Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Cześć,
mam nie typowy problem. Mianowicie ściągnełem odcinki SM Stars [VKLL] i w niektórych odcinkach słyszę dźwięki tylko z 1 głośnika, a włączam przykładowo odcinek 197 (który chodzi normalnie) i działają obydwa.
Zrobiłem tak, że w SILE GŁOSU GŁOŚNIKÓW wyciszyłem ten, który działa i na maxa wzięłem ten, który nie słyszę i się okazuje, że ten którego normalnie nie słyszę, słychać ale bardzo to bardzo cicho.
Co mam zrobić ??? Czy można to jakoś zrobić ??? Czy to jest wina odcinków ??? POMOCY !!! CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI
-------------------------------------------------------------------------------------
Kolega-informatyk powiedział mi, że to jest wina człowieka, który kodował te odcinki (jest ustawione 90% prawy i 10% lewy) - u niego tak samo chodzi. Wie ktoś jak przekodować odcinek, aby dźwięki były ustawione równomiernie ??? CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI
Wino może być człowieka, ale równie dobrze tez ustawienia kodeków...
Podaj więcej informacji.. wrzuć plik do GSpot i zapodaj co on Ci napisał.. jakim softem otwierasz to anime itd..
A tak ogólnie, to albo koder dał plamy, albo dźwięk jest wielokanałowy i po prsotu źle Ci mixuje do stereo
Suchy - myślę, że podałem wszystkie informacje jakie wywnioskowałem, a on mi tylko to napisał.
Jak wrzucić plik do GSpot ??? Odp. to wrzuce
u mnie jest to samo
Informacji podałeś b. mało.. nawet nie wiem, jakie rozszerzenie ma ten plik..
Ściągnij GSpot, uruchom.. przeciągnij plik z filmem do na okno Gspot.
Kliknij na 1 pod MS D/W
Wciśnij PrintScreen na klawie, otwórz Painta i Edycja->Wklej i zapisz jako JPG
Następnie umieść tego JPG tutaj..
Nadal nie wiem też jakim playerem chcesz otworzyć ten film.
a tak przy okazji to suma kontrolna pliku zgadza się z oficjalną
Suchy- oto screen. Plik jest w .avi, a odtwarzam w SubEdit Player.
Jak się wstawia obrazki ??? Klikam wstaw obrazek i ... co mam tam wpisać ??? Mam to wpisać
C:Documents and SettingsAdministratorMoje dokumentyMoje obrazyscreen ??? Odp.
PS. Moje trochę się różni, niż PITERA.
obrazek musi chyba być na serwerze zeby go zamiescic tutaj - ale moge sie mylic bo nie próbowalem innych sposobów
Obrazek musi być udostępniony w sieci. Jeśli masz stałe ip, założysz sobie serwerek i tam sobie wrzucisz to możesz ze swojego kompa to zapodawać. W przeciwnym wypadku to musisz wrzucić na jakiś serwer i wtedy tylko podać linka do niego.
I wszystko pięknie teraz widać..
Dźwięk 2 kanałowy zwykły MP3 (dość paskudny bo tylko 64) dekodowany za pomocą domyślnego systemowego dekodera..
Zatem nie powinna to być wina ani kodeków, ani ustawień tychże, czy tez samego playera.
Najprawdopodobniej jest tak jak powiedział Ci znajomy: audio jest źle zrobione.
Rozwiązaniem jest wyciągnąć ścieżkę audio (VDMod) i podgłośnić ten jeden kanał (np w NeroWae Editor). Podgłośnienie może też podgłośnić trzaski i szumy w tym kanale zatem po podgłośnieniu warto (jeśli zajdzie taka potrzeba) zredukować szumy.
Tak obrobiony plik zapisać i wstawić do filmu (tez VDMod).
Można tez nie podgłaśniać tylko zamienić na mono. Ale to nie jest za ładne rozwiązanie (choć przy sytuacji że podgłośnienie i usuwanie szumu nie daje przyzwoitych efektów jest to rozwiązanie najbardziej opłacalne, gdyż przy mixowaniu do mono oszczędzamy miejsce)
Suchy - możesz to opisać KROK po KROKU, bo w tym temacie jestem ZIELONY przez duże Z . Jak byś mógł to proszę o jakiś mini-poradnik jak to zrobić.
Z góry WILEKIE DZIĘKI !!!
mniej inwazyjnym sposobem jest ustawienie glosnosci jednego z 2 glosnikow w "ffdshow audio decoder" za pomoca zakladki "Volume" (mowie tutaj o najnowszym ffdshow)
Tak i za każdym razem trzeba będzie to robić przy tym pliku..
Nie mniej to też jest sposób..
Jak zrobić.. ano tak jak napisałem
1) włącz VirtualDubMod
2) File->Open i otwierasz ten plik
3) Streams->Stream List
4) zaznaczasz strumień audio i dajesz na Demux po czym zapisujesz gdzies na dysku (powinno zapisać jako mp3)
5) Otwierasz taki mp3 np w NeroWave Editor (czy tez innym edytorze audio)
6) Zwiększasz głośność tego kanału któryjest ciszej
7) jeśli nie da isę zwiększyć głośności 1 kanału, to zmieniasz balans na stronę kanału cichszego tak aby oba miały tą samą głośność, następnie podgłaśniasz oba kanały
8) zapisujesz taki plik jako MP3
9) Otwierasz jeszcze raz VDMod i w nim plik z filmem
10) Wideo->Direct Stream Copy
11) Streams->Stream List
12) klikasz na ściezkę audio i dajesz na disable
13) dajesz na Add i wskauzjesz zapisany w wczesniej w edytorze audio plik mp3
14) klikasz na dodaną ścieżkę i prawym i wybierasz Direct Stream Copy
15) File ->Save As i zapisujesz plik AVI pod nową nazwą
Suchy - ależ ja jestem natrętny . Przepraszam za to, ale możesz mi podać dokładnie gdzie mam zmienić ten kanał lub balans; chodzi mi o takie cuś ... --> ... ---> itp.
A w STREAM LIST jest tylko 1 plik, nie ma osobnego AUDIO. POMOCY!!!
Aha, chciałem jeszcze dodać, że jak biore NARZĘDZIA ---> Procesor stereo i wezmę odtwarzaj to jest wszystko OK! Działają 2 głośniki, ale gdy naciskam OK i powraca mi do GŁÓWNEGO EKARANU naciskam ODTWARZAJ i jest to samo co na początku, czyli 1 głośnik odtwarza dźwięki.
Suchy może poleć mi inny (łatwiejszy programik )
Z innym programikiem to będzie problem, bo większośc programów do edycji audio jest tego typu..
Ja się w Nero nie dopatrzyłem prostej możliwości edycji tylko jednego kanału, zatem trzaby tutaj balansem operować..
Po otworzeniu pliku masz na dole po lewej 2 pokrętła. Przekręć to niżej (to czy w lewo czy w prawo to już zależy od tego, który kanał masz ciszej) tak aby głośność w obu kanałach była taka sama. Następnie Poziom->Zmiana głośności i zwiększasz głośność jeśli potrzebujesz.. Jeśli są trzaski syki to stosujesz Ulepszanie dźwięku->Redukcja szumu.
Na końcu zapisujesz jako MP3 i wstawiasz do filmu jak wczesniej opsiałem...
P.S.
A w stream list ma być tylko 1 wpis. drugi wpis pojawi się dopiero jak dodasz ten zapisany w Nero MP3.
Strony 1