Nie jesteś zalogowany.
witam,
otóż mam problem z GF 7600 GT 256MB,
windows działa, ale po włączeniu jakiejś
gry ekran losowo robi się czarny w trakcie grania,
monitor przechodzi w stan czuwania i nie działa nawet reset,
trzeba POWERem go wyłączyć :/
najgorsze, że World of Warcraft działał pół roku,
bo innych gier nie było, a teraz się okazało,
że inne gry się wieszają, a i WoW mi raz zawisł chociaż działał do dziś :/
nie pomaga zmiana sterowników, a w necie znalazłem tylko
topik o tym że gf7600 wiesza się podczas odtwarzania wideo,
a akurat wideo chodzi dobrze, bo wiesza się w grach (3D?)...
temperatura na żadnym komponencie nie przekracza 50*C,
chłodzenie działa a ja nie wiem co jest grane...
może ma ktoś jakieś sugestie?
system P4 3,2GHz, 1gb ram, mobo gigabyte, win xp he sp2
PS: temat jest w dobrej kategorii więc proszę o odpowiedzi,
a nie posty w stylu "nie to forum" - to do nabijaczy postów.
druga rzecz, że jestem w UK i mam losowy dostęp do kompa,
więc nie mogę zbytnio szukać po forach bo nie mam jak i kiedy.
help, bo kumpel mnie zatłucze jak nie będzie mógł ciukać w WOWa
Ostatnio edytowany przez fuchikoma (2007-03-06 20:36:23)
jaki zasilacz?
hmm... reinstalka windy nie pomaga?
jesli to nie pomoże to musialbys znac dokladny model swojej karty graficznej - mam nadzieje ze nie masz palita
poszukac nowszego biosku tej karty i wgrac go... nie pytaj jak to zrobic bo tego jest mnostwo w sieci jak zrobic update biosa karty graficznej. a jesli i to nie pomoże to na gwarancje, chyba ze nie masz
Sprawdź zasilacz, może być "prądu za mało"...(jak mię się tak działo to tylko 50W do zasil. dodałem i tera wszystek śmiga aż miło..)
Problemem może być też współgranie MB z grafą... itp, itd (ile kombinacji tyl;e możliwości)
Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)
Ja to bym zaczal od przeczyszczenia z kurzu tej karty oraz wentylatora na procku, najlepiej jak mzasz mozliwosc zrob to kompresorem, albo powietrzem w sprayu :]
Obstawiam zepsutą kartę (znam dwa przypadki o niemal identycznych objawach). Jedna wróciła z gwarancji, druga po prostu wymieniona na nową, problem w obu przypadkach rozwiązany (ale co konkretnie w nich było popsute, to nie wiem niestety).
taa zasilacz byl wystarczający i nagle przestał być? mowicie ze spadla wydajnosc tak sobie? trafa sie magicznie pomniejszyły i juz nie wystarcza prądu. Jest tak jak mowi Freeman, czesto sie dziwne przypadki dzieją na kartach 73-76, szczegolnie Palita. wiec jesli masz z tej firmy wieksza szansa uszkodzenia karty. narazie sproboj wymienic bios na najnowszy.
Szczerze? Polecam forum www.pclab.pl tam Ci pomogą.
Zasilacz nie jest przecież wieczny. Jak spada znacznie poniżej zadanej wartości to tak się dzieje niestety. Też swój zasilacz mieniałem
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-03-06 23:18:16)
Raczej bym obstawiał, że grafa pada. Ja mam podobnie u siebie (tylko, że komp chodził ponad miesiąc, a na grafice się wentylator zatrzymał ). Jakoś działa, ale gdy cokolwiek renderuje (nawet filmy w divxach!) monitor mi się włącza i wyłącza, a po chwili wiesza się system.
Mam GF5200.
elektroda.pl jest zdecydowanie wieksza i lepsza, i dostaniesz precyzyjniejszą pomoc, probowalem juz wielu for o podobnych tematykach ale .... w kazdym razie to nie moze byc wina zasilacza bo przy slabszym napięciu poprostu karta wywalalby artefakty bo ogolne napięcie karty byloby mniejsze. Pozatym przy wyjsciu z norm napięc dzieje sie wiele innych rzeczy i zauwazylby to w inny sposob. na 0,5% to jedynie moze byc zasilacz
na 99,9% to karta graf ew jej bios. a pozostale pol procenta to plyta glowna. oczywiscie wykluczając OS.
Jesli przeczyszczenie nic nie da, to sprawdz, czy grafa sie nie przegrzewa (czy jest sprawny wentylator, radiator), jesli jest na gwarancji to nie widze problemu zeby ja oddac. Jesli nie jest sprawdz jak sie zachowuje na innym kompie, u kumpla lub gdzie tam bedziesz mogl.
Ja to bym zaczal od przeczyszczenia z kurzu tej karty oraz wentylatora na procku, najlepiej jak mzasz mozliwosc zrob to kompresorem, albo powietrzem w sprayu :]
myśleli my, że to wina proca, bo miał prawie 70*C,
ale po wyczyszczeniu radiatora i wentyla jest <40*C,
a komp dalej to samo :/
proc z grafy ma 50*C pod max obciążeniem.
Jesli przeczyszczenie nic nie da, to sprawdz, czy grafa sie nie przegrzewa (czy jest sprawny wentylator, radiator), jesli jest na gwarancji to nie widze problemu zeby ja oddac. Jesli nie jest sprawdz jak sie zachowuje na innym kompie, u kumpla lub gdzie tam bedziesz mogl.
gwarancja jest w Polsce, a sama graficzna jest w UK
na drugim kompie jest też 7600GT, ale pod pci-express,
więc nie mam jak ich zamienić na testing bo mobo nie ma obu gniazd, a tylko agp...
zasilacz myślę, że jest ok, bo cały czas działało dobrze
(przynajmniej WOW, bo w nic innego nie było grane )
a komp raczej nie był składany z części klasy no-name
Ostatnio edytowany przez fuchikoma (2007-03-07 18:01:08)
Ja mam to samo gdy podkrece za bardzo procek...
Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/
no właśnie tu nigdy nic nie było kręcone,
wszystko chodzi na standardowych częstotliwościach/napięciach.
co dziwniejsze dzisiaj komp zawiesił mi się dopiero
po 3h ciukania w "Beyond Good and Evil", mimo iż wczoraj
wieszał się co kilka minut i przy "BG&E" i przy "Medal of Honor: Pacific cośtam".
na WOWie (który do wczoraj działał dobrze) nie sprawdzę,
bo serwery dzisiaj położyło, chyba w związku z nowym patchem
aha, karta to Leadtek Winfast A7600GT 256MB AGPx8,
właśnie znalazłem od niej pudełko
standardowe problemy zgodne z twoimi kłopotami to:
- słaby zasilacz powodujacy niestabilna prace kompa;
- przegrzewanie sie karty graficznej - chociaz nie wiem czy bedziesz mogl dosc ile jest na karcie oraz w takim wypadku dziwlbym sie z braku innych 'artefaktow'
- uszkodzona karta graficzna lub inny element kompa
Jesli masz mozliwosc sprawdź kartę na innym kompie (domu, szkole, u kumpla).Dowiesz się czy dziala poprawnie.
sprawdz karte na innym kompie, zasilacz to bardzo wątpliwa sprawa bo dzialyby się inne rzeczy.
Jak pisał Hybrid, sprawdź kartę na innym kompie lub zmniejsz taktowanie zegarów i wtedy sprawdź (polecam Riva Tuner). Możliwe też że pamięci na kracie zbytnio się grzeją (masz na nich radiatory lub chłodzi je jakiś wentyl ??). Ale coś mi się wydaje że gdy odpalasz grę to nagle temp. skacze, aaa jeszcze przetestuj kartę w 3DMark 2003 lub innym (testuj kilka razy i sprawdzaj temp.).
Ostatnio edytowany przez europa997 (2007-03-08 09:29:22)
Mam ta sama grafe tylko ze na PCI-E. Winna prawdopodobnie jest zbyt wysokie taktowanie zegarow grafy, albo tez sprawdz uklad chodzenia czy nie jest zakurzony i czy ma odpowiednie obroty na minute, polecam program Aida 32 sprawdza ci podzespoly ..
zobacz czy kable dobrze dociśnięte- brak odpowiedniego dopływu zasilania
zasilacz
zrób test w 3DMarku i zobacz czy ci nie wysypuje
także może to wina wiatraka na grafie(ale to już skrajność)
jak kręciłeś ją, to ustaw poprzednie taktowania
także w BIOSie możesz ustawić większy przydział napięcia
Ostatnio edytowany przez michalmkm (2007-03-08 13:54:35)