#1 2005-07-29 17:42:12

suzaku
Użytkownik

Filmy Miyazakiego...

Co jak co, ale z perspektywy czasu patrząc, po tych wszystkich oglądniętych anime, w końcu zaczyna się powracać do klasycznych opowieści Miyazakiego. Ciekaw jestem zatem, który z jego filmów urzekł was najbardziej. Ja stawiam na Laputę - chyba dlatego, że było to pierwsze z tych anime, które oglądnąłem po "Czarodziejce z Księżyca" smile (Ach ten sentyment...). Denerwującym może być, że w niemal kazdym filmie bohaterką jest mała (nastolatka) dziewczynka...

#2 2005-07-29 17:51:42

mbell
Użytkownik

Odp: Filmy Miyazakiego...

Jak dla mnie to takim filmem "objawieniem" był Totoro który zobaczyłem już po Księzniczce Mononoke i Spirited Away.

gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

#3 2005-07-29 17:56:28

opcy
Użytkownik

Szczerze mówiąc to nie jestem fanem Miyazakiego, ale są tytuły jego autorstwa,które i mnie urzekły (holender brzmi to trochę jak początek schizofremii). Chyba po prostu nie moge się przyzwyczic to tej specyficznej kreski.
Największe wrażenie zrobił na mnie Hotaru no Haka, naprawdę niesamowite anime, chyba najsmutniejsze jakie oglądałem. Poza tym z innych dzieł studia ghilbi podobało mi się Mononoke Hime, ale to już znacznie mniej.

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#4 2005-07-29 18:06:14

Piter666
Użytkownik

Mimi wo Sumaseba wymiata!! oglądałem chyba 2 razy[wstyd]

#5 2005-07-29 18:15:56

Suchy
Użytkownik

"Tonari no Totoro", za to coś.. nawety nie wiem co to dokłądnie, ale ma w sobie to coś..
"Hotaru no Haka", za świetny scenariusz potrafiący wzruszyć
"Sen to Chihiro", za nieziemską fantazję..

#6 2005-07-29 18:24:17

Hyuga
Użytkownik

Mam wiekszość filmow Miyazakiego ale uważam że najlepszy to "Howl moving castle" ten film to poprostu perełka oczkod Mononoke tak na mnie nie zachwyciła jak Howl. Ogladałem dwa razy i jeszcze pewnie obejże nie raz !

#7 2005-07-29 18:31:42

amarthar
Użytkownik

Suchy, opcy: Z tego co wiem to Hotaru no Haka to nie jest film Miyazakiego tylko Takahaty.

A co do moich ulubionych to Nausicaa i Porco Rosso.

#8 2005-07-29 19:01:44

suzaku
Użytkownik

Porco Rosoo też jest genialne - tobardziej film dla dorosłych i to nie z powodu hektolitórw krwi, ale z dojrzałego punktu spojrzenia na miłość... Spirited Away zaś magenialną grafikę i opracowane szczegółowo miejsce akcji. Nie ma na przykład wybryków w rodzaju, że babka wchodzi do mieszkanka 2x2 a tam hol i nie wiadomo co jeszcze. Wszystko ma tu swoje miejsce - ideale do wykonania jakiegoś modelu... Nunde były Mononoke (nnie wiem czemu - po prostu nie spodobało mi się i Nausicaa - do teraz nie pamiętam o co chodziło, totoro jakoś też choć oglądałem dwa razy).

#9 2005-07-29 20:07:26

Suchy
Użytkownik

A i bardzo możliwe... zasugerowałem się tym, że Ghibli maczało w tym palce..

#10 2005-07-29 21:34:13

opcy
Użytkownik

Upss sorry jezor macie rację:
Director, Screenplay: Isao Takahata
Zasugerowałem się ze nazwa strony z opisem anime podanym na AniDb dotyczy Miyazakiego, sam nie byłem pewien...

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#11 2005-07-31 09:40:44

mio
Użytkownik

Mimi wo sumaseba!!! Zdecydowanie. Cudowny film, cudowny klimat, cudowna muzyka. Tuż za Totorki ofkors smile_big

#12 2005-07-31 10:04:18

Tarnum
Użytkownik

"Mononoke Hime" uwielbiam to anime. Urzekł mnie sposób w jaki pan Miyazaki podszedł do problemu ekologii smile_big (no i muzyka).

#13 2007-10-17 19:58:36

shifan
Użytkownik

Najbardziej mi się podobał...i tu mnie załatwiliście bo nie mam pojęcia. Ale każdy jest piękny i interesujący, jak narazie w głowie utrwalił mi się Nausica-w dolinie wiatru. Bardzo piękny film...

#14 2011-12-09 18:48:34

Kenshiro
Użytkownik

Jeszcze przed oglądaniem serii TV GITS postanowiłem zobaczyć wreszcie te sławne anime Miyazakiego i obejrzałem pod rząd (jeden dziennie) prawie wszystkie filmy (głównie w wersji DVD choć nowe w wersji Blu-Ray). Mimo, że niektóre były dziecinne to jednak oglądało się je świetnie (głównie z powodu klimatu, postaci i fabuły). Oczywiście nie wszystkie były bardzo dobre (lub lepsze), ale stanowcza większość z tych, które widziałem.

Jakoś tak się złożyło, że oglądałem je zazwyczaj od tyłu czyli od Karigurashi no Arrietty.

Więc podsumowując (od najlepszego do najsłabszego):

1. Spirited Away: W krainie bogów - najlepszy film Miyazakiego gdzie główna bohaterka miała bardzo oryginalne połączenie cech charakteru (bywała strachliwa, nieśmiała, odważna, niezdarna, płaczliwa i zaradna). Tak różnorodnego charakteru to nie pamiętam z innych anime.
Poza tym fabuła była bardzo ciekawa i wciągająca. Chwilami również emocjonująca (szczególnie blisko początku anime).
Muzyka była również genialna gdyż dało się usłyszeć wiele przepięknych i klimatycznych rytmów. Więc 10/10.
Co ciekawe za główną bohaterkę podstawiała głos 14 letnia seiyuu.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=112

2. Pożyczalska Arietka - anime było cudowne i przepiękne wizualnie. Animacja zdecydowanie najwyższej klasy i ogromna szczegółowość grafiki. Wszystko odzwierciedlone tak dokładnie jak w mało którym anime. Główna bohaterka bardzo fajna i ogólnie anime świetnie skonstruowane od początku do końca. Co prawda sama końcówka może nie taka jak chciałem, ale i tak było dobrze. 9.5/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=7258

3. Nausicaa z Doliny Wiatru - cechą anime jest ciekawy pomysł na świat i bardzo dobrze skonstruowana fabuła, a główna bohaterka jest bardzo fajna i ma świetny charakter. Pozostałe postacie też są na swój sposób w porządku.
Co do muzyki to niektóre rytmy są po prostu śliczne. Szczególnie końcówka anime wspaniała. Jeden z najlepszych filmów Miyazakiego. 9.5/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=275

4. Laputa - podniebny Zamek - fabuła anime jest ciekawa i wciągająca. Akcja filmu toczy się wokół kamienia lewitacji i legendarnego latającego zamku. Głównych bohaterów też polubiłem, a szczególnie tą dziewczynkę. Anime emocjonujące (jak wiele innych Studia Ghibli) i świetnie skonstruowane fabularnie od początku do końca.
Muzyka również piękna (szczególnie taki jeden rytm), a grafika też mi się podobała choć widać, że to dawna kreska.
Zakończenie anime wspaniałe czyli takie właśnie powinno być. 9.5/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=331

5. Ruchomy zamek Hauru - bardzo fajny film chociaż mogli dać trochę więcej wyjaśnień odnośnie tej dziwnej wojny. Strona wizualna bardzo dobra i muzyka również świetna. Co do zakończenia to powinni zmienić jej ten kolor włosów, ale i tak było bardzo dobrze.
Anime oczywiście nie jest zbyt poważne tylko właśnie takie, że ludzie w każdym wieku mogą je obejrzeć. Chociaż to akurat cecha anime Miyazakiego (poza wyjątkami). 9/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=1218

6. Mój sąsiad Totoro - głównymi bohaterkami są 10 letnia i 4 letnia dziewczynka. Anime ma już 23 lata lecz oglądało się je przyjemnie. W anime panuje lekki klimat czyli bez dramatów i smutnych scen. Główne bohaterki to takie chłopczyce czyli bardzo żywiołowe itp. Ogólnie sympatyczne i łatwe do polubienia. Fabuły jakiejś specyficznej nie było gdyż jak sama nazwa mówi chodziło o spotkanie jakichś istot (Totoro). W wielu anime Miyazakiego punktem wspólnym jest przeplatanie się świata ludzi ze światem magicznym/fantastycznym. 9/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=303

7. Księżniczka Mononoke - jest wiele lepszych anime Miyazakiego. Główni bohaterowie byli w porządku chociaż aż tak bardzo ich nie polubiłem. Fabuła co prawda była ciekawa, ale wiele wydarzeń i zachowań (szczególnie blisko końca) było skrajnie idiotycznych do takiego stopnia, że psuły mi oglądanie tego filmu. Ci co byli po złej stronie czyli Eboshi, a szczególnie Jigo-bou to takie średnie postacie, które często postępowały bezmyślnie. Zakończenie całkiem dobre. 8/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=7

8. Szept serca - anime podobało mi się podobnie jak Kiki czyli zbyt świetne nie było. Szczególnie niektóre zachowania postaci wyglądały na takie bzdurne i nierealistyczne, a skoro anime było bez wątków nadprzyrodzonych to nawet bardziej zwracałem uwagę na realistyczność. Oczywiście podobało mi się, ale to miał być romans i pod tym względem było słabo. Główną bohaterką była tym razem 14 latka. Całkiem fajna choć zbyt ciekawa nie była.
Więc podsumowując niektóre sceny bardzo mi się podobały, inne były bzdurne, a jeszcze inne nudne. Ogólnie anime nie było wciągające. 8/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=336

9. Podniebna poczta Kiki - akurat ten film mnie trochę zawiódł. Chyba uznano, że coś takiego jak sens nie ma większego znaczenia czyli pokazywano mnóstwo bzdur (oczywiście oceniam jak zawsze z perspektywy tamtego świata czyli, że magia to coś normalnego). Chociażby te upadki z dużych wysokości nie pozostawiające żadnego uszczerbku na zdrowiu (zresztą nie tylko to). Przy wielu scenach czułem się jakbym oglądał jakąś głupią amerykańską kreskówkę dla dzieci, a nie tego oczekiwałem od anime Miyazakiego. Chociażby te sceny w końcówce anime to były również bzdury. Oczywiście jeśli chodzi o główną bohaterkę czyli Kiki to była całkiem fajna i pomysł na dostarczanie przesyłek też mi się podobał. 8/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=286

10. Opowieści z Ziemiomorza - z tych co oglądałem ten film uważam za najsłabszy. Muszę powiedzieć, że przy tym anime akurat dziecinność przeszkadzała. Niby poważne sprawy, a przez to przeznaczenie wiekowe (Mina) wychodzi to dosyć żałośnie.
Ogólnie anime takie dosyć nijakie i mało wciągające. Postacie też przeciętne, a fabuła średnia. Grafika nie była zła, ale zbyt piękna również nie. Ta dziewczyna Therru dosyć dziwnie się zachowywała zważywszy na to kim była (no i ta jej początkowa wrogość do wybawcy to coś żałosnego).

Oceniam anime 7/10.

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?sh … e&aid=4193

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-12-09 21:17:21)

#15 2011-12-09 20:05:17

Merry_Nightmare
Użytkownik

Widać nie widziałeś Grobowca Świetlików, Kenshiro.

#16 2011-12-09 20:15:17

Hunter Killer
Moderator

Chyba bardzo powierzchownie oglądałeś Księżniczka Mononoke bo jej zalet nie wymieniłeś a takie wady w stylu , ze główny bohater się dziwnie zachowywał są trochę bez sensu.

155222.jpg zzsldjt.png

#17 2011-12-09 20:46:40

Kenshiro
Użytkownik

Xellos_Akatsuki napisał:

Widać nie widziałeś Grobowca Świetlików, Kenshiro.

Widziałem kiedyś na Hyperze, ale tutaj nie napisałem o tym, a ponownie nie chciałem tego oglądać.

Hunter Killer napisał:

Chyba bardzo powierzchownie oglądałeś Księżniczka Mononoke bo jej zalet nie wymieniłeś a takie wady w stylu , ze główny bohater się dziwnie zachowywał są trochę bez sensu.

Oglądałem 2 razy, ale nie rozpisywałem się o tym filmie. Zalety tego anime to była reszta czyli wszystko oprócz tych wad, które wymieniłem. Jednak charaktery postaci w Mononoke komuś innemu mogły się bardziej spodobać.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-12-09 20:51:50)

#18 2011-12-19 23:29:25

Hunter Killer
Moderator

Tu sa najlepsze filmy smile_big :

http://i.imgur.com/G1GLe.jpg

155222.jpg zzsldjt.png

Stopka forum

© Animesub.info 2024