Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Jeszcze raz chcialbymm sie zapytac, ale o cos innego jak dopasowac dźwiek do filmu na programie VirtualDubMod 1.5.PL.
W tamtym temacie wszystko zrozumialem i dzieki za pomoc.
Chce wyciac dźwiek z odcinka Saint Sega PL i dopasowac do ladnej wersji tak samo chce ze Slyersami...plisss
Najpierw sprawdz czy dzwiek jest od tej samej wersji co obraz (czyli czy to nie jest wersja ocenzurowana). Ja kiedys glowilem sie jak zmontowac dragon ball 12 i 13. Obraz chcialem wziac z polskiego dvd, a dzwiek, z jakiejs innej wersji (chodzilo mi o japonski dub.). Po jakims czasie zorientowalem sie, ze jest to niemozliwe, poniewaz polska wersja zostala ocenzurowana i sciezka dzwiekowa - japonska, po prostu byla za dluga :]
Wracajac do tematu to za ustawienia dzwieku w VD sa odp. te funkcje:
Otwierasz opcje Audio -> Interleaving , nastepnie:
1. Funkcja Preload... określa jaka porcja dźwięku (w milisekundach) zostanie doczytana zanim ruszy video. Defaultową wartością jest 500ms.
2. Funkcja Interleaving Podana w tej rubryce wartość określa w jakich odstępach "porcjowany" jest dźwięk - jeśli wartość ta jest źle dobrana w filmie (np. zbyt duża) - to pojawi się efekt "skakania" filmu, ponieważ dekompresor audio będzie zbyt długo oczekiwał kolejnej porcji dźwięku. Optymalne wartości wyznaczone doświadczalnie to 250 ms dla MP3, i 50 ms dla AC3 (Dolby Digital). Wartości te powinny zapewnić optymalne odtwarzanie filmu AVI.
Ponadto, jeśli mamy do czynienia z przypadkiem gdy na początku filmu obraz i dźwięk są zgrane, a w miarę trawania filmu dźwięk zaczyna spóźniać się w stosunku do obrazu - należy zmniejszyć wartość Interleave i zobaczyć czy poprawiła się synchronizacja na końcu filmu. W przypadku, gdy interleave nie pomaga - można spróbować zmienić Frame rate w opcjach video
3. Funkcja Source Displacement pozwala na przesuwanie dźwięku w przód i tył względem obrazu. Jej wartość określa ustawienie dźwięku względem obrazu. Jeśli dźwięk wyprzedza obraz, to jako "Source Displacement" podajemy dodatnią wartość przesunięcia w milisekundach (1 s = 1000 ms) - przesuwamy dźwięk do przodu. Natomiast jeśli dźwięk się spóźnia - podajemy wartość ujemną (przesunięcie dźwięku do tyłu).
Mysle, ze szczegolnie zainteresuje cie wlasnie podpunkt 3.
Pozdr.
to jest dość prste
myśle że każdy sam powinien dojść jak to zrobić
a jeśli już naprawde nie wiesz zwróć sie do kolesi którzy mają fansub basaka
oni sie tym bawią i są naprawde w tym dobrzy
najlepiej napisz im na email
nawet dołączą ci super wersje dub moda
Ostatnio edytowany przez dragon91pl (2007-04-01 22:17:55)
Jakby chciał do ocenzurowanej dopasować dźwięk z nieocenzurowanej to powiedziałbym raczej, że punkt 2:)
PS:
[cytuj]Ponadto, jeśli mamy do czynienia z przypadkiem gdy na początku filmu obraz i dźwięk są zgrane, a w miarę trawania filmu dźwięk zaczyna spóźniać się w stosunku do obrazu - należy zmniejszyć wartość Interleave i zobaczyć czy poprawiła się synchronizacja na końcu filmu. W przypadku, gdy interleave nie pomaga - można spróbować zmienić Frame rate w opcjach video[/quote]
Tu raczej powiedziałbym, że to jest problem z VBR w dźwięku i należałoby go przekonwertować do CBR bądź wczytać do VDM w VBR, ale dając przy komunikacie "NIE".:)
Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-04-01 22:22:43)
Jakby chcial do ocenzurowana do nieocenzurowanej dopasowac, to by mu sie nigdy to nie udalo, chyba ze by montowal go po scenach bo po prostu trzeba by wycinac w dzwieku te elementy, ktorych nie ma na ocenzurowanym obrazie lub odwrotnie jesli obraz bylby nieocenzurowany, a dzwiek z ocenzurowanej wersji, to musialby dodawac glos tym scena, ktorych na sciezce dzwiek. nie ma :/
Jacie ale wy jestescie spece naprawde wielkie dzięki
a jakmi sie uda to odcinki wrzuce...super dzieki dzieki dzieki:D
Temat o bliźniaczej nazwie, więc napiszę tu.
Mam drobny problem z dźwiękiem, chciałem obejrzeć 'stardust', ale zrezygnowałem po 10 minutach, głos jest tak cienki, że się żyć odechciewa.;)
Google sej, że mam zmienić Master volume w ffdshow audio, czy mam 100% czy 300%, dźwięk wciąż jest taki sam... jest do d**y.
Czyli cichy, za cichy.
Film"
[cytuj]Video: XVID 640x272 23.98fps [Stream 00]
Audio: Dolby AC3 48000Hz 6ch 448Kbps [Stream 01][/quote]
Ostatnio edytowany przez dulu (2008-01-19 20:37:07)
Możesz wyciągnąć audio z tego filmu, otworzyć programem edytującym wave np Nero wave editor, i tam znormalizować głośność, poźniej spowrotem włożyć w film.
Chyba mi nie powiesz, że będę musiał tak robić z każdym filmem? Jeśli tak, to ja podziękuję.
Wolałbym zrobić to raz, a dobrze. Nie ma jakiegoś innego sposobu?
Downmix do 2.0 plx.
Zaznacz w ffdshow opcję Mixer i ustaw tam.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-01-19 21:41:16)
Downmix do 2.0 plx. Tu chyba chodzi o 2 głośniki, jeśli tak, to ustawione.
ffdshow opcję Mixer Nom, ustawiona, a wszelka manipulacja suwakami nie daje żadnych rezultatów.
To ja jestem laki levy, czy co?:)
Ostatnio edytowany przez dulu (2008-01-19 22:16:07)
Google sej, że mam zmienić Master volume w ffdshow audio, czy mam 100% czy 300%, dźwięk wciąż jest taki sam... jest do d**y.
Czyli cichy, za cichy.
Film"
[cytuj]Video: XVID 640x272 23.98fps [Stream 00]
Audio: Dolby AC3 48000Hz 6ch 448Kbps [Stream 01]
mam to samo wydanie Stardust i jak zwiększam Volume w ffdshow jest głośniej (trzeb ją zaznaczyc w opcjach).
Upewnij się, czy ffdshow dekoduje ci AC3. Poza tym, zgaduje że używasz SEP'a? Jak tak to MPC ma opcje Boost (w ustawieniach i zakładka "audio switcher") więc spróbuj w MPC, poza tym, inny player, mianowicie GOM, ma opcje zwiększenia głośności właśnie dla AC3.
Ostatnio edytowany przez Maniack (2008-01-19 22:52:43)
Maniack, .
W MPC ustawiłem tak, jak powiedziałeś i działa, a raczej dobrze słychać. Mam jeszcze jedno pytanie, da się zrobić coś takiego w SE?
EDIT:
Okryłem coś.[los]
Po włączeniu filmu w SE, wyskakuje D VovSub, tam daje prawy i ACFilter, wtedy mam możliwość zwiększenia dźwięku o 50%, a po zrobieniu czegoś takiego i tego w MPC to nieźle daje po słuchawkach.:P Nareszcie nie będę musiał czekać do wieczora, żeby obejrzeć film.;)
Ostatnio edytowany przez dulu (2008-01-19 23:12:58)
Maniack, .
W MPC ustawiłem tak, jak powiedziałeś i działa, a raczej dobrze słychać. Mam jeszcze jedno pytanie, da się zrobić coś takiego w SE?
Ano nie da się
EDIT:
Okryłem coś.[los]
Po włączeniu filmu w SE, wyskakuje D VovSub, tam daje prawy i ACFilter, wtedy mam możliwość zwiększenia dźwięku o 50%, a po zrobieniu czegoś takiego i tego w MPC to nieźle daje po słuchawkach.:P Nareszcie nie będę musiał czekać do wieczora, żeby obejrzeć film.;)
A to jest odpowiedź na to, dlaczego zwiększanie głośności w ffdshow nie dawało żadnych skutków. Dźwięk w AC3 nie był dekodowany przez ffdshow tylko przez ACFilter.
Ostatnio edytowany przez Maniack (2008-01-20 01:08:29)
Strony 1