Nie jesteś zalogowany.
Omg nie przesadzajmy, taka mandriva to jest prostrza niz windows, klikasz raz samo sie instaluje i nawet nie trzeba nic potwierdzac... mamy ikonke albo na desktopie albo wpisujac nazwe w terminalu aby nierobic smietnika...
no nie powiedzialbym... pozatym to ma wiecej dziur niż windows i zjada zdecydowanie wiecej pamieci, uruchamia się jak czołg... ja dziekuje za taki open source..
w mandrivie to az wkurza jej prostota.osobiscie uzywam fedory core 6:latwa przyjemna.nie mam po co pisac manuala bo jest ich w ch... ladnie wszystko opisane itp.co do instalacji programow to graficzne instalatory rpm-ow sa tak trudne w obsludze jak lindolsowy instalator:)
nie mam po co pisac manuala bo jest ich w ch...
Nie chodzi wszak o to, żebyś go pisał fizycznie, tylko o to, żebyś sobie wyobraził ile rzeczy musisz opisać. Zresztą. liczba dostępnych w sieci manuali też świadczy na niekorzyść Linuksa. Gdyby był taki prosty i świetny, nie potrzeba by żadnego manuala...
co do instalacji programow to graficzne instalatory rpm-ow sa tak trudne w obsludze jak lindolsowy instalator:)
Jeżeli te instalowane domyślnie dobrze działają (a że nie muszą, o tym świadczy choćby problem jaki SUSE ma z YaSTem). Poza tym problem się jeszcze zaostrza, jeśli nie masz stałego dostępu do sieci. A nie wszyscy mają, zauważ. I teraz, jeśli chcesz doinstalować jakiś soft którego nie masz na płycie z dystrybucją, to dupa generalnie. Kupisz sobie co prawda czasopismo jakieś z płytą i programami, ale najczęściej musisz je samodzielnie kompilować itd... No i teraz wytłumacz to mamie. W prostych słowach.
Ech odpisze po kolej:
@songoku - Przeczytaj o migracjach jakie nastapilyw USA, wiele stanow porzuca widdowsa na rzecz OS
@Freeman - tracic tygodnie na konfiguracje ? chyba zartujesz... instaluje jakiekolwiek dystrybucje, mam do wyboru w cholere programow, wszystko skonfigurowane, moge ogladac filmy, sluchac muzyki, pisac teksty, przegladac www/email, sciagac z p2p, i inne, a w windowsie ? no tak tarcisz czas na instalowanie antywira firewalla jakeis inne anty manty, mozolnie szukasz po internecie programow, a no tak i jeszcze placic kolejna kase na MSoffice bo notatnik odpada, dlaej, instalujesz kolejne sterowniki aby system jako tako dzial...
Instalowanie programow... no wiesz w linuksie to odpalasz program do zarzadzania repozytoriami i masz wszystko ladnie posegregowane, ok chcesz program do muzy, dajesz multimedia z opisow wyszukujesz najbardziej Tobie odpowiadajacy program, ok pada na Amaroka, zaznaczasz a system sam sciaga go z netu i instaluje w polsckiej wersji, a co polskosci.. kto wiecej natarci czasu, osoba na windowsie ktora dodatkowo musi szukac spolszczenia do winampa/foobara czy osoba na linie ktora to dostanie odrazu spolszczony program gdy go zainstaluje ?:>
@Hybrid - Ech prosze, nie osmieszaj sie... ma wiecej dziur niz windows ? udowodnij mi... nie gadaj mi bez dowodow no ale!
Mandriva 06 - http://secunia.com/product/9020/ - 0% niezaltanych dziur...
Mandriva 07 - http://secunia.com/product/12165/ - 0% niezalatanych dziur..
A windows ?
Windows Vista (http://secunia.com/product/13223/) - 80% niezałatanych dziur
Windows 2003 (http://secunia.com/product/1174/) - 9% niezałatanych dziur
Windows XP (http://secunia.com/product/22/) - 18% niezałatanych dziur
Windows 2000 (http://secunia.com/product/1/) - 16% niezałatanych dziur
Windows Millenium (http://secunia.com/product/14/) - 9% niezałatanych dziur
Windows NT 4 (http://secunia.com/product/15/) - 15% niezałatanych dziur
Windows 98 (http://secunia.com/product/12/) - 10% niezałatanych dziur
Windows 95 (http://secunia.com/product/393/) - 43% niezałatanych dziur
To Twoje mowienie ze zrzera wiecej pamieci i uruchamia sie jak czolg jest tak sam owarte jak z dziurami... nie osmieszaj sie
Ostatnio edytowany przez Saeroth (2007-04-02 22:18:18)
@songoku - Przeczytaj o migracjach jakie nastapilyw USA, wiele stanow porzuca widdowsa na rzecz OS
To rzuc jakims artykulem, bo jakos nie che mi sie wierzyc, a na pewno nie zrobie tego na slowo
@songoku - http://www.dobreprogramy.com/index.php?dz=15&n=6103
Jeden z wielu: www.jakilinux.org, www.linuxdlafirm.pl
z windowsem nie mialem jeszcze ani jednego kłopotu...
z linuxem nawet mi sie nie udalo połączyc z internetem choć grzebalem caly dzien w necie z pod windowsa...
to o czymś swiadczy... niby tyle dziur ale jakos nie używam niczego poza wbudowanym firewallem i nie mam wirusa żadnego już od przeszło 2 lat...
z windowsem nie mialem jeszcze ani jednego kłopotu...[...]
niby tyle dziur ale jakos nie używam niczego poza wbudowanym firewallem i nie mam wirusa żadnego już od przeszło 2 lat...
trza to zgłosić jako cud świata jakiś normalnie
z windowsem nie mialem jeszcze ani jednego kłopotu...
z linuxem nawet mi sie nie udalo połączyc z internetem choć grzebalem caly dzien w necie z pod windowsa...
to o czymś swiadczy... niby tyle dziur ale jakos nie używam niczego poza wbudowanym firewallem i nie mam wirusa żadnego już od przeszło 2 lat...
A ja nie mialem z Linuksem a mialem z windowsem, zreszta ciagle czekam na Twoje rewelacje jakby Linuks byl bardziej dziurawy od windowsa no czekam... albo przyznaj sie do bledu..irytuja mnie osoby ktore duzo gadaja nie podajac dowodow a gdy pozniej okazuje sie ze nie miel iracji to albo sprawy nie bylo albo calkowicie zmieniaja temat...
Jest jakiś dowod ze nie są to oszusci? Jakies potwierdzenie u władz czy cos?
Chociaz nikt w sieci nie jest anonimowy to mam obawy przed podawaniem swoich prawdziwych danych
A wiec tak jesli chodzi o Office Microsoft, to sie zgodze, ze moze ludzi z niego w USA przechodza na OS, ale jesli chodzi o wykorzystywanie Windowsa jako systemu operacyjnego, to wciaz jest on bardziej popularny niz np. Linux (chodzi o firmy i komputery domowe). Natomiast jesli chodzi o wykorzystanie np. do sieci, to czytalem, ze nawet serwery Microsoftu chodza na Linuxie
Powiem tak:
bezpieczenstwo, niezawodnosc jesli chodzi o sieci - Linux (nie wiem skad ~Hybrid wzial swoje teorie, no ale...),
multimedia - Windows
linux jest przeznaczony dla bardziej obadanych ludziach w sprawach systemów operacyjnych dla ludzi z doświadczeniem
linux jest przeznaczony dla bardziej obadanych ludziach w sprawach systemów operacyjnych dla ludzi z doświadczeniem
Oj no nie bardzo, Moja sisa nie jest informatyczka a smiga na Linie, tak samo moja przyjaciolka ktora od wielu lat uzywa Fedore...
Jeszcze tak do Hybrida... przeczytaj to:
http://www.pcworld.pl/news/108407.html
Satoshi napisał:linux jest przeznaczony dla bardziej obadanych ludziach w sprawach systemów operacyjnych dla ludzi z doświadczeniem
Oj no nie bardzo, Moja sisa nie jest informatyczka a smiga na Linie, tak samo moja przyjaciolka ktora od wielu lat uzywa Fedore...
Ale pewno korzysta tylko z konsoli graficznej , konsoli tekstowej to już pewno nierusza >?> Dużo ludzi nawet niewie że takowa istnieje ,a jak już wie to niewie jak jej używać.
Jest jakiś dowod ze nie są to oszusci? Jakies potwierdzenie u władz czy cos?
Chociaz nikt w sieci nie jest anonimowy to mam obawy przed podawaniem swoich prawdziwych danych
Ja bym się niemartwił jakilinux.org to zaufana strona
Ostatnio edytowany przez Satoshi (2007-04-02 22:57:02)
Saeroth: jeśli sie nie potrafi skonfigurować/używąc i zabezpieczać windowsa to nie ma sie co dziwić że ludzie wypisują takie rzeczy... nikt nie szuka dziur pod linuxa bo jest za darmo ani nie pisze wirusów... to nie zmienia faktu że windows jest intuicyjny i nie ma tam czegoś takiego jak wrzucanie do jądra i inne dziwne operacje o których najpierw trzeba przeczytać zanim zacznie się używać... interfejs linuxa mi nie pasuje. za dużo klikania i za dużo niepotrzebnego gówna... aurox po pełnej instalacji zajmuje ponad 4GB a mini-win 350mb. fakt można sobie powybierac co sie chce a co nie ale tego jest tak dużo że aż sie nie chce już tych kratek odznaczać. Kiepskie wspomaganie sprzętu- nie ma sterów do mojej karty wifi i nigdy na linuxie nie uruchomie internetu... podsumowując na co mi taki system? co ja na nim bede robił? ogladal anime i filmy i słuchał muzyki a jak bede chcial wejsc na neta to musze sie przełączać na windowsa? to ja dziekuje za taki interes. mialem auroxa i uruchamiał się ponad minute, win - 10 sek.
wszyscy tak biadolą o łataniu dziur, bezpieczeństwie i innych tego typu sprawach a mieliście jakiś atak na wasz komputer? wirusa nie mialem juz od 2 lat zresztą jak i antywirusa, a skąd to wiem? bo co jakiś czas robie skanowanie i usuwam antywira bo niepotrzebnie zajmuje mi miejsce i spowalnia komp. Nie ma ataków bo żaden szanujący sie haker nie bedzie sobie brudził rąk tak niepotrzebnym włamem, niby jaki będzie mial w tym cel? usunąc pare plików z dysku i pochwalić się przed kolegami? nie rozsmieszajcie mnie...
Konsola tekstowa jest strasznie banalna, w windowsie jesli sie niema odnosnika do programu na pulpicie to trzeba klikac start>programy>itp a linux, konsola zawsze na wierzchu i wspisujemy no "Amarok" i co sie dzieje ? amarok sie wlancza ( niesamowite prawda ? ) co np zrobicie w windowsie jesli macie tylko IE przegadarke i nagle z niewyjasnionej przyczyny przestanie dzialac a na liscie kontaktow w komunikatorze akurat niema nikogo kto moglby wyslac plik ? Nic wtedy nieda sie zrobic. Z linuxem jest tak ze ta konsola ktorej boi sie tyle osob daje nam dostep do internetu nawet bez przegladarki. np Ubuntu "sudo apt-get install firefox" i pyk firefox sam sie znalazl, sciagnal i zainstalowal a nadodatek po polsku w innych dystrybucjach wystarczy " komenda. plik " i sie sciaga jakis program, kodek czy co tam chcemy. A co do dziurawosci w windows to ona jest tylko my nawet otym nie wiemy bo trojan ktory akurat nas odwiedzil dziala cicho i nie zorientujemy sie kiedy cos nam wyplywa z komputera.
Podpisałem
Mimo, że uzywam windy to mam własnego solarisa 10 (dawali za darmo to wziąłem) więc powoli się oswajam z nowym srodowiskiem.
Jakkolwiek do biurowych zastosowań jednak Open bierze górę - mam użytkuje i jestem zadowolony.
Falmax:
AD1. CTRL SHIFT ESC... zamykamy explorera i otwieramy go ponownie.
AD2. Trojan żeby był efektywny musi się uruchamiac z systemem czyli albo do autostarstu to lokalizujemy go msconfigiem.
AD3. Jeśli trojan już jest na naszym komputerze i cos usuwa to jesteśmy kalekami... i tyle.. powiedz mi jak ja to robie ze nic mi jeszcze z dysku nie zginęło, nic mi sie nie uruchamia razem z systemem ani nie mialem żadnego włamu, niczego skoro tyle dziur w tym windowsie?
Rany... rozwalasz mnie... jak nikt nie szuka dziur na Lina ? hahaha, stary nie rozsmieszaj mnie... Na lina jest wlasnie mniej dziur bo wszyscy moga przejzec kod zrodlowy i go poprawic, robia to giganci na rynku informatycznym... no ale jak widze Tobie ciezko jest to pojac...
http://www.pcworld.pl/news/73478.html - no tak ale przeciez wg nikt nie sprawdza kodu zrodlowego linuksa }:>
Czemu nie ma wirow ? bo linuks ma taka budowe ze nie sa w stanie dzialac samodzielnie jak w przypadku windy...
Ta tylko ze w Auroxie masz w cholere roznych programow, Ubuntu zajmuje 600mb, a Vista ? 7gb na sam system...
Kiepskie wspomaganie sprzetu ? hah, ok zadaza sie ze brak sterownikow do niektorych kart wifi ale to wina producentow...
Saeroth: jeśli sie nie potrafi skonfigurować/używąc i zabezpieczać windowsa to nie ma sie co dziwić że ludzie wypisują takie rzeczy... nikt nie szuka dziur pod linuxa bo jest za darmo ani nie pisze wirusów... to nie zmienia faktu że windows jest intuicyjny i nie ma tam czegoś takiego jak wrzucanie do jądra i inne dziwne operacje o których najpierw trzeba przeczytać zanim zacznie się używać... interfejs linuxa mi nie pasuje. za dużo klikania i za dużo niepotrzebnego gówna... aurox po pełnej instalacji zajmuje ponad 4GB a mini-win 350mb. fakt można sobie powybierac co sie chce a co nie ale tego jest tak dużo że aż sie nie chce już tych kratek odznaczać. Kiepskie wspomaganie sprzętu- nie ma sterów do mojej karty wifi i nigdy na linuxie nie uruchomie internetu... podsumowując na co mi taki system? co ja na nim bede robił? ogladal anime i filmy i słuchał muzyki a jak bede chcial wejsc na neta to musze sie przełączać na windowsa? to ja dziekuje za taki interes. mialem auroxa i uruchamiał się ponad minute, win - 10 sek.
wszyscy tak biadolą o łataniu dziur, bezpieczeństwie i innych tego typu sprawach a mieliście jakiś atak na wasz komputer? wirusa nie mialem juz od 2 lat zresztą jak i antywirusa, a skąd to wiem? bo co jakiś czas robie skanowanie i usuwam antywira bo niepotrzebnie zajmuje mi miejsce i spowalnia komp. Nie ma ataków bo żaden szanujący sie haker nie bedzie sobie brudził rąk tak niepotrzebnym włamem, niby jaki będzie mial w tym cel? usunąc pare plików z dysku i pochwalić się przed kolegami? nie rozsmieszajcie mnie...
Po prostu jeden wielki ROTFL!
1# To, że antywir nie wykrywa wirusa, to nie znaczy, że go nie ma.
2# Piszesz, że nie ma wirów na lina. Zgadnij na jaki sys napisane były pierwsze wirusy?
3# Skoro nie chce Ci się klikać zawsze możesz sobie skompilować gentoo z stage1. LOL
4# Czas uruchamiania skonfigurowanego gentoo od bootloadera do pełnej funkcjonalności 16 sek (512 ramu, proc B2600+)
5# "i nie ma tam czegoś takiego jak wrzucanie do jądra" - WTF?
6# Jeśli duży wybór programów jest dla Ciebie minusem systemu to ROTFL!
7# Korzystałeś kiedykolwiek z czegokolwiek innego niż Aurox - dla przypomnienia jest to dystrybucja już nie rozwijana oficjalnie.
8# Każdy szanujący się haker, jak to nazwałeś, z przyjemnością włączy nawet takiego maluczkiego usera do sieci zombie, albo jako kolejnego shella.
Cytując Ciebie: "nie rozśmieszaj mnie" i dodam od siebie "nie kompromituj się publicznie".