Nie jesteś zalogowany.
Powiem jeszcze że na początku miałem tylko dźwięk z telewizora podczas oglądania filmów i słuchania muzyki a później jak kupiłem X-530 to różnica była naprawdę duża.Dźwięk wydawał się dużo czystszy i przestrzenny mimo że to była imitacja przestrzennego gdyż to był dźwięk stereo rozłożony na wszystkie głośniki dzięki przejściówce.
Obecnie tych głośników już nie mam i chcę kupić coś co umożliwi mi uzyskanie prawdziwego przestrzennego dźwięku i wyższej jakości.X-540 były by dobre gdyby nie brak dekoderów i wejścia optycznego.Tak samo jest z Creative G500.
Głośniki które nie są do komputera to chyba w ogóle nie mają dekoderów bo dlatego kupuje się amplitiuner żeby uzyskać dźwięk 5.1
Na pewno jest wyraźna różnica w jakości między głośnikami Manta za 200 zł a Logitech za 300 zł i ta różnica może być wyraźnie słyszalna.A nawet w wielu recenzjach piszą i porównują że takie Creative G500 za 600 zł oferują jakość dźwięku podobnie jak kolumny za 2000 zł.Bo moc RMS np tych creatiwów jest bardzo duża.
tomxxx do komputerow niepotrzeba dekoderow bo dekoderem jest karta dzwiekowa, wiec chyba jedynie logitech robi takie zestawy z dekoderami glownie do konsol a G500 sa bardzo dobre w swojej, cenie deklasuja rywali
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-04-02 12:44:46)
ara ara...
tomxxx do komputerow niepotrzeba dekoderow bo dekoderem jest karta dzwiekowa, wiec chyba jedynie logitech robi takie zestawy z dekoderami glownie do konsol a G500 sa bardzo dobre w swojej, cenie deklasuja rywali
A o czym ja cały czas mówię jak nie o konsoli ?
Zawsze możesz kupić dekoder zewnętrzny do głośników komputerowych. I masz wszystko co chciałeś, z tym że ten dekoder Creativa kosztuje coś około 400zł
"Bo moc RMS np tych creatiwów jest bardzo duża."
Moc RMS creativów duża??
PROSZE WAS... wiem ze dla was to dobra jakosc dzwieku ale nie wymyślajcie bzdur bo co można uzyskać z 12V bez transformatora?
MAX 20W RMS - a to pikuś... to nie jest żadna duża moc... i nie prawde że im głosniki mocniejsze tym jakośc dzwieku jest lepsza... to kompletna bzdura. Na jakośc dzwieku najwiekszy wpływ ma: Głośniki - ich wykonanie !NIE MOC!, obudowa, zwrotnica, wzmacniacz. Reszta to niuanse. I nie ma szans żeby jakies G500
http://www.allegro.pl/item181670819_cre … _pln_.html
mialy szanse z poprawnie złożonymi kolumnami za 2000zl
Może są dobre jeśli chodzi o swoją cene ale daleeeeko im do kolumn za 2000zł.
Jeśli sie na tym nie znasz to nie wypisuj bzur.
a taka ciekawostka.... najlepsze jakościowo wzmacniacze lampowe mają czesto po 10Watt
http://www.allegro.pl/item177503899_abr … _end_.html
drogo nie? i gdzie sie ma twoja jakość do mocy?
Pozatym od kiedy to głośnik ma moc? głośnik ma jedynie określony zakres mocy jaki może wytrzymać stale. To wzmacniacz ma moc. A jeśli chodzi o głośnik to posiada on taki parametr jak SPL. Sound Pressure Level i jest to ilość decybeli uzyskiwana z jednego wata w odległości 1m
A kto mówił że jakość zależy od mocy.To ty jakieś bzdury wmawiasz.
Logitech X-530 miały 70 W RMS co było bardzo dużo.Jak je ustawiłem maxymalnie to cały dom się prawie trząsł.
Creative G500 maja 310 W RMS co jest o wiele więcej.
Najtaniej Logitech Z-5400 sprzedają chyba tu:
http://www.assert.pl/product_info.php/c … s_id/19404
A niegdyś widziałem je za 650 zł
I nie ma czegoś takiego jak plastikowy dźwięk itp no chyba że ktoś jest jakimś tam audiofilem które tak będzie mówił.
Ja cenię jakość i chciałbym żeby była jak najwyższa ale cenę też musi być rozsądna.
Ostatnio edytowany przez tomxxx (2007-04-02 15:14:12)
"A kto mówił że jakość zależy od mocy.To ty jakieś bzdury wmawiasz. "
hahaha maxymalny hipokryta... pozwól ze ci przytocze twoje wlasne słowa
"Creative G500 za 600 zł oferują jakość dźwięku podobnie jak kolumny za 2000 zł.Bo moc RMS np tych creatiwów jest bardzo duża."
"Logitech X-530 miały 70 W RMS co było bardzo dużo.Jak je ustawiłem maxymalnie to cały dom się prawie trząsł. "
to naprwade mało słyszałeś... kup sobie paczke eltronów jak chcesz zeby ci sie dom trząsł, albo lepiej: młot pneumatyczny
"Creative G500 maja 310 W RMS co jest o wiele więcej. "
to jest chyba sumaryczna moc rms głośników w tym zestawie ale napewno nie ich moc... wiesz jaki jest transformator 500W?
jak możesz wygadywać bzdury o mocy RMS głośników skoro to pic na wode, dla frajerów ktorzy lecą na wieksze cyferki... moc to może być wzmacniacza a siłę głosu głośnika określa parametr SPL, podawany w decybelach.przykladowo mamy 2 głosniki jeden ma 87dB a drugi ma 90dB. żeby ten 1 zagrał tak głośno jak drugi trzeba mu podać 2 razy większą moc. przykladowo pierwszemu 200W rms a drugiemu 100Wrms i jak myślisz który będzie głośniejszy? Oba bedą tak samo głośno grać.
"I nie ma czegoś takiego jak plastikowy dźwięk itp no chyba że ktoś jest jakimś tam audiofilem które tak będzie mówił. "
jasne... wszyscy wiedzą że dziek głosnika w plasikowej obudowie jest taki inny, charakterystyczny tylko ty mówisz inaczej... hmm może ci słoń na ucho nadepnął?
Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-04-02 15:34:27)
Hybrid gadasz coraz większe bzdury,popisujesz się,udajesz nie wiadomo kogo.
Ja tam specjalistą też nie jestem ale fakty są faktami a ty masz nawet problem w zrozumieniu słowa pisanego.
Co do tego zdania "Creative G500 za 600 zł oferują jakość dźwięku podobnie jak kolumny za 2000 zł.Bo moc RMS np tych creatiwów jest bardzo duża." To że jakość dźwięku jest podobna to na pewno.Zauważ że postawiłem kropkę i potem napisałem o o mocy rms creatiwów która i tak jest bardzo duża.
To ty wygadujesz bzdury bo kiedyś podawali moc PMPO a moc RMS to już prawdziwa moc głośników.
I nie sprzeczaj się co do plastikowych głośników bo gadasz bzdury.Może dla jakiś wyjątków będzie to słyszalna różnica ale najczęściej to żadna różnica.
Za ta cene i z dekoderem dostaniesz naprzyklad Creative Inspire 5.1 GD580. Jesli chcesz na nich grac na konsolce lub ogladac filmy to jest to bardzo dobry zestaw (oczywiscie w stosunku jakosci do ceny). Na rozkrecenie jakiejs muzycznej imprezy jest to troche za slaby zestaw, ale do grania/ogladania napewno ci wystarczy. Zalezy tez jak duzy masz pokoj. Jakis rok temu widzialem calkiem niezle 2 zestawy firmy Teac (nie pamietam ozaczenia modelu), parametrami byly lepsze od tych Creative ale nie wiadomo czemu szybko zniknely z rynku
"Ja tam specjalistą też nie jestem ale fakty są faktami a ty masz nawet problem w zrozumieniu słowa pisanego. "
haha zas sie zaczyna. a kto te fakty ustala? ty? skoro mowisz ze cos jest podobnego to tak jest w rzeczywistosci chociaż nie słyszałeś żadnych kolumn za tą sume?
"To że jakość dźwięku jest podobna to na pewno."
nie będzie podobna... myślisz ze ktokolwiek kupowalby te kolumny za 2000 skoro za 600zl mialby cos podobnego? to jakis absurd. wszyscy twierdzą inaczej tylko ty dalej twierdzisz ze jakosc bedzie podobna.
"Zauważ że postawiłem kropkę i potem napisałem o o mocy rms creatiwów która i tak jest bardzo duża. "
to nie zmienia faktu że oba napisane przez ciebie zdania są błędne. ani jakość nie jest podobna ani crativy mają dużą moc.
"To ty wygadujesz bzdury bo kiedyś podawali moc PMPO a moc RMS to już prawdziwa moc głośników. "
nie masz zielonego pojęcia co to jest moc RMS a jeszcze się sprzeczasz.
myślisz że głosnik o mocy RMS 300W jest lepszy od głośnika 100W tylko dlatego że jest 3 razy więcej to będzie głośniejszy?
po pierwsze moc PMPO to moc Peak. czyli super mały ułamek czasu przy włączaniu zestawu zależny praktycznie tylko od kondensatora filtrującego w zsilaczu wzmacniacza. innymi słowy to moc wyssana z palca. Wzmacniacze mają moc. A głośniki tę moc mogą przyjmować. to że głośnik ma 300W nie oznacza że jest super mocnym burzącym ściane głośnikiem ponieważ to jak głośno będzie grał będzie zależeć od: ciężaru membramy, rozmiaru układu magnetycznego, szerokości szczeliny, wysokości cewki a co za tym idzie parametru xmax, sztywnością obu zawieszeń. I wszystkie te parametry składają się na SPL. Głośnik o 90dB SPL z odległości metra przy 1 Wacie mocy będzie generował głośność 90dB. Innymi słowy.
głośnik x ma 90dB ale wytrzyma jedynie 10 wat a głośnik y ma 80db ale wytrzyma 100W... jak sądzisz który będzie głośniejszy?
Mi się nawet nie chce w dyskusje wdawać.Wiem to co czytałem i wszystko.
Jeśli nie ma żadnego głośnika tańszego od Z-5400 który spełnia moje wymagania to trudno.
Bo widocznie nie ma bo Hybrid też nie wie.
(-_-)'
po co byla ta dyskusja skoro koniec końców wybrales i tak co chciales... bezsens. trzeba bylo odrazu kupic i nie pytac sie bo na to samo wyszlo
Mi się nawet nie chce w dyskusje wdawać.Wiem to co czytałem i wszystko.
Jeśli nie ma żadnego głośnika tańszego od Z-5400 który spełnia moje wymagania to trudno.
Bo widocznie nie ma bo Hybrid też nie wie.
No te wymagania co napisaleś spełnia zestawik który ci podałem - Creative Inspire 5.1 GD580. Jest tańszy ale też gorszy od Logitech Z-5400. Coś za coś...
Te głośniki to już jakieś stare są.Czy obecnie Creative produkuje jakieś głośniki z dekoderami DD i DTS ?
Te głośniki to już jakieś stare są.Czy obecnie Creative produkuje jakieś głośniki z dekoderami DD i DTS ?
przejdz sie na strone i sprawdz
btw. Hybrid w temacie dzwieku to ciezko przekonac kogos piszac , tylko "odsluchanie" roznicy moze pomoc w zmianie zdania pewnych ludzi Glownym problem w przekonaniu ludzi jest to ze musza wydac kupe kasy zeby kupic sprzet dobrej jakosci, a w polsce kasa potrzebna jest na inne rzeczy Ja tak mialem ze sluchawkami, mialem, dawno temu, dosc dobre Tonsile i pewnego razu mialem okazje posluchac jak graja Sennheisery, niepamietam modelu, ale pamietam ze kosztowaly ponad 1000 marek Szczeki z podlogi nie moglem pozbierac pare dni, zaczolem zbierac kase i po pol roku kupilem sobie HD 570.
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2007-04-03 02:02:02)
ara ara...
Dobra zaznaczam ze jestem laikiem.... w tej dziedzinie
I żeby już nie tworzyć nowego tematu to skorzystam z okazji i zapytam sie was co byście poradzili...
1) Jakiś czas temu byłem u znajomego który ma podłączony komputer do wspaniałej Yamaha nie wiem jakiej ale wiem ze mial system głośników 5.1 i po prostu super to grało...
Wpadłem na "cudowny pomysł" tez chce takie chciałem przeznaczyć na to jakieś ponad 1000 zł okazało sie kolumny znajdę jakieś 600-700 zł gorzej było jak sie dowiedziałem ile kosztuje amplituner (Zaznaczam ze wolałem mieć nowy Amplituner) Akurat mam dom w stanie wykańczania i nawet rozprowadziłem już kable chyba 2mm...
2) Ostatnio wpadłem na pomysł żeby kupić głośniki do PC Creative albo Logitech tym razem do 1000 zł Powstaje tylko pytanie czy będę mógł mieć podłączony komputer oraz np telewizor albo wieze pod np Logitech Z-5400 ewentualnie (Z-5500 THX jak uda mi sie przekonać rodziców... hehe może być ciężko...)
Dodam ze pokój będzie 4x4m wiec dość mały teraz mam malutki pokoik 2,5x2,5 i Creative P5800 mam je juz ze 3 lata dodam ze lubię dobry bass i nie przeszkadza mi jak on trochę dominuje nad reszta
3) No i jeszcze ostanie pytanie do Hybrid czemu mówisz zeby unikac Voicekraft?