#41 2007-02-24 18:30:09

szefu
Zbanowany

Odp: Japońskie horrory.

nie ważne ... ja wypowiedziałem swoje zdanie ja  nie chce zmieniać waszych poglądów i prosze wy nie zmieniajcie moich , może źle mnie zrozumieliście z tą krwią w sumie w "inni" nie było krwi a filmik był na poziomie tak samo było z szótym zmysłem  chociaz nie jestem pewny czy to horrory

Ostatnio edytowany przez szefu (2007-02-24 18:31:55)

#42 2007-02-24 18:51:01

DevilDrom
Użytkownik

Ok, nie zamierzałem wymuszać na tobie zmiany swoich poglądów na ten temat. A jedynie chciałem zaznaczyć że azjatyckie horror to nie tylko Ring, Klątwa, Shuter i ich pochodne. Że także występują zupełnie innego rodzaju horrory, można by nawet powiedzieć że w stylu amerykańskim. Bo z tego co ty napisałeś można wywnioskować że wszystkie są na jedno kopyto, chociaż prawdą jest że duchy są dość często wykorzystywane w azjatyckich filmach grozy. A przynajmniej lwia cześć których ja oglądałem właśnie była w stylu Klątwy itp. Ale każdy ma prawo oglądać to co chce - a ja lubię takie schizowate klimaty.   

Zresztą "Inni"(zwłaszcza), "Koszmar z ulicy wiązów", "Evil dead" i "Hellraiser" także uważam za dobre horrory. Jedynie jeśli chodzi "Piątek13" to bym się nie zgodził. Ale nie będę już podawał powodów dlaczego nie przepadam za Jasonem. Bo znowu jeszcze ktoś powie że narzucam swoje poglądy.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-24 18:54:55)

#43 2007-02-24 18:54:32

Qqaru
Użytkownik

W Piękny umysł (Beautiful Mind), też nie było krwi i też nie wiem czy to jest horror ;p     A tak swoją drogą ma ktoś może napisy do Kidan'a (mogą być niemieckie lub angielskie)?

#44 2007-02-24 19:01:06

DevilDrom
Użytkownik

Qqaru napisał:

W Piękny umysł (Beautiful Mind), też nie było krwi i też nie wiem czy to jest horror ;p

Raczej zdecydowanie nie był to horror, przynajmniej z tego co kojarzę chyba był to raczej dramat ewentualnie dramat z elementami triller. Raczej nie kojarzę sobie elementów świadczących że miał to być horror ale oczywiście sam film uważam za bardzo interesujący.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-02-24 20:41:04)

#45 2007-03-24 10:43:07

tomxxx
Zbanowany

Co sądzicie o RING 0 ?
Może nie co sądzicie ale tam nie jest wyjaśnione wcale w jaki sposób powstała ta kaseta video.Jest pokazane co sie stało z Sadako ale o kasecie nic nie ma.
I jeszcze o co tam chodziło z tymi dwiema Sadako ?
Przecież to nie ma sensu.
Ktoś wie o co w tym dokładnie chodzi ?

#46 2007-03-24 18:36:37

DevilDrom
Użytkownik

tomxxx napisał:

Co sądzicie o RING 0 ?

Moim zdaniem był trochę zbyt nużący ale ogólnie nawet przyjemnie się go oglądało.

tomxxx napisał:

Może nie co sądzicie ale tam nie jest wyjaśnione wcale w jaki sposób powstała ta kaseta video.Jest pokazane co sie stało z Sadako ale o kasecie nic nie ma.

Przeczytaj sobie książkę to się dowiesz(dla jasności jest tam napisane w jaki sposób powstała). Zresztą po seansie wszystkich filmów chyba także można sie domyślić - pewności nie mam bo dawno już oglądałem.

tomxxx napisał:

I jeszcze o co tam chodziło z tymi dwiema Sadako ?

To tylko wymysł reżyserów, w książce nie ma wzmianki o drugiej(mianowicie to o drugim jezor)Sadako.
Mam pytanie: oglądałeś uważnie ten film? Przecież prawie wszystko było dokładnie powiedziane tudzież pokazane. Zalecam obejrzeć go raz jeszcze z większą uwagą... a nie będziesz miał problemów z udzieleniem odpowiedzi na swoje pytanie.

tomxxx napisał:

Przecież to nie ma sensu.

Według mnie ma sens... Faktem jest że ta wizja odbiega znacząco od książkowego pierwowzoru ale nie znaczy to że ta koncepcja niema sensu.

tomxxx napisał:

Ktoś wie o co w tym dokładnie chodzi ?

Podejrzewam że 99% osób które obejrzały uważnie film, szczególnie chyba ostatnie pół godziny(chyba nawet mniej). Że coś nie zostało jasno powiedziane, nie oznacza to że domyślenie sensu jest niesamowicie trudne(gdyż takie nie jest).

PS: Naprawdę puść sobie jeszcze raz ten film, przynajmniej te ostatnie parenaście minut(jak to Sadako przyjeżdża z powrotem do domu).

PS 2: Przedstaw własne hipotezy na te tematy na podstawie tego co miałeś okazje obejrzeć. A najwyżej później cię poprawie, gdyż nie chce mi się pisać długich monologów. A pozatym musisz sam nauczyć się domyślać takich prostych rzeczy jezor .

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-03-24 18:56:30)

#47 2007-03-27 15:24:56

tomxxx
Zbanowany

Po pierwsze oglądałem bardzo dokładnie ,a nawet kilka razy niektóre fragmenty.
Ja się pytam o twoje zdanie.I na podstawie tego co powiesz to porównam to co mówisz z tym co ja myślę.
Jakbyś mógł to wyjaśnij mi tylko kiedy powstała ta kaseta i w jaki sposób ???
Mnie się wydaje że w domu ojca Sadako był jakiś telewizor z zakłóconym obrazem.Może to chodziło o to ?
A ja zawsze lubię się popytać innych o opinię nawet jeśli sam się domyślam o co chodziło.

#48 2007-03-27 15:31:16

Kilgur
Użytkownik

tomxxx napisał:

Ja się pytam o twoje zdanie.I na podstawie tego co powiesz to porównam to co mówisz z tym co ja myślę.

no moze bez przesady jezor akurat o myslenie to bym Cie nie podejzewal smile_lol

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-03-27 15:31:49)

ara ara...

#49 2007-03-27 15:37:08

tomxxx
Zbanowany

Takich jak ty to powinni wyrzucać z każdego forum.
Takie prymitywne podejścia to każdy może powiedzieć dzieciaku.
I nie zabieraj głosu jak nic nie mówisz na temat.

Ostatnio edytowany przez tomxxx (2007-03-27 15:40:46)

#50 2007-03-27 15:45:12

Zjadacz
Użytkownik

tomxxx napisał:

Takie prymitywne podejścia to każdy może powiedzieć dzieciaku.

Buahahhahaha, on jest starszy od ciebie i w sumie ma rację
Kilgur okej

Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-03-27 15:45:59)

"Skazany na zajebistość"

#51 2007-03-27 15:51:13

tomxxx
Zbanowany

Takie gadanie jego( i często twoje) jedynie świadczy o zaburzeniach umysłu.Dokładnej diagnozy to nie postawię ale coś w tym jest.Nie ważne kto bo nikt nie prawa pośrednio czy bezpośrednio mnie obrażać.A zresztą osoba która pierwsza zaczyna jest właśnie niemyśląca.
Jeśli ja w poście nie odnoszę się do żadnego konkretnego użytkownika to NIE życzę sobie żeby ktoś mi dogadywał i tym podobne.

#52 2007-03-27 16:05:24

Kilgur
Użytkownik

tomxxx napisał:

Takie gadanie jego( i często twoje) jedynie świadczy o zaburzeniach umysłu.Dokładnej diagnozy to nie postawię ale coś w tym jest.Nie ważne kto bo nikt nie prawa pośrednio czy bezpośrednio mnie obrażać.A zresztą osoba która pierwsza zaczyna jest właśnie niemyśląca.
Jeśli ja w poście nie odnoszę się do żadnego konkretnego użytkownika to NIE życzę sobie żeby ktoś mi dogadywał i tym podobne.

Diagnoze postawie za ciebie smile łacińska nazwa choroby to "niecierpius glupotus" i zpewnoscia cierpi na nia pewna, dosc duza zapewne hehe, liczba osob udzielajaca sie na tym forum cool

btw. dostalem ciekawego PW heh gowniarzem, to chyba ostatni raz mnie nazwano 15 lat temu, czuje sie jakby mial znow 16 lat .... yahoo

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-03-27 16:10:00)

ara ara...

#53 2007-03-27 16:17:02

tomxxx
Zbanowany

No to masz powód do radości.Jakoś nie lubię jak ktoś tak do mnie pisze.Gdyż najbardziej nie lubię i nie pozwalam żeby ktoś pisał kłamstwa na mój temat.

#54 2007-03-27 16:18:31

Zjadacz
Użytkownik

Ja akurat nie widzę żadnego kłamstwa w postach Kilgura.

Kilgur, ja od toma dostałem już mnóstwo PW, większość z obelgami smile_big

"Skazany na zajebistość"

#55 2007-03-27 16:20:06

khadzad
Użytkownik

Dobra offtop EOT(ja i zaprowadzanie porządku xd)
Co do japońskich horrorów to nie oglądałem żadnego z prostego powodu że nie trawie aboslutnie żadnych horrorów(oprócz książkowych);P
jednak książke jak znajde to przeczytam

#56 2007-03-27 16:23:01

Freeman
Użytkownik

@Kilgur - witaj w Klubie Ludzi Pozytywnie Zakręconych po Otrzymaniu PM od tomaxxx, widzę, że tak jak wszyscy inni, zostałeś wyzwany przez tego, który nigdy nikogo nie obraża (bo nie zna znaczenia słów, których używa).

tomxxx napisał:

Nie ważne kto bo nikt nie prawa pośrednio czy bezpośrednio mnie obrażać.

Spróbuj sam zastosować tę zasadę (w razie jakbyś się burzył, to od razu mówię, że mam większość pmów od ciebie i nie zawaham się ich użyć).

A co do tematu, to nie wiem, być może była już o tym mowa, ale dość "ciekawymi" filmami są obie części Tetsuo (Iron Man i Body Hammer). Wicked stuff.

#57 2007-03-27 16:27:36

Rein
Moderator

Wybaczcie, że się wtrącę ;] Pytanie czy lepiej być dojrzałym na swój wiek, czy niedojrzałym ;]To zależy. ;] 
Dobra rada Najlepiej nie brać wszystkiego do siebie i na poważnie. Z przymrużeniem oka ;)Trochę więcej luzu, gdyby na świecie miały żyć same wapniaki pewnie zalesiłby nie jeden pustynny obszar w krajobraz posągów. ^_^                        Trzeba mieć dystans do wszystkich, począwszy od siebie, z drugiej strony żarty żartami, nikt nie lubi jak go się obraża. Jeśli faktycznie to ma miejsce. ;]
Bez przesady, ja tam niczego obraźliwego się nie dopatrzyłem, co najwyżej uszczypliwego. ;] w kwestii tego, co się wydaje dla jednych nazbyt oczywiste, nie koniecznie dla drugich. Nie każdy potrafi zrozumieć wszystkie zamierzenia  scenariusza po obejrzeniu filmu. Różne są talenty, nie ten to inny :]
Aby mieściło się w kanwie tematu japońskie horrory dają myślenia, ale w większości po obejrzeniu 10, ma się już dosyć. ;] W każdym razie, ja sobie darowałem, czekam na coś oryginalnego oczkod

Kilgur - Jak się z tym czujesz?? :)Dobrze sobie chyba przypomnieć młodzieńcze lata oczkod :> smile

Tak na marginesie, wie ktoś co się dzieje z Nanikore?? Nie jestem ba bieżąco, a Oni coś zmieniają domeny jak rękawiczki, chyba że całkiem padło. Googlowałem w poszukiwaniu, ale efekty mizerne... ;]

Ostatnio edytowany przez Rein (2007-03-27 16:33:48)

#58 2007-03-27 16:32:55

DevilDrom
Użytkownik

tomxxx napisał:

Jakbyś mógł to wyjaśnij mi tylko kiedy powstała ta kaseta i w jaki sposób ???

Dobra, to mogę powiedzieć bo z samych filmów zwłaszcza amerykańskich zapewne dzieżko się domyślić. Uprzedzam że to co napisze jest to na podstawie książki, chociaż samo powstanie kasety zapewne było takie same a jedynie miejsce i okoliczności inne.

Kaseta powstała w kompleksie wypoczynkowym "Kraina Pacyfiku" w południowym Hakone. A dokładniej to podczas pobytu pewnej rodziny(ojciec, matka i chłopiec) w tym ośrodku. Chłopak przywiózł ze sobą kasetę video na której chciał nagrać swój ulubiony serial. Ale zamiast serialu nagrały się właśnie te obrazy. A samo nagranie powstało w wyniku przeniknięciu tych obrazów to fal transmisyjnych w wyniku czego zamiast serialu nagrały się właśnie one. Oczywiście przeniknięcie nie było spowodowane naturalnymi rzeczami a paranormalnymi - a dokładnie było spowodowanych przez Sadako spoczywającej w studni pod domkiem(pod stolikiem na telewizor).

Oczywiście same obrazy nigdy nie były rejestrowane przez żadną kamerę a są to wspomnienia Sadako. "Obrazy rzeczywiste" były to właśnie wspomnienia Sadako z dzieciństwa a "obrazy abstrakcyjne" były to obrazy stworzone w głowie Sadako. Które nigdy sie nie wydarzyły dlatego wyglądają nierealnie ponieważ są nierealne:P.

Oczywiście trzeba wsiąść poprawkę na wizje reżyserów - czyli inne miejsce ale sam sposób zapewne gdyby został przedstawiony wyglądałby podobnie.

Edit: A sama kaseta miała być czymś w rodzaju virusa, czyli żeby osoby które ją obejrzały pokazywały ją innym aż cały świat poznałby tragiczną historię Sadako. Tylko że w wyniku wykasowania zakończenia przez nastolatków którzy przyjechali do domku i znaleźli kasetę osoby oglądający ją nie wiedzieli co Sadako chciała żeby zrobili

tomxxx napisał:

Po pierwsze oglądałem bardzo dokładnie ,a nawet kilka razy niektóre fragmenty.

Gdybyś oglądał uważnie to miałbyś własne wyobrażenie na ten temat. Gdyż ja raczej nie miałem problemów z zrozumieniem tego - jednakże nie twierdzę że moja hipoteza na ten temat jest prawidłowa. Gdyż rzeczą ludzką jest się mylić jezor . Ale nie chce mi sie rozpisywać na temat swojego poglądu, dlatego zaproponowałem żebyś ty to zrobił. A ja co najwyżej napisałbym z czym sie zgadzam a z czym nie(podając oczywiście argumenty i pisząc moje zadanie).

Rein napisał:

Nie każdy potrafi zrozumieć wszystkie zamierzenia  scenariusza po obejrzeniu filmu. Różne są talenty, nie ten to inny :]

Oczywiście masz rację ale moim zdaniem sens tego filmu, mianowicie o co chodziło z drugą Sadako nie należy to zbyt trudnych do pojęcia. Gdyż z tego co kojarzę było w miarę jasno pokazane tudzież wytłumaczone o co chodzi. Oczywiście z zachowaniem nutki tajemniczości ale za całą pewnością film nie należał do trudnych.

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-03-27 21:48:40)

#59 2007-03-27 19:08:29

Kilgur
Użytkownik

tomxxx napisał:

No to masz powód do radości.Jakoś nie lubię jak ktoś tak do mnie pisze.Gdyż najbardziej nie lubię i nie pozwalam żeby ktoś pisał kłamstwa na mój temat.

Widze ze sam nie masz oporow przed pisaniem takich rzeczy, jakich nie lubisz jezor

Przytocze pewien cytat z wikipedi Głupota - niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia.Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Prawda jest ze nie wszystko co przeczytamy w Wikipedi jest do konca prawdziwe i zgodne z rzeczywistoscia, ale mi osobiscie ta formulka sie podoba smile nie mowiac juz, ze znam "kogos" kto idealnie pasuje do formulki:-D

btw. Tetsuo jest poprostu ryjacym psyche filmem smile z kina japonskiego, z cyklu "rycie beretow" polecam "Electric dragon 80000 V" z tego co gdzies czytalem  smile wynika, ze film nakrecili muzycy z jakiegos zespolu jako hmm promocje swojej muzy ,ktora jest niezla smile

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-03-27 19:11:10)

ara ara...

#60 2007-03-27 19:29:56

tomxxx
Zbanowany

DevilDrom napisał:

Edit: A sama kaseta miała być czymś w rodzaju virusa, czyli żeby osoby które ją obejrzały pokazywały ją innym aż cały świat poznałby tragiczną historię Sadako. Tylko że w wyniku wykasowania zakończenia przez nastolatków którzy przyjechali do domku i znaleźli kasetę osoby oglądający ją nie wiedzieli co Sadako chciała żeby zrobili

Jakie zakończenie tam było ?
Bo przecież jak ktoś oglądał kasetę to Sadako wychodziła  z telewizora i go zabijała.

DevilDrom napisał:

broń boże nie miała na celu uśmiercanie ludzi. Jednakże z powodu wykasowania zakończenia intencje Sadako były nieznane osobą które obejrzały kasetę i nie wiedziały co należy zrobić.

Ale jednak służyła do uśmiercania ludzi.
Zauważyłeś że ta studnia była obok domku ?
Lecz później czyli w Ring ta studnia została zabudowana.Ale ani przez chwilę nie było studni pod domem gdzie ktoś mieszkał.
I nie było nigdzie powiedziane co się z stało z tym ojcem Sadako.

Stopka forum

© Animesub.info 2024