#41 2007-02-20 20:14:28

cameleon
Użytkownik

Odp: Upgrade kompa

ja mam p4 2,4 4x256ramu, radka x800, sunblastera live, oraz karty na pci- dodaktowa sieciowka, porty usb, raid ata, i 6 dyskow - w tym 2sata, nagrywarke, dvd i to wszystko ciagnie chiwtec 420, i chodzi bez bulu :}}

#42 2007-02-20 21:03:40

FranzKafka
Użytkownik

Bierz zasilacz 600W!! Ja wiem z własnego doświadczenia, że taki zasilacz jest niezbędny do tej klasy sprzętu bo sam zjarałem sobie dwa zasilacze 450W na moim sprzęcie i wiem, że trzeba naprawde potęznego zasilacza do tej machiny! Nie słuchaj tych zi0mów, którzy mają celerony 800MHz i nasłuchali się bajek o małym poborze mocy przez najnowsze sprzęty! JA WIEM, ŻE MUSISZ MIEĆ 600W Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA I NIE SŁUCHAJ TYCH SAMOZWAŃCZYCH EKSPERTÓW.

#43 2007-02-20 21:16:47

thomazo
Użytkownik

FranzKafka napisał:

Bierz zasilacz 600W!! Ja wiem z własnego doświadczenia, że taki zasilacz jest niezbędny do tej klasy sprzętu bo sam zjarałem sobie dwa zasilacze 450W na moim sprzęcie i wiem, że trzeba naprawde potęznego zasilacza do tej machiny! Nie słuchaj tych zi0mów, którzy mają celerony 800MHz i nasłuchali się bajek o małym poborze mocy przez najnowsze sprzęty! JA WIEM, ŻE MUSISZ MIEĆ 600W Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA I NIE SŁUCHAJ TYCH SAMOZWAŃCZYCH EKSPERTÓW.

Polecam zapoznanie się np. z tym artykułem i nie kupowania tanich zasilaczy.
http://pclab.pl/art23133-13.html
Jak widać moje szacunki są podobne do pomiarów labolatoryjnych.

Ostatnio edytowany przez thomazo (2007-02-20 21:18:58)

#44 2007-02-20 21:23:10

Kilgur
Użytkownik

eh jaki zasilacz bedzie potrzebny latwo policzyc jezor mialem gdzies linke do artykulu jak to obliczyc, jak znajde to wkleje smile mysle ze powinienes zapytac sie na jakim forum tematycznym, bo tu raczej o fachowa opinie trudno smile

ara ara...

#45 2007-02-20 21:40:22

s0n1c
Użytkownik

Tak bierz 400 i wymieniaj zasilke co chwile...
Jak czytam te glupoty to mi rece opadaja.
Do tego konfiga wez sobie jakis dobry zasilacz 550W-600W i bedziesz mial go na dlugie lata. (I bedziesz bez problemow kompa rozbudowywal)
Niektorzy napisza, ze po co tyle watow. Ano po to ze:
- Pokaz mi zasilke 400-450 watowa co ma na tyle mocna linie +12v co 600W a teraz 90% sprzetu na niej siedzi. Ten geforce z tego co wiem potrzebuje conajmniej 24A na lini +12 (Dla porownania moj Tagan TG420-U01 Black (420W) moze max 22A) A co z reszta sprzetu?
- Nawet jak komputer bedzie pobieral calkowicie 300W to oba zasilacze 400W i 600W i tak beda pobierac 300W poniewaz "Ilość energii elektrycznej, jaką zasilacz pobiera z gnidazdka zależy od obciążenia generowanego przez podzespoły danego komputera, oraz od sprawności zasilacza (im wyższa sprawność, tym mniej energii tracone jest przez zasilacz jako ciepło)." Czyli konfort pracy tego 2 bedzie o wiele lepszy bo bedzie mial sporo zapasu mocy, bedzie dzialal ciszej (bo wystarcza mu wolne oborty, nie jak w 400W juz szybsze) i takze nizsza temperatura.

KiXBu

#46 2007-02-20 21:52:49

tomxxx
Zbanowany

Polecam zasilacze Corsair .Są najlepsze.

#47 2007-02-20 22:03:42

Hybrid
Użytkownik

BOOŻE jak to czytam to mi ręce opadają:
[cytuj]Bierz zasilacz 600W!! Ja wiem z własnego doświadczenia, że taki zasilacz jest niezbędny do tej klasy sprzętu bo sam zjarałem sobie dwa zasilacze 450W na moim sprzęcie i wiem, że trzeba naprawde potęznego zasilacza do tej machiny! Nie słuchaj tych zi0mów, którzy mają celerony 800MHz i nasłuchali się bajek o małym poborze mocy przez najnowsze sprzęty! JA WIEM, ŻE MUSISZ MIEĆ 600W Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA I NIE SŁUCHAJ TYCH SAMOZWAŃCZYCH EKSPERTÓW.[/quote]
Po.1. Jak sie kupuje bazarowe 450 albo ma sie dwie lewe ręce to tak jest ze się pali zasilacze.
Po.2. Samozwanczy expert? wiesz chociaz z czego sklada sie zasilacz? jak mozna ocenic czy jest dobry[Nie patrząc na firme i cene]? Albo może naprawiałeś juz jakiś? Jeśli nie to nawet sie nie odzywaj.

ale najwiekszym expertem jest ~s0n1c!
[cytuj]Tak bierz 400 i wymieniaj zasilke co chwile...
Jak czytam te glupoty to mi rece opadaja. [/quote]
naprawiasz sprzęt RTV? wiesz w ogóle jak działa przetwornica? NIE? to proszę skierowac sie na elektroda.pl a potem mówic ze ci rece opadają. Jeszcze jakbys mial podstawową wiedzę z zakresu elektroniki to moglibysmy podyskutować

[cytuj]- Pokaz mi zasilke 400-450 watowa co ma na tyle mocna linie +12v co 600W a teraz 90% sprzetu na niej siedzi. Ten geforce z tego co wiem potrzebuje conajmniej 24A na lini +12 (Dla porownania moj Tagan TG420-U01 Black (420W) moze max 22A) A co z reszta sprzetu? [/quote]

tutaj strzeliłeś jedno z większych głupstw jakie napisałeś. 24A??? Jeszcze na lini 12V? bueheheheh... dobre sobie... wiesz ile to jest? 288W... to MNIE RĘCE OPADAJĄ JAK SŁYSZE TAKIE HEREZJE!

[cytuj]- Nawet jak komputer bedzie pobieral calkowicie 300W to oba zasilacze 400W i 600W i tak beda pobierac 300W poniewaz "Ilość energii elektrycznej, jaką zasilacz pobiera z gnidazdka zależy od obciążenia generowanego przez podzespoły danego komputera, oraz od sprawności zasilacza (im wyższa sprawność, tym mniej energii tracone jest przez zasilacz jako ciepło)." Czyli konfort pracy tego 2 bedzie o wiele lepszy bo bedzie mial sporo zapasu mocy, bedzie dzialal ciszej (bo wystarcza mu wolne oborty, nie jak w 400W juz szybsze) i takze nizsza temperatura. [/quote]

To jest żaden argument bo porządne 600W zasilacze kosztuja 2 do 3 razy drożej niz porzadne 400W... Pomysl raczej od drugiej strony, na cholere mu jeszcze większy zapas mocy którego nie wykożysta i niepotrzebnie wyda tyle pieniedzy skoro za roznice pomiedzy 400 a 600W moglby sobie kupic jeden podzespoł lepszy. Glupie marnowanie pieniedzy powiązane z nieznajomoscią działania przetwornic. Temperatura temperaturą ale to jak cichy będzie zasilacz zalezy od wentylatora.

#48 2007-02-20 22:15:49

tomxxx
Zbanowany

A nie wiem czy wiesz ale często jest tak że czym większe obciążenie tym szybciej chodzi wentylator czyli głośniej.
WIęc na najmniejszym obciążeniu jest najciszej.

#49 2007-02-20 22:19:26

Hybrid
Użytkownik

a nie wiem czy wiesz ale wentylator w zasilaczu jest jednym z najcichszych w komputerze... No i w zwiazku z tym rezygnowac z dobrego podzespolu na rzecz troche cichszego zasilacz?

#50 2007-02-20 22:28:41

bnn1983
Użytkownik

mam pytanie czy Chieftec 420w modelu nie pamiętam
wytrzyma taki zestaw athlon64 3000+
geforce 6600 gt
2 nagrywarki i 4 dyski twarde

#51 2007-02-20 22:32:35

Hybrid
Użytkownik

BEZ problemu!

#52 2007-02-20 23:06:19

s0n1c
Użytkownik

W tym zestawie bez problemu. (Mam niemal identyczny zestaw tylko, ze na zasilce Tagana)

@ Hybrid jak przy kupowaniu zasilki kierujesz sie tylko moca na poszczegolne linie, a w ogole nie patrzysz na maxymalne natezenie na linie to chce zobaczyc jak twoja 400W "napedza" GF8800.
Dla przykladu 2 grafy 6800 (Artykul dla zasilek 400-420W):
"Niewiele zasilaczy ma dwie takie wtyczki i niewiele jest w stanie pociągnąć dwie karty 6800 GT. Nie chodzi tyle o moc w watach, ale wydajność na napięciu +12V - zalecane jest minimum 22-24A w przypadku dwóch 6800GT/6800Ultra."
Jak chcesz byc na marginesie to prosze bardzo. A autor podobno mysli o SLI. No ale przeciez Watow bedzie az nadto...

A co cichosci wentyla, widziales kiedys krzywa glosnosci w zaleznosci od obciazenia??

Jak juz dajesz linkami zapraszam na www.zenfist.pl i forum.purepc.pl.
Radze poczytac artykuly i posty osob ktore w tym siedza (Czytaj pracuja/zajmuja sie Zasilaczami PC). Bo rodzajow przetwornic jest troche.

@ FranzKafka - Moze sie zna na przetwornicach, ale na wymaganiach konkretnych podzespolow komputera i odpowiedniego zasilacza to nie sadze.

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-02-20 23:32:14)

KiXBu

#53 2007-02-20 23:16:00

FranzKafka
Użytkownik

Hybrid napisał:

BOOŻE jak to czytam to mi ręce opadają:
[cytuj]Bierz zasilacz 600W!! Ja wiem z własnego doświadczenia, że taki zasilacz jest niezbędny do tej klasy sprzętu bo sam zjarałem sobie dwa zasilacze 450W na moim sprzęcie i wiem, że trzeba naprawde potęznego zasilacza do tej machiny! Nie słuchaj tych zi0mów, którzy mają celerony 800MHz i nasłuchali się bajek o małym poborze mocy przez najnowsze sprzęty! JA WIEM, ŻE MUSISZ MIEĆ 600W Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA I NIE SŁUCHAJ TYCH SAMOZWAŃCZYCH EKSPERTÓW.

Po.1. Jak sie kupuje bazarowe 450 albo ma sie dwie lewe ręce to tak jest ze się pali zasilacze.
Po.2. Samozwanczy expert? wiesz chociaz z czego sklada sie zasilacz? jak mozna ocenic czy jest dobry[Nie patrząc na firme i cene]? Albo może naprawiałeś juz jakiś? Jeśli nie to nawet sie nie odzywaj.

Tak się składa, że mój ojciec zajmuje się naprawą takich sprzętów i o zasilaczach może powiedzieć więcej niż Twoja cała rodzinka. Rozbierał też przy mnie oba zasilacze i oba były popalone w diabły. Oczywiście naprawił je, ale rada była jedna: "Lepiej kup mocniejszy bo 600W, to zawsze 600W. Co z tego, że inne firmy mają super schłodzone 400W, skoro one ciągle są wyśrubowane do maksimum i ich żywotnośc jest krótsza". Poza tym mój szwagier ma sklep komputerowy i polecił mi to samo i wierz mi, że u mnie pojęcia "bazarowy" sprzęt nie ma. O czym świadczy choćby konfig mojego kompa. =) To tyle "elektortechniku".

I pamiętaj, że 600W, to ZAWSZE więcej niż 400W! To niezależne od firmy w jakiej są produkowane - to zależne od praw fizyki...
Bosz... Żal.pl.

#54 2007-02-21 00:07:35

europa997
Użytkownik

thomazo
nie ty miałeś napisać ile ciągnie GF8800 ;p (na standardowych zegarach potrafi dojechać do 140 smile )

Hybrid
nie ma co się kłócić, niech kupi tego 400W, ale jak mu się zacznie palić to nie poleci do sklepu w którym go kupił, tylko do ciebie.

#55 2007-02-21 00:30:15

Maxiopl
Użytkownik

[/quote]

Tak się składa, że mój ojciec zajmuje się naprawą takich sprzętów i o zasilaczach może powiedzieć więcej niż Twoja cała rodzinka. Rozbierał też przy mnie oba zasilacze i oba były popalone w diabły. Oczywiście naprawił je, ale rada była jedna: "Lepiej kup mocniejszy bo 600W, to zawsze 600W. Co z tego, że inne firmy mają super schłodzone 400W, skoro one ciągle są wyśrubowane do maksimum i ich żywotnośc jest krótsza". Poza tym mój szwagier ma sklep komputerowy i polecił mi to samo i wierz mi, że u mnie pojęcia "bazarowy" sprzęt nie ma. O czym świadczy choćby konfig mojego kompa. =) To tyle "elektortechniku".

I pamiętaj, że 600W, to ZAWSZE więcej niż 400W! To niezależne od firmy w jakiej są produkowane - to zależne od praw fizyki...
Bosz... Żal.pl.[/quote]

Hmm wiec uwazasz ze zasilacz Colors-It o mocy 530W bedzie mocniejszy niz powiedzmy hmmm tagan o mocy 480W?
Jezeli tak uwazasz to ja nie mam nic wiecej do powiedzenia.

Ostatnio edytowany przez Maxiopl (2007-02-21 00:30:38)

#56 2007-02-21 00:52:48

s0n1c
Użytkownik

Od kiedy nagle z "200W" roznicy robi sie "50W"?
W twoim przykladzie to nie ma najmniejszego porownania.
Ale w przypadku starcia 600W noname vs 400W markowego to nie byl bym taki pewien. (Bo wkoncu w zadniu nie chodzilo o jakosc dawanej energi tylko max ilosc).
Zreszta mysle, ze piszac o tym nie uwzglednil firm pokroju:
Akyga, Codegen, ColorSit, Fever, Impet, Linkword, L&C = Logic, Megabajt, Mercury, Metropilis, Mustang, Platin Power, Powercomp, Procomp, Q-tec, Rubikon, Ropla, Tracer, Tronje.
Pozdro.
I na poprawe humorku

Hybrid napisał:

Co do pamieci to nie chce cie straszyc ale DDR2 800Mhz = DDR 400Mhz wiec jesli juz DDR2 to szybsze.

respekt

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-02-21 01:05:27)

KiXBu

#57 2007-02-21 02:19:42

Hybrid
Użytkownik

FranzKafka: tobie radzilbym sie juz w ogole nie odzywac z takim czyms:

Moderowano

A myslisz ze dlaczego w sklepach poradzaja jak najdrozsze jak najmocniejsze? Zeby na tym lepiej zarobić... żal to mi jest ciebie.
[cytuj]To niezależne od firmy w jakiej są produkowane - to zależne od praw fizyki...[/quote]
a to mnie najbardziej rozbawilo hehe

s0n1c:
BUeheheheh widziales testy nowych pamięci? Jesli nie to proponuje zobaczyć jak sie ma wydajnosc DDR do DDR2 a potem robic z siebie pośmiewisko.
http://www.chip.pl/arts/archiwum/kth/kthar_108982.html
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http … c04b1e.php
w powyzszym linku jest opisane dlaczego wchodzą pamieci na rynek. i cytuje: [cytuj]...DDR2-800 (czyli najszybsze i najdroższe wersja kości) są w najlepszym przypadku tak samo wydajne jak 'jedynki'...[/quote]
a tutaj obszerniejszy artykuł:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http … rona1.html
zamiast slepo wierzyć cyferkom radziłbym tak "włączyć" mózg i poszperać w sieci normalnych rzetelnych informacji.

Po 1. wg testow przy 3D nowe karty pobieraja do 140W nawet jesli uzywalyby calej lini 12V choc to nie prawda bo i 5V tez obciazaja to: P=U*I tak więc 140=12V*I
I=140W/12V=11+2/3 niech bedzie nawet 12A.

[cytuj]Ten geforce z tego co wiem potrzebuje conajmniej 24A na lini +12[/quote]
Poprostu śmiech na sali. 2x 8800GTX bedą moze tych 24A potrzebowac. ale jedna napewno nie.

Narazie autor nie mysli o SLI uważa poprostu ze to bedzie rozwiazanie na przyszłosc. Ale dlaczego kupowac juz wszystko na zapas? na 8800 dłuuuugo bedzie mozna grac na max detalach. A co do zasilacza. ja mowie o prawdziwej mocy, nigdy nie testowalem wszystkich firm produkujących zasilaczy ale czesto do mnie tracery trafiaja z przebitymi diodami i wylanymi kondensatorami, niby 400W ale on nawet nie stał obok zasilacza 400W. Pewne źródla to Tangan, Be quiet, FORTRON!! - tani a jeszcze nigdy do mnie na reperke nie trafił. Potrafi oddac tyle ile producent napisal. Reszty nie bardzo znam bo wiekszosc znajomych ma Noname- czasami nawet bez naklejki

Ostatnio edytowany przez Wanderer (2007-02-21 20:50:45)

#58 2007-02-21 05:10:23

Kilgur
Użytkownik

FranzKafka napisał:

Bosz... Żal.pl.

boze czy ty wogole wiesz co piszesz jezor powszechnie wiadomo, udowodnione poprzez testy, ze zasilacze noname daja 60-80 % mocy jak jest podana na etykietce jezor zasilacze 300W daja ok 220W bo sa robione z kiepskich podespolow i sa tanie jezor prawa fizyki do tego satbilnos napiec co jest najwazniejsze jest tak kiepska ze az strach taki zasilacz podaczac. Mialem ostatnio 400W noname i mial klopoty ze zwyklym amd 3000+,  grafa gt6600 i jednym dyskiem, Moj 400W Huntkey ciagnie na takim samym procku + 4 HDD + gf7900GT, wiec 600W to nie zawsze jest 600W, wszytsko zalezy od firmy ktora zasilacz zrobila jezor i oczywiscie najlepiej kupic zasilecz ktor zostal przetestowany jak jakies stronie zajmujacej sie hardwarem smile
Wracajac do tematu w zupelnosci do takiego kompa starczy porzadna 480W ktora spokojnie obsluzy tryb SLI ktory jest bez sensu jezor z mojego punktu widzenia kupilem 7900gt i chcialem kupic druga, ale sprzedajac stara karte i dokladajac kase ktora bym wydal na nowa, mam grafe nowej generacji ktora jest praktycznie tak samo wydajna jezor jak dwie stare jezor SLI ma sens jak kupuje sie je odrazu
btw. do zalozyciel tego watka - powinienes poczytac jednak fora tematyczne bo jak czytam wypowiedzi niektorych fachowcow to plakac sie chce

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-02-21 05:12:33)

ara ara...

#59 2007-02-21 09:53:42

FranzKafka
Użytkownik

FranzKafka napisał:
Hybrid napisał:

FranzKafka: tobie radzilbym sie juz w ogole nie odzywac z takim czyms: ja mam tate elektronika, mame, dziadka, pradziadka, wujka, ciocie prababcie itd. I co z tego skoro sam G**** wiesz? A myslisz ze dlaczego w sklepach poradzaja jak najdrozsze jak najmocniejsze? Zeby na tym lepiej zarobić... żal to mi jest ciebie.
[cytuj]To niezależne od firmy w jakiej są produkowane - to zależne od praw fizyki...

Hybrid, naprawde wiesz rzadko spotyka się takich inteligentów jak Ty. Nie będe już więcej komentował Twoich wypowiedzi, bo wiedze, że szczeniak Twojego pokroju i tak wszystko spłyci i obróci o 180stopni żeby argumenty przeszły na jego stronę.

Z tą rodziną "elektromechaników" to już przesadziłeś.

Moderowano

Już nie odwiedzam tego tematu, bluzgaj ile chcesz szczylu =) (To technika, na takich jak Ty... niezawodna!) =)

Aha i na odchodne jeszcze tekst miesiąca w Twoim wykonaniu: "DDR2 są w najlepszy wypadku tak samo wydajne jak DDR". Wybacz mój kumpel informatyk (Dobry Informatyk!) po tym teksćie niemalże upadł na ziemie ze śmiechu.

Ostatnio edytowany przez Wanderer (2007-02-21 20:51:48)

#60 2007-02-21 09:57:33

Feniks_Ognia
Użytkownik

Jak na dziś dzień w sumie 420W zasilacz powinien wystarczyć w 100% pod warunkiem że kupuje się go porządnego, czyli dobrej firmy. Procesor to 135-160W w zależności czy 65-90nm, Karta grafy (pod warunkiem że nie inwestujesz 2 tyś) to pobór mocy około 160W, nie pamiętam dokładnie, dysk twardy to 20-30W. Czyli taki 420W zasilacz styka, bo reszta już nie potrzebuje dużo prądu.

A co do przyszłościowości 600W zasilaczy to bzdura, bo wszyscy producenci starają się ograniczać pobur mocy przez choćby zmniejszanie procesów technologicznych czy inne rzeczy.

Jeśli Nie mamy zamiar wpakować 4 dysków do kompa i kupować najdroszy sprzęt na rynku to 420W powinno wystarczyć.

Stopka forum

© Animesub.info 2025