#81 2007-01-23 19:54:46

Zgrzyt
Użytkownik

Odp: Książki fantasy - co polecicie?

JA polecam wiedźmina teksty w nim mnie rozwalały

#82 2007-01-23 19:59:25

Gniewek26
Użytkownik

Ja polece genialny 15 ksiąg Briana Lumleya "Nekroskop" ogulnie ksiazeczka o wampirach. Ogulnie ten autor ma wszystkie ksiazki dobra ale ten cykl szczegulnie.

#83 2007-01-23 20:06:59

agrynnis
Użytkownik

Polecam Sapkowskiego: "Narrenturm", "Boży wojownicy", "Lux perpetua" (trylogia)
Oczywiście sagę o wiedźminie też...
Dylogia "Nocny patrol", "Dzienny patrol" Łukjanienki też jest niezła. Spędziłam nad nią całą noc.

Ostatnio edytowany przez agrynnis (2007-01-23 20:07:47)

#84 2007-01-23 20:13:35

nazghoul
Użytkownik

Ursuli K.Le Guin polecam absolutnie wszystko, a nie tylko cykl "Ziemiomorze" oczkod

No i nie wiem dlaczego nikt nie wspomniał o Neilu Gaimanie... Choćby "Nigdziebądź", "Amerykańścy bogowie" czy "Chłopaki Anansiego". Nie jest to takie czyste fantasy, ale jednak podchodzi pod ten gatunek. Przeczytać naprawdę warto, bo łyka się toto jednym tchem. Resztę tego co mógłbym polecić już wymieniono smile

#85 2007-01-23 20:51:29

khadzad
Użytkownik

Anaka napisał:

Dragon Lance; mam dużo z tego cyklu choć nie wszystko

A czym sie zaczyna ta seria?? jakim cyklem bo sporo dobrego slyszalem ale nie wiem czym zaczac:)

Ostatnio edytowany przez khadzad (2007-01-23 20:57:21)

#86 2007-01-23 21:14:08

constans73
Użytkownik

Ja najbardziej lubiłem Świat Carownic.

#87 2007-01-23 21:19:24

Feniks_Ognia
Użytkownik

Jeśli chodzi książki fantasy to polecam:

Warctaft - Dzień Smoka autor: Richard A. Knaak

Ogólnie o smokach, magi, elfach, ludziach czarodziejach. Według mnie wspaniała książka.
Hmm z serii Warcraft wydano jeszcze 2 lecz nie czytałem więc nie mogę powiedzieć jakie są dobre.

Diablo - Królestwo Cienia autor: Richard A. Knaak

Również wspaniała książka walka między niebem a piekłem smile
Z Serii Diablo polecał bym jeszcze "Diablo - Dziedzictwo Krwi" choć nie czytałem lecz wydaje się dobra za to "Diablo - Czarna Droga" raczej nie bo jest słaba.

Starcraft - W cieniu Xelnagi
Starcraft - Krucjata Libertego

Też 2 książki które bardzo mi się podobały. Za to "Starcraft - Nim zapadnie Ciemność" jest słabą książką.

No cóż wszystkie książki zostały stworzone na podstawie gier firmy Blizzard co wcale nie oznacza że są złe. Na szczęście chyba wszystkich gry firmy Blizzard mają tak głęboką i fantastyczną fabułę że książki naprawdę są wspaniałe. A za niedługo doczekamy się filmu z świata WarCraft smile Polecam każdemu fanowi fantastyki i firmy Blizzard.

#88 2007-01-23 21:42:18

Gniewek26
Użytkownik

[cytuj]Polecam Sapkowskiego: "Narrenturm", "Boży wojownicy", "Lux perpetua" (trylogia)
Dylogia "Nocny patrol", "Dzienny patrol" Łukjanienki też jest niezła. Spędziłam nad nią całą noc.[/quote]

To jest rowniez trylogja nazwy trzeeciego tomu nie pamietam ale na pewno jest.

Ostatnio edytowany przez Gniewek26 (2007-01-23 21:44:28)

#89 2007-01-23 21:56:20

khadzad
Użytkownik

A zna ktosik tytuły o wampirach takie moje zboczenie xD

#90 2007-01-23 22:00:22

malkor
Użytkownik

"Czrnoksiężnik z Archipelagu" Ursula le Guin- Pierwszy tom bardzo fajnej trylogi.
Oraz wszystko co napisał David Eddings, według mnie jest to najlepszy pisaż fantasy.

#91 2007-01-23 22:45:59

cameleon
Użytkownik

Książki Webera, mam wszystko co wyszło do tej pory w Polsce. Cykl "Marsz" polubiłam za ten wisielczy czarny humor, choć zakończenie trylogii jest totalnie spie***, jeżeli 3 tom ma stanowić zakończenie cyklu.

jest juz 4 tom nas niewielu, ale jak na muj gust odstaje od 1 trzech, niestety na minus :{{

#92 2007-01-23 23:17:47

Guciotj
Użytkownik

"Achaja" A. Ziemiański - Wciąga, choć z tomu na tom traci urok. Dobre do oderwania sie od rzeczywistości
Saga Wiedźmina A. Sapkowski - utrzymuje poziom do ostatniej strony, ogólnie świetna
"Alchemik" P. Coelho - choć krótka to treściwa i daje do myślenia (no może to nie jest do końca ksiązka fantasy)
"Eragon" Ch. Paolini - szybko sie ją "pochłania", ciekawie przedstawiona no i oczywiście smoki. Niestety trzeba jeszcze poczekać na 3 tom.

#93 2007-01-23 23:43:26

agrynnis
Użytkownik

Gniewek26 napisał:

[cytuj]Polecam Sapkowskiego: "Narrenturm", "Boży wojownicy", "Lux perpetua" (trylogia)
Dylogia "Nocny patrol", "Dzienny patrol" Łukjanienki też jest niezła. Spędziłam nad nią całą noc.

Pewnie masz na myśli "Oblicze czarnej palmiry" Wasiliewa. Ale to nie jest trzeci tom. To jest nowa historia o Dziennym Patrolu nie mająca nic wspólnego z wcześniejszymi tytułami. Osobiście tej książki nie polecam.

#94 2007-01-23 23:45:28

fuchikoma
Użytkownik

amarthar napisał:

Jeszcze bylbym zapomnial.
Polecam tez cykl "Czarnej Wiezy" Stephena Kinga. Taki postapokaliptyczny fantasy-western-horror

MROCZNA nie "czarna" smile_big
ale TAK JEST! Świetna opowieść, którą czytam po raz drugi w oczekiwaniu aż ostatni tom do mnie dotrze
(a to już za tydzień smile).

Co ciekawe w "Black Lagoon" są nawiązania do Mrocznej Wieży, co nie tylko ja zauważyłem jezor
-Dwuręka jest mocno podobna do Rolanda, a co najmniej jest rewolwerowcem.
-W którymś epku widać wiadomości w TV, które prezentuje Jake Chambers, tak samo nazywa się
jeden z bohaterów Mrocznej Wieży.
-A pod koniec drugiej serii BL ( SPOJLER? ) jak wchodzą do kręgielni chyba, pada zdanie, że to mroczna wieża,
niestety nie sprawdziłem, czy w jap i eng było tak samo, ale w polskich napisach chyba się to z księżyca nie pojawiło smile
może jest ich więcej? smile_big

no i MW jest straszliwie rozbudowana, łączy chyba wszystkie gatunki powieściowe i jest ciekawa
na tyle, że wczoraj czytałem ją do 5:45AM smile_big

Ostatnio edytowany przez fuchikoma (2007-01-23 23:46:30)

#95 2007-01-23 23:51:36

budyn
Użytkownik

Na wesolo Terry Pratchett. ALbo na powaznie "Magia Recluce"

#96 2007-01-24 00:00:57

Endru
Użytkownik

Nie wiem czy ten tytuł był wymieniany ale naprawde godną polecenia książką według mnie jest "Smokologia" czyli wszystko o smokach. To może nie tyle powieść co podręcznik ale jest naprawde świetny.

#97 2007-01-24 00:42:45

Gniewek26
Użytkownik

agrynnis napisał:
Gniewek26 napisał:

Pewnie masz na myśli "Oblicze czarnej palmiry" Wasiliewa. Ale to nie jest trzeci tom. To jest nowa historia o Dziennym Patrolu nie mająca nic wspólnego z wcześniejszymi tytułami. Osobiście tej książki nie polecam.

Tytol trzeciego tomu tej trylogi to "Sumerechnij dozor" jest to tytol orginalny w tlumaczeniu wieczorna straz.
Szukalem pol godziny ale znalazlem. smile

#98 2007-01-24 01:25:03

BeAsTMaStEr
Użytkownik

prosze o kontakt z osoba posiadajaca  ebooki fantasy szczegolnie interesuej mnie dragonlance jak cos to gg 9949950 lub tg@pojan.net

#99 2007-01-24 10:37:25

desarian
Użytkownik

Jeśli chcesz przeczytać naprawdę ciekawe siążki Fantasy to polecam Młot na czarownie, Sługa Boży, Miecz aniołów, Łowcy dusz i Necrosis Jacka Piekary i Książki Maji Lidii Kossakowskiej które napewno cię wciągną

Poza tym Kroniki DragonLance, Weis Margaret i Hickman Tracy ale jak już pisałaś większość z nich czytałaś, sądzę że nie czytałaś chyba wszystkich książek Forgotten Realms a powiem że naprawdę warto.

Jeśli chodzi o Pratchetta to co pół roku wydaje on jakąś nową książke więc warto na nie czekać.

#100 2007-01-24 13:14:50

Zatoichi
Użytkownik

A ja polecam "The Black Magician" 3 tomy autorstwa Trudi Canavan. Opowiada losy dziewczyny pochadzacej z biedoty miejskiej, u której samorodnie ujawnia się potancjał magii. Czy taka dziewczyna znajdzie miejsce w świecie, w którym rządzą dość wyraźne podziały społeczeństwa? Chcesz się dowiedzieć, przeczytaj.

Aha, jeszcze jedno. Chyba nie ma polskiego tlumaczenia, ale to chyba nie problem we współczesnym świecie, gdy każdy musi znać angielski.

Stopka forum

© Animesub.info 2024