Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Tak. Mam takie małe zapytanie. Mianowicie: każdy wie, jak mniej więcej wygląda plik VOB z płyty DVD (o jego zawartość chodzi jak coś:D). No wiadomo: często dobra jakość, jakieś dwie ścieżki, no i często spotykany w NTSC: Przeplot.
I tu zaczyna się moje pytanie:
Czy da się zrobić tak, że opcja, która usuwa w MPC przeplot w czasie rzeczywistym może zostać wczytana wraz z plikiem VOB/D2V przez AviSyntha do VirtualDubMod'a? Bo MPC bardzo ładnie usuwa przeplot właśnie:P
Bo w AviSynthu jak usuwam przeplot, to oczywiście usunie się, ale nie do końca i na ustach postaci, jak coś mówią, pojawia się taki lekki przeplot jakby. Ktoś wie jak temu zaradzić? Ktoś wie, jaki jest w nim błąd?
Tutaj jakby co skrypt do usuwania tego przeplotu mój:
[cytuj]
LoadPlugin("C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\kerneldeint140.dll")
mpeg2source("D:\Furi Kuri\VTS_01_1.d2v")
Telecide(guide=1, post=1, show=false, chroma=true, hints=true)
KernelDeint(order=1)
Decimate(cycle=5)
[/quote]
A tutaj screen jak wygląda ten niby przeplot na ustach, który pozostaje po usunięciu:
[URL=http://img174.imageshack.us/my.php?image=flcl2iu7vw1.png][/URL]
Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-02-05 18:06:55)
przepuść to przez Yattę
przepuść to przez Yattę
Faktycznie, nie pomyślałem:D Dzięki.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-02-19 18:08:29)
ehm... Mały problemik... YATTA nie chce mi wczytać tego pluginu od AviSynhta "Decomb.dll" nieważne jak mu go zapodając. Kopiowałem do folderu "plugins" całą YATTE, kopiowałem filtr do folderu YATTY, usuwałem filtr i wgrywałem na nowo, bo może uszkodzony... nic. I przez ten filtr nie chce poprawnie działać;/
.
Suchy pomóż nam, make Naota happy . Bo chcemy sobie rawka wydać a tu dupa:D.
P.S.
Jeśli chodzi o humor saiyamanowy to niedługo chyba więcej takich komiksów wydam:D
Ostatnio edytowany przez votd (2007-02-05 21:48:37)
^^' co to miało być.... [roftl][roftl][roftl][roftl][okej]
[cytuj]LoadPlugin("C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\kerneldeint140.dll")
KernelDeint(order=1)
Decimate(cycle=5)[/quote]
czy aby tu nie brakuje AssumeTFF() przed Telecide()?
[cytuj]LoadPlugin("C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\kerneldeint140.dll")
KernelDeint(order=1)
Decimate(cycle=5)
czy aby tu nie brakuje AssumeTFF() przed Telecide()?
no właśnie, ale próbowałem i to też nie działa;/
Wydaje się, że można to zrobić przez blenda w VDubie, ale to dodatkowo wali obraz :/ Pomocy :/
A tu plakat anty-przeplotowy:
mi tam "Decomb.dll" działa w yatta...
Ostatnio edytowany przez FAiM (2007-02-05 23:03:49)
O ile pamiętam problemem niekoniecznie był Decomb.dll
Z Yattą jest ten ból, że bardzo nie lubi, niektórych pluginów AviSyntha.
Wgraj sobie gdzieś Yattę. Wrzuć tam pluginy których ona wymaga (ale tylko te). W plikach ymc.ini i yatta.ini ustaw ścieżki Avisyntha na ściezkę tam gdzie jest Yatta. Jesli nadal będą problemy to wyłącz automatyczne ładowanie pluginów w AviSynth.
P.S.
AssumeTFF nie jest niezbedny.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2007-02-05 23:12:16)
All right, zaraz popróbuję...
P.S.
AssumeTFF nie jest niezbedny.
Skoro tak mówisz, to chyba prawda:P
Ok, późno, ale to nic. Wcześniej jakoś mnie nie brało na kombinowanie YATTĄ, ale w końcu nadszedł ten czas:P
Więc tak, poczytałem sobie ten tutorial DiM'a na ANFO i nie do końca rozumiem krok drugi z tymi Switch i Try Pattern/Use Pattern... Co prawda coś tam kombinowałem, ale niezbyt mi to wychodzi...
Ktoś chętny do wytłumaczenia mi po krótce jak i kiedy tego używać i po co?:P
hm.. jakby Ci to wytłumaczycz..
Switchem zamieniasz klatki m.in. w przypadku gdy masz przeplot na zmianie scen (najczęściej w zbyt krótkiej scenie, które to możesz wykyć za pomocą Pattern Guidance)
Try/Use pattern - zazwyczaj do dobierania patternu dla sceny jeśli standradrowy powoduje duże ilości klatek przeplecionych (najczęściej przy materiale hybrydowym)
hm.. jakby Ci to wytłumaczycz..
Switchem zamieniasz klatki m.in. w przypadku gdy masz przeplot na zmianie scen (najczęściej w zbyt krótkiej scenie, które to możesz wykyć za pomocą Pattern Guidance)
Try/Use pattern - zazwyczaj do dobierania patternu dla sceny jeśli standradrowy powoduje duże ilości klatek przeplecionych (najczęściej przy materiale hybrydowym)
Aha, czyli Switchem po prostu odwracam... i to za każrym razme kiedy znajde nową scene z widocznym przeplotem?
A te Pattern, mówisz, że sobie wybieram, więc to znaczy, że mam te Try Pattern klikać do oporu, aż będzie dobrze? i to za każrym razme kiedy znajde nową scene z widocznym przeplotem?
Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-02-19 18:52:41)
Strony 1