Nie jesteś zalogowany.
Ten kto daje propozycje płacenia za napisy nie ma chyba wszystkich w domu. Nawet nie zdaje sobie sprawy jakie by w związku z tym wynikły komplikacje. Jedźmy po kolei i tak troszkę od tyłu:
1. Kwesta jak by to miało być płacone smsy czy przelew.
2. Właściciel ANSI musiałby mieć normalną firmę i w razie czego jak ktoś zażąda to powinien wystawiać fakturę.
3. Jak już firma to i fiskus wchodzi w grę = podatki.
4. Każdy, który by udostępniał napisy musiałby mieć podpisaną umowę z właścicielem ANSI, od którego by dostawał coś na wzór opłaty tantiemowej, bo dlaczego ktoś sie ma bogacić kosztem autora.
5. Autor w takim przypadku by musiał też założyć firmę, bo od tantiem też znów są podatki.
Dalej jeszcze ktoś chce brać za to kasę? Ciekawe ile by wtedy kosztowały jeden napisy? 10zł + VAT? Bez jaj.
JESTEM PRZECIW!
PS do kogo?? bo jak do mnie to wyżej jest o tym że uważam płacenie za głupote^^
Stary post, ale...
Napisy mojego autorstwa udostępniane w tym serwisie (animesub) są całkowicie bezpłatne zrobione przez fanów
Wygląda na to, że jacyś fani robili je za Ciebie :] (*żart *)
Czytałem cały temat (uf, chwilę to zajęło) i postanowiłem przyjąć postawę neutralną ze wskazaniem na negatywne nastawienie.
Po pierwsze, takie coś nigdy się nie przyjmie. Ludzie są zbyt leniwi, żeby rejestrować się na forach w stylu "napisz-5-postów-a-dostaniesz-linki-do-anime"-"napisz-50-postów-a-dostaniesz-linki-do-hentai". A co, gdyby napisy były płatne? Pustki...
Właściwie tak sobie pomyślałem, że na Prima Aprilis, obok "Pobierz" można było ustawić napis "Aby pobrać napisy wyślij sms na numer *####* za 1,22zł".
Widać tylko ja mam takie przebłyski genialności/(czarnego) humoru
A tak w ogóle, chętnie zatrudniłbym się w jakimś wydawnictwie, nawet na zadanie domowe z podstaw przedsiębiorczości napisałem CV skierowane do wydawnictwa *ZZZ* (nazwę zachowam dla siebie).
hmm oaobiście jakby mi ktoś skubnął jakaś kwotą za zsubowanie jakiegoś anime bym się na pewno nie powstrzymał... :]
(mowa o jakiejś symbolicznej kwocie of course... ) to takie lekkie ot z mojej strony
Mysle podobnie jak ~Freeman, po co w ogole ta dyskusja? Najdziwniejsze, ze najwiecej o oplatach mowia osoby, ktore nie robia napisow (lub ich malo) WTF? Nie maja na co innego "dawac"?
Nie wyobrazam sobie zeby modkowie byli w stanie sprawdzac wszystkie napisy> Na pewno musieliby za to dostawac kase i musialoby ich byc o wiele wiecej.
Po drugie jesli nie ANSI, to na pewno skads indziej pozyskiwalbym suby :]
Ostatnio znalazlem napisy do GitS SAC I i II autorstwa ~Freeman'a, ktorych tutaj nie ma. Tak wiec nie ma rzeczy niemozliwych.
windowsy są drogie - źle
napisy są za darmo - też źle
niektórym dogodzić, ciężka rzecz.
Cieszę się, że jest jeszcze ktoś robiący coś za darmo.
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
1. Kilka wyjaśnień, joemosnter.org - 11 zł rocznie i ok, cena 1,22 zł za napisy podałem gdyż jest to chyba najniższa możliwa kwota od której da sie wprowadzić prowizję dla twórcy treści (dla zainteresowanych z tego 1 zł + vat tylko ok. 30% kwoty netto idzie do kieszenie dostawcy treści) w mikropłatnościach sms. Nie chcę mówić że uważam że akurat animesub.info powinno wprowadzić opłaty, bardziej chodzi mi o to że nie uważam tego za tak 'durny' pomysł. Jest to sensowne rozwiązanie, tyle że tutaj większość, w tym administracja jest przeciw. I ok. Mimo to nie miałem okazji o tym napisać (jestem tu dość świeży), a chciałem wyrazić swoje zdanie.
lol @galthran możesz mi powiedzieć co to kur.. za niemoralna propozycja? Twoj pomysl jest, szczerze mówiąc do
A co do serwisu... to przecież co rok jest robiona ściepa ansiowa i zawsze chętni są i będą!tak w ogóle to po kiego "ch" ta dyskusja?
mógłbym napisać coś w stylu 'gadaj z dupą to cię osra' ale wtedy chyba właśnie dopasowałbym się do wypowiedzi tego typu, zastanawiam się czy w życiu w dyskusji live też powiedziałbyś tak komuś w twarz gdybyś się z nim nie zgadzał? a dzięki wszystkim za krytyczne konstruktywne opinie
2. Właściciel ANSI musiałby mieć normalną firmę i w razie czego jak ktoś zażąda to powinien wystawiać fakturę.
Nie jest to do końca prawdą. Zajrzyj na www.allpay.pl
Ostatnio edytowany przez galthran (2007-04-09 20:56:48)
nie uważam tego za tak 'durny' pomysł.
Spox, dyskutować zawsze można. Tylko właściwie dlaczego nie uważasz tego pomysłu za durny? Inaczej - jakie są plusy z takiego rozwiązania? Jeszcze inaczej - po co to? Bo wymienione wcześniej plusy przy wskazanych minusach po prostu giną. Tym bardziej, że te plusy są tylko hipotetyczne (może i by się poprawiła jakość napisów, ale niekoniecznie, bo są jiliony speedfanów, którzy czekają tylko na speedsuby i oni płaciliby temu, kto zrobi najszybciej), a minusy raczej mocno prawdopodobne (gazilion napisów do Naruto). Generalnie zdania nie zmieniam - pewnie, że jest taka "opcja", ale tu raczej żyznego gruntu nie znajdzie
Freeman signing off.
@songoku - this fansub will self-destruct in 5 seconds...
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-04-09 21:06:54)
Była mowa o płatnym bannerze, ale podobno coś z tym nie tak i propozycja została odrzucona. Czy skromny użytkownik forum i strony ANSI może się dowiedzieć jaki był tego powód?
1. Kilka wyjaśnień, joemosnter.org - 11 zł rocznie i ok, cena 1,22 zł za napisy podałem gdyż jest to chyba najniższa możliwa kwota od której da sie wprowadzić prowizję dla twórcy treści (dla zainteresowanych z tego 1 zł + vat tylko ok. 30% kwoty netto idzie do kieszenie dostawcy treści) w mikropłatnościach sms.
czyli tak jak powiedziałem około 4 milionów zarabia własciciel za udostepnienie^^(przy obecnej liczbie sciagnietych napisów...)durne bo nie każdy ma tyle kasy...
czyli tak jak powiedziałem około 4 milionów zarabia własciciel za udostepnienie^^(przy obecnej liczbie sciagnietych napisów...)durne bo nie każdy ma tyle kasy...
To akurat nie jest durne, bo niby czemu? Nikt nie musi samemu wywalać tych 4 baniek (przyjmując już to założenie, że bierzemy aktualną całą liczbę ściągnięć). A że nie każdy ma... To w zasadzie co z tego? Rozumiem, że tysiąca też byś nie chciał zarobić, bo nie każdy tyle ma?
Kurcze, też tu się kiedyś wypowiedziałem. Zmienił się człowiek przez te 1,5 roku, szczególnie pogląd na wiele spraw - więcej myśli nim coś napisze.
Co do topicu - robię napisy na pewno nie w ramach hasła "od fanów dla fanów". Kasy nie potrzebuję, bo fajnie się bawię, a pieniędze... Są to jest fajnie, ale jak nie ma to i tak jakoś żyję (utrzymują mnie rodzice ). Miło by mi było, gdyby ktoś mi za nie kiedyś piwo postawił, chociaż "dziękuję" też wystarczy.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Nie będzie wprowadzony pomysł napisy za pieniądze, bo to mijałoby się z celem. Przecież ten serwis tworzą użytkownicy a nie wąska grupa ludzi, która za nie swoją pracę będzie otrzymywać pieniądze.
mówie że nie każdy ma tyle kasy by dawać 1,22 PLN za subki^^ bo nie jestem przeciwko zarabianiu;Pmówie że durne jest płacenie az 1,22 by sciagnac jedne napisy(sam mam jesli dobrze pamietam to ponad 3 tysiecy sciagniety wiec...
Co do topicu - robię napisy na pewno nie w ramach hasła "od fanów dla fanów".
Poważnie? A w ramach jakiego w takim razie?
mówie że...
No to trzeba pisać tak, żeby się dało to zrozumieć Odrobina interpunkcji naprawdę by pomogła (i zaczynanie nowych zdań wielką literą).
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-04-09 21:21:23)
Gomen^^ wrodzone lenistwo;P shift,klawisze przecinków i kropek(tu ma nawet jedna wskoczyła xd) leżą strasznie daleko xD(żart...)
Winged napisał:Co do topicu - robię napisy na pewno nie w ramach hasła "od fanów dla fanów".
Poważnie? A w ramach jakiego w takim razie?
Gdzieś to pisałem. Nie robię napisów dla fanów w rozumieniu ci, którzy ściągają napisy i oglądają z nimi anime. Adresatami moich subów są osoby, które są chętne pomóc w robieniu napisów (komentarz, uwaga, rada, etc). I, kurde, najgorsze w tym jest to, że chyba źle piszę adres. Czyli nie tyle dla fanów (sam nim nie jestem), ile dla kolegów "po fachu".
Hasło - nigdy się nad nim nie zastanawiałem.
Może: "Cycki se usmaż".
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Kasa, hehe, ciekawe, że wpadli na to ci, którzy akurat subów nie robią.
IMHO, zamiast gadać o kasie, w nagrodę za suby moglibyście czasem je skomentować (i nie chodzi mi o zwykłe "BDB" ). Moje napisy są co prawda komentowane, ale jak czasem patrzę komuś w profil i widzę, że zrobił 20 napisów, a żadnych nie skomentowano, to trochę takiej osobie współczuję. Zero docenienia jego pracy.
Ostatnio edytowany przez lb333 (2007-04-09 21:43:12)
A to dobre hasło jest Chociaż tak właściwie to i tak jest nadal "od fanów dla fanów". W zasadzie, to nawet robienie napisów do DVD jest "od fanów dla fanów" czasem
Maniack napisał:lol @galthran możesz mi powiedzieć co to kur.. za niemoralna propozycja? Twoj pomysl jest, szczerze mówiąc do
A co do serwisu... to przecież co rok jest robiona ściepa ansiowa i zawsze chętni są i będą!tak w ogóle to po kiego "ch" ta dyskusja?
mógłbym napisać coś w stylu 'gadaj z dupą to cię osra' ale wtedy chyba właśnie dopasowałbym się do wypowiedzi tego typu, zastanawiam się czy w życiu w dyskusji live też powiedziałbyś tak komuś w twarz gdybyś się z nim nie zgadzał? a dzięki wszystkim za krytyczne konstruktywne opinie
A owszem, jestem szczery i bezpośredni, od razu wale prosto z mostu, czy to na forum, czy w real
Jeżeli cię w jakiś sposób uraziłem moja wypowiedzią, to przeprasza.
Ale ja uważam, że to jakaś prowokacja ~galthrana, jak dla mnie nieudana
Zresztą system opłat za napisy zniszczy "od fanów dla fanów", to tak jak sprzedaż tv-ripów albo dvdripów Dragon Balla na allegro