#1 2007-03-23 09:03:08

diesvindu
Użytkownik

Ograniczenie pracy wiatraczka na procesorze?

Witam.

Mam problem. Mianowicie od pewnego czasu zostawiam PC wlaczonego na noc, ale wiatraczek momentami chodzi glosno. Wyglada to tak : cisza...wiatraczek sie zalacza i chodzi przez 5-6sekund i sie wylacza.. jest cisza przez 3sekundy i znowu sie wlacza i tak w kolko jezor Czy jest jakikolwiek sposob, aby zmniejszyc ilosc pracy wiatraczka? (zmniejszyc ilosc procesow? mozna jakos zmniejszyc zżeranie explorer.exe, czy jest moze jakas dobra nakladka na niego? uzywam utorrent'a - mozna go jakos ograniczyc, aby tyle nie zżerał pamieci? Czy mozna to jakos poprawic grzebiac w PC? Wiatraczek na procku(bo o nim mowa) jest w miare nowy, bo ma 2 miechy jezor)

Z góry dziękuje za pomoc.

#2 2007-03-23 10:05:06

Danuel
Użytkownik

Odp: Ograniczenie pracy wiatraczka na procesorze?

Nie radze manipulować przy wiatraku - przy nieumiejętnym obchodzeniu może skończyć się tragicznie (czytaj - spaleniem procka). Tu kilka rad pozwalających wyciszyć go:
1. Przeczyścić wiatrak i radiator - metoda najprostsza i najtańsza a przeważnie najskuteczniejsza
2. Kupić cichszy wiatrak - oczywiście wymaga kaski.
3. Zainwestować w pasywne chłodzenie - najskuteczniejsze i najdroższe - ale w dłuższej perspektywie najlepsze rozwiązanie.
4. Jeśli masz otwartą obudowę (nie masz 1 bocznej ścianki...) to należy ją zamknąć
5. Metoda mojego znajomego - narzucasz kołdrę, koc na obudowę i szczelnie go otulasz - of corz tylną ściankę zostawiasz niezasłoniętą - powinno wyciszyć buczenie smile_big

(no i na własną odpowiedzialność możesz zabawić się jakimś programem kontrolującym prace wiatraka spod OSu - np takim http://sourceforge.net/projects/tp4xfancontrol/)

Ostatnio edytowany przez Danuel (2007-03-23 10:10:57)

#3 2007-03-23 10:20:07

DaBiDo
Użytkownik

Danuel napisał:

5. Metoda mojego znajomego - narzucasz kołdrę, koc na obudowę i szczelnie go otulasz - of corz tylną ściankę zostawiasz niezasłoniętą - powinno wyciszyć buczenie smile_big

Heh, dobre
Ale są skuteczniejsze metody /choć wymagające kasy/.
Można zainwestować w wyciszenie kompa.
Np maty wyciszające /nie są aż tak drogie

Polecam poprzeglądać ofertę Allegro

#4 2007-03-23 12:08:34

s0n1c
Użytkownik

Ten wiatraczek co te 5 sekund uruchamia sie, czy po prostu dziala, ale co ten okres czasu przyspiesza, ze go slychac?

KiXBu

#5 2007-03-23 12:30:23

europa997
Użytkownik

Jak może ci się wiatrak włączać i wyłączać przy ciągłej pracy komputera, może najwyżej zmieniać prędkość obrotów.
Napisz jaki masz procesor i do ilu stopni się grzeje przy obciążeniu. Najlepiej ustawić stała prędkość obr. bo jak widzę masz ustawione na auto, czyli temp. się zwiększa to obr. też.

#6 2007-03-23 13:01:57

Saeroth
Użytkownik

Najlepszym sposobem jest przyzwyczajenie sie.... moj tez chodzi 24/7 i teraz gdy jest wylaczony nie moge zasnac :/

#7 2007-03-23 15:28:45

diesvindu
Użytkownik

@ s0n1c

Wiatraczek zmienia predkosc obrotow.

@ Danuel

#1 zrobilem
#4 nie mam obydwoch scianek bocznych, ale jezeli zaloze chociaz 1 to nie bedzie za goraco w srodku pc?
# reszta odpada bo nie chce wydawac $

@ europa997

P4 3.0 GHZ , jak moge sprawdzic temp procka?

#8 2007-03-23 15:49:44

s0n1c
Użytkownik

europa997 napisał:

Jak może ci się wiatrak włączać i wyłączać przy ciągłej pracy komputera, może najwyżej zmieniać prędkość obrotów.

Ano moze, albo jak wolisz zmienial predkosc obrotow na 0 obr/min jezor. U mnie tak dzialal przez pewien okres. Jesli temperatura na procu nie przekraczala 30C to wiatrak w ogole sie nie uruchamial. Wszak kilo miedzi tez robi swoje. Ale potem ustawilem speed na sztywno, bo i tak go nie slychac.

Zobacz w biosie jaka ma temperature i jaka jest ustawiona graniczna temeratura do pelnych obrotow. Mozliwe, ze jest tylko bitwa o 1C i podniesienie granicy o 5C rozwiaze problem. Ewentualnie ustawienie (jak juz napisali) na sztywno troche wyzszych obrotow.

KiXBu

#9 2007-03-23 16:48:44

Danuel
Użytkownik

diesvindu napisał:

#1 zrobilem
#4 nie mam obydwoch scianek bocznych, ale jezeli zaloze chociaz 1 to nie bedzie za goraco w srodku pc?

Nie powinna. Niektórzy uważają ze to zmniejsza temp - lepsza cyrkulacja powietrza wewnatrz

#10 2007-03-23 18:57:18

Maxiopl
Użytkownik

Ja osobiscie posiadam arctic colling freezer 64 PRO no i wogole mam zdjety wiatrak z procka, moze to i zasluga obudowy (Sharkoon Value Rebel 9),ale co do chlodzenia AC to naprawde polecam, tanie i dobre smile

#11 2007-03-23 19:10:14

diesvindu
Użytkownik

Narazie mam inne wydatki i nie moge przeznaczyc funduszy na nowy wiatraczek smile

@ s0n1c

W biosie przy uruchomieniu pc? Jezeli bedzie stala temperatura chlodzenia i nie daj Boże temp. procka wzrosnie tak mocno, ze TC bedzie za niska to jest mozliwosc, ze pc mi sie spali?

#12 2007-03-23 19:41:32

Maniutek
Użytkownik

Możesz również zmniejszyć taktowanie procesora co wpłynie znacząco na zmniejszenie temp. przez co wiatraczek nie będzie potrzebował przyśpieszać.

#13 2007-03-23 20:06:54

MasterJabko
Użytkownik

diesvindu napisał:

W biosie przy uruchomieniu pc? Jezeli bedzie stala temperatura chlodzenia i nie daj Boże temp. procka wzrosnie tak mocno, ze TC bedzie za niska to jest mozliwosc, ze pc mi sie spali?

Poprostu ci sie komp zresetuje albo wyłączy jezor

#14 2007-03-23 21:18:50

Danuel
Użytkownik

MasterJabko napisał:
diesvindu napisał:

Poprostu ci sie komp zresetuje albo wyłączy jezor

Nie byl bym taki pewny - ale itz jur czojz

#15 2007-03-23 22:06:25

s0n1c
Użytkownik

A ja bym byl. Bo nie temperatura ale zbydyt duze napiecie spala proca. A dokladniej, procesory tej klasy maja zabezpeiczenie termiczne, zreszta plyta glowna tez ma swoje zabezpieczenia.
@diesvindu tak w biosie przy uruchamianiu kompa.
Gorna granica twojego proca to 67-70C. Tak wiec pelne chlodzenie mozesz nawet ustwawic tak w granicach 55C. Wyzej tego bym nie probowal.
Zreszta po przestawienu na wyzsza wartosc, wejdz jeszcze raz do biosu i obserwoj jak rosnie temperatura. jesli dojdzie do tych przykladowych 55C, to lepiej poprobuj z ustawieniem wyzszych obrotow wiatraka.

KiXBu

#16 2007-03-24 00:08:51

Danuel
Użytkownik

stare ale jare http://www12.tomshardware.com/images/TH … ooling.zip

Fak p4 nie uległ spaleniu - ale gdzie tu te sławetne zabezpieczenia termiczne :p

W dalszym ciągu uważam że najlepsze rozwiązanie to pasyw albo jakis softwerowy fan controler

Stopka forum

© Animesub.info 2024