#1 2007-01-20 15:24:30

malkor
Użytkownik

Jak tworzone są anime?

Jeśli ktoś jest w temacie to proszę niech napisze łopatologicznie krok po kroku jak wygląda proces tworzenia anime (bo chyba nie rysują ręcznie każdej kratki co nie?)

#2 2007-01-20 15:26:06

khadzad
Użytkownik

Odp: Jak tworzone są anime?

oo dobry pomysł;P niech ktos napisze fachowo jak ktos sie zna bo inaczej dalej bede zyl w przekonaniu ze to bozia tworzy anime...albo rysuja klatka po klatce;P

#3 2007-01-20 15:30:55

Obiwanshinobi
Użytkownik

Tła są wykorzystywane wielokrotnie.

#4 2007-01-20 15:34:41

malkor
Użytkownik

O, Obi idealnie się nadasz do tematu, wykaż się swoją elokwencją w użytecznej sprawie bo po twojej wypowiedzi miarkuje że się w temacie chociaż troszkę orientujesz.

#5 2007-01-20 15:38:34

KAT
Użytkownik

To ze tla sa wielokrotnie wykorzystywane, to przeciez logiczne.

#6 2007-01-20 15:44:26

Obiwanshinobi
Użytkownik

malkor napisał:

O, Obi idealnie się nadasz do tematu, wykaż się swoją elokwencją w użytecznej sprawie bo po twojej wypowiedzi miarkuje że się w temacie chociaż troszkę orientujesz.

Tu nie elokwencja jest potrzebna, tylko wiedza. Poszukaj se w Google'u, w Wikipedii... Tu może znajdziesz coś ciekawego, a może nie znajdziesz.

#7 2007-01-20 16:05:28

Beliarek
Użytkownik

To co napewno potrzeba do stwozenia anime to umiejetnosc rysowania smile jakis program komputerowy zapewne sie przyda smile i troszke wyobrazni szpan

Ostatnio edytowany przez Beliarek (2007-01-20 16:06:32)

#8 2007-01-20 16:09:59

Beliarek
Użytkownik

Beliarek napisał:

To co napewno potrzeba do stwozenia anime to umiejetnosc rysowania smile jakis program komputerowy zapewne sie przyda smile i troszke wyobrazni szpan  a jesli chodzi o programy to maya, 3ds max, photoshop itp. (sorki ze 2 razy ale zamiast etytuj dalem cytu )[baka]

Ostatnio edytowany przez Beliarek (2007-01-20 16:12:06)

#9 2007-01-20 17:02:24

malkor
Użytkownik

Dobra poszukałem, wyciągnąłem pewne wnioski, postaram się je przedstawić zainteresowanym(zaznaczam że jestem laikiem w tym temacie):
1.Jeśli odcinek danego anime dzieje się w całości dajmy na to na statku wystarczy przygotować plansze przedstawiające otoczenie, oczywiście wymagane będzie częste zmienianie plansz, używanie całkiem nowych itp. ale to jest logiczne.
2. Oczywiste jest że w czasie dialogu nie rzadko zdarza się że porusza się tylko postać a tło mamy to samo, czyli mamy otoczenie oraz postacie które na nie nakładamy.
3. Modele postaci możemy przygotować wcześniej np. mimikę twarzy w czasie konwersacji, sposób chodzenia, aż się prosi aby gotowy fragment animacji "dokleić" do przygotowanego wcześniej tła. W ten sposób możemy uzyskać np. animacje rozmowy.

To są według mnie podstawy, poprzez łączenie tego typu elementów prawdopodobnie powstaje anime.
Jednakże jest to tylko moja dedukcja poparta pobieżnym wertowaniem internetu.
Rad bym był jeśli ktoś kto ma coś wspólnego z animacją zabrał by głos w tej sprawie i uzupełnił moją wypowiedź lub całkowicie ją obalił jeżeli się mylę.

#10 2007-01-20 17:48:48

KAT
Użytkownik

Moze zamiast szukac jak powstaje anime, to po prostu poszukaj jak powstaja bajki. Techniki raczej beda te same.

#11 2007-01-20 17:55:13

Yaku
Użytkownik

O ile dobrze pamitam w bajkach tło jest zwykle nieruchome tymczasem w wielu tytułach anime chmury sie ruszaja, trawa sie buja w powiewach wiatru - otoczenie nie jest az tak martwe.

Wszystko zalezy od poswiecenia autorow.

Sam sposob powistania anime jest jednak zagadką. malkor znalazł podstawy jakie wymagac moze stworzenie anime jednak co komu po podstawach jesli wiele filmow wykracza daleko poza..

Najprostsze kreskówki było tworzone poprzez szybkie nakładanie na siebie podobnych obraznków tworząc animacje. W obecnym czasie technika poszła daleko do przodu. W jaki sposob teraz sie je tworzy?

EDIT:

choc to pewnie głupie pytanie
Film składa sie z fps'ów czyli klatek na sekunde. Logika kaze wiec sadzic ze wciaz przygotowywane są obrazki z których skłądana jest całosc.

Ciekawi mnie jakie programy zachwalaja twórcy oraz jakie istnieją techniki tworzenia anime

Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-01-20 18:00:41)

center

#12 2007-01-20 18:10:10

Zatoichi
Użytkownik

Polecam przejść się do studia filmów animowanych. Można zobaczyć parę technik i tajników tworzenia animacji. Ja byłem na takiej wycieczce po Telewizyjnym Studiu Filmów Animowanych w Poznaniu. Oczywiście tworzy się tam bajki dla dzieci, a nie anime japońskie, ale zawsze sporo się wyniesie z takich odwiedzin.

#13 2007-01-20 18:16:39

malkor
Użytkownik

Fajnie by było jednakże już widze reakcje mojej klasy na taką propozycje :/

#14 2007-01-20 18:21:00

khadzad
Użytkownik

namów klase na wycieczke do studia filmowego:)nie musisz dodawac ze chodzi o studio filmow animowanych

#15 2007-01-20 18:27:01

Yaku
Użytkownik

Ciekawe jak wiele takich studii w Polsce. Do Poznania mam troche daleko.

center

#16 2007-01-20 18:43:12

wiluS
Użytkownik

Se-ma-for w Łodzi ( http://www.se-ma-for.com/ )
Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej ( http://www.sfr.com.pl/ )
Studio Filmów Animowanych w Krakowie
Telewizyjne Studio Filmów Animowanych Poznań ( http://www.tvsfa.com/ )
Studio Miniatur Filmowych w Warszawie ( http://www.smf.com.pl/ )

W animacji komputerowej: studio Platige Image i reżyser Tomasz Bagiński(Katedra, Sztuka Spadania) ( http://www.platige.com/ )

Sam bylem w SFR w Bielsku-Bialej w drugiej klasie podstawowki(z tego co pamietam bylo bardzo fajnie, wtedy pracowano nad projektem: "KARRYPEL KONTRA GROSZKI"). Kiedys musze odnowic wspomnienia.

#17 2007-01-20 19:15:19

Hatake
Użytkownik

a już był temat o jednakowym tytule...

żeby nie być gołosłownym: w wielu nowych tytułach anime, które już robione są w pełni komputerowo da się zauważyć gołym okiem jak to było robione (niedopracowania itp.)
często można zauważyć nieruchome tło po którym postać porusza się, ale dzięki niedopracowaniu wygląda to co najmniej dziwnie. obejrz też niektóre z nowszych odcinków naruto (fillery niestety) tam było widoczne, jak mniej więcej przygotowywali twarze postaci (było widać obiekty 3d, które nie zostały odpowiednio ukryte).
a jeśli chodzi o anime na podstawie mangi, to logicznym jest, że najpierw muszą narutalne rysunki wskanować w kompa, żeby potem odpowiednio przygotować postać lub tło do animacji i pokolorować.
oglądając możesz dużo wywnioskować.

Yaku napisał:

choc to pewnie głupie pytanie
Film składa sie z fps'ów czyli klatek na sekunde. Logika kaze wiec sadzic ze wciaz przygotowywane są obrazki z których skłądana jest całosc.

stare tytuły, np. Dragon Ball był tak robiony, że kilkanaście tysięcy obrazków mieli i składali to w całość, a zajmowało im to 3-4 dni na odcinek. teraz gdy wszystko już idzie komputerowo, idzie im to o wiele szybciej, a klatki dalej są, bo wideo ma klatki, czy byś chciał czy nie chciał, animacja tego wymaga (nie wiem jak ci to inaczej powiedzieć xD), np: robiłeś coś kiedyś we Flashu? tam też ustawiasz odpowiedni fps dla danej animacji.

Tion napisał:

Przecież są programy i sprzęt wykorzystywany w inżynierii, który pozwala rysować na komputerze --;;' jeśli ktoś ogląda na Discovery Amerykański Chopper to niejednokrotnie chłopaki z załogi ryswali plany na komputerze, później wsadzali do programu m.in wymienionego 3dsmax'a. Myślę, że taka metoda jest używana przy robieniu Anime. ^^

w przypadku fillerów naruto? tak, zgodzę się:) a przy zgodnych z mangą? hm, już widzę japończyka, który siedzi przy PC i męczy się by narysować postać na komputerze i to tak by była identyczna z kreską tej na papierze:D prościej by miał już zeskanować, poprawić (czyt. albo z***ać) pokolorować i zanimować.

Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-01-20 19:28:46)

#18 2007-01-20 19:25:00

Tion
Użytkownik

Przecież są programy i sprzęt wykorzystywany w inżynierii, który pozwala rysować na komputerze --;;' jeśli ktoś ogląda na Discovery Amerykański Chopper to niejednokrotnie chłopaki z załogi ryswali plany motorów na komputerze, by później wrzucić je do programu m.in wymienionego wyżej 3dsmax'a. Myślę, że taka metoda jest używana przy robieniu Anime. ^^

Ostatnio edytowany przez Tion (2007-01-20 19:26:43)

#19 2007-01-20 20:46:29

zergadis0
Użytkownik

A tak przy okazji - wiecie że całkiem niedawno ktoś założył podobny temat, i nikt mu normalnej odpowiedzi nie udzielił;)? Wszyscy się z kolesia nabijali[zly].

#20 2007-01-20 20:58:37

Beliarek
Użytkownik

Kto go zalozyl ty zergadis0 ??;)[szpan]

Ostatnio edytowany przez Beliarek (2007-01-20 20:58:56)

Stopka forum

© Animesub.info 2024