Nie jesteś zalogowany.
Wiem, że sporo osób na tym forum zna się dobrze na spawach czysto sprzętowych dlatego więc mam do was pytanie.
Dziś nabyłem zamówiony przez mnie dysk w komputroniku Seagate 160 GB Barracuda 7200.10 (8MB, ATA/100).
Wyróżnia się on nowatorskim zapisem prostopadłym.
Poprosiłem aby dysk był przygotowany od razu do użytku. Czyli sformatowany i ustawione partycje (ilość i wielkość) jak chce. Usługa gratis - ok! Wiadomo, że przy takiej operacji zawsze traci się trochę pojemności. Na Moim starym dysku (Maxtor 80 GB 7200.9 (8MB, ATA/100) utrata łączna wynosi około 5gb zatem mam 75. Sądziłem tak: "Skoro 2 razy większy dysk kupuję to utrata pewnie będzie też 2 razy większa czyli około 10gb, góra 15gb). Idę po odbiór sprzętu a tutaj mnie informuje, że utrata to koło 27gb !!!! I tu mam do was pytanie. Czy to normalne przy takim dysku czy nie? Może gość odwalił fuszerkę? Albo ta partia dysków Sygate jest kopnięta? Potrzebuję szybkiej odpowiedzi bo jakby coś jutro wymienię ten dysk lub zwrócę.
Aha, byłbym zapomniał - z tego co się wypytałem to używał do tego Partition Magic'a.
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-02-06 18:30:54)
Hmmm ja mam dysk seagate barracude o podobnych parametrach i trace ok 19GB przy dwoch partycjach. Nie wiem ile masz partycji zrobionych ale moim zdaniem to troche za duzo tracisz :/
127.87GB Tyle wynosi pojemność zapisu mojego dysku ze 160GB,[4 partycje] z kolei w drugim Seagate , 120GB mam 111,4GB. Więc hm... twoja strata nie jest duża.
Ostatnio edytowany przez bodzio (2007-02-06 18:45:08)
Ja mam WD Caviara 120Gb i straciłem łącznie 6Gb. Więc wynika z tego, że serio straciłeś zbyt dużo...
Ostatnio edytowany przez OniiSan (2007-02-06 18:51:14)
Hmm, no nie wiem ja mojego 160 Samsunga jak podzielilem to ma (wedlug windowsa 150GB). Mysle, ze jeszcze raz powinienes podzielic partycje no i jaki ci zalozyli system plikow? Ja akurat u siebie mam ntfs. Jak widomo jest on co prawda wolniejszy, ale mniej za to powoduje mniej strat.
Najlepiej jakbys po cylindrach, glowicach odczytal jaka on ma pojemnosc w realu, bo jak widaomo to 160GB, to tylko sie marketingowo podaje Zalezy od odczytu, czy ktos ci podaje ta wielkosc w bitach czy w bajtach). Z tego powodu niektore dyski maja wiecej, a niektore mniej
Ja na twoim miejscu najpierw bym sprawdzil (lub samemu podzielil jeszcze raz - w koncu to nie ma zadnego wplywu na gwwwarancje), czy nie pozostawili ci jakiego podzialu poza partycjami, to moglo sie im zdarzyc, szczegolnie jak na szybkiego robili
BTW Moja 160 jest podzielona na 4 partycje w stosunku 20GB, 64GB, 64GB, 1GB (dla wtajemniczonych ten 1GB, to taki trik aby XP niezamulal za bardzo - jest tylko dla stronicowania)
Dobra ale zrozumcie, że to jest zapis prostopadły
Co do partycji to nie udało mu się ustawić tak jak chciałem właśnie przez tę utratę, dysk leży w tej chwili u mnie na biurku.
jest co w tym stylu:
C - 6gb FAT-32 (dla win98)
D - 10gb NTFS (dla winXP)
E - 40gb NTFS
F - 40gb NTFS
G - 34-36gb (tutaj nie jestem pewny ile jest, po prostu tyle ile zostało) NTFS
No ja też uważam, że stanowczo za dużo tracisz . Ja przy WD 250GB i 4 partycjach tracę 17,8GB wiec o wiele wile mniej.
Ja ma dokladnie taki dysk jak ty mam zrobine 4 partycje i trace okolo 11 giga.
ja mam WD Caviar 200GB pod ATA100 mam z niego 186GB wiec chyba Ty troche za duzo tracisz...
Ja mam 320GB (z zapisem prostopadłym) a efektywnie 298GB. Traci się nie tyko na miejscu zajmowanym przez system plików ale i na przeliczniku stosowanym przez producenta. Na twoim dysku to strata jakieś 11GB (na przeliczniku) plus to co zajmuje system plików. 27GB utraty przy tej pojemności jest trochę nieprawdopodobne.
Realną pojemność dysku można sobie policzyć ze wzoru (1000^3*ROZMIAR_W_GB)/1024^3
To co zajmuje system plików to są MB a nie GB.
A sposób zapisu nie ma tu nic do rzeczy, bo to już problem elektroniki dysku, a system widzi go standardowo (w końcu miejsce to miejsce, nie ważne jak są na nim układane klocki).
Coś musi być nie tak z tym podziałem. Zawsze możesz go podpiąć do komputera i zobaczyć jak wygląda układ partycji w jakimś programie do podziału dysku.
Ahh wy myslicie, że się traci ot tak miejsce na hdd??
Te wszystkie podawane pojemności to tylko hłyt matetindowy, chociaż w przypadku Kisiela 27GB to stanowczo zbyt dużo (chociaż niech zerknie na dół mojego posta, być może tam też będzie rozwiązanie problemu). Aha już tłumacze na czym polega problem, że w im większy dysk tym więcej "tracimy". Jak już tłuczono nam do łbów w szkołach, że 1KB to 1024Bajty to to idąc dalej:
1GB=1073741824Bajtów
149GB=1600000000Bajtów
no i cała zabawa polega na tym, że producent liczy że 1600000000Bajtów=160GB. I to są wasze "stracone" GB.
Co do sprawy Bodzia:
[cytuj]120GB mam 111,4GB[/quote]
to jest normalne
[cytuj]127.87GB Tyle wynosi pojemność zapisu mojego dysku ze 160GB[/quote]
a ten problem rozwiążesz w sposób podany na poniższej stronie.
strona
XP domyślnie nie widzi więcej niż 128GB
Powodzenia
Edit:
gdy pisałem tego posta to 2 osoby mnie ubiegły
Ostatnio edytowany przez Cain (2007-02-06 19:14:36)
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
Kłopot w tym właśnie, że poprosiłem w komputroniku, żeby to zrobili mi ja się na tym nie znam Boję się, że coś skaszanię. Może jakby ktoś mi wytłumaczył dokładnie lub pisał.
Ten program ktoś wypróbował? - http://amnezja.org/modules.php?name=New … &sid=14271
Eh, sprawdź lepiej jaką masz ustawioną wielkość klastrów na poszczególnych partycjach i przelicz. Google pomocą
Do partycji polecam Gnome Partition Editor
Można ściągnąć jako Live CD. I nic się nie skaszani, bo aby zatwierdzić wszystkie zmiany trzeba nacisnąć zastosuj [los][cool]
Ostatnio edytowany przez ryba (2007-02-06 19:31:36)
Ha! Gość z komputronika odezwał się do mnie, tak na gg:
skonsultowałem ten problem z moim kolegami
proszę przynieść ten dysk
jutro
problem, jak się okazało lezy po stronie windowsa
który bez odpowiednich poprawek nie widzi całej pojemności
dysku
pierwszys raz się z czyms takim spotkałem
więc proszę przynieść
postaram się to w ciągu dnia zrobić...
przepraszam za kłopot
Mam nadzieję, że sobie poradzą już lepiej jak to jeszcze raz zrobi, przy okazji dobrze się składa bo zamówiłem u nich Battlefield 1942: WW II Anthology który przyjedzie w piatek.
Niech temat jeszcze nie będzie kasowany, napiszę w nim po odbiorze czy wszystko było ok czy znów coś nie tak - wtedy to sam spróbuję sobie poradzić - oczywiście dzięki waszym radom
Wszystkim dziękuję na razie za pomoc, bardzo się przydała
Co do sprawy Bodzia:
[cytuj]120GB mam 111,4GB
to jest normalne
[cytuj]127.87GB Tyle wynosi pojemność zapisu mojego dysku ze 160GB
a ten problem rozwiążesz w sposób podany na poniższej stronie.
strona
XP domyślnie nie widzi więcej niż 128GB
Powodzenia
thx. przyda się.
Eh brak SP1?
Ostatnio edytowany przez ryba (2007-02-06 19:36:32)
Eh brak SP1?
Chyba u nich bo ja mam Win XP SP-2 Professional PL z comiesięczną aktualizacją biuletynów
bezpieczeństwa itp. poprzez paczkę - Autopachter XP Full (polecam)
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-02-06 20:59:34)
Jak by nie bylo poprawek to by widzial tylko do 128GB.
Swoja droga ja pisali poprzednicy, za duzo miejsca ci zabralo. U mnie jest 11GB "w plecy" czyli w normie. (dyski roznych producentow maja rozna "strate" miejsca, ale nie sa to az tak ogromne roznice).
Zobacz w Everest'cie czy podobnym programie parametry dysku.
BTW. Nie oplacalo ci sie kupowanie 160