#61 2007-03-27 19:52:42

DevilDrom
Użytkownik

Odp: Japońskie horrory.

tomxxx napisał:
DevilDrom napisał:

broń boże nie miała na celu uśmiercanie ludzi. Jednakże z powodu wykasowania zakończenia intencje Sadako były nieznane osobą które obejrzały kasetę i nie wiedziały co należy zrobić.

Gdzie do wyczytałeś? Ja tego nie widzę w poście, początkowo to napisałem ale później tego nie widziałem to zeedytowałem posta i napisałem coś podobnego raz jeszcze - Ciekawe - nadal tego nie wiedze w moim poście.

tomxxx napisał:

Jakie zakończenie tam było ?

Niema sensu pisać jakie było zakończenie w książce, bo książka znacząco odbiega od ekranizacji. Jeśli chcesz się dowiedzieć do przeczytaj książkę.

tomxxx napisał:

Bo przecież jak ktoś oglądał kasetę to Sadako wychodziła  z telewizora i go zabijała.

Tak, chociaż w książce wyglądało to trochę inaczej - ale nie ważne. Chodzi o to że nadrzędnym zadaniem kasety było opowiedzenie ludziom historii Sadako. A ginęły tylko i wyłącznie osoby które nie spełniły prośby/rozkazu Sadako żeby właśnie wykonać kopie i komuś ją pokazać. Z tym że problem polegał na tym że ta prośba/rozkaz znajdował się na wykasowanym fragmencie kasety.

tomxxx napisał:

Zauważyłeś że ta studnia była obok domku ?
Lecz później czyli w Ring ta studnia została zabudowana.Ale ani przez chwilę nie było studni pod domem gdzie ktoś mieszkał.

A czy nie mówiłem że moja wypowiedź  oparta jest na książce?
Ale samo powstanie byłoby takie same, gdyby je pokazano w filmie. A czy fakt że studnia w filmie w przeciwieństwie do książki była na zewnątrz to aż tak dużo zmienia?

Moim zdaniem niema to większego znaczenia, jedynie w książce chciano zachować większy realizm zachowując mniejszy dystans między ciałem Sadako a TV - o ile o realizmie można mówić w tym przypadku.

tomxxx napisał:

I nie było nigdzie powiedziane co się z stało z tym ojcem Sadako.

A czy ja coś o nim mówiłem? Chociaż w książce chyba jest powiedziane co z nim się stało ale musiałby do niej zajrzeć żeby czasem nie strzelić gafy jezor .

Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2007-03-27 19:56:55)

#62 2007-03-27 20:12:29

tomxxx
Zbanowany

Mimo wszystko dzięki za te wyjaśnienia.Bo jednak niedopowiedzenia z Ring 0 są wyjaśnione w Ring i Ring 2 jak i na odwrót.
Po prostu Ring dzieje się o tyle później że tamta studnia znajduje się już w zniszczonym pomieszczeniu a nie zewnątrz.
Ale wcześniej mogła być również w tym pomieszczenia który faktycznie służył do tego co mówiłeś.

A zauważyłeś w Ring 2 jest wyjaśnione że to nie chodzi tylko o Sadako ?
W drugiej części został nagrany na kasecie wywiad z jedną dziewczyną.A później jak przewijał ten wywiad to stało się coś dziwnego i ona wyszła z ekranu i go uśmierciła.
Pamiętasz to ?
Więc właśnie to podobnie jak z Sadako.

#63 2007-08-22 20:24:00

AKUM4
Użytkownik

Chyba odświerzam temat jezor.
Ichi The Killer - dobry film ale manga lepsza, jest bardziej poważna (chociaż motyw śmierci Kakihary jest dośc złośliwy i polewny jezor), i sadystyczna (bardziej rozwinięte upodobania Kakihary oraz "zamiłowanie" jego ludzi do piercingu smile_big, sceny tortur obejmujące połowe tomu, krojenie, krojenie i jeszcze raz krojenie smile_big).
Ringu i innych ghost story polecac nie będe bo każdy je zna. Ostatnio największe wrażenie zrobił na mnie jeden JHorror - MPD Psycho - świetny miniserial na podstawie mangi pod tym samym tytułem, reżyseria (jak zawsze... no prawie zawsze kozacki Takashi Miike), fabuły raczej nie powinno się spoilowac, Serial jest dośc gorowaty i mocno Lynchowski.
Warto też wspomniec że w japonii obok Ghost Story rządzą też różnego typu extremy w stylu Guinea Pig, czyli pseudosnuffy (wspomniany wyżej Koroshiya Ichi to przy tych filmach dobranocka).

#64 2007-08-22 20:55:38

Shinma86
Użytkownik

Battle Royall. Straszne to to nie jest, ale krwawe. No i ciekawe studium psychologiczne. Ale tylko pierwsza część, bo druga to już jest zrobiona bardziej jak film akcji:P

#65 2007-08-22 22:20:18

AKUM4
Użytkownik

Bo twórca jedynki kopnął w kalendarz i w ostatecznym rozrachunku powierzono BR2 komuś innemu, wyszedł film całkiem fajny ale pierwowzorowi do pięt nie dorasta, no i o ile w przypadku Battle Royale można jeszcze było mówic o Thrillerze to dwójka jest już typowym filmem spod znaku Męskich Mężczyzn i dużych spluw. Tak przy okazji to nie wie ktoś czy książka Battle Royale jest do zdobycia w cywilizowanym języku znanym potocznie jako English ?

Ostatnio edytowany przez AKUM4 (2007-08-22 22:21:47)

#66 2007-08-22 22:32:41

Krzyżu
Użytkownik

AKUM4 napisał:

Bo twórca jedynki kopnął w kalendarz i w ostatecznym rozrachunku powierzono BR2 komuś innemu, wyszedł film całkiem fajny ale pierwowzorowi do pięt nie dorasta, no i o ile w przypadku Battle Royale można jeszcze było mówic o Thrillerze to dwójka jest już typowym filmem spod znaku Męskich Mężczyzn i dużych spluw. Tak przy okazji to nie wie ktoś czy książka Battle Royale jest do zdobycia w cywilizowanym języku znanym potocznie jako English ?

Można ją zdobyć na amazon.comsmile

lastfmbuttonbykiokuh.png

#67 2007-08-22 22:49:25

AKUM4
Użytkownik

Hehe, okazuje się że nie sprawdziłem w najbardziej oczywistym miejscu baka .
Jeszcze żebym mógł gdzieś kupic wszystkie dziesięc tomów Koroshiya Ichi (swoją drogą jeśli chodzi o gore w mandze to mocniejszego tytułu nie czytałem) po angielsku to by było bosko smile.

Ostatnio edytowany przez AKUM4 (2007-08-22 22:50:00)

Stopka forum

© Animesub.info 2024