Nie jesteś zalogowany.
Niby się wczoraj podpisałem, ale nie byłem pewien czy to nie pryma aprymis.
wpisałem się XD (choć nie wiem o czym mowa)
Zartem powinno byc to ze ZUS chce wywalic w cholere kasy w bloto... ale niestety... to nie jest zart
Tez podpisalem.
W końcu defraudacje w ZUS-ie to nic nowego, co m_jar?
oczywiscie sie podpisalem.sam uzywam linuxa i nie widze nic zlego by instytucje rzadowe uzywaly go.
Ja lubię i używam Windowsa, ale nie wydaje mi się, żeby Zakład Upokorzeń Społecznych musiał używać nowego Office'a i Visty.
Ja lubię i używam Windowsa, ale nie wydaje mi się, żeby Zakład Upokorzeń Społecznych musiał używać nowego Office'a i Visty.
Tym bardziej, że wykorzystują zapewne nikły procent możliwości tych pakietów i wystarczyłoby do tego korzystanie z darmowych odpowiedników.
Ta, dla nich to drobne, w koncu polska to taki bogaty kraj, A nie jakies biedne jak niemcy,japonia,usa,szwecja,norwegia itd gdzie przechodzi sie na Open Source...
USA przechodzi na open source? Pryma aprilis byl wczoraj :/
A reszta krajow nie przechodzi na alternatywne systemy z powodu pieniedzy (jesli Winda bylaby o wiele lepsza od Linuxa, to na pewno kasy by na nia nie szczedzili), tylko z tego, ze Windows jest napakowany roznego rodzaju szpiegami, o ktorych publicznie nie wspominaja :]
Ostatnio edytowany przez songoku (2007-04-02 15:53:16)
No przykro mi, polecam czesciej przegladac serwisy informacyjne.. idg.pl, jakilinux.org, itd wtedy bedziesz wiedzial o migracjach itd
A nie migruja tylko ze wzgledu "szpiegow" ale:
- Wieksze bezpieczenstwo
- Stabilnosc
- Wieksza wydajnosc
- Skalowalnosc
- Uniezaleznienie sie od jednego producenta oprogramowania
- Mozliwosc modyfikacji wzg swoich potrzeb
- Otwarte Zrodla
itd
A ze dzieki migracji mozna zaoszczedzic ogromne pieniadze jest efektem "ubocznym" ;>
Ile razy ja to juz slyszalem. Niby open sourc najlepsze itp. a jakos i tak ponad 50% uzytkownikow uzywa jednak windowsa i podobnych komercyjnych rozwiazan.
Aha nie wpisalem sie gdyz uwazam to za kompletna strate czasu plus nie widze zadnego sensu w takich dzialaniach.
Ostatnio edytowany przez Rekid (2007-04-02 17:16:14)
~Saeroth zgoda, ze nie ze wzgledu na szpiegow tylko migruja, ale na pewno cena nie jest glownym z argumentow, poza tym wybacz, ale w to, ze USA (bo o to mi glownie chodzilo we wczesniejszym poscie) zrezygnuje z Windowsa, to juz z pewnoscia nie uwierze. W to, ze dotuja Microsoft, to tak, ale ze z jego oprogramowania rezygnuja, to na pewno nie :]
Aha nie wpisalem sie gdyz uwazam to za kompletna strate czasu plus nie widze zadnego sensu w takich dzialaniach.
Nie zgadzam sie z toba. Mimo ze osobiscie korzystam z Windy, to taka postawa sprzyja obejmowaniu przez Microsoft postawy monopolisty, co odbija sie nietylko na funkcjonowaniu urzedow, o ktorych jest mowa w petycji, ale tez na zwyklych uzytkownikach.
Co powiesz na to, jak Windows jeszcze zdrozeje i napakuja mu jeszcze wiecej dziadostwa i ograniczen ? Nie warto wtedy przejsc na jakis system alternatywny, zastanow sie
Ile razy ja to juz slyszalem. Niby open sourc najlepsze itp. a jakos i tak ponad 50% uzytkownikow uzywa jednak windowsa i podobnych komercyjnych rozwiazan.
Winda i windowy soft są znacznie bardziej ergonomiczne niż open source. To, jak myślę, jest zasadnicza słabość, która bardzo podnosi koszty ewentualnej przesiadki. I nie chodzi tu o różnice w tzw "filozofii" użytkowania, ale o irytujące drobiazgi, które sprawiają, że oprogramowanie open source jest na dłuższą metę okropnie uciążliwe. Nie jestem więc przekonany, czy OOo (albo cokolwiek innego) na obecnym etapie rozwoju jest w stanie dorównać Office'owi. Nawiasem, liczę, że to się za jakiś czas zmieni.
Inna sprawa to kwestia "Płatnika" oczywiście. Ta sprawa jest jawnym nadużyciem i naruszeniem wolności. Co do tego nie mam najmniejszej wątpliwości.
Niech to wystarczy za komentarz...
Ostatnio edytowany przez wumi_szoda (2007-04-02 18:11:53)
[cytuj]Winda i windowy soft są znacznie bardziej ergonomiczne niż open source. To, jak myślę, jest zasadnicza słabość, która bardzo podnosi koszty ewentualnej przesiadki. I nie chodzi tu o różnice w tzw "filozofii" użytkowania, ale o irytujące drobiazgi, które sprawiają, że oprogramowanie open source jest na dłuższą metę okropnie uciążliwe...[/quote]
w ktorym miejscu?:Pwytarczy kolo tygodnia klikania zeby sie przyzwyczaic.ustawienie systemu,aktualizacja,instalacja oprogramowania itp to okolo dnia roboty.wybor programow jest naprawde ogromny,a fora internetowe to tez skarbnica wiedzy.zapraszam do przesiadki na linuxa lub inne systemy z rodziny open source:)
@szymon ale weź pod uwagę to że zdecydowana większość użytkowników komputerów chce komputer włączyć i pracować/bawić się/whatever bez spędzania tygodni na konfiguracji i nauce. Nie chce przeszukiwać for, żeby się dowiedzieć, co i gdzie wpisać, żeby mieć w playerze polskie znaki (taki przykład patriotyczny Mów co chcesz, ale na tym polu Windows jest w tej chwili górą.
Co nie zmienia faktu, że taki upgrade w ZUSie to jest głupota, tym bardziej, że i tak wszystko jest wciąż załatwiane stosami papierów.
hehehe:)rozumiem o co chodzi ale gdzie przyjemnosc z tego ze zrobiles cos samodzielnie?
[cytuj]Winda i windowy soft są znacznie bardziej ergonomiczne niż open source. To, jak myślę, jest zasadnicza słabość, która bardzo podnosi koszty ewentualnej przesiadki. I nie chodzi tu o różnice w tzw "filozofii" użytkowania, ale o irytujące drobiazgi, które sprawiają, że oprogramowanie open source jest na dłuższą metę okropnie uciążliwe...
w ktorym miejscu?:Pwytarczy kolo tygodnia klikania zeby sie przyzwyczaic.ustawienie systemu,aktualizacja,instalacja oprogramowania itp to okolo dnia roboty.wybor programow jest naprawde ogromny,a fora internetowe to tez skarbnica wiedzy.zapraszam do przesiadki na linuxa lub inne systemy z rodziny open source:)
Spróbuj wobec tego napisać prosty manual, adresowany do osoby, która nie ma żadnego komputerowego doświadczenia (do mamy albo babci), dotyczący np instalacji nowego oprogramowania i ewentualnych problemów które mogą przy tym wystąpić. Ten system, który będzie wymagał więcej objaśnień jest moim zdaniem mniej ergonomiczny. Oczywiście, zgadzam się, że Linux jest alternatywą dla Windowsa i da się na nim efektywnie i komfortowo pracować, jednak wymaga to pewnego intelektualnego zaangażowania, na które nie wszyscy mają ochotę. Windows tego nie wymaga i to jest właśnie jego siła (oczywiście ma to swoją cenę, np zmniejszenie bezpieczeństwa).
Omg nie przesadzajmy, taka mandriva to jest prostrza niz windows, klikasz raz samo sie instaluje i nawet nie trzeba nic potwierdzac... mamy ikonke albo na desktopie albo wpisujac nazwe w terminalu aby nierobic smietnika...