Nie jesteś zalogowany.
Chciałbym za kwotę do około 600 zł kupić głośniki 5.1 .
Głośniki te będę używał żeby uzyskać dźwięk przestrzenny na konsoli xbox i PS2. Lecz jest taki warunek.Muszą mieć obowiązkowo dekodery DD5.1 i DTS jak i wejście optyczne żebym mógł je połączyć kablem optycznym z konsolą.
Co moglibyście mi polecić za około 600 zł żeby uzyskać jak najwyższej jakości dźwięk ?
Są świetne Logitech Z-5400 ale nigdzie poniżej 850 zł ich nie dostanę.
"Muszą mieć obowiązkowo dekodery DD5.1 i DTS jak i wejście optyczne(...) +600zł" no to sobie zawęziłeś obszar poszukiwań a teraz google
Pytanie brzmi czy potrzebna ci, az taka dobra jakosc dzwieku w grach, gdzie muzyka, dzwieki etc. sa tylko dodatkami. Kiedy ja sie skupiam na grze jakosc dzwieku raczej nie bedzie grac tak wielkiej roli, poniewaz grajac nie odroznilbym 2 jakosci(lepszej i jakiejs gorszej).
Ostatnio edytowany przez Planeta (2007-03-31 20:24:40)
Pytanie brzmi czy potrzebna ci, az taka dobra jakosc dzwieku w grach, gdzie muzyka, dzwieki etc. sa tylko dodatkami.
"I tu się mylisz, Grucha", że zacytuję cytat. W Thiefach i Splinter Cellach dźwięk jest tak samo ważny, jak grafika. Skradanki i horrory muszą mieć udźwiękowienie na medal - bez tego nic. Oczywiście gry często są zacofane dźwiękowo (w PC-towym Psi-Ops, żeby daleko nie szukać, nie ma dźwięku 3D, co jest totalną porażką) - mi wystarczy stary już SBLive! i dobre słuchawki, żebym odróżnił produkcje bardzo dobrze udźwiękowione od udźwiękowionych przeciętnie i marnie, wyraźnie słyszę kiedy wykorzystywane są różne tam sprzętowe bajery, a kiedy nie.
Ponadto PS2 sprzętowo nie uciągnie takich efektów środowiskowych, jakie są w co lepszych grach PC-towych z EAX-em i chyba tylko dobry wzmacniacz z dookolnym zestawem głośników umożliwia grom na tę konsolę przypie?dolenie dźwiękiem tak, jakbym sobie tego życzył.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2007-03-31 21:22:47)
Ja się może z miecha temu szarpnąłem na Logitech X-540 . Jestem z nich całkiem zadowolony. Oczywiście z do tych głośników dokupiłem także karte muzyczną ( nie pamiętam jaką ). W sumie kosztowało mnie to ok 500zł.
Ostatnio edytowany przez Dżibril (2007-03-31 21:18:00)
znam sie na akustyce wiec rzeknę kilka słowek.
po 1 nie znajdziesz dobrego zestawu 5.1 za ta kwote. Jakosc dzwieku w zestawach z pseudo głosnikami jest poprostu żenująca. kto widział niskośredniowysokotonowy głosnik?? takie coś nie istnieje a jenak wg producentów sprzetu istnieje. przecietny zestaw 5.1 za te pieniądze to:
-plastikowe obudowy [boże widzisz i nie grzmisz]
-końcówka mocy na pierdziawce TDA z kiepskimi parametrami np THD - jakby ktos nie wiedział zniekształcenia harmonicze - żenada
-głosniki szerokopasmowe ładowane do satelit które nawet dobrze całego pasma nie odtworzą
-dekodery które najlepiej wyrzućic.
jednym słowem to jeden wielki szmelc. Ja proponuje dozbierać i kupić normalny zestaw głośników np
http://www.allegro.pl/item177593945_kod … atis_.html
do tego jakiś NORMALNY amplituner i taki zestaw jest dopiero do słuchania... w przeciwnym wypadku kup porządny zestaw 2.0 ew 2.1 bo bedzie zdecydowanie lepszej jakości, unikaj sprzętu typu voicekraft. a amplituner z DD5.1 i DTS to np
http://www.allegro.pl/item178993426_pio … l_dts.html
nie dziw sie ceną sprzetu... wszystko poniżej to pierdziawki których nie warto kupować - no chyba ze sie na tym znasz i potrafisz sobie samemu zrobic zestaw głosników kina domowego jak ja to robie.
Tylko to... o wiele lepsze niż Creativy i tańsze... ani nie trzeszczą, dźwięk jest cudowny... mam od roku 2.1 i jestem zadowolony... jak podepnie sie je pod Audigy, nie mówiąc o XFI, gdzie dźwięk jest cud crytal... Polecam.
Oj tak X-530, grają cudnie szczególnie w połączeniu z Audigy2, choć bardziej bym radził kupić X-540(młodszy braciszek), ponieważ nie cierpią na efekt ruskiego radia i posiadają pilocik. A co do tego zestawu to w życiu bym się nie spodziewał że potrafią tak ładnie grać, szczególnie że ponad rok temu zapłaciłem za nie 240zł.
creative sprawdzona firma wg mnie robią najlepsze głośniki. Sam mam od od nich 5.1 i bardzo je sobie chwale kupywał półtorej roku temu i zapłaciłem niewiele ponad 300złotych teraz stoją w granicach 200-300 złotych.
Ostatnio edytowany przez Satoshi (2007-03-31 22:35:49)
znam sie na akustyce wiec rzeknę kilka słowek.
po 1 nie znajdziesz dobrego zestawu 5.1 za ta kwote. Jakosc dzwieku w zestawach z pseudo głosnikami jest poprostu żenująca. kto widział niskośredniowysokotonowy głosnik?? takie coś nie istnieje a jenak wg producentów sprzetu istnieje. przecietny zestaw 5.1 za te pieniądze to:
-plastikowe obudowy [boże widzisz i nie grzmisz]
-końcówka mocy na pierdziawce TDA z kiepskimi parametrami np THD - jakby ktos nie wiedział zniekształcenia harmonicze - żenada
-głosniki szerokopasmowe ładowane do satelit które nawet dobrze całego pasma nie odtworzą
-dekodery które najlepiej wyrzućic.jednym słowem to jeden wielki szmelc. Ja proponuje dozbierać i kupić normalny zestaw głośników np
http://www.allegro.pl/item177593945_kod … atis_.html
do tego jakiś NORMALNY amplituner i taki zestaw jest dopiero do słuchania... w przeciwnym wypadku kup porządny zestaw 2.0 ew 2.1 bo bedzie zdecydowanie lepszej jakości, unikaj sprzętu typu voicekraft. a amplituner z DD5.1 i DTS to np
http://www.allegro.pl/item178993426_pio … l_dts.htmlnie dziw sie ceną sprzetu... wszystko poniżej to pierdziawki których nie warto kupować - no chyba ze sie na tym znasz i potrafisz sobie samemu zrobic zestaw głosników kina domowego jak ja to robie.
Za 500zl można już kupić przyzwoite głośniki. Aytor tematu nie mówił o hiper sprzęcie, ale o dobrym sprzęcie, a za tą sumę można takowy nabyć...
hiper sprzęt? to jest ledwo średni sprzęt wiec nawet nie nazwaj tego plastikowego szajsu dobrym... to co ja podałem nawet nie zalicza sie do kategori "dobre" a hiper sprzęt to 20 000 - 50 000 za glosniki + ampli. zdecydowanie wolalbym zestaw 2.1 taki który potrafi odtworzyć chociaż całe pasmo...
To se walnij metrowe kolumy + wzmaka i bedziesz caly happy. W naszym kraju na audiofilstwo nikogo nie stac, wiec wszyscy kupuja dobrze i tanio...
Jeszce trzeba umiec odroznic przecietnego uzytkownika, ktory tego nie uslyszy (czyli mnie) od mega wyrahowanego kolesia, ktory ma manie dzwieku. Obi pewnie masz racje. Ja nie gram w horrory, a skradanki raczej zadko. Fakt tam to przeciez dzwiek buduje cala atmosfere. Chociaz nadal uwazam, ze dobre gosniki w moim mniemaniu (jak np. te logitecha x530) wystarczyly by. Sam mam 4.1 firmy Manta. Wiekszosc znawcow powie, ze to kicz. Ja sie moge zgodzic, ze jest wiele lepszych zestawow glosnikowych na rynku, ale te mi wystarczaja. Bardziej przydalaby mi sie nowa karta muzyki.
bo to jest tak... nie słyszales niczego lepszego to mówisz ze te są dobre... ale w miare słuchania coraz to lepszego sprzetu zacznie cie denerwowac jakosc dzwieku tych gorszych sprzętów.
"To se walnij metrowe kolumy + wzmaka i bedziesz caly happy"
nie wiem czy wiesz ale to ze są metrowe kolumny oznacza ze jest dobra jakość... całosc skupia sie na odpowiednich głosnikach i odpowiednim zaaklimatyzowaniu ich w obudowie tzn odpowiedni litraż i odpowiednia obudowa np BR lub closed. glosniki muszą byc precyzyjne. te tanie poprostu nie są i dlatego nie można niektórych efektów na nich usłyszeć. kolejną sprawą jest rezonans pudła plastikowego który aż kłuje w uszy... dlatego do lepszej klasy sprzętu używa się drewnianych obudów. pozatym satelity w tanich zestawach posiadają tylko jeden typ głosnika, sredniowysokotownowe które odtwarzają niby całkiem szeroko pasmo ale jest ono takie nierówne że poprostu szok. Na dodatek nie dochodzą do końca pasma tylko ich chaka "opada" przy 16khz, czyli nici z lepszej jakości niż mp3. Wzmacniacz to ogolnie zbyt szerokie pojęcie. nie wiem czy wiesz ale bez wzmacniacza nie ruszysz innych głosników niż słuchawkowe. w tych badziewiach są szajsowate kostki typu TDA na 12V. prosze sobie przykładowe zobaczyć np na elenota.pl tda2003. ich parametry są tragiczne a kosztują czesto po pare złotych... sama cena świadczy o ich jakości. nie mowiac juz o dekoderach DD czy DTS. a jeszcze nigdy nie spotkalem sie z takim zestawem ale na elementach dyskretnych... nie wiem nawet czy pasmo odrywane przez głosnik jest subniskotonowe czy niskotonowe, to wynika głownie z wielkosci głosnika niskotonowego. zeby skrzynke nazwać subwooferem potrzebujemy przynajmniej 8" głosnik. najwiekszą role w jakości odgrywają głosniki... zmiana kart muzycznych przy kiepskim sprzecie niewiele pomoże, bo one i tak ograniczą jakośc
Hybrid sie chyba troche zna xD Ja pamietam przejscie z kiczowatych glosnikow takich za 20zl na te co mam teraz... nie bylo szoku, ale bylem mile zaskoczony roznica. Moze faktycznie gdybym byl osluchany i przyzwyczajony do wysokiej jakosci dzwieku to, ten sprzet co mam wyrzucilbym na smietnik. Niestety nie stac mnie na cos lepszego. Za to wiem, ze dokupienie karty muzycznej na pewno przynajmniej w pewnym stopniu poprawi odbiur, bo te wbudowane w plyty glowne sa tragiczne ;/
Ostatnio edytowany przez Planeta (2007-04-01 00:41:09)
Przyznam, że mi wystarczająco dobrze robią bardzo niezłe słuchawki Sennheisera (z różnych względów stanowią w moim przypadku optymalne rozwiązanie). Wolę sobie nie wyobrażać kwoty, jaka musiałbym wybulić, aby mieć porównywalny wypas akustyczny na głośnikach 5.1, a przecież coś takiego trzeba jeszcze należycie rozstawić, no i granie po nocy w jakieś strzelaniny bywa zachowaniem cokolwiek aspołecznym. Dobre słuchawki skutecznie izolują otoczenie od dźwięku, jakim delektuje się słuchający i słuchającego od dźwięków otoczenia, a symulacja efektów dookolnych jest nad podziw skuteczna (przy niezłej dźwiękowej karcie i odpowiednim oprogramowaniu).
Chyba nawet tomxxx (ze jego dziecinnymi pretensjami do wszystkich o niepisanie dokładnie tego, co chciałby przeczytać) nie spodziewa się, że za kwotę "około 600 zł" nabędzie audiofilny pro-zestaw 5.1. Domniemywam, iż chodzi mu o najlepsze, co być może w tej cenie.
Przyznam, że mi wystarczająco dobrze robią bardzo niezłe słuchawki Sennheisera (z różnych względów stanowią w moim przypadku optymalne rozwiązanie). Wolę sobie nie wyobrażać kwoty, jaka musiałbym wybulić, aby mieć porównywalny wypas akustyczny na głośnikach 5.1, a przecież coś takiego trzeba jeszcze należycie rozstawić, no i granie po nocy w jakieś strzelaniny bywa zachowaniem cokolwiek aspołecznym. Dobre słuchawki skutecznie izolują otoczenie od dźwięku, jakim delektuje się słuchający i słuchającego od dźwięków otoczenia, a symulacja efektów dookolnych jest nad podziw skuteczna (przy niezłej dźwiękowej karcie i odpowiednim oprogramowaniu).
Chyba nawet tomxxx (ze jego dziecinnymi pretensjami do wszystkich o niepisanie dokładnie tego, co chciałby przeczytać) nie spodziewa się, że za kwotę "około 600 zł" nabędzie audiofilny pro-zestaw 5.1. Domniemywam, iż chodzi mu o najlepsze, co być może w tej cenie.
Ja do niedawna mialem Sennheiser HD 570 i poprostu pamietam jak przesiadlem sie ze zwyklych sluchawek to bylem w glebokim szoku, ze tak moze zmienic sie jakosc dzwieku, niestety sluchawki mi sie rozp...... przez moja glupote Teraz mam zastepcze sluchawki sony i za kazdym razem jak wlacze film/gre/muze to krew mnie zalewa. Niebawem kupie sobie HD 600, bo o pieniazkach za sprzet, ktory dalby mi taka jakos, to wole nawet nie myslec, niemowiac juz o tym ze trzeba by taki zestaw bardzo dobrze poukladac w pokoju
btw. do 600 zl to najlepsze sa Creative ProGamer G500 w swojej klasie cenowej ok 550-600 zl deklasuja rywali, ja tam wole dolozyc sobie 200 zl i kupic HD600
edit. ten zestaw za jedyne 4.299 zl jest zajefajny
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-04-01 02:28:44)
ara ara...
Nie stac mnie... ani na sluchawki za 5 stów, ani na audiofilskie kolumny za 4 tysiaki.
@Hybrid, mi chodziło o samoróbki... ja sie na tym nie znam, ale kumpel kiedys robił... przy podkreceniu glosnosci na 1/4 szyby drgaly w oknach, a dzwiek byl czysciutki jak ta lala... ale tez sporo za nie chcial :/
bo te wbudowane w plyty glowne sa tragiczne ;/
Tiaa... ostatnio zrezygnowalem z mojej Audigy (zaluje:(), poniewaz nie lubi sie z moja plyta Asusa i dzwiek w filmach zamula wtedy) w celach testowych. A slyszac analogowy dzwiek zamiast cyfrowego czesto wpadam w furie... po prostu... dzwiekowka na plycie to shit... odkladam na XFI, moze kiedys zewnetrzna na usb zrobia.
Podałem konkretne warunki czyli obowiązkowo wejście optyczne i co logiczne dekodery DD5.1 i DTS.Jeśli mam filmy z dźwiękiem 5.1 to tylko w taki sposób uzyskam prawdziwy DD5.1 na xboxie.
Cena przecież nie musi być idealnie do 600 zł może nawet trochę więcej czyli 650 lub nawet ewentualnie do 700 zł.
Logitech X-530 akurat się składa że niedawno miałem i sprzedałem za 150 zł gdyż oprócz powodów wymienionych w temacie pojawiały się tam trzaski np przy włączaniu,wyłączaniu światła czy innych urządzeń jaki i radio było chwilami słychać.
X-540 ma te wady wyeliminowane ale nie ma wejścia optycznego ani dekoderów.
Świetnej jakości jest natomiast faktycznie Creative ProGamer G500 .Głośniki te mają ogromną moc ale dźwięku 5.1 na nich nie uzyskam gdyż brak wejścia optycznego.
Dlatego Z-5400 to wydaje się najlepszą ofertą lecz cena za duża ale jeśli nie będę miał innego wyjścia...
Mam malutki pokoik więc duże głośniki są bez sensu.
Więc trochę szkoda że prawie wszystkie posty były nie na temat.Chociaż to w części moja wina bo dałem warunki chyba niemożliwe do spełnienia lecz jakiś czas temu widziałem Z-5400 za 650 zł.To był istny cud ale chyba wyprzedano...