#1 2007-02-18 13:56:39

Wróbel
Użytkownik

Nowy serwis mangowy ;)

Wszystkich zainteresowanych szeroko pojętą tematyką mangi, anime oraz tym, co <znajduje się> pomiędzy zapraszamy do nowo otwartego serwisu: www.manga.elx.pl
Gwarantujemy wiele atrakcji, interesujące artykuły, ciekawe  recenzje i częste aktualizacje.

Pozdrawiamy i życzymy dobrej zabawy,
Redakcja MangAnime

#2 2007-02-18 14:04:46

szefu
Zbanowany

Odp: Nowy serwis mangowy ;)

fajna stronka smile

#3 2007-02-18 14:10:38

Danuel
Użytkownik

malo, kolory nieciekawe, tematyka którą można znaleźć na tysiącu innych stron. I zonowu pytanie po co nam kolejna taka strona?

#4 2007-02-18 14:15:00

Zjadacz
Użytkownik

Powiem tak: wygląda niezgorzej, ale mam nadzieję iż jest to początkująca strona, gdyż ,jak napisał Danuel, artykułów jest bardzo mało. W każdym razie dodam to do zakładek i popatrzę czy się rozwija. Jeśli nie, to pewnie usunę jezor
W każdym razie życzę powodzenia

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-02-18 14:15:18)

"Skazany na zajebistość"

#5 2007-02-18 14:16:56

DevilDrom
Użytkownik

[cytuj=http://www.manga.elx.pl/]Oto przekraczasz bramę czarownej krainy.[/quote]
Powinno być: ...zaczarowanej krainy.

Pierwsze zdanie, a już błąd. Wole nie myśleć co bym znalazł zagłębiając się dalej w stronę i czytając artykuły.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-18 14:17:21)

#6 2007-02-18 20:02:13

Wróbel
Użytkownik

Hmm... Wiecie, 26 artykułów jak na początek może wystarczy oczkod Mam nadzieje, że 5-7 na tydzień to wystarczająca liczba by przykuć uwagę.

[cytuj]Pierwsze zdanie, a już błąd.[/quote]

Nieprawda. Obie formy są poprawne oczkod Czarowna i zaczarowana.

#7 2007-02-18 20:57:42

khadzad
Użytkownik

jednak czarownej?? chyba czarowanej:) bład zostaje:)(ale głowy sobie uciac nie dam)

#8 2007-02-18 21:12:06

Freeman
Użytkownik

Oto przekraczasz bramę czarowanej krainy? To już lepiej niech będzie czarownej, przynajmniej ma jakiś sens, chociaż brzmi strasznie drętwo. khadzad ty coś mówiłeś o byciu mistrzem mowy polskiej?

#9 2007-02-18 21:14:48

khadzad
Użytkownik

nie:) bynajmniej nim nie jestem:) tylko że źle przeczytałem mój bład:)

#10 2007-02-18 21:15:27

Tion
Użytkownik

jestem mile zaskoczony oczkod Good Luck oczkod

#11 2007-02-18 21:16:13

DevilDrom
Użytkownik

Wróbel napisał:

[cytuj]Pierwsze zdanie, a już błąd.

Nieprawda. Obie formy są poprawne oczkod Czarowna i zaczarowana.

Rzeczywiście obie są poprawne z tym że nie formy, a słowa. Bo raczej znaczenie ich jest całkowicie odmienne.

khadzad napisał:

jednak czarownej?? chyba czarowanej:) bład zostaje:)(ale głowy sobie uciac nie dam)

Chyba popełniłeś ten sam błąd co ja i założyłeś że chodzi o "magiczną krainę" a nie "piękną krainę". Bo słowo Czarowna oznacza podajże piękna/cudowna itp. Z tym że wydaje mi się że raczej używa się go do mówienia o ludziach tudzież o żywych istotach, a nie o rzeczach.

------------------------------------------------
Wprawdzie przejrzałem stronkę bardzo pobieżnie ale robi nawet dobre wrażenie. Na rzie rzeczytałem tylko jedną recenzję o Hellsingu. Ogólnie nawet niezła ale w paru miejscach bym się nie zgodził z treścią w niej zawartą. Oraz kilka zdań brzmiało dziwnie:

[cytuj=http://www.manga.elx.pl/]Oglądnąć, koniec końców nie miałem Manga okazji.

Co tu robi "Manga"?

[cytuj=http://www.manga.elx.pl/]Ze spotkania obie strony wychodzą ostro potrzaskane, ale z niecierpliwością wypatrujące możliwości powtórnej walki.

Słowo "Potrzaskane" wprawdzie jest stosowane w tym sensie w którym zostało użyte ale raczej do całego zdania nie pasuje. Znacznie lepiej pasowałoby "poharatane".

I jeszcze kilka ale ogólnie byłem pozytywnie zaskoczony.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-18 21:25:10)

#12 2007-02-18 22:37:21

Wróbel
Użytkownik

Hmm... Zaintrygowało mnie to trochę i zaglądnąłem do słownika. No i przekraczanie czarowanej  krainy jest trochę dziwne smile_big Nikt jej nie czaruje w momencie przekraczania smile_big Natomiast czarowna to inaczej jak już zostało wspomniane: śliczna, cudowna.
Jak ja lubię nasz język polski ^_^

Co do błędów to bardzo dziękuje za wypunktowanie. Już poprawione. Mam nadzieje, że nie ma ich za wiele i nie zniechęcą Was za bardzo. Dziękuje też za miłe uwagi.

#13 2007-02-18 22:44:33

madafaka
Użytkownik

Cholera, widzę, że polonistów coraz więcej smile Wszystko w całkowitym porządku, ale czasem lepiej nie zawierać głosu gdy nie ma się pewności i gdy 'wali' się coś na szybkiego ;]

"Rzeczywiście obie są poprawne z tym że nie formy, a słowa" - eh, to co wyżej smile
"podajże" - załamka...
Nie powtarzajcie cały czas partykuły 'że' - przecież można zdanie inaczej sformułować, tak dla własnego treningu :]
"Z tym że wydaje mi się że raczej używa się go do mówienia o ludziach tudzież o żywych istotach, a nie o rzeczach" - ogółem, to z interpunkcją ciężko i też nie formułujcie swoich teorii, że to odnosi się do tego, a tego nie wolno stosować tak, bo jest tak. Tym więcej książek będziemy czytać, tym więcej form i zdań będziemy znać, będziemy lepiej stosować znane nam słowa itd.
Dlatego tutaj 'czarownej' może być, ale polecam autorom i redakcji strony, ażeby używali bardziej znanego języka i form wypowiedzi, gdyż takie proste "nibybłędy" (specjalnie razem) już zmieniają nieco pogląd o stronie.
Aha, no i nie możemy mówić w osobnym zdaniu o czymś, co było omawiane zdanie/kilka zdań wcześniej i pisać 'go' jako takie uproszczenie, skrót myślowy - gdyż wszyscy wiedzą o co chodzi, jest to błąd stylistyczny bo to widać bardzo dobrze w zdaniu błędnym jednego z użytkowników. No i ogólnie to te twoje 'go', to nie mam pojęcia jak ty to odmieniłeś smile

Dobra koniec tych uwag, tak można punktować każdego prawie że, a tutaj nie mamy forum dla polonistów czy jakiegoś humanistycznego - w razie znalezienia błędów na stronie, to chyba najlepszym rozwiązaniem napisać PM, a nie, że aż tak powiem, chwalić się przed nami ;]

Ostatnio edytowany przez madafaka (2007-02-18 22:51:58)

#14 2007-02-18 22:51:38

sadakot
Użytkownik

troche ciezka nawigacja.... no i serwis sie niczym nie wyroznia. jak juz bylo wspominane jest juz takich bardzo wiele... ale zachecam do rozwijania sie. nie od razu krakow zbudowano smile

猫が大好き!!!

#15 2007-02-18 23:25:55

amaltheja
Użytkownik

Serwis, dzięki Bogu istnieje od 16 lutego 2007, więc bardzo ładnie proszę nie wymagać od niego tekstów w ilości powyżej średniej krajowej. Imć Wróbel wspomniał już o regularnych aktualkach. Do tego dochodzi dział traktujący o kulturze Japonii, co na stronach mangowo-animowych jest raczej mało spotykane.

Z poważaniem szary redaktor MangAnime

#16 2007-02-19 00:33:34

Maniack
Użytkownik

Co do stronki... nie podoba mi się kolorystyka (sprawa gustu), trochę mało artykułów (co jest zrozumiałe) no i... takich stron jest mnóstwo. Ale życzę powodzenia, może przebijecie się przez to grono stron na temat A&M a wasz serwis urośnie trochę.

#17 2007-02-19 16:58:41

DevilDrom
Użytkownik

madafaka napisał:

Cholera, widzę, że polonistów coraz więcej  Wszystko w całkowitym porządku, ale czasem lepiej nie zawierać głosu gdy nie ma się pewności i gdy 'wali' się coś na szybkiego ;]

Ale bynajmniej dalej uważam że to zdanie dziwnie brzmi i osobiście raczej nie użyłbym tego słowa.

Zresztą nie wymagaj od mojej osoby zbyt wiele:P jezor. Bo skąd ma czerpać wiedze od mojej polonistki, której w tamtym roku nie chciało się prowadzić lekcji i w sumie może było z 10 normalnych zajęć. Która nazywa rozprawką dowolne wypracowanie pisemne itp. Nawet mieli ją wywalić ale jakoś wzięła się za prowadzenie zajęć i została(niestety).

madafaka napisał:

Tym więcej książek będziemy czytać, tym więcej form i zdań będziemy znać, będziemy lepiej stosować znane nam słowa itd.

Albo poznamy nieistniejące słowa jezor, które nie wiadomo skąd się wzięły osobie przekładającej książkę na polski. Kilkakrotnie spotkałem się z książkami w których dostrzegłem kilkanaście błędów ortograficznych, kilkanaście źle odmienionych wyrazów oraz kilka nie istniejących słów. A http://animesub.info/
Animesub.infożeby czasem ktoś nie wyskoczył z tezą, że może po prostu tych słów nie znam. To mówię od razu ze z ciekawości sprawdzałem kilka z nich w słowniku oraz wpisywałem je w google. I jakoś ani w jednym wypadku, ani drugim nie było pozytywnych rezultatów(czytaj: te słowa nie istniały). Że nie będę już wspominać o poniektórych metaforach użytych w książkach które w połączeniu z sytuacją opisywaną w danym momencie powodowały śmiech.

madafaka napisał:

Nie powtarzajcie cały czas partykuły 'że' - przecież można zdanie inaczej sformułować, tak dla własnego treningu :]
"Z tym że wydaje mi się że raczej używa się go do mówienia o ludziach tudzież o żywych istotach, a nie o rzeczach" - ogółem, to z interpunkcją ciężko i też nie formułujcie swoich teorii, że to odnosi się do tego, a tego nie wolno stosować tak, bo jest tak.

Zgadzam się ale nie mam ochoty oraz szkoda mi czasu na kilkakrotne sprawdzanie tego co napisałem wcześniej na szybcika i poprawianie moich wypowiedzi. Zwłaszcza że nie ma chyba większego problemu z zrozumieniem tego co miałem na myśli pisząc mój post. Oraz fakt że nie zamieszczam swych wypocin dla szerszego grona osób.

madafaka napisał:

w razie znalezienia błędów na stronie, to chyba najlepszym rozwiązaniem napisać PM, a nie, że aż tak powiem, chwalić się przed nami ;]

Też racja ale jakoś nie pomyślałem o tym oczkod.

Teraz odnośnie strony:
Plusy
- Ogólnie dobrze i ciekawie napisane artykuły i recenzje.

Minusy:
- Fakt że jest to część większego portalu, a nie autonomiczny servis. Co wyklucza wprowadzenie większych modyfikacji.
- Za wąska główna część servisu, zwłaszcza denerwująca podczas czytania artykułów i recenzji.

Obawiam się że raczej długo servis nie pociągnie, lepszym wyjściem byłoby dołączenie do już istniejącego servisu.

PS: Zapewne i w tym poście jest dużo zdań niepoprawnie sformułowanych ale nie czuje się na siłach żeby je poprawiać.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-19 17:05:40)

#18 2007-02-19 17:32:30

Nevar
Użytkownik

Jako "pod-serwis" to całkiem nieźle, artykuły ciekawe i można się czegoś dowiedzieć, mimo, że jak już kilka osób wspomniało - można to wszystko znaleźć na google.

[cytuj]Minusy:
- Fakt że jest to część większego portalu, a nie autonomiczny servis. Co wyklucza wprowadzenie większych modyfikacji.
- Za wąska główna część servisu, zwłaszcza denerwująca podczas czytania artykułów i recenzji.[/quote]

Rzeczywiście, to wygląda trochę tak, jak gdyby reklamy zajmowały większą część...

#19 2007-02-20 09:38:09

amaltheja
Użytkownik

Zapewniam Cię Nevar, ze niedługo pojawią się takie tematy, których próżno szukać na polskich stronach fanowskich. Co do layoutu strony, Administrator pracuje nad tym. A to wszystko dzięki konstruktywnym uwagom z tego i innych forów.

Pozdrawiam

#20 2007-02-20 09:59:17

Danuel
Użytkownik

spoko spoko - poczekajmy kilka miesięcy, może pół roku. Powodzenia w ściganiu chętnych do pisania artów, albo w utrzymywaniu własnego zainteresowania. Znasz określenie słomiany zapał?

Stopka forum

© Animesub.info 2024