Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Potrzebuje porady fachowca/ow(tak, do was mowie:D), potrzebuje dobrac jak najlepsze(wydajnosc, czasy dostepu etc) pamieci do plyty Asus Striker Extreme specyfikacja. Przejrzalem tego troche i w sumie pogubilem sie lekko. Zastanawiam sie nad tymi patriotami. Do tego procesor Core2 Duo E4300 i mysle ze bedzie dobrze. Licze na sugestie i alternatywy:) Cena w tym momencie nie gra roli.
no ale do tej płyty głównej nie ma sensu pchać tak szybkiego ramu skoro tak beda chodzić jak 800 wiec poszukaj w ramach 800
no ale do tej płyty głównej nie ma sensu pchać tak szybkiego ramu skoro tak beda chodzić jak 800 wiec poszukaj w ramach 800
bzdury piszesz a jak procka zmieni na taktowany magistrala 1000 to bedzie musial nowy RAM kupic ?
ara ara...
bnn1983 napisał:no ale do tej płyty głównej nie ma sensu pchać tak szybkiego ramu skoro tak beda chodzić jak 800 wiec poszukaj w ramach 800
bzdury piszesz a jak procka zmieni na taktowany magistrala 1000 to bedzie musial nowy RAM kupic ?
a czy przypadkiem taktowania magistrali i ramu na płytach z chipsetem nvidia680 nie można ustawiać osobno...?
Skoro wygrzebałem stary temat to się spytam.
Większość posiada rożną konfiguracje sprzętową na której działają anime w full hd, wiec możne coś poradzie gdyż nastał czas na delikatny lifting starej maszynki, która służy jako narzędzie biurowe i magazyn oraz czasami by obejrzeć anime gdy lapek niedomaga.
Sprzęcik jeszcze radzi se z ripami tv w 1280*720, ale już z BD w w tej samej rozdziałce mówi kategorycznie nie.
Konfiguracja:
Amd Athlon 64 3000+( jeden rdzeń 1800 przetaktowany na 2200Mhz ) 1.5GB ram w dual-channel
GeForce 6600GS 256MB pcie
System XP 32 - zużycie procka przy rpiach tv około 70% z CoreAVC
wymiana procka na dwu rdzeniowy 2200Mhz - około 220zł
podstawowa grafika z Cuda - około 250zł
Co waszym zdaniem bardziej pomoże animcom grafa czy procek, całej jednostki wymieniać nie będę gdyż i tak pracuje tylko jako magazyn danych... w gry nie gram wiec mnie nie interesują.
Kartę mam niewiele nowszą (GF 8600), ale procesor już dwurdzeniowy - 720p BD śmiga bez problemu, tróHD też, chyba że ktoś nawali efektów/kara.
Radziłbym zacząć od proca, ale co ja się tam znam...
Procek.
E tam, mam prawie taki sam sprzęt (jedyna różnica - grafika EAH4650 - kupiona rok temu za 170 złoty). A dzięki jakiemuś bajerowi z K-Lite Codec Pack, który dzieli operacje zarówno na procek, jak i na kartę, nawet najbardziej napakowany HD chodzi jak ta lala (zero lagów).
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Zdecydowanie procesor, najlepiej jakiś 3Ghz, np. tani i wystarczający do Twych zastosowań AMD Athlon II. Tylko, że to wymagałoby też raczej wymiany płyty głównej.
Wprawdzie się nie znam na kompach, ale pozwól, że opowiem Ci swoje cool story, bro. Jakieś dwa lata temu miałem podobny problem, ino że na dużo bardziej historycznym sprzęcie: Athlon 64 2800+ [1,8 Ghz na gnieździe 754], 1 GB Chłamu w pierwotnym DDR i imba GeForce 5200 FX. Też się tutaj pytałem, czy kupić proca, czy może jakiegoś radka pod AGP z serii HD 2XXX - 3XXX, który ma wsparcie dla HD. Powiedzieli, że proca, to wziąłem z allegoro najlepsze, co było, czyli 3200+ [2,2 GHz]. Efekt był taki, że jak przedtem cięła mi część nowszych 720-tek, tak teraz chodziły wszystkie, ale o FullHD można było dalej zapomnieć. Potem udało mi się utargać wolną stówkę, to se kupiłem tym razem dla własnej ciekawości radka 3650 od asusa. Z początku się rozczarowałem, bo nic się nie działo, ale jak popytałem po forach i mi ludzie potłumaczyli, jak ustawić, to się zaczęły dziać rzeczy lepsze niż CUDAa. FullHD śmiga jak brzytwa, a zużycie proca nie sięga nawet 20%. Najlepiej zainwestowana stówa EVER! Jeszcze, że tak se pozwole, to zacytuje posta innego, szczęśliwego posiadacza radeona ze wsparciem dla HD:
Athlon XP 2800 + (barton 2079mhz), 1,5gB ram (ddr1 400mhz), Radeon HD 2600 xt (agp, 256mb).
Jak widać, przy włączonym megui mogę oglądać anime w full HD (MPC HC zużywa do 30% cpu), o ile w pliku wideo nie jest przekroczony lvl 4.1. (najnowsze drivery do radków wspierają już 5.1, ale jako że są to pierwsze takie stery, nie działają jeszcze jak trzeba - artefakty)
Tak z ciekawości wyrwałem od znajomego dla testu karte Ati x1550
(nie każdy da se żywcem kompa rozkręcić)
Test 3DMark2003
GF6600
5197
Ati x1550
5686
poprawa w BD znikoma ale jest
płyta to Gigabyte GA-K8NF-9 socket 939
najwyższy procesor: AMD ATHLON 64 X2 4200+ TOLEDO (2200MHZ)
tylko szukam jeszcze informacji czy płyta go pociągnie
Z tego co widzę większość popiera wymianę procka, a nie inwestycje w grafe z Cuda by nie wyszły dopiero cuda...
Zanim zaczniesz inwestować w sprzęt wypróbuj najnowszą kompilacje ffdshow (http://www.xvidvideo.ru/) skompilowaną MSVC2010. Sam się zdziwiłem gdy ostatnio bawiłem się starym Athlonem XP 1700+ puszczonym na 1,9 GHz. CoreAVC nie dał rady próbce 720p BRrip z dźwiękiem DTS, a ffdshow dał radę. Jako odtwarzacz był użyty MPC-HC z tej samej strony, a napisy były renderowane przez ffdshow.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5