Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
No to tak, mam DVD Liteona (chodzi o tego DVD do PC), przez pół roku wszystko ładnie i pięknie. Lecz teraz strasznie wolno się kopiują pliki z płytki na twardziela, dłuuuuugo się otwiera folder z DVD (no ten folder w którym jest zawartość płytki jaka jest w przegrywarce, u jednych jest to dysk D a u innych dysk E...) oraz filmy się strasznie zacinają jak odpalam je z płytki. Podejrzewam że wystarczy tylko przykręcić DVD bo może śrubki się poluzowały (może i głupio to brzmi ale kiedyś wypalara CD mi niedziałała jak należy przez to). Ale coś mi mówi że to nie śrubki (xD), co to może byc?
Spróbuj go przeczyścić.
włącz UDMA bo pewnie się przestawił na PIO...
DVD może wolno działać przez Windows (jeden z możliwych objawów degeneracji systemu). Nie zawadzi sprawdzić, czy pod Linuxem też tak muli.
tak jak mowi @piter666, to na pewno DMA
U mnie jest podobnie, tez mam Lite-ona. Tryb DMA mam włączony na obu dyskach. Wg mnie moze to być wina DVD (ja narazie nie kupuje nowego), otóż w moim przypadku problem wystepuje podczas odczytu z płyt "-" zaś "+" czyta pięknie, to samo tyczy się nagrywania. Mój DVD ma ponad rok, Liteona mam pierwszy raz, nie był to sprzęt z wyższej półki, dlatego też nie dziwię się jego zachowaniu .
Strony 1