Nie jesteś zalogowany.
Idea poradnika nie jest zla bo przyda sie początkującym ale... glownym problemem są gusta i przydaloby sie zeby nad takim poradnikiem pracowala wiecej niz jedna osoba. przyladowo dla mnie Cowboy Bebop byl sredni... znacznie bardziej podobal mi się Trigun.
A dla mnie odwrotnie.
Dlatego też zaproponowałem takie rozwiązanie jak kilka postów wyżej.
Najlepsza to najczęściej HD rip + audio z DVDiso ;]
jesli jest rozdzielczosc w HD bo widzialem juz HD ripy w 640x.
co do poradnika to hmm do wiekszosci tytulow mozna znalezc recke i to po polsku
btw wlasnie sciagam film w HD DVD w rozdzialce 1080p zajmuje jedynie 22 gb
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-02-16 03:28:53)
ara ara...
Będę się czepiał. W opisie Slayers nie bardzo świeży tekst "podbiła serca animaniaków" (fe!) widnieje. Poza tym lista jest uboga w tytuły. Chyba ktoś po prostu zapragnął podzielić się ze światem swoją top-ileśtam. SEL to naprawdę nie jest anime, które np. ja postawiłbym na najwyższej półce (kogo wciska, tego wciska, mnie tam w nic nie wcisnęło). I tak dalej, i tak dalej...
wiesz... tylko ze to jest napisane tylko przez 1 osobe.... to nie OAD...
Do poradnika dodałem anime z lat 1999 i 2000.
Przypominam, że to poradnik tworzony na potrzeby akcji Anime za Free. Nie mam ambicji stworzenia "listy przebojów" animesub
Wybór anime jest absolutnie, jak najbardziej subiektywny. Jest to poradnik a nie wyrocznia. Doskonale zdaję sobie sprawę, że są anime które pominąłem a które są uwielbiane przez innych. Jednak jestem przeciwny wprowadzaniu głosowania i rankingów gdyż w ten sposób szybko okazałoby się, że najwartościowszymi anime są Dragon Ball, Yu-Gi-Oh czy Capitan Tsubasa.
Z założenia tez nie miały być to recenzje tych anime. Tylko pomoc w wyborze.
Mam nadzieję, że się przyda
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
Całkiem niezły pomysł z poradnikiem, moze dało by się go rozwinać do formy jaka proponuje Suchy, wtedy na pytanie co polecacie dawało by się linka do poradnika i tyle.
Nigdy nie korzystałem ż akcji anime za free, więc nie wiem czy to anime tam jest, nie mniej jednak brakowało mi w spisie "Battle Angel Alita" - anime obowiązkowe dla tych co lubią cyberpunka.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Również uważam, że taki poradnik jest bardzo potrzebny Co z tego, że są to oceny obiektywne ? Ale przynajmniej każdy lajk widzi co może się okazać godne... po za tym napewno skorzysta jeszcze z paru recenzji zanim sciągnie dany tytuł, wtedy będzie pewny, czy to jego gust. A tutaj taki wyznacznik Sam z niego po zatym skorzystam :p Przykładowo przypomniał mi o Slayersach, o których od czasow rtl7 zdążyłem zapomnieć ;]
[Edit] Wysuwam propozycję dodania Juuni Kokki - 2002 r. - 45 ep. - Tematyka innych światów
Ostatnio edytowany przez Belraist (2007-02-16 15:06:19)
Taki poradnik to super pomysł wiele osób szuka informacji o danym anime i w ten sposób o wiele szybciej je znajdzie. Moim zdaniem przyda się to do akcji "Anime za free"
Idee bardzo średnia, ale nieco ciekawa. Wykonanie - totalne dno, po prostu nie trafia do mnie takie coś, jak na to patrzałem, to człowiekowi się śmiać po prostu chce, że można tak spartaczyć ciekawą ideę stworzenia takiego poradnika.
Choć raczej, to nie będzie poradnik w całości, raczej spis opinii i wybranie tych najlepszych Anime, klasyki i tych ładnych graficznie, dobrych horrorów/thrillerów i komedii.
Ogółem, jakoś wolę zdać się na własną intuicję + info z anidb.net czy z innych serwisów, a może nie zawsze wyjdziemy z tego lepiej, ale każde anime jest warte obejrzenia, więc co mamy do stracenia - trochę czasu ? Pokrótce to tak wygląda
Ostatnio edytowany przez madafaka (2007-02-18 18:02:01)
W sumie madafaka, masz rację. Nic nie zastąpi własnego zdania i poszukiwań na anidb.net
Wybacz formę poradnika ale na nic więcej nie mam czasu. Może znajdzie się ktoś kto nada temu inną oprawę.
Co do opinii, że "każde" anime jest warte zobaczenie to w tym miejscu absolutnie nie masz racji. Są anime na które po prostu, normalnie szkoda czasu. Wiem bo do tej pory żałuję zobaczenia kilku tytułów Ponadto ktoś, kto ma tyle wolnego czasu, że jest w stanie zobaczyć wszystko nie potrzebuje tego poradnika.
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
Co do opinii, że "każde" anime jest warte zobaczenie to w tym miejscu absolutnie nie masz racji. Są anime na które po prostu, normalnie szkoda czasu.
Przydałby się alternatywny poradnik, czego oglądać nie warto. Moja propozycja - Noir (wierzcie staremu doświadczonemu - obejrzałem całość, od początku do końca - i to był błąd).
Planowałem dać Noir jako anime na które warto zwrócić uwagę. Faktycznie anime nierówne ale niemniej coś w sobie miało. Natomiast Gunsliner girl będą na pewno.
Lista anime których nie należy oglądać będzie myślę ciekawym uzupełnieniem tego poradnika
Ostatnio edytowany przez mbell (2007-02-18 18:43:33)
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
no i juz beda sie rodzily problemy, Noira to bym nikomu nie polecal bo przy ogladaniu strasznie sie meczyłem i nie dotrwałem do końca i uwazam ze serial Rurouni Kenshin jest na tyle godny polecenia zeby obejrzec go zaraz po OVKach. Cowboya bym z Tirgunem zamienil... a im wiecej tytulow dodasz do tego poradnika tym wiecej ludzi bedzie mialo inne zdanie... proponuje nie pisac co sie odradza i swoich subiektywnych opini bo to stworzy tylko wiecej kłotni. Jesli chcesz utrzymac go na poziomie to proponuje zrobic go obiektywnym i polecac jedynie a nie odradzac. Forma graficzna moze byc.
"Lista anime których nie należy oglądać będzie myślę ciekawym uzupełnieniem tego poradnika" -to bedzie najgorszy pomysl na jaki mogles wpasc. Jesli dasz tam przykladowo Dragon Balla to wcale nie znaczy ze nie bedzie sie to podobalo potencjalnemu czytelnikowi poradnika... a szczegolnie przy mniej znanych tytulach przy których zdania są mocno podzielone.
Noir mi się akurat podobało (szczególnie muzyka - ostów słuchałem dość długo), shinigami no ballad też mnie wciągneło - co kraj to obyczaj
EDIT:
W Noir tylko jedno mi się nie spodobało: śmierć mojej ulubionej bohaterki...
Ostatnio edytowany przez Piter666 (2007-02-18 19:03:54)
Piter666: ja nie rozmawiam o gustach ale wiedzialem ze komus sie Noir bedzie podobal. I twoj post jest dowodem na to że pisanie o anime których sie nie powinno ogladac to najgorszy pomysł. Ponadto dowodzi on ze nie powinienes dzielic anime na te które trzeba zobaczycz a te na które "warto zwrocic uwage". I subiektywne zdania tez nie sa na miejscu
proponuje nie pisac co sie odradza i swoich subiektywnych opini bo to stworzy tylko wiecej kłotni. Jesli chcesz utrzymac go na poziomie to proponuje zrobic go obiektywnym i polecac jedynie a nie odradzac.
Jakim cudem czyjeś zdanie w kwestii "warto oglądać, czy też nie" ma być obiektywne? Wspomniane Noir odradzam właśnie dlatego, że to obejrzałem i uprzedzam: nie tylko zaczyna się totalnie bez pomysłu na fabułę i postaci, ale jeśli na takowy pomysł twórcy wpadli już w trakcie realizacji - skrzętnie to przed nami zataili. Nie odradzam podobnie pustawego Blood+, bo nie widziałem całego i nie mogę wykluczyć, że faktycznie rozkręca się od trzydziestego odcinka (nie zamierzam sprawdzać). Tymczasem o Noir wypisuje się cuda-wianki i ktoś jeszcze gotów to całe wciągnąć w nadziei na jakieś bógwico, które tam rzekomo się ma znajdować. Anime robione do muzyki chyba, i to w każdym odcinku tej samej. Tła niebrzydkie, ale to mi nie wystarczy.
Tez ogladalem Noir i tez mi sie podobalo. Zreszta kazdy ma swoj gust, i nie mozna z gory narzucić komus za jak mi sie nie podobalo to innym tez sie nie bedzie podobac. Ogolnie podoba mi sie idea tego poradnika, tylko bym jeszcze dodal jedna rzecz, a mianowicie pogrupowac to jakos tematycznie, ulatwiloby to szukanie tego co sie chce znalezc. No pozostaje jeszcze wszechnica wiedzy anidb.net dla tych ktorzy nie beda usadysfakcjonowani.
Ostatnio edytowany przez marjurgiel (2007-02-18 19:23:43)