#41 2007-02-18 19:27:12

madafaka
Użytkownik

Odp: Anime które trzeba zobaczyć - Poradnik [by mbell]

Oglądałem Shinigami No ballad i nie kminie, dlaczego ktoś sądzi, że to chłam? Znaczy, niech powie dlaczego dla niego chłam oczkod Dla mnie zwykłe anime, obejrzałem żeby zobaczyć coś nowego i nie żałuję czasu, tymbardziej, że to chłam - i tutaj mamy całkowitą różnorodność zdań (Noir to idealny następny przykład smile_big).
A co do uzupełnienia mojej wypowiedzi o oglądaniu Anime, to każdy ma trochę racji, mbell dobrze dokończył/co nieco zmienił moją wypowiedź, no ale każdy musi mieć to swoje zdanie i w przypadku oglądania anime, sądzę, że lepiej się tego trzymać oczkod

#42 2007-02-18 19:29:55

Hybrid
Użytkownik

Obiwanshinobi: poniewaz lista dobrych anime nie bedzie miala tylu przeciwnikow co lista kiepskich anime. To ze jest[albo raczej będzie] w poradniku a tobie sie nie podobalo przykladowo NOIR tak jak zresztą i mnie to przkład róznicy zdań. Pomimo tego jesli znajduje sie spore grono sympatyków Noira to cos w tym jest i znaczy ze mozna go polecic osobie "nowej" i niech sama oceni czy jej sie to podobalo. A jesli zrobimy liste takich które się nie podobały to zaraz znajdzie sie tłum przeciwników bo im sie podobało [osoby nowe nie obejrzą takowego odradzanego anime i spadnie popularnosc  bo zostalo odradzone przez JEDNĄ osobę - choc pewnie czesci z nich by sie podobalo]. rozumiesz róznice pomiedzy polecaniem a odradzaniem? smile_big

EDIT: widzisz jak to sie kończy jak sie robi liste chłamu?

Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-02-18 19:30:23)

#43 2007-02-18 19:33:25

Obiwanshinobi
Użytkownik

Hybrid napisał:

lista dobrych anime nie bedzie miala tylu przeciwnikow co lista kiepskich anime

A co mnie to obchodzi? Zakładam, że mbell nie robi tej listy po to, aby go z wdzięczności za nią myziano pytką po szyi.
Jeśli komuś spodoba się odradzane przez innych anime, będzie miał miłą niespodziankę. Gorzej dla niego, jeśli napali się na jakiś tytuł i następnie gorzko rozczaruje. Szkodliwość odradzania jest generalnie mniejsza, niż potencjalna szkodliwość polecania.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-02-18 19:39:25)

#44 2007-02-19 02:37:32

Hybrid
Użytkownik

jest dokladnie na odwrot jak mowisz... szkodliwosc odradzania jest znacznie gorsza poniewaz potencjalny widz zrezygnuje na zawsze z odradzanego tytulu nawet jesli moglby sie mu spodobac. a przy polecaniu nic nie traci bo obejrzy [i moze ogladac i inne] i moze wydac wlasną opinię.

#45 2007-02-19 02:51:53

opcy
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

A co mnie to obchodzi? Zakładam, że mbell nie robi tej listy po to, aby go z wdzięczności za nią myziano pytką po szyi.

A może jednak smile

A tak na serio to popieram Hybrida, doświadczenie to dobra rzecz i warto obejrzeć każde anime chociażby po to by stwierdzić że jest beznadziejne(ktoś zdaje się miał coś takiego w sygnaturce)
Poradnik zawierający kilka pozycji wybitnych (a powiedzmy szczerze mbell jest na tyle "doświadczonym" animemaniakiem że potrafi wyłowić te najbardziej wartościowe tytuły) byłby przydatny by ktoś poczatkujący nie musiał po raz n-ty zadawać pyatnia co polecacie, a osoba niezdecydowana co ma oglądać miała jakikolwiek pojęcie za co się wziąść.

Jeśli kogoś ineteresują bliższe informacje na temat danego anime zawsze może sięgnąć do działu forum recenzje, i tam pozana subiektywną ocenę innych ludzi z pełnym uzasadnieniem dlaczego tak sądzą...

Ostatnio edytowany przez opcy (2007-02-19 02:53:26)

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#46 2007-02-19 03:11:47

Obiwanshinobi
Użytkownik

opcy napisał:

jest na tyle "doświadczonym" animemaniakiem

Kim?

Hybrid napisał:

jest dokladnie na odwrot jak mowisz... szkodliwosc odradzania jest znacznie gorsza poniewaz potencjalny widz zrezygnuje na zawsze z odradzanego tytulu nawet jesli moglby sie mu spodobac. a przy polecaniu nic nie traci bo obejrzy [i moze ogladac i inne] i moze wydac wlasną opinię.

Widz, który tak łatwo daje sobą manipulować i tak niewiele straci, bo najwyraźniej tężyzną intelektualną nie grzeszy. Natomiast (nieuniknione przecież) kontrowersje są ożywcze i same przez się potrafią zachęcić do zaznajomienia się z ich przedmiotem. Wiele osób nie obejrzałoby Evy (choćby tylko dlatego, że to o mechach), gdyby nie kontrowersje, jakie Evangelion wywołuje po dziś dzień.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-02-19 04:25:48)

#47 2007-02-19 10:55:05

opcy
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
opcy napisał:

Kim?

czyli inaczej mówiąc osobą która, siedzi w temacie anime dość długo, ma wyrobiony na jakiś gust. Ciekawe czy ktoś poza Tobą tego nie zrozumiał, jak tak sory za skrót myślowy.[los]

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#48 2007-02-19 11:11:21

Obiwanshinobi
Użytkownik

opcy napisał:
Obiwanshinobi napisał:
opcy napisał:

Kim?

czyli inaczej mówiąc osobą która, siedzi w temacie anime dość długo, ma wyrobiony na jakiś gust. Ciekawe czy ktoś poza Tobą tego nie zrozumiał, jak tak sory za skrót myślowy.[los]

Ciekawe, czy ktoś uważa słowa: wąchacz, ławeczkowanie, saneczkowanie, piramidkowanie, piwkowanie, łyżeczkowanie, kolejkowanie, drabinkowanie i - last but not least - poszukiwanie za fonetycznie powabne. Dla mnie animemaniak to prawie ten sam level leksykalnej ohydy, co wąchacz.
P.S. Kreskowanie jeszcze.
P.P.S. Kreseczkowanie i punkcikowanie.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-02-19 14:29:19)

#49 2007-02-19 13:49:03

Hybrid
Użytkownik

Obiwanshinobi:
[cytuj]Widz, który tak łatwo daje sobą manipulować i tak niewiele straci, bo najwyraźniej tężyzną intelektualną nie grzeszy. Natomiast (nieuniknione przecież) kontrowersje są ożywcze i same przez się potrafią zachęcić do zaznajomienia się z ich przedmiotem. Wiele osób nie obejrzałoby Evy (choćby tylko dlatego, że to o mechach), gdyby nie kontrowersje, jakie Evangelion wywołuje po dziś dzień.[/quote]

widz który daje soba manipulowac? chyba mylisz pewne fakty albo ci sie cos pomieszalo. NIKOGO nie zmuszamy do ogladania pozycji w poradniku, jest on potrzebny tylko i wyłącznie osobom które zaczynaja ogladac anime czyli juz nie mnie, nie tobie. Tutaj jest tyle manipulacji co naprowadzenie kogos na sam początek od czego może zacząc. Wcale nie kazemy mu ogladac wszystkiego w poradniku, moze sobie wybrac z lepszych tytulow. Przykladowo spojrzy na Tirguna czy Cowboya, zacznie czytac rozmowy na ich temat i mu się odwidzi. To są TYLKO wskazówki a ty je podniosłeś przynajmniej do rangi rozkazów. I tak jak Opcy powiedzial, "warto obejrzeć każde anime [w tym przypadku te z poradnika] chociażby po to by stwierdzić że jest beznadziejne"

Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-02-19 13:49:25)

#50 2007-02-19 13:58:26

Obiwanshinobi
Użytkownik

Hybrid napisał:

Obiwanshinobi:
[cytuj]Widz, który tak łatwo daje sobą manipulować i tak niewiele straci, bo najwyraźniej tężyzną intelektualną nie grzeszy. Natomiast (nieuniknione przecież) kontrowersje są ożywcze i same przez się potrafią zachęcić do zaznajomienia się z ich przedmiotem. Wiele osób nie obejrzałoby Evy (choćby tylko dlatego, że to o mechach), gdyby nie kontrowersje, jakie Evangelion wywołuje po dziś dzień.

widz który daje soba manipulowac? chyba mylisz pewne fakty albo ci sie cos pomieszalo. NIKOGO nie zmuszamy do ogladania pozycji w poradniku, jest on potrzebny tylko i wyłącznie osobom które zaczynaja ogladac anime czyli juz nie mnie, nie tobie. Tutaj jest tyle manipulacji co naprowadzenie kogos na sam początek od czego może zacząc. Wcale nie kazemy mu ogladac wszystkiego w poradniku, moze sobie wybrac z lepszych tytulow. Przykladowo spojrzy na Tirguna czy Cowboya, zacznie czytac rozmowy na ich temat i mu się odwidzi. To są TYLKO wskazówki a ty je podniosłeś przynajmniej do rangi rozkazów.

Czego to się dowiaduję... Zacytowałbym czołówkę He-Mana, ale obawiam się, iż mało kto z młodocianych forumowiczów doceniłby to jakże trafne nawiązanie.
Ktoś, kto nie obejrzy jakiegoś anime TYLKO dlatego, że mu odradzono jego oglądanie, tym samym zostanie zmanipulowany. "Manipulować", to wcale nie znaczy "rozkazywać".

#51 2007-02-19 14:11:25

Hybrid
Użytkownik

a myslisz ze jak postepują nowi "ogladacze"? pare dośw. osob cos odradzi to on juz tego nie obejrzy i wezmie sie za cos innego. Niech ci bedzie ze bedzie on "Manipulowany" ale to znacznie wieksze zło jesli juz do czegos bedzie uprzedzony [i straci to] niz jakbysmy mu polecili kilka tytulow bo w takim przypadku zadnego tytulu nie straci. I to wcale nie znaczy ze jest bezmozgiem jak napisales bo czesto nowi myslą ze mozna zaufać doświadczonym i pytają co polecacie. Niestety ale nie masz racji. Zdecydowanie lepiej jest tylko polecac.

#52 2007-02-19 14:28:16

Obiwanshinobi
Użytkownik

Hybrid napisał:

I to wcale nie znaczy ze jest bezmozgiem jak napisales bo czesto nowi myslą ze mozna zaufać doświadczonym i pytają co polecacie. Niestety ale nie masz racji.

Teraz to już nie bardzo wiem, do kogo rozmawiasz.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-02-19 14:30:33)

#53 2007-02-19 14:38:13

Hybrid
Użytkownik

Przeciez ten poradnik nie jest dla ciebie ale dla osob ktore zaczynają swoją przygode z anime [ew. dla sredniozaawansowanych] i nie wiedzą za co na początek sie zabrać. Pytają tutaj na forum co polecacie. Ten poradnik to powinien być zbiór nalepszych pozycji. I jesli bedzie obiektywny [tj nie bedzie subiektywnych zdan odnosnie anime] to bedzie w porządku.
I pierwszą zmanę jaką proponuje to usunięcie zdania "Serial odradzam" Przy Kenshinie bo osobiscie sie z nim nie zgadzam. Serial jest utrzymany w innych klimatach ale uważam ze jest propozycją wartą obejrzenia.

#54 2007-03-03 13:22:00

Dżibril
Użytkownik

Widze , mbell , że nie próżnujesz smile. Ale lepiej byś zrobił informując o aktualizacjach. Bo np. ja na nie czekam.

#55 2007-03-03 13:46:28

Hybrid
Użytkownik

Widze nadal ten napis "serial odradzam" to ja juz z tego rezygnuje...

#56 2007-03-03 14:17:51

slymsc
Użytkownik

Według mnie pomysł z taką krótkim skorowidzem/poradnikiem świetny. Mnóstwo ludzików ma teraz możliwość dobrego startu w anime... Ja sam na serio zainteresowałem się tym środkiem filmowego wyrazu po fantastycznym CB. Był to jakiś impuls, który przemienił się w krótkim czasie w trwały związek szpan.
Do tego lista mbella pokrywa się mniej więcej i z moim kanonem klasyki anime. Nie każdy chce oglądać wszystko i taka lista jest także dla tych "z brakiem czasu" w tle. Kwestia czy się komuś podoba jedno anime, a drugie nie, jest tu moim zdaniem bezsensowna. Lista bowiem, w założeniu, zakłada, że znajdą się na niej anime które coś wniosły do gatunku, stały się pewnego rodzaju marką w świecie animaniaków. Ocenę pozwólmy wystawić każdemu po ich obejrzeniu.

PS,
Przydałaby sie mała poprawka do w tytule jednego z anime. Powinno być Mugen no Ryvius a nie Mugen no Rywius

Ostatnio edytowany przez slymsc (2007-03-03 14:18:53)

Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...

#57 2007-03-03 14:42:19

Hybrid
Użytkownik

nie jest bezsensowna bo mowi ludzom zeby nie ogladali rurouni kenshina a wg mnie to bardzo dobry serial równierz wart polecenia a tu nagle takie zdanie "serial odradzam" shithappens nie powinno byc tam tego zdania! ostrzezenie

#58 2007-03-03 14:55:40

Dżibril
Użytkownik

Powinno : 95 odc ,a ja wymiękłem po paru pierwszych.

#59 2007-03-03 16:35:42

Obiwanshinobi
Użytkownik

Hybrid napisał:

jest dokladnie na odwrot jak mowisz... szkodliwosc odradzania jest znacznie gorsza poniewaz potencjalny widz zrezygnuje na zawsze z odradzanego tytulu nawet jesli moglby sie mu spodobac.

Bullshit. Sam planuję choćby rzucić okiem na Mouse i na Uta~Kata właśnie dlatego, że owe tytuły mi odradzano (tzn. odradzano wszem). Ponieważ zaś nie spodziewam się niczego rewelacyjnego, anime nie są w mojej percepcji handicapowane brzemieniem wielkich, pokładanych w nich oczekiwań.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-03-03 16:37:48)

#60 2007-03-03 17:54:17

Maniack
Użytkownik

Hybrid napisał:

nie jest bezsensowna bo mowi ludzom zeby nie ogladali rurouni kenshina a wg mnie to bardzo dobry serial równierz wart polecenia a tu nagle takie zdanie "serial odradzam" shithappens nie powinno byc tam tego zdania! ostrzezenie

Dżibril napisał:

Powinno : 95 odc ,a ja wymiękłem po paru pierwszych.

Gusta i guściki, niemniej jednak, slowo "odradzam" uzyte do serialu TV Kenshina może podświadomie wpływac na początkujacego widza i ten, spotkawszy się z taką opinią po prostu nie siegnie po ten tytuł... ale może ktos się zastanowi "why, odradza" i zobaczy co i jak, tylko, że:

Mbell napisał:

Poradnik ten skierowany jest więc do osób które potrzebują wskazówek po jakie anime w/g mnie warto sięgnąć. Wybór
anime jakie prezentuję jest absolutnie subiektywny. Nie twierdzę przez to, że w danym roku nie ma innych anime które
warto zobaczyć. Nie jest to też wynik rankingu popularności tych anime. Są to moje opinie z którymi można się zgadzać
lub nie.

Tak więc, trzeba na ten wstęp zwrócić uwagę oczkod

Przy okazji...:

Mbell napisał:

Koukaku Kidoutai STAND ALONE COMPLEX - LICENCJA
Absolutna klasyka fantastyki cyberpunkowej .Historia opowiada o wydarzeniach poprzedzających wydarzenia z filmu
z 1995 roku.

GITS S.A.C. to nie opowiada o wydarzeniach sprzed filmu, jest to wersja alternatywna (było to mówione podczas wywiadu z reżyserem, bodajże na Vol.1 w dodatkach).

Stopka forum

© Animesub.info 2024