#61 2007-03-03 17:59:45

elem84
Użytkownik

Odp: waga życia ludzkiego...

Może moje podejście wyda Wam sie brutalne ale powinno sie eksterminować ludzi którzy popełnili najcięższe przestępstwa. Podoba mi się bardzo podejście z Death Note chyba najlepiej odzwierciedla moje podejście do sprawy kary śmierci.

#62 2007-03-03 18:02:44

Tzeentch
Użytkownik

Hmmm może powinniśmy pozamykać rodziców takich osób? Przecież to oni je wychowywali... To przecież ich wina, że tak a nie inaczej małego chaowali... A mordercę należałoby wypuścić, ewentualnie dać jakąś małą karę, bo przecież cośtam zrobił, ale nie miał wyboru. Albo najlepiej pozamykać całe jego otoczenie, ono przecież też wychowuje go na taką a nie inną osobę smile Sorry ale brzmi to śmiesznie. To że ktoś nie miał wyboru możne usprawiedliwić kogoś, kto zabił napastnika a nie miał innego wyjścia. Co do samej kary śmierci: większość ludzi wolałoby karę śmierci niż np 20-30 lat w więzieniu. Bo co niby zrobisz jak wyjdziesz? żona dawno z kimś innym, kumple nie wiadomo gdzie, pracy już raczej ciekawej nie znajdziesz, bo niby kto przyjmie skazanego mordercę? To co mu zostanie to najwyżej nienawiść do całego świata, który najchętniej by go teraz odizolował. A jeśli mam być niewinny to chyba też wolałbym karę śmierci niż te 30 lat w więzieniu(jak nie dożywocie). W tym momencie całe Twoje życie to jedna wielka rozpacz. Minimalny kontakt z rodziną, bez przerwy rozmyślasz nad tym, dlaczego właśnie Tobie się to przytrafiło, a to naprawdę niszczy człowieka.

Ostatnio edytowany przez Tzeentch (2007-03-03 18:03:28)

#63 2007-03-03 18:26:53

Aizen
Użytkownik

Freeman napisał:

Ale ja bardzo cenię ludzkie życie, i zgadzam się z tym, że każdy może się zmienić. To dla mnie z twojego toku rozumowania właśnie wynika, że dla ciebie życia niektórych są ważniejsze niż innych (i to w dodatku w tych "złych" proporcjach smile

Uzasadnij smile

#64 2007-03-03 22:12:29

Nevar
Użytkownik

Feniks_Ognia napisał:

Nie oto chodzi, oczywiste jest że gdyby zrobił krzywde mojej siostrze to bym go zatukł bez wahania. Lecz jeśli policja by go wcześniej aresztowała to może nawet bym się cieszył że niepozwolili mi go zabić. Wedug mnie kary są za niskie a pedofile powinni mieć kare dożywocia.

Ja tylko dodam, że z czasem więzienia się zapełniają, a my podatnicy musimy płacić za tych, którzy tam trafili, czy to pedofil, który zgwałcił drogą nam osobę, czy inny kryminalista...
No i skoro więzienie to kara, pokuta, bla bla bla, to czemu tam mają siłownie, telewizory i inne rzeczy, na które nie stać zwykłych obywateli, żyjących poniżej średniej? Więzienie powoli staje się miejscem "akurat na wakacje".

A właśnie, gdyby ktoś chciał się przyczepić do
"dlatego można uznać, że aborcja jest usprawiedliwiona"
To już piszę, że nie jestem za tym, żeby odbywało się coś takiego, ba, jestem przeciw aborcji ("zrobili" to dziecko po to, żeby je zabić??).

#65 2007-03-03 23:13:57

Freeman
Użytkownik

Przecież to, że ktoś jest za aborcją nie oznacza, że wyznaje zasadę "usuwamy ciążę, kiedy nam się zachce", podobnie jak zwolennik kary śmierci nie jest za karaniem śmiercią każdego przestępstwa, a może i wykroczenia nawet, tak samo jak zwolennik eutanazji nie chce,żeby każdy w każdej sytuacji, wedle własnego widzimisię, mógł poprosić o podanie mu śmiertelnej dawki jakichś tam środków usypiających czy czegoś innego. Ale całkowity zakaz ma zupełnie odwrotny skutek. Czy to takie straszne, że obecnie można usunąć ciążę, gdy zagrożone jest życie matki?? A z obozu rządzącego coraz głośniej słychać o całkowitym zakazie. Ja po prostu nie mogę czegoś takiego pojąć.

Nevar napisał:

("zrobili" to dziecko po to, żeby je zabić??).

To jest chyba dość radykalne przedmiotowe traktowanie kobiety. W przypadku zgwałcenia rozumiem, że wychodzisz z założenia, że nie tylko facet miał uciechę, ale jego "partnerka w robieniu dziecka" też.

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-03-03 23:16:42)

#66 2007-03-03 23:18:55

Nevar
Użytkownik

Zapomniałem napisać, że nie chodzi mi o sytuacje, w których zagrożone jest życie matki, czy w innych cięższych przypadkach. Aborcja nie powinna być zakazana, ale nie powinna się też robić jakaś "moda" (tak, głupie słowo) na aborcje. Czyli tylko wtedy, kiedy trzeba.

Edit: Nie miałem na myśli sytuacji gwałtu. Sformułowania "zrobili" (nie używam tego słowa na co dzień) użyłem, żeby podkreślić zdanie w domyśle - "urodził/a się, by umrzeć" (raczej chodziło mi o sytuację, w której matką jest młoda dziewczyna, która chce aborcji, a nie zna nawet zdania swoich rodziców itp. itd.)

Ostatnio edytowany przez Nevar (2007-03-03 23:24:50)

#67 2007-03-03 23:21:49

Freeman
Użytkownik

A no to przepraszam, ale rozumiesz, w poprzednim poście tego nie było. Takie samo mam zdanie.

#68 2007-03-03 23:46:48

themic
Użytkownik

... a Ci znuff swoje ... oczkod

Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)

#69 2007-03-04 00:55:29

Feniks_Ognia
Użytkownik

Freeman napisał:

Ja wiem jedno - walcząc w ciemnym zaułku z napastnikiem nie będę się zastanawiał, czy próbuje wbić mi w brzuch nóż, bo go mama w dzieciństwie nie przytulała.

Jak najbardziej trzeba się bronić. Tamten przykład miał na celu wykazać że nie tak łatwo oceniać drugiego człowieka. A już w szczególności stwierdzić że jego życie nic nie znaczy.

Nevar napisał:
Feniks_Ognia napisał:

Nie oto chodzi, oczywiste jest że gdyby zrobił krzywde mojej siostrze to bym go zatukł bez wahania. Lecz jeśli policja by go wcześniej aresztowała to może nawet bym się cieszył że niepozwolili mi go zabić. Wedug mnie kary są za niskie a pedofile powinni mieć kare dożywocia.

Ja tylko dodam, że z czasem więzienia się zapełniają, a my podatnicy musimy płacić za tych, którzy tam trafili, czy to pedofil, który zgwałcił drogą nam osobę, czy inny kryminalista...
No i skoro więzienie to kara, pokuta, bla bla bla, to czemu tam mają siłownie, telewizory i inne rzeczy, na które nie stać zwykłych obywateli, żyjących poniżej średniej? Więzienie powoli staje się miejscem "akurat na wakacje".

Nie wiem czy ty rozumiesz co piszesz? Czyli mam rozumieć że jak trzeba wypuścić gwałcicieli, pedofilów, morderców to ty nie masz nic przeciwko by żyli w twoim bloku jako sąsiedzi. Po to się ich izoluje by ludzie byli bezpieczni, ja, ty i cała reszta. Tak my płacimy za ich utrzymanie ale dzięki temu czujemy się bezpiecznie, nie boimy się wychodzić na ulicę.

Byłeś kiedyś w więzieniu? Telewizor? To chyba nieliczni mają. Grają w pingponga i 30 min spaceru? Co prawda raz byłem oburzony jak widziałem więzienie z salą gimnastyczną. Zwróć jednak uwagę że nie wszyscy są źli, niektórzy z tego więzienia wyjdą jak również nie wszyscy popełnili makabryczne zbrodnie. Są też ludzie którzy siedzą za kradzieże, bujki itd. lecz nie są ludźmi którzy zamkneli sobie drogę powrotu do społeczeństwa.

Tzeentch napisał:

Hmmm może powinniśmy pozamykać rodziców takich osób? Przecież to oni je wychowywali... To przecież ich wina, że tak a nie inaczej małego chaowali... A mordercę należałoby wypuścić, ewentualnie dać jakąś małą karę, bo przecież cośtam zrobił, ale nie miał wyboru. Albo najlepiej pozamykać całe jego otoczenie, ono przecież też wychowuje go na taką a nie inną osobę smile Sorry ale brzmi to śmiesznie.

Nie rozumiesz, do więzienia powinni iść ludzie którzy katowali dziecko (chyba oczywiste) jak i osoba która popełniła przestępstwo, a wyrok jak w każdej innej sprawię. Lecz tu chodzi o to że przykład ten miał pokazać że nie wolno patrzeć jednostronnie. Że nawet największemu zbrodniażowi można wspułczuć i nie tak łatwo go oceniać lub stwierdzać ile warte jest jego życie.

Temat mówi ile warte jest ludzkie życie, ja twierdze że ludzie raczej niepowinni oceniać zbytnio ludzkiego życia gdyż jest to dość trudne. Bo można powiedzieć że życie niektórych zbrodniaży jest nic niewarte. Lecz wśród nich może się trafić zbrodniaż który zarazem jest ofiarom. Czego a no tego świata, naszego świata smutny

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2007-03-04 01:02:17)

#70 2007-03-04 01:01:53

Feniks_Ognia
Użytkownik

do kasacji pomyłka

Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2007-03-04 01:02:08)

#71 2007-03-04 01:36:45

Mavet
Użytkownik

Mysle ze jak bym walczyl w ciemnym zauku z kolesiami to bym sie nie zastanawial tylko najbardziej brutalne i szybkie techniki zabijania moglyby mi poslozyc jako element Obronny ^_^ i napewno nie zastanawial bym sie jak by go tu trafic zeby jednak mu nic nie zrobic cooz mozna by powiedziec ze Kung Fu nauczylo mnie brutalnosci ;] Kiedy walcze staje sie innym czlowiekiem i wtedy mysle wedlug moich Zasad jak to mowia
"Albo Ty zabijesz albo Ciebie zabija " prosta i najbardziej nie omylna zasada !

#72 2007-03-04 02:38:51

Aizen
Użytkownik

Nevar napisał:

Cóż, taki mamy system prawny.

Nevar napisał:

Wyobraź sobie że jesteś strażnikiem więziennym . Pilnujesz iluśtam bandziorów , którzy żyją w ciągłym stresie , nie mają rozrywki. Nie mogą się rozładować . Wskutek tego agresja w nich narasta , dochodzi do nieoczekiwanego buntu który może skończyć się jatką. Giniesz. Niewesoła perspektywa no nie?
Telewizory i siłownie są pomocne w rozładowaniu negatywnych emocji wskutek czego życie w więzieniu jest spokojniejsze i temu ma to służyć.

Nevar napisał:

A właśnie, gdyby ktoś chciał się przyczepić do
"dlatego można uznać, że aborcja jest usprawiedliwiona"
To już piszę, że nie jestem za tym, żeby odbywało się coś takiego, ba, jestem przeciw aborcji ("zrobili" to dziecko po to, żeby je zabić??).

Byłyby zdecydowanie mniejsze problemy z aborcją gdyby wszędzie zwłaszcza w szkołach propagowano antykoncepcję:)

Ostatnio edytowany przez Aizen (2007-03-04 02:40:01)

Stopka forum

© Animesub.info 2024