#21 2007-04-01 18:11:21

Yaku
Użytkownik

Odp: Jakie kupić głośniki 5.1 za około 600 zł ?

Logitech Z-5400 5.1 THX naprawde robi wrażenie. W połączeniu z Creative X-Fi Fatal1ty FPS oraz odpowiednim rozmieszczeniu sprzętu w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu gracz dysponuje sprzętem który miazdzy!

Ceny zestawów głosników w odruznieniu od wartosci kart dzwiekowych ulegają błyskawicznym zmieną. To co w jeden chwili powala osiągami za pare miesiecy zostaje wyprzedzone przez kolejny cud techniki.
Jeśli kasa łatwo przepływa ci przez kieszeń radze skompletować cos w tym stylu. Jeśli zbierasz grosik do grosika najlepiej zrobisz wybierajac cos mniej krwiozerczego ^^

Poszwendaj się po forkach z tego roku na ten temat. W wielu miejscach dowiesz sie ciekawych rzeczy. Przykładowo

center

#22 2007-04-01 20:07:00

tomxxx
Zbanowany

To nie do komputera.Czekałem na konkretne propozycje spełniające warunki ale chyba się nie doczekam.

#23 2007-04-01 20:28:14

Yaku
Użytkownik

pewnie nie. Zawsze lepiej samemu wziąść sie do pracy niz liczyc na to co zaproponuje ci ktos inny. Czesc osob nie widzac z tym zadnego interesu moze wcisnac ci kit dla samej frajdy

center

#24 2007-04-01 20:48:47

Hybrid
Użytkownik

"Czesc osob nie widzac z tym zadnego interesu moze wcisnac ci kit dla samej frajdy"
ja osobiscie uważam ze nieważne co bym polecił w tych warunkach to wciskałbym kit... wiec niczego nie mogę polecać ew mogę mówić zeby sobie dozbierał na coś lepszego. bo szkoda wywalac pieniądze w błoto jeśli potem usłyszy jakiś lepszy zestaw i juz będzie myslal ze jego jest do kitu... tyle z tego będzie.

#25 2007-04-01 21:16:50

tomxxx
Zbanowany

Hybrid nie masz racji.Tanie też dobre a 600 zł to bardzo dużo kasy  na głośniki.Są zestawy 5.1 za 120 zł więc się zastanów.
Akurat mi nie można wcisnąć czegoś co nie będzie dobre bo pochopnie nic nie kupuję i mam określone wymagania.Pomyślałem że może jest ktoś tu taki kto ma dużą wiedzę o głośnikach i poleci mi coś konkretnie.

#26 2007-04-01 21:36:58

Lompi
Użytkownik

pclab - tam Ci doradzą fachowo.

#27 2007-04-01 21:44:26

Hybrid
Użytkownik

"Tanie też dobre a 600 zł to bardzo dużo kasy na głośniki."
600zl to dużo za mało jak na zestaw 5.1 jeszcze z ampli do tego. za tyle to ja mam swoje głosniki podłogowe 2.0
a te zestawy 5.1 za 120zl to już super chińszczyzna... porządny głośnik 8' do subwoofera kosztuje 2 razy tyle.

Ja troche w tym siedze i już jestem w takim stadium że nie wysiedze przy szajsowatym sprzęcie. Każdy kto ma dużą wiedzę o głosnikach odradzi ci każdy tego typu sprzęt za te pieniądze.
porównaj sobie dzwięk z głosników z obudowami plasikowymi a drewnianymi i powiedz mi dlaczego w zestawach samych głośników po 1000zl NIE ma plastiku? i jeszcze powiedz mi co złożysz za 100zl z [zakładając że głosniki kosztują 500] ampli? sam transformator do tego musiałby kosztować ze 50zł nie mówiąc już o innych elementach... za 100zl to można mieć jedynie kostki TDA za 3zł sztuka. a te procesory DD i DTS to naprawde nie wiem.
porządny sprzęt kosztuje i nie mów że coś jest dobre jeśli nie słyszałeś nawet średniej półki... taki zestaw będzie kiepski ze wzgledu na swoje ograniczenia cenowe... jak to mówią z gówna bata nie ukręcisz...
zobacz na http://visaton.pl/
po ile stoją głośniki 10cm na poziomie... tutaj aukcja:
http://www.allegro.pl/item178325422_glo … 8_ohm.html
visaton w100 50zł/szt
no to teraz ich występowanie
2xkolumna przednia razem 4
1xsatelity razem 2
2xgłośnik centralny razem 2
wychodzi 8 takich głośników - najmniejszych jakie przetworzą odpowiednie pasmo razem 400zl za same niskosredniotonowe głosniki!!
wysoktonowy Visaton SC10 N - 50zl/szt
1xkolumna przednia razem 2
1xsatelity razem 2
1xgłośnik centralny razem 1
wychodzi 5 takich głosników - razem 250zl
do tego dla subwoofera W200 - razem 100zł sztuka
same głosniki 750zł!!
oczywiście to NIE jest hi-end ale w miare wysoka półka... jest tone lepszego sprzętu ale te mają wyjątkowy stosunek jakość/cena
zwrotnice i filtry najtaniej jakieś 250zł
i jakby ktoś sie postarał to może do 1000 złoży

a jeśli chodzi o samoróbki to niektóre sa milion razy lepsze niż sklepowe np
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=534772
za same kolumny wyszło 2475zł... to nie moja konstrukcja ale nie widzę wiekszych przeszkód przy wykonaniu takiej...

Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-04-01 21:45:51)

#28 2007-04-01 21:48:12

Yaku
Użytkownik

Hybrid masz racje z wywalaniem pieniedzy w błoto ^^ Zresztą nie wazne co kupisz zadko bedziesz zwracał uwage na jakosc dzwieku. Najwieksza frajda jest na poczatku - pozniej bedzie ci zwisac (czyt. przyzwyczaisz się).
tomxxx jeśli szukasz takiego mózga powinieneś zajrzeć na odpowiednie forum tematyczne.

center

#29 2007-04-01 21:52:10

Hybrid
Użytkownik

"Zresztą nie wazne co kupisz zadko bedziesz zwracał uwage na jakosc dzwieku."
nie zgodziłbym sie z tym...

"Najwieksza frajda jest na poczatku - pozniej bedzie ci zwisac (czyt. przyzwyczaisz się)."
mialem kiedys altusy 110 na testy... jak szybko je pożyczyłem tym predzej je oddałem... bo moim samoróbką nie dorastały do pięt. oczywiście tonsil to świetna firma i świetne ma głośniki ale altusy to zdecydowanie najgorsza ich konstrukcja. w sumie to w moich samoróbkach mam 20/40 tonsila jako średnio tonowy

#30 2007-04-01 21:59:21

tomxxx
Zbanowany

Hybrid ty się chyba zbytnio wymądrzasz i nie rozumiesz o co mi chodzi.
Powiedziałem już że potrzebuję głośniki z wejściem optycznym i dekoderami do malutkiego pokoju.I nie gadaj mi bzdur że głośniki za kilkaset złotych oferują słaby dźwięk bo nie masz racji.Miałem logitech x-530 za 300 zł i dźwięk był bardzo dobry lecz jak już mówiłem nie mogłem na tym uzyskać prawdziwego dźwięku 5.1 na konsoli.
Nie jestem na tyle chory żeby tysiące złotych wydawać na głośniki bo dla mnie to głupota(pomijam ten szczegół że nie mam tyle pieniędzy).Wszyscy ci pseudoaudiofile lub audiofile gadają brednie że każde plastikowe głośniki to byle co.Oczywiście że kolumny za 3000 zł są lepsze niż głośniki za 700 zł ale różnica w samej jakości wcale nie jest taka duża.

#31 2007-04-01 22:08:19

Zjadacz
Użytkownik

Boże, jest ze mną źle. Muszę przyznać rację Tomowi...

Hybrid: to ile według ciebie trzeba wydać na porządne głośniki? Powiem krótko: musiałbym ocipieć, żeby wydać ponad dwa kafle na same kolumny. Mój sprzęt kosztuje połowę tego co ma Tom, a wcale nie uważam go za shit. I nie wmówisz mi, że "nie słyszałem nawet średniej półki", bo akurat w tym temacie trochę jestem.

"Skazany na zajebistość"

#32 2007-04-01 22:50:04

Yaku
Użytkownik

Odpowiedni rodzaj drewna jest znacznie lepszy od plastiku nie tylko w głosnikach ale i chociazby gitarach jezor
Plastikowa gitara da ci całkiem inny dzwiek niz dobre drewno smile_big

Własnoreczne złozenie głosników jest jadnak najlepszą opcją jesli choc troche się na tym znamy. W ten sposob kuzyn złozył sobie za pare stów sprzet którego odpowiednikiem są głosniki o wartosci 2000 tys.

center

#33 2007-04-01 22:52:44

Dymek
Użytkownik

Tom zawsze możesz kupić sobie zewnętrzny dekoder Creative DDTS 100, do tego głośniczki X-540(lub coś podobnego). Wyniosło by cię to  około 700zł smile_big   Po szczególy odnośnie dekodera odsyłam tutaj.

Ostatnio edytowany przez Dymek (2007-04-01 22:56:36)

#34 2007-04-01 22:54:46

Yaku
Użytkownik

daje duzo lepszy efekt w stosunku do equalizerow software?

center

#35 2007-04-01 22:57:48

Dżibril
Użytkownik

Jak ja kupowałem moje głośniki , to pochodziłem trochę po forach , ale szybko z tego zrezygnowałem bo pokrywało się to mniej więcej z tym co mówi Hybrid. Jakościowo dobre głośniki ( cały zestaw ) kosztują dużo więcej niż 600zł , co nie zmienia faktu , że ja z mojego zestawu jestem całkiem zadowolony. Chociaż słyszę , że daaaleko mu do doskonałości ( pod względem dźwięku jaki wydaje ), ale dla kogoś takiego jak ja jest w sam raz.

BTW tomxxx , skoro ty już wiesz jakie głośniki chcesz kupić i nie interesuje Cię opinia innych , to po jaką cholere temat zakładasz ?

#36 2007-04-01 23:04:28

Dymek
Użytkownik

Yaku napisał:

daje duzo lepszy efekt w stosunku do equalizerow software?

Wiesz tego w kompie nie używasz, dekoder ten stworzony jest do takich dupereli jak: PS2, PS3, DVD itp.

#37 2007-04-01 23:40:21

Hybrid
Użytkownik

heh... dla was to jest może dobry dzwięk z plastikowych pudeł... ale jeśli usłyszelibyście coś lepszego to wątpie czy dalej "plastik" by wam się podobał... to jest moja opinia i Zjadacz wątpie że "akurat w tym temacie trochę jestem." skoro możesz powiedzieć ze zestaw 5.1 z ampli dekoderem DD i DTS może być dobry za tą cenę... w skali od 1 -6 taki zestawik dostałby może 2+ gdzie 1 to są te głosniki za 120zł a 6 do profesjonalny zestaw za ponad 20 000...
chcesz mieć jakość to licz się z kosztami ale proszę cie nie wymyślaj że on jest dobry dla ogółu... każdy ma preferencje słuchowe i należy to oddzielić... dla mnie to jest shit, dla ciebie całkiem porządny zestaw... no i w porządku ja wyrazilem tylko swoją opinię na ten temat. A uwierz mi słuchałem tego naprawde dużo żeby móc coś o tym powiedzieć.

"I nie gadaj mi bzdur że głośniki za kilkaset złotych oferują słaby dźwięk bo nie masz racji."
dla ciebie może nie oferują słabego dzwięku, dla mnie natomiast jest on żenujący.

"Nie jestem na tyle chory żeby tysiące złotych wydawać na głośniki bo dla mnie to głupota(pomijam ten szczegół że nie mam tyle pieniędzy)"
no to nigdy nie bedziesz mógł powiedzieć że masz dobry zestaw... jedyne co bedziesz mógł powiedzieć to to że zadowala cię dzwięk ze swojego zestawu bo zawsze sie znajdą tacy jak ja i sprowadzą cie na ziemie co znaczy dobry zestaw.

"Wszyscy ci pseudoaudiofile lub audiofile gadają brednie że każde plastikowe głośniki to byle co.Oczywiście że kolumny za 3000 zł są lepsze niż głośniki za 700 zł ale różnica w samej jakości wcale nie jest taka duża. "
najwidoczniej nigdy nie słyszałeś porządnego zestawu choćby 2.0 np tannoy który bas ma lepszy, głębszy, szybszy, dokładniejszy i znacznie precyzyjniejszy od tych subwooferów z tanich zestawów na 20cm głosnikach pomijając fakt że tannoye mają 10cm głosniki niskosredniotonowe. Nie muszę chyba tłumaczyć jaki wpływ ma powierzchnia membramy na zejście głośnika?

#38 2007-04-02 01:49:16

Kilgur
Użytkownik

ja dodam tylko jeszcze jedno smile zeby ocenic jak gra zestaw trzeba miec dobry sluch jezor i wiadomo ze jak czlowiek kupi dobry zestaw glosnikow po pewnym czasie sie przyzwyczai, ale za kazdym razem jak uslyszy slabszy zestaw, np u kogos, bedzie go razic kiepska jakosc jezor Moj koles mial takie podejscie do audio, mowil ze nie ma duzej roznicy miedzy moimi sluchawkami HD570 a jego Sony, ale roznca jest ogromna jezor pozyczylem mu moje HD570 na tydzien i jak je odebralem, koles zadzwonil i spytal sie gdzie moze je kupic, bo te jego sony sa strasznie kiepskie jezor

ara ara...

#39 2007-04-02 02:36:37

Yaku
Użytkownik

Taa.. ja mialem zestaw 5.1 za ponad 600 zł. Gdy wpadłem do kuzyna i usłyszałem dzwiek z jego własnorecznie zrobionych głosnikow po 80 zł kazdy (posiada trzy) - straciłem wiare w Creative.
Własnorecznie robione głosniki mogą być kolosalnie lepszej klasy.

center

#40 2007-04-02 06:38:47

Hatake
Użytkownik

OMG! (heh, no nie, też stanę po stronie toma xD) Hybrid, ale tom chce głośniki do MAŁEGO pokoju, do FILMÓW z 5.1 albo GIER czy coś tam... i pytał się o sprzęt DOBRY, a nie SUPER WYMIATALSKI, a to chyba różnica... A to, że ty srasz z radości jak słuchasz dźwięku na głośnikach za 456897586 zł bo jest dobry, a łapie cię kur**ca jak słyszysz dźwięk z takich za 600 - 800 to już nie nasza wina i nie nasza sprawa... Mi tam akurat też nie jest potrzebne, żeby mieć jakiś zestaw 5.1 za 2000 zł, który ma kupiony osobno subwoofer za 3000 zł, bo ma dokładniejszy bas i jakiś szybszy... nie wiele to się będzie różnić od tego zwykłego z jakichś creativów...

Żeby nie być gołosłownym, mam wujka, audiofila... w jednym pokoju ma zestaw 2.0 (dwie kolumny) 750 zł każda, czyli 1500 zł na same kolumny + połączenie ze wzmacniaczem i wieżą + jakieś bzdety typu satelita itp. ale to akurat nie potrzebne... i co?
Pomijając to, że ten jego pokój ma złą akustykę, albo po prostu źle je rozstawił, to grają ładnie, tak, podoba mi się jak one grają, czysto ładnie i w ogóle... ale w porównaniu do głośników 5.1 jakichś za 600 zł, na których też słuchałem, nie ma wielkiej różnicy! NIE MA WIELKIEJ RÓŻNICY... dokładnie to chyba za 580 zł były. i to też były drewniane jakieś te 5.1, te od mojego wujka również są drewniane... ma też inny zestaw 2.0 w domu podłączony do wieży i dźwięk ma lepszy od tych za 1500 zł, a głośniki typowo dyskotekowe. Te co ma Satoshi... te Creativy... 230 zł tu zdecydowanie słychać gorszą jakość, ale też nie jest tak źle... od dupy i to można uznać za dobrą jakość dźwięku...

Stopka forum

© Animesub.info 2024