filmy to jak myślisz Kisiel co bardziej realne scenarusz Matrixa czy Gitsa??:P
Pisanie 30 stronicowej pracy jest całkiem fajniste .. puki tylkosam temat cie interesuje > Quithe
Taa, temat mnie interesuje, ale to sama teoria jak na razie, czyli przekopywanie się przez książki. Najbardziej dobijający jest fakt małej ilości czasu na to. Tak to jest jak się nie chodzi na zajęcia i przez przypadek dowiaduje, że trzeba coś oddać
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Jeszcze manga Princess Ai była.
Ai jest programem stworzonym bez bezpośredniego połączenia z żywym organizmem (Nie wykraczam w przyszłość tak daleko by łaczyć je z układami organicznymi).
Czemu? Nie znaj litości!
tylko raz trafiłem na sztuczne Ai
Hmmm... Na moje oko to pleonazm jest, ale ad rem...
Z tego co wiem (ale zaznaczam, że nie jestem specem), to, jeśli zastosować ludzkie standardy inteligencji, jak na razie udało się wyprodukować jedynie sztuczną głupotę. Czyli, jak mówią specjaliści, uczyniono krok w dobrym kierunku.
Ai programem? prędzej zbiorem programów
W niemal każdej zapowiadanej grze ma być sztuczna inteligencja. Tylko czekać na witz o przefarbowanej blondynce...
Ai programem? prędzej zbiorem programów
To chyba kwestia semantyczna jedynie.
Trzeba było zaznaczyć, ze chodziło ci o S.I.
Co za róznica? Stosuje angielską nazwę AI czyli Artificial Intelligence.
Nawet w tłumaczeniach anime nie spotkałem jeszcze przekłądu AI na SI
(Szczerze mówiąc niewiedziałbym o co chodziło by komuś pytajacemu o S.I. ^^" )
pomarzyć można... ale po co? Będzie albo nie Jak na razie widzimy to tylko w filmach
Pomazyc.. Nie zdziwiłbym sie jesliby Japonczycy posiadali juz jakis wypasny program tego typu.
(..)Czemu? Nie znaj litości!
Hum.. teoretycznie wszystko jest możliwe Tylko człowiek może postawić sobie granice
wumi_szoda, teusz->
Na moje rozumowanie dokonałe AI jest jednym niezależnym programem zdolnym do komunikacji, wykonywaniu zaprogramowanych czynnosci i uczeniu sie nowych.
Choc byc moze daleka do tego droga to cos niezłego powinni już stworzyc ^^"
Nawet w tłumaczeniach anime nie spotkałem jeszcze przekłądu AI na SI
(Szczerze mówiąc niewiedziałbym o co chodziło by komuś pytajacemu o S.I. ^^" )
Czyżbyś prasy growej nie czytał? Jeśli coś nie wystepuje w tłumaczeniach anime, to faktycznie musi być niezły hardkor.
Na moje rozumowanie dokonałe AI jest jednym niezależnym programem zdolnym do komunikacji, wykonywaniu zaprogramowanych czynnosci i uczeniu sie nowych.
Choc byc moze daleka do tego droga to cos niezłego powinni już stworzyc ^^"
Ja bym sobie życzył, aby tego programu nie trzeba było instalować (żeby do jego uruchomienia wystarczył plik wykonywalny).
wumi_szoda, teusz->
Ciekawe, czy doskonałe AI mogłoby móc również odmówić wykonywania zaprogramowanych czynności... Na zdrowy rozum, jeśliby było naprawdę inteligentne, to powinno...
Nawiasem, polecam "Maszynę Trurla" pióra S. Lema.
Ostatnio edytowany przez wumi_szoda (2007-01-09 21:47:34)
Przy pierwszym zgadłeś ^^ Nowoczesne gry nie cieszą mnie tak jak dawne produkcje. Choć grafika jest napewno lepsza to fabuła itd. pada.
Przy drugim nie wiem czy masz racje. Taki program napewno bedzie wielgachny i przemieszczanie go w postaci pliku wykonawczego było by kłopotliwe.
Samo działanie - nie widze roznicy ^^"
wumi_szoda ->Raczej tak.. Trzeba by wpadkowac jakies dane zabezpieczajace do katalogu jaki niemogło by ruszyc, albo cos w tym stylu ^^
Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-01-09 21:49:28)
wumi_szoda ->Raczej tak.. Trzeba by wpadkowac jakies dane zabezpieczajace do katalogu jaki niemogło by ruszyc, albo cos w tym stylu ^^
Nie bardzo rozumiem...
Ostatnio edytowany przez wumi_szoda (2007-01-09 21:51:27)
Taki program napewno bedzie wielgachny i przemieszczanie go w postaci pliku wykonawczego było by kłopotliwe.
Samo działanie - nie widze roznicy ^^"
Nie musi mieć postaci jednego pliku, ale niech tego nie będzie trzeba instalować. Niech w rejestrze nie syfi.
Yaku napisał:wumi_szoda ->Raczej tak.. Trzeba by wpadkowac jakies dane zabezpieczajace do katalogu jaki niemogło by ruszyc, albo cos w tym stylu ^^
Nie bardzo rozumiem...
Zgadzam sie z tobą ze idealna sztuczna inteligencja mogłaby wymknąć się spod kontroli. Jednak czemu nie można by zbudować zabezpieczeń jakich nie była by wstanie tknąć?
Wcześniej pisałem ze nie wybiegam w przyszłosc tak daleko by łaczyc AI z zywymi organizmami co jednak było kłamstwem ^^" Od czasu do czasu kazdy z nas styka sie z jakąś sztuczną inteligencją w anime. Od robotow po bardziej ludzki : Amano (Video Girl Ai) i Chi (Chobits) ^^
AI się piszę, na początku myślałem, że będzie Ci chodzić o Enmę Ai
A temat sam w sobie nie bardzo mnie interesuje. Mam teraz większe problemy w postaci napisania na piątek 30 stron teorii w pracy licencjackiej xD
ja tez mam ten problem, tyle ze na niedziele musze to dziadowstwo napisac >_<
Ostatnio edytowany przez sadakot (2007-01-09 22:02:16)
猫が大好き!!!