Nie jesteś zalogowany.
Zamierzam przekazać pewnej grupie otaku kolekcje utworow mp3, jednak zajmuja niesamowicie duzo miejsca przez co bede miał problem z umieszczeniem ich na ftpku.
Czy istnieje jakis program archiwizujacy dane znacznie zmniejszający powierzchnie zajmowaną przez pliki typu *.mp3 ?
Ogólne wszystkie programy kompresujšce raczej nie zmieniš znacznie pojemnoci empetrójki. Ale istnieje taki format mp3pro (ja nie korzystam a podaję raczej jako ciekowstkę) zmniejsza pojemnoć empetrójki o połowę (zdaje się, że obcinajšc bitrate). Format ten nadal jest odtwarzany przez normalne odtwarzacze, ale bez zainstalownych pluginow to różnica jest odczuwalna.
Trochę wiecej informacji znajdziesz tutaj:
http://www.mp3prozone.com/
mp3 jest już na tyle "skompresowane", że pakując to np winrarem
zyskasz max ze 2%, czyli nie warto.
w mp3pro jakoś(ć) też wątpię
zwłaszcza, że na jakikolwiek stratny kodek byś tych mp3
nie przekodował to stracą na jakości po raz kolejny
czyli w sumie odpowiedź brzmi: NIE
Zainteresuj sie Ogg Vorbisem - mniejszy rozmiar lesza jakosc niz mp3, oczywiscie z zrodlugowe goliku, z mp3 uzyskasz jedynie mjeszy rozmiar
Zamierzam przekazać pewnej grupie otaku kolekcje utworow mp3, jednak zajmuja niesamowicie duzo miejsca przez co bede miał problem z umieszczeniem ich na ftpku.
wyślij im pocztą - nie będzie problemów z ftp
zadna bezstratna kompresja nie zmniejszy rozmiaru materialu dzwiekowego jezeli jest w formacie MP3, proba ponownej kompresji (z MP3) do innego formatu spowoduje znaczny spadek jakosci.
ps. oczywiscie jezeli dysponujesz plytami cd lub materialem w wersji bezstratnej (WAV,WV,FLAC,APE) to mozesz go "nieco" lepiej skompresowac, np. dzieki OGG.
wylij im pocztš - nie będzie problemów z ftp
Pomysł byłby dobry gdyby nie zajmowały ponad poł giga.
Wiem ze jest jeden program uzywany najczesciej do pakowania gier. Jego niesamowite mozliwosci pozwalajš na zmniejszenie rozmiaru gry o rednio połowe. Jak sie nazywa ten program?
Wcišz zadaje sobie te pytanie. Niestety zadko sie o nim mowi wiec 'nawet' na googelkach trzeba podac niezwykle trafne wyszukiwane słowa by na jakiekolwiek informacje trafic.
Ciekawe czy tym programem dało by sie skompresowac plik do archiwum w znacznie mniejszych rozmiarach
to uha, ale nawet on ci tego nie skompresuje
to uha, ale nawet on ci tego nie skompresuje
No właśnie... nawet kgb archiver bo mp3 jest już formatem skompresowanym
a nikt nie wspomniał o AAC Plus:) nim przy dobrej kompresji można uzyskać lepszš jakoć od ogg przy niższym bitrate.
Piter666 napisał:wylij im pocztš - nie będzie problemów z ftp
Pomysł byłby dobry gdyby nie zajmowały ponad poł giga.
też problem, to wypalasz na płytke CD, nie wiem z 50 gr najtańsza jak nie mniej, do koperty bšbelkowej za 70 gr i jako polecony to ci wyjdzie koszt max wszystkiego ze 4 zł.
no chyba, że to ponad 0,5 gb ma wiecej niż 700 mb, to wtedy ładujesz na dwie płytki:P albo jednš DVD
ale jeli chcesz na ftp, no to skorzystaj z jakiego darmowego, lub z jakich serwerów typu MU, RS czy inne.
Freeman - Piter:P mi sie zdaje, że Yaku pomylał o poczcie w formie emaila.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-01-14 20:12:39)
Tak się zastanawiam, czy Yaku, pisząc "wyślij im pocztą" nie miał na myśli właśnie poczty w sensie listonosza
To chyba logiczne, że miałem na myśli Pocztę Polską (listonosz) O_o
Jestemy blizniakami czy jak? Tak nas mylš Piter666
też problem, to wypalasz na płytke CD, nie wiem z 50 gr najtańsza jak nie mniej, do koperty bšbelkowej za 70 gr i jako polecony to ci wyjdzie koszt max wszystkiego ze 4 zł.
no chyba, że to ponad 0,5 gb ma wiecej niż 700 mb, to wtedy ładujesz na dwie płytki:P albo jednš DVD
Blisko 1GB (troche doszło).. No i osob docelowych moze byc potencjalnie nieskonczna ilosc.
ale jeli chcesz na ftp, no to skorzystaj z jakiego darmowego, lub z jakich serwerów typu MU, RS czy inne.
Moim problemem jest upload duzych ilosci danych. Z tym problemem nic nie zrobie, wiec nie widze powodu objasniac dokładniej co i jak jees.
Freeman - Piter:P mi sie zdaje, że Yaku pomylał o poczcie w formie emaila.
Widze nic z tego nie bedzie. W takim razie bede musiał cos innego wykombinować.
Dzieki za szczere checi ^^
aaaa taki problem... to moze zmontuj to do rara albo zipa bez kompresji i zacznij uploadowac na cos kompa zostawiając na noc. hm?
Niestety problem jest duzo bardziej skomplikowany.
Jedyna opcja jaka obecnie wydaje sie gitesowa to poproszenie kogos z dobrym łaczem o upniecie plikow. Kraków - duze miasto ;P