#21 2007-01-29 21:35:04

Sevortharte
Użytkownik

Odp: Hell Girl

No dobra rozumiem 5 odcinkow ale tam jest ich 1x lub 2x przynajmniej.

#22 2007-01-29 21:38:16

sadakot
Użytkownik

hell girl pierwsza seria sie po 8 chyba rozkreca jesli dobrze pamietam... co do drugiej serii jest juz 15 odcinkow i sie nie rozkrecilo >_<  ...

猫が大好き!!!

#23 2007-01-29 21:40:10

Sevortharte
Użytkownik

Znaczy się wątek główny coś tam startuje, co nie zmienia faktu ze dalej jest ten sam schemat ;d.

Ostatnio edytowany przez Sevortharte (2007-01-29 21:41:14)

#24 2007-02-04 10:51:54

sadakot
Użytkownik

hej. czy ktos robi napisy do drugiej serii?

猫が大好き!!!

#25 2007-02-04 12:47:38

Quithe
Użytkownik

sadakot napisał:

hej. czy ktos robi napisy do drugiej serii?

Matusiek z Kuroshi Anime (czy jak to się tam pisze xD), wystarczyło sprawdzić autora udostępnionych już epków.

Ostatnio edytowany przez Quithe (2007-02-04 12:48:14)

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#26 2007-03-25 22:33:37

tomxxx
Zbanowany

Muszę powiedzieć że na początku fabuła była bardzo liniowa i całe szczęście że po kilkunastu odcinkach wprowadzono urozmaicenia.
Zachowania wielu ludzi szczególnie na początku były chwilami tak absurdalne i głupie że ciężko było to oglądać.
Lecz oceniając anime patrząc na główną linię fabuły to wypada całkiem nieźle.
Piekielna dziewczyna to mimo wszystko fajne anime.A wiele z tych historii ludzi było naprawdę ciekawych.Od razu skojarzyło mi się z Vampire Princess Miyu.Chociaż VPM było bardzo wzruszające a to nie no może poza odcinkami jak ktoś dobry odchodził do piekła.Były chyba takie tylko 2-3 osoby.
Mam wielką nadzieję że ktoś zrobi napisy(do końca)do tej drugiej serii.

Ostatnio edytowany przez tomxxx (2007-03-25 22:37:16)

#27 2007-03-25 23:58:46

Sousuke_PL
Użytkownik

Sir Mavins napisał:

W każdym odcinku* jest prześladowca, prześladowany, pojawia się Panna z Piekła wraz z pomagierami i sru...koniec bajki. O ile na początku jest to  dość ciekawe, to po jakimś czasie nuży.

Może byłoby nudne, gdyby każdy umierał za to samo w tych samych okolicznościach, ale opowiedziane było tu wiele różnych historii, które wg mnie były wcale nudne i ani przez chwilę nie byłem znużony oglądaniem JS.

Sir Mavins napisał:

Gdyby to było powiedzmy przez 13 odcinków, to byłoby całkiem ciekawe.
Serial jest nie równy, tzn na początku mamy kilku odcinkową sprawę wina-kara, potem mamy "wejście", a następnie rozwiązanie.
Brak tak istotnego elementu jak logika.

No a co w tym dziwnego? Najpierw opowiedziana historia jak działa Jigoku Shoujo, a potem lecimy dalej z historią i poznajemy nowsze obszary tego świata.

Sir Mavins napisał:

Teraz wytłumaczenie moich powyższych słów.
Otóż ogólnie ujmując "przestępstwa" są nierówne pod względem ciężaru. Bo przemoc psychiczna, fizyczne znęcanie się, morderstwo, a "niekoleżeńskość",  to chyba się czymś różnią, no nie?

Bo nie mają być równe. To co dla mnie jest dobre, dla Ciebie może okazać się jakąś zbrodnią, strasznym złem, nie nam oceniać czy to dobry czy złe. W końcu to nie my podejmujemy decyzję pociągnąć za sznureczek czy nie. I dla jednego może to się różnić, a dla drugiego być tym samym jeżeli doświadczył na sobie tego "przestępstwa".

Sir Mavins napisał:

Ale w tym serialu to jest obojętne, i tak idzie się za to do piekła. A dlaczego to niby osoba, której robi się krzywdę też idzie do piekła? Bo co? Bo się zemściła na swoim lub swoich bliskich oprawcy? Hmm...coś nie tak, twórcy się nie postarali. Owszem jestem krzywdzony, wołam HG, ona się mści, a ja za to przez całe życie jestem DOBRY dla innych. Powinienem iść do Raju...a nie! Tu od razu po śmierci do piekła. O w mordę jeża!!!

A pomyślałeś tutaj trochę o stronie technicznej? Bo skoro wysyłasz kogoś do Piekła, bo on Ci coś zrobił, i nie pójdziesz za to do Piekła, to zastanawiałbyś się przez chwilę chociaż nad tym? Wątpię, przecież robisz to bez żadnego obciążenia, nic Ci za to nie grozi.

Sir Mavins napisał:

Poza tym, prawie wszyscy występujący, to bohaterowie jednego odcinka. A, co przecież dziwne, osób zaginionych nikt nie szuka.

A czy poszukiwanie osób odesłanych do Piekła przez Jigoku Shoujo uznałbyś za coś ciekawego, skoro i tak ich nie znajdą?

Sir Mavins napisał:

Mściciele, a raczej wykonawcy cudzej zemsty.
Co do postaci Ai, to stara śpiewka o czarownicy, którą trzeba zabić, bo nam krowy płoszy. Żart.
Natomiast jak na kogoś, ktoś ze śpiewem na ustach wysyła...osobiście zawozi ludzi do piekła, to robota jej coś nie pasuje. A powinna, no nie? Moim zdaniem "jej historia" powinna być pokazywana w krótkich odsłonach od początku, a nie dopiero w kilku ostatnich odcinkach.

Ze śpiewem na ustach? o: Musi to robić, gdyż "Jeżeli odmówisz, dusze tych, których kochasz, będą błąkać się po wszechczasy." więc nie musi jej pasować. To kara za zemstę na swoim ludzie z wioski. Kara za zemstę.

Sir Mavins napisał:

Pomagierzy - tu szczerze mówiąc mam lepsze zdanie. Sam Starszy Pan może nie jest postacią zbyt ciekawą, za to dobrze znającą się na swojej robocie. Ciekawa jest natomiast "para" towarzysząca HG, dziwka i złodziej. Szkoda, że ich postaci nie rozwinięto bardziej.

Wg mnie to nawet nie bardzo byłoby gdzie napisać o ich historii, nie są po prostu tutaj najważniejsi.

Sir Mavins napisał:

Popsioczyłem, ponarzekałem, zgnoiłem...to teraz kilka słów DOBRYCH. Muzyka, zarówno ta na początku, jak i podczas wykonywania misji zemsty, wciąga. Jest bardzo nastrojowa. Dodatkowo efekt zwiększony jest poprzez dodanie dzwoneczków.

No, muzyka jest boska. Ma ktoś może piosenkę, gdy zmierza w swym powozie, aby wykonać zemstę? :3

Ogólna ocena: 10/10
Chociaż teraz, w trakcie oglądania Death Note trochę ciężko mi to dać, ale jednak anime dla mnie jest świetne ^^

tomxxx napisał:

A jak dla mnie to jeśli anime ma brzydką kreskę to od razu odpada.

Też tak myślałem dopóki nie zobaczyłem Shin-chana smile_lol

firmapucca2lu8.jpg

#28 2007-03-26 07:40:27

tomxxx
Zbanowany

Tylko szkoda że jednak Hell Girl nie działa inteligentnie i pozwala nawet całkowicie dobre osoby wysyłać do piekła.Tak nie powinno być.
Mi się cały czas kojarzy ten smutny odcinek z tą pielęgniarką(23)gdzie jakiś nienormalny człowiek posłał ją do piekła.Po za tym były jeszcze jakieś inne osoby dobre.
I to jednak świadczy o tym że Hell Girl bezwolnie wykonuje to co komuś się ubzdura.

#29 2007-03-26 07:53:15

Zjadacz
Użytkownik

tomxxx napisał:

Tylko szkoda że jednak Hell Girl nie działa inteligentnie

Więc jest was dwoje.

tomxxx napisał:

I to jednak świadczy o tym że Hell Girl bezwolnie wykonuje to co komuś się ubzdura.

Halo, to jest istota z piekieł, a nie jakaś dobra duszyczka. Jej zadanie polega na dopełnianiu "kontraktów" i raczej mało ją to interesuje kto pójdzie do piekła.

"Skazany na zajebistość"

#30 2007-03-26 19:55:39

Sousuke_PL
Użytkownik

[cytuj=Wanyuudou]Ta robota pozostawiła po sobie niemiłe uczucie. Takie rzeczy zdarzały się już wiele razy na przestrzeni wieków. Ludzkie urazy przybierają wiele form. A nasza Pani wykonuje| swoją pracę doskonale. Mimo to moje uszy słyszą. Jak łamie się jej serce.[/quote]

Enma w ostatnich odcinkach pozbyła się tej bezduszności, która pozwalała jej wykonać np. tą zemstę i za to groził jej powrót do Piekła, więc nie powiedziałbym, że nie działa inteligentnie. Po prostu robi to bo musi.

firmapucca2lu8.jpg

#31 2007-03-26 20:06:54

tomxxx
Zbanowany

A zauważ że chciano ją zabrać do piekła a się nie udało bo uciekła.
Ale nie zaprzeczysz że jednak smutny to był odcinek i głupotą jest zabierać taką osobę do piekła ? Po prostu Enma powinna być zwolniona z wykonywania zemsty w stosunku do dobrych osób.
Więc tu  nie chodzi o to że ma się przeciwstawiać bo przecież nie o to chodzi.
Lecz po prostu zasady tej zemsty są idiotyczne skoro nieważne czy jesteś zły czy dobry.
Posłuchaj tej formułki którą mówi Hell Girl jak odsyła ludzi do piekła.To absolutnie nie pasuje do dobrych ludzi a jedynie do złych.Więc to jest absurdalne.
A np w tym odcinku z cyrkiem i w innych to wydawało się że nawet jeśli zostali skazani na piekło to jak wyrażą skruchę to mają szansę się uratować.A może to nie chodzi o to i jest bez znaczenia.

#32 2007-03-26 21:04:08

sadakot
Użytkownik

druga seria nadrabia braki z pierwszej. (kikuri jest ciekawą postacią. ciekawe co zrobiła, że trafiła do ai). a emma wykonuje swoją pracę za karę i tyle. albo będzie jigoku shoujo, albo trafi do piekła.

[cytuj]A np w tym odcinku z cyrkiem i w innych to wydawało się że nawet jeśli zostali skazani na piekło to jak wyrażą skruchę to mają szansę się uratować.A może to nie chodzi o to i jest bez znaczenia. [/quote] tu raczej chodzi o to by przed smiercia dokuczyć osobie, którą zabiera sie do piekła. zauważ, że tym dobrym oszczędza sie takich "przyjemności"

Ostatnio edytowany przez sadakot (2007-03-26 21:05:11)

猫が大好き!!!

#33 2007-03-26 21:17:05

tomxxx
Zbanowany

Ale dobrzy w ogóle nie powinni być zabierani do piekła.Ale Enma się pojawiała jak zła osoba nie chciała przyznać się do winy.Dlatego tak to się dziwnie skojarzyło.
A co do kary.
To tak naprawdę za co ona otrzymała tą karę ?
Za spalenie wioski.Ona wstała z grobu bo zawarła jakiś pakt czy był inny powód ?

#34 2007-03-26 21:33:35

Quithe
Użytkownik

~tomxxx, aleś uczepił tych dobrych. Zasada jest jak jest i dobrze. To że ktoś pomylił osoby to nie problem Emmy. Ona wykonuje tylko swoją robotę, co najwyżej może sama mieć jakieś wyrzuty.
Oglądałeś to w ogóle, że zadajesz takie pytania? Był rytuał, który miał zapewnić szczęście wiosce. Ona i ten koleś go złamali. Za to spotkała ich kara. Emmę wkur... to, że jej przyjaciel przyłączył się do reszty wioski. Nienawiść spowodowała podpisanie paktu.
Następnym razem w tym swoim wyciszeniu skup się na animcu,a  nie na myślach o laskach z niego jezor

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#35 2007-03-26 21:37:48

sadakot
Użytkownik

przez to, ze chciała sie zemścić na ludziach za to, co jej zrobili. zemsciła sie z resztą w bardzo widowiskowy sposób. wstała z grobu przez nienawiść jaką żywiła do ludzi z wioski.

jesli chodzi o ludzi dobrych. to nie jest tak, ze piekielna linia jest po to by wysyłać złoczyńców do piekła, ale po to by ktoś, kto żywi wielka urazę do kogoś mógł go do piekła wysłać. w drugiej serii jest historia o dziadku, który ma dom przy bardzo niebezpiecznym skrzyżowaniu. (uważam, że to jeden z lepszych odcinków)... obejrzyj go a może nieco zmienisz zdanie o piekielnej smile

edit.
Tsugumi wróciła smile końcówka drugiej serii zapowiada sie ciekawie. Mam nadzieję, że będzie 3cia seria.

BTW.
Czy jakaś grupa robi napisy do wersji live? Z tego co wiem (bo mam) sa tylko zsubowane 2 pierwsze odcinki smutny

Ostatnio edytowany przez sadakot (2007-03-26 22:39:44)

猫が大好き!!!

#36 2007-03-26 22:40:04

Sousuke_PL
Użytkownik

tomxxx napisał:

A np w tym odcinku z cyrkiem i w innych to wydawało się że nawet jeśli zostali skazani na piekło to jak wyrażą skruchę to mają szansę się uratować.

W przypadku tych osób było pewne, że są na tyle zapatrzeni w siebie, że nie widzę tego złego co robią innym. Może dlatego ich pytali? o:

firmapucca2lu8.jpg

#37 2007-03-27 07:36:13

tomxxx
Zbanowany

Ale coś tu jest dziwnego.To każdy może sobie po śmierci podpisać pakt.Przecież ci wszyscy ludzie podpisywali pakt za życia a niby Enma podpisała go po śmierci ???
Może ona wcale nie była zwykłym człowiekiem.
Czyli jej zemstą było spalenie wioski i później wszystkie prośby o zemstę kierowana do niej.

sadakot napisał:

Czy jakaś grupa robi napisy do wersji live? Z tego co wiem (bo mam) są tylko zsubowane 2 pierwsze odcinki smutny

Jest jakaś wersja live.Skąd to wziąć ?
sadakot weź nie mów nic o drugiej serii.
Póki nie ma do niej wszystkich polskich napisów.

Ostatnio edytowany przez tomxxx (2007-03-27 07:41:18)

#38 2007-03-27 17:37:41

sadakot
Użytkownik

duga seria jest naprawde ciekawa. są pokazane kistorie pomocników emmy smile

co do wersji live. ma ona 12 lub 13 odcinków. już dobrze nie pamietam. pierwsze dwa doczekały sie ang. napisów, reszta była w sieci jako raw >_< poszukaj ich na tej stronce : http://www.tokyotosho.com

猫が大好き!!!

#39 2007-03-27 17:40:32

Zjadacz
Użytkownik

Ponoć wersja live Hell Girl jest najlepszą wersją live jaką wydano

"Skazany na zajebistość"

#40 2007-03-27 18:43:51

Sousuke_PL
Użytkownik

tomxxx napisał:

Ale coś tu jest dziwnego.To każdy może sobie po śmierci podpisać pakt.Przecież ci wszyscy ludzie podpisywali pakt za życia a niby Enma podpisała go po śmierci ???
Może ona wcale nie była zwykłym człowiekiem.
Czyli jej zemstą było spalenie wioski i później wszystkie prośby o zemstę kierowana do niej.

Ona nie podpisała żadnego paktu po śmierci. Nie wiem jak, ale gdy zginęła wróciła do wioski i wszystkich zabiła. I dopiero, gdy musiała zostać Jigoku Shoujo zaczęto zawierać z nią pakty w ramach zadość uczynienia.

firmapucca2lu8.jpg

Stopka forum

© Animesub.info 2024