#21 2007-01-27 10:24:37

zergadis0
Użytkownik

Odp: Problem z systemem

Działa!!! Wcześniej próbowałem używać komend fixboot i fixmbr, ale jak poszukałem dokładnie w necie to znalazłem jeszcze komendę chkdsk, wpisałem i pomogło.

~s0n1c - wiem, że pewnie ci o to chodziło, ale mogłeś napisać trochę mniej zwięźle, bo tak nie bardzo wiedziałem o co chodzi:D.

Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2007-01-27 10:57:16)

#22 2007-01-27 11:17:12

animemanga
Użytkownik

s0n1c napisał:

chkdsk /r

Racja, to jest podstawowa rzecz jaką powinno się zrobić w przypadku problemów z systemem plików na NTFS. Program sam powinien wszystko naprawić i wbrew pozorom Microsoft stworzył dobre narzędzie. W przypadku gdy błąd okaże się nienaprawialny to wyświetli odpowiedni komunikat i wtedy najlepiej jest przeinstalować Windowsa formatując partycję.
Program uruchamia się z wiersza poleceń.

Jakby ktoś miał jakieś problemy z systemem i nie wiedział jakiej komendy użyć można wpisać HELP, wtedy wyświetlą się wszystkie dostępne polecenia, dodatkowo jak działa dana komenda [komenda] /? wyswietli pomoc do konkretnego polecenia.

camel napisał:

to jeszcze kwestia powodu do odzysku bo jak padnie tablica alokacji plików to juz nie odzyskasz z pod windowsa na ntfs a z fata bez problemuw przynajmniej u mnie

Ja kiedys straciłem tablice alokacji i odzyskiwałem z NTFS'a, testowałem też program przy formatowaniu dysku, partycjonowaniu, kasowaniu plików oraz instalacji nowego systemu na dysku, tylko w tym ostatnim przypadku nie wszystkie dane się odzyskały, ale to normalne, ponieważ nowe dane już były na dysku. Program to Get Back Data for NTFS, dostępny jest też pod FAT. W przypadku NTFS możliwe jest odzyskanie dosłownie wszystkiego w postaci nienaruszonej, czyli z nazwami oraz atrybutami plików na dodatek sumy kontrolne plików się zgadzają, z czym część programów sobie nie zawsze radzi. W przypadku FAT jest już dużo gorzej, bo nie zawsze nazwy plików się odzyskują, ale polecam ten program szczególnie do dysków flash.

#23 2007-01-27 12:50:00

Sir Mavins
Użytkownik

haha!!!

A mnie podczas naprawy Win xp wcięło wszystkie partycje i podzieliło od nowa, totalnie usuwając dane.
W tym ponad 100gb avi anime oraz dvd.
Program OO recovery odzyskał te dane, co prawda wszystkie nazywały się FILEXXX, gdzie x=kolejny  numer, ale było to już coś.
Trochę czasu zajęło mi przywrócenie wszystkiego tak jak trzeba.

#24 2007-01-27 14:42:23

marjurgiel
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczow. Jakis czas temu tez problemy z winxp sp2, wysypal mi sie po restarcie. Znalazlem w sieci pewien interesujacy artykol. Tutaj zapraszam do lektury.

Ostatnio edytowany przez marjurgiel (2007-01-27 14:44:20)

#25 2007-02-24 13:17:18

Kisiel
Użytkownik

Nie chcę tworzyć nowego tematu to podepnę się pod ten smile

Mianowicie nie wiem czemu zniknęło wyświetlanie miniatur i rozmiarów (proporcji) plikó graficznych. Nie mam pojęcia czemu a tym bardziej nie wiem jak to przywrócić bo używałem tego do szybkiego podglądu gdy mam masę różnych zdjęć w folderze.

20070224120705fo5.png

chodzi o to ostatnie okienko w lewym dolnym rogu - 'szczegóły' - sami widziecie, że po najechaniu na plik graficzny nie pokazuje mi miniatury.

Niemożliwy jest to, że komenda 'regsvr32 /u shmedia.dll' (wyłączenie wczytywania pierwszej klatki pliku avi lub mpg/mpeg do tego okna) ponieważ na starym dysku użyłem tej komendy i zniknęły mi pierwsze klatki a zostały miniatury.

odpowiedzi szukałem na googlach i znalazłem tylko o miniaturach dużo info ale nic o tym. smutny

EDIT: Już nie ważne - komenda 'regsvr32 shimgvw.dll mi pomogła'

Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-02-24 20:23:46)

10721827ve.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2024