Nie jesteś zalogowany.
Dobra, to w końcu żegnam wszystkich w tym wątku. Pozdro dla wszystkich i nie dajcie sobie zrobić wody z mózgu słuchając Hybrid'a. =)
Ostatnio edytowany przez FranzKafka (2007-02-21 10:18:57)
Ludzie to ja już nic nie rozumiem
w konfiguracji zaszły następujące zmiany
Procesor: Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz BOX (LGA775, FSB 1066, 4MB, 64-bit)
Płyta główna: Asus P5N32-SLI Premium, nForce590SLI, DualDDR2-800, SATA2, RAID, 2xGBLAN, WIFI, ATX
GeForce 8800GTS Gigabyte 640MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E
i zasilacz jaki do tego dobrać.. wy się spieracie a ja nie wiem jaki mam brać zasilacz pogadałem z kumplem on jest elektronikiem powiedział ze ten zasilacz spokojnie wystarczy ATX 530W be quiet Dark Power Pro P6-530W czy miał racje? i co sadzicie o pozostałych podzespołach? aha i czy dobry monitor wybrałem?
To mnie najbardziej rozbawilo... Dziecko jak sie denerwuje to zaczyna drugiego obrażać:
[cytuj]...inteligentów jak Ty...
...że szczeniak Twojego pokroju...
...Twoja matka za takie pisanie na publicznym forum dałaby Ci niezłego listuna w ryj...
Pozatym bluzg o matce powinien zasługiwąc na warna bo to jest przegięcie - nie martw się juz zgłosiłem moderatorowi
...bluzgaj ile chcesz szczylu...
nie zbluzgalem nikogo w tym wątku, a jedyny który błuzga to ty.
...Wybacz mój kumpel informatyk (Dobry Informatyk!)...
Masz samych speców znajomych, rodzine ale sam chyba nic nie wiesz skoro nie potrafisz tego powiedziec od siebie. Pozatym jakbys nie zauwazyl to nie sa moje słowa tylko slowa osoby z benchmark.pl, tak gwoli ścisłosci informatyk nie koniecznie musi sie znać na sprzęcie.
...Dobra, to w końcu żegnam wszystkich w tym wątku...
No i nareszcie dobra postawa.
[/quote]
Monitor to kwestia wizualna. Ja za cholere bym sobie nie kupil LCD ale tobie sie może podobac. Jesli chodzi o monitory to ja proponuje sie wybrac do jakiegos vobisa i poogladac jak wygladaja poszczegolne matryce - nie kaze ci tam kupowac ale zobaczyc mozesz i kupic ten model gdzie indziej gdzie bedzie taniej.
a co do zasilacza to Feniks Ognia dobrze podsumował sprawę "Jeśli Nie mamy zamiar wpakować 4 dysków do kompa i kupować najdroszy sprzęt na rynku to 420W powinno wystarczyć."
a za róznice cen kupiłbym sobie jakąś porządną klawiatuje i/lub myszkę.
Krolowiec_Mazik proponuję ci kupić ten zasilacz.
Czytałem że są najlepsze i ciche.
http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=5009
Ten tańszy kup 520 W.
I zasilacz jaki do tego dobrać.. wy się spieracie a ja nie wiem jaki mam brać zasilacz pogadałem z kumplem on jest elektronikiem powiedział ze ten zasilacz spokojnie wystarczy ATX 530W be quiet Dark Power Pro P6-530W czy miał racje?
Bedzeie ok. 2 linie +12v kazda po 20A i maxymalne obciazenie rzedu 400W.
Znajdz ile pobiera ten Duo Core i ten GF, dodaj to do tego co ci wyjdzie TUTAJ, pozniej dodaj jeszcze ok. 50W zapasu mocy i bedziesz mniej wiecej wiedzial.
600W na pewno ci nie bedzie potrzebny.
BTW Wlasnie na podstawie tych danych dobieralem zasilacz do mojego kompa.
Moj konfig: Celeron 2Ghz, 512RAM, GF FX5600, Audigy ZX, 2x dysk IDE, CD-RW, DVD-RW, karta sieciowa, to wszystko smiga juz drugi rok na zasilaczu - Feel 350W
Pomiary robione miernikiem wykazaly, ze napiecia sa ok.
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-02-21 16:24:50)
no wedlug testow godnym polecenia bedzie
http://sklep.benchmark.pl/pelny_18979.html
Płyta główna: Asus P5N32-SLI Premium, nForce590SLI, DualDDR2-800, SATA2, RAID, 2xGBLAN, WIFI, ATX
i zasilacz jaki do tego dobrać.. wy się spieracie a ja nie wiem jaki mam brać zasilacz pogadałem z kumplem on jest elektronikiem powiedział ze ten zasilacz spokojnie wystarczy ATX 530W be quiet Dark Power Pro P6-530W czy miał racje? i co sadzicie o pozostałych podzespołach? aha i czy dobry monitor wybrałem?
zadaj to pytanie na jakim forum poswieconym komputerom , bo tu wiarygodnych informacji nie dostaniesz
ara ara...
Doradzam nie brać Boksa tylko do kupic wiatrak osobno bo będzie buczeć!! A tak ogólnie to wole AMD.
Ogulnie to potężny zestaw, więc ja doradzam z benchmarka:
Pora na prawdziwą perełkę w naszym zestawieniu - zasilacz Topower TOP-480SPW EZA. Nowość od cenionej firmy Topower to moc aż 480W, odpinane kable (!), bardzo cicha praca - i niesłychanie korzystna cena, która dzisiaj wynosi 265 zł. Zdecydowanie polecamy, za takie pieniądze nie znajdziemy dziś lepszego zasilacza.
Dla tych, którym nie wystarczy moc powyższego Topowera dobrym zakupem będzie mocny model Chiefteca - CFT-560A-12S. To właściwy zasilacz do dużej, przestronnej obudowy, wewnątrz której znajdą się dwie karty graficzne, kilka dysków i dużo RAM-u. Cena 340 zł za taki zasilacz wydaje się nam umiarkowana, a zasilacz na pewno nie zawiedzie wymagającego użytkownika.
Ewentualnie jeszcze
Ten 480 za 265 zł powinno w 100% wystarczyć. Kupowanie sobie 600W zasilacz bo ma 600W to mija się z celem. Uważam że nie ma sensu kupować nie wiadomo jak żernej maszynki jak i tak się jej nie wykorzysta. A dla szpanu nie ma sensu.
Jeśli decydował byś się na inny to nie patrz na Waty !!!! Tylko jakie zabezpieczenia oferuje na wahania mocy i przebicia z gniazdka ale nic innego. Chyba że chcesz sobie z 4 dyski dokupić i napakować tam nie wiadomo co.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2007-02-21 22:54:44)
~Feniks_Ognia Scythe Ninja SCNJ-1000 ten wentyl bedzie ok?
To zalezy czy masz zamiar bawic sie w OC.
Arctic Freezer 7 PRO - 77zł
Scythe Katana 775 - 69zł
Thermaltake Big Typhoon - 149zł
Scythe Infinity - 169zł
Tu masz dobre wentyle. Ale jak nie bedziesz krecic (ta jasne przy tym procu) to i na boxie bez problemu pojezdzisz.
(ceny orientacyjne).
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-02-21 22:47:06)
Nie wiem w sumie. Jeśli kupujesz nie boksowy to najlepiej sprawdź sobie po jakimś serwisie. Jedno co polecam to kupienie dużej obudowy takiej jak choćby Chiefteca. Z powodu łatwości przepływu powietrza i dla tego że to nie jest upakowane jak konserwa, będziesz chciał coś zrobić i będzie problem a i wentylator może się nie zmieścić
Obudowe wybralem ta:
Chieftec BH-01B-B-B
[cytuj]To zalezy czy masz zamiar bawic sie w OC.[/quote]
OC? o co chodzi?
a co do wiatraka to chce brac kose bo ponoc komp bedzie cicho chodzil
OC - Ovearcloking nie wiem czy dobrze napisałem czyli podkrecanie predkości procka
Obudowa miodzio jak wiekszość tej firmy
jeszcze jedno jaki polecacie ram 667 czy 800 nie bede podkrecał procka
Feniks
O/C może też być karty graficznej, ramu, no i oczywiście procesora
Mazik
Jak nie będziesz podkręcał proca to po co tobie taka płyta główna ???? (Asus P5N32-SLI PREMIUM). Takie płyty kupuję się specjalnie do O/C, radze ci znaleźć tańszą, ponieważ to tylko strata kasy, co do ramu to 800, a jak będziesz kupował ram to w Dual Channel.
Potrzebuje porady fachowca/ow(tak, do was mowie:D), potrzebuje dobrac jak najlepsze(wydajnosc, czasy dostepu etc) pamieci do plyty Asus Striker Extreme specyfikacja. Przejrzalem tego troche i w sumie pogubilem sie lekko. Zastanawiam sie nad tymi patriotami. Do tego procesor Core2 Duo E4300 i mysle ze bedzie dobrze. Licze na sugestie i alternatywy:) Cena w tym momencie nie gra roli.
Potrzebuje porady fachowca/ow(tak, do was mowie:D), potrzebuje dobrac jak najlepsze(wydajnosc, czasy dostepu etc) pamieci do plyty Asus Striker Extreme specyfikacja. Przejrzalem tego troche i w sumie pogubilem sie lekko. Zastanawiam sie nad tymi patriotami. Do tego procesor Core2 Duo E4300 i mysle ze bedzie dobrze. Licze na sugestie i alternatywy:) Cena w tym momencie nie gra roli.
bardzo dobre pamieci, ale skoro cena nie gra roli to bierz jakies 1000mhz bo jak zachce ci sie krecic proca (e4300 lata jak salony na 3.2 przy nap ok 1.35 ) i ustawisz 1k mhz to musisz zjechac timingi 5-5-5-15, moje ocz'ki robia przy 1k mhz 4-4-4-12 seria Platinum XTC (drogie jak nieszczescie byly )