#1 2007-04-14 00:14:50

szefu
Zbanowany

pomoc w sprawie PC

Elo ;p
od razu przepraszam że to nie wątek anime smutny:(
miałbym do was ogromną prośbę w znalezieniu przyczyny ścinania się gier które powinny chodzić na max detalach np gothic 2 ma Rozsądne wymagania sprzętowe:
Pentium III 1.2 GHz, 512MB RAM, 64MB akcelerator 3D, 2.2 GB HDD , a ja mam celeron 1,76 , 768ddr , radeon 9600xt tnie się na najniższych detalach tak że nei da się grać
to samo z mafią , san andreas itp , sterowniki do karty grafiki niedawno instalowałem ale nadal to samo proszę was pomóżcie!! placze

#2 2007-04-14 00:33:55

Yaku
Użytkownik

Odp: pomoc w sprawie PC

Byc moze masz takiego samego pecha jak ja.
Złożyłem sobie swietnego kompa z renomowanych czesci przodujacych firm. Mimo ze w tamtych czasach kazdy wzdychał do tych czesci u mnie wiele gier w których spełniam nawet te zalecane wymagania sprzetowe to gry ledwo zipią na minimalnych detalach.
Radziłem sie wielu informatykow w tym jednego mozga z małopolski i nie znalezli przyczyny.

Moge ci dac którąś z ich rad. Co już próbowałes robić?

center

#3 2007-04-14 01:00:59

szefu
Zbanowany

heh co już próbowałem ?? zmienić sterowniki oczkod jezor

#4 2007-04-14 01:36:11

songoku
Użytkownik

Podstawa powylaczaj jak grasz torrent lub inne programy, ktore dzialaja w tle i wtedy zobacz. Jesli nie pomoze, to sprobuj moze przeinstalowac system (jesli juz dawno tego nie robiles bo moze syfu jest co niemiara).
Nie piszesz nic o karcie dzwiekowej a to tez na plynnosc moze miec wplyw. Nowe sterowniki do karty graficznej nie znacza, ze sa lepsze. Powinienes wyszukac i zainst. te, ktore sa najbardziej odpowiednie do twojej karty. :]
Ale zacznij od Windy.

#5 2007-04-14 01:41:19

Kisiel
Użytkownik

Znajdź tę zakładkę i odznacz wszystko oczkod

20bc0.jpg

10721827ve.gif

#6 2007-04-14 01:43:40

szefu
Zbanowany

hehe jak tylko znajde to napewno postaram się odznaczyć oczkod

#7 2007-04-14 02:44:58

Falmax
Użytkownik

Podkrecales moze ostatnio procesor albo grafike ? jesli jedno albo drugie to pewnie wzrost temperatury i chlodzenie niewyrabia albo wlasnie sterowniki, u mnie np w Nvidi nie wszystkie dzialaja ( wydane w roznym czasie) pokombinuj ze sterami nie musza byc najnowsze wazne aby dzialaly stabilnie.

#8 2007-04-14 10:50:45

Yaku
Użytkownik

Przy 9600XT najnowsze sterowniki nie zmuszą karty do pracy z najwieksza wydajnoscią. Wielu fanów chwali Catalyst w okoicach v4.12

center

#9 2007-04-14 11:25:04

szymon
Użytkownik

ja mialem ze swoja karta tak ze na najnowszych sterownikach nie dzialal wogole farcry po zmianie na te dolaczone do karty smigal az milo:)sprobuj tak.

#10 2007-04-14 12:52:43

Hybrid
Użytkownik

proponuje zainstalowanie PowerXP - oczywiscie jesli nie potrafisz to poleć to komuś kto sie na tym zna, zmniejsza zużycie pamięci z 200MB do 20-30MB.
To raz. Dwa, NIE instaluj kupy niepotrzebnego softu, przykladem są wtyczki sterowników do drukarki które łączą sie co chwile z bazą i sprawdzają czy wyszla nowa wersja. Czesto przychodze do klienta i kiedy patrze na TRAY a tam gigantyczna ilośc ikon to mnie krew zalewa.
To wlanie przez kupe niepotrzebnego softu system robi sie mułowaty, kiedy miales ostatni reinstal systemu?
sterowniki zainstaluj najnowsze - to nie powinno miec wplywu znacznego na wydajnosc gry max +/-2fps no chyba ze jakies archaiczne.
a karta dzwiekowa tez raczej nie ma wplywu na szybkosc gry, chyba ze sterowniki od niej sprawiają kłopoty...

#11 2007-04-14 13:02:11

Kisiel
Użytkownik

Hybrid napisał:

a karta dzwiekowa tez raczej nie ma wplywu na szybkosc gry, chyba ze sterowniki od niej sprawiają kłopoty...

Oj ma wpływ oczkod jeśli jest zintegrowana, zmusza procesor główny do obliczeń dźwięku - a jak jest on wysokiej jakości [44hz i ponad 32 kanały, nie wspomnę o hardware acceleration] przestrzenny podczas gry to widocznie spowalnia lub zwiększa wczytywanie z dysku jak ma się jeszcze do tego mało ram - jak u mnie w battlefield 2. A jakakolwiek nawet najtańsza osobna karta dźwiękowa odciąży procesor główny.

Hybrid napisał:

sterowniki zainstaluj najnowsze - to nie powinno miec wplywu znacznego na wydajnosc gry max +/-2fps no chyba ze jakies archaiczne.

Co do sterowników to nie wiem o co wam chodzi ja mam zawsze 1 wersję wstecz aby nie pchać sie w najnowsze i mieć pewność stabilności. Obecnie pod grafikę mam ForceWare v93.71 international WHQL WinXP a grafika mam szajs FX 5200 ultimate 128mb ddr 128bit podkręcana i fabrycznie i jeszcze przeze mnie oczkod Jakieś problemy? Żadnych z nią, co innego, że wczesniejszą spaliłem ale na gwarancji [jakis rok temu] dostałem nową identyczną i drugi raz aż tak dużo nie dałem oczkod

Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-04-14 14:22:35)

10721827ve.gif

#12 2007-04-14 13:15:13

songoku
Użytkownik

Hybrid napisał:

No normalnie LOL i ty chodzisz do klientow?
Jak moze instalowac najnowsze sterowniki? Najnowsze tak, ale do odp. karty graficznej!!
To tak jakby do Rivy TNT instalowal najnowsze forcewary. Owszem beda one dzialac, ale kupa niepotrzebnych bibliotek i w ogole roznegorodzaju dodatkow, ktorych ta karta nie wykorzystuje i  to na pewno ma wplyw na wydajnosc karty. ;]
Nastepna sprawa, jak to karta dzwiekowa nie ma wpywu na plynnosc gry? Czlowieku glupot nie pisz! Przeciez odp. sterowniki + odp. karta zapewnia plynnosc funkcjonowania. Co ci da jak grafa odp. strumien uciagnie a dzwiek nie bedzie sie wyrabial. Co innego to juz fakt, ze nie musi byc ona tak wypasiona jak karta graficzna, ale jesli ma taka, ktora wykorzystuje jeszcze procesor (nie ma wlasnego), to oczywiscie, ze ma wplyw.

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-04-14 13:15:33)

#13 2007-04-14 13:57:20

mastah
Użytkownik

Ja bym po prostu sprawdził w biosie czy coś sie nie powaliło z ustawieniami szyny agp, a jeśli się na tym nie znasz to przywróć standardowe ustawienia w biosie. Spotykałem się już z identycznymi przypadkami i wina leżała właśnie tam. ~Yaku, nie wiem jakich Ty się informatyków radziłeś:) chyba takich z wykucia a nie z pasji. Każdy problem ma swoją przyczyne i każdą przyczyne da się znaleźć;] To jacyś amatorzy gawędziarze musieli być;]

#14 2007-04-14 14:51:51

szefu
Zbanowany

dziękuje wam za pomoc
ale nadal nie działa jak powinno
więc tak:
Falmax nic nie podkręcałem ani nie tykałem
Yaku spróbuje i dam odpowiedź
Szymon być może  też wypróbuje ;p
Hybrid poszukam i zainstaluje zobaczymy co zdziałam smile
mastah nie znam sie na tym i nie wiem czy jeszcze bardziej bym czegoś nie pokopał
także jeszcze raz wszystki dziękuje za cenne wskazówki oczkod

#15 2007-04-14 15:05:24

Yaku
Użytkownik

mastah nie mowiłbys tak gdybys sam szukał przyczyny. Wydaje się być niewykrywalna :/

szefu tylko wyczysc miejsce po obecnych sterach. Nie pamietam czy tykało się to GFów czy Radeonów - jedna z tych typow kart posiada oficjalne sterowniki, które nie chcą się ładnie usunać (tj pozostawiają po sobie smieci). Powstało jakis 'czysciciel' jednak dawno go nie uzywalem i nie moge nic wiecej powiedziec.

EDIT:
Po usunieciu sterowników uzyj np. Driver Cleaner.
Driver Cleaner 3.3 chociaz ta wersja jest troche stara. Nie wiem czy nowsze nie będą bardziej wydajne.
Może wiec lepiej spróbowac z:
Driver Cleane PRO 1.5

EDIT 2:
Przydałby się osobny temat ale chury lolków narzekajacych na dopasowanie temtyki postu do forum w ostatnich czasach nie daje mi odetchnąć. Jeśli jakis moderek sądzi inaczej prosze o wydzielenie tamtu.

Znalazłem interesujacy program i zastanawiam się czy warto go użyć. Jedna z opcji jest niezwykle zachęcająca:
[cytuj]Gdy użyjemy kreatora PC Accelerator, poczujemy się jakbyśmy dostali zupełnie nowy komputer. PC Accelerator potrafi podnieść wydajność nawet o 300%![/quote]
System Mechanic Professional 7.1.8.4
Co o nim sądzicie?

Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-04-14 15:23:18)

center

#16 2007-04-14 15:20:34

Sir_Ace
Użytkownik

Może po prostu czas już na format? smile_big

#17 2007-04-14 15:30:29

bodzio
Użytkownik

Te problemy wystąpiły dopiero teraz czy już wcześniej je miałeś? Kartę kupiłeś teraz, czy może masz ją od jakiegoś czasu? Bo nieraz bios karty graficznej gryzie się z biosem od MOBO.

wladza1.png

#18 2007-04-14 15:32:02

Yaku
Użytkownik

O formacie wspominają ci którzy posiadają najniższa wiedze w danym temacie. Formatowanie dysku nie rozwiaze nawet połowy istniejacych problemów zamiast tego zabiera 'od groma i troche' czasu
Sir-Ace - załuż wiec ze zarówno moj komp jak i ten szefu'a są swierzo po formacie (w koncy problem wystepuje od poczatku uzytkowania kompa)

center

#19 2007-04-14 15:44:46

Hybrid
Użytkownik

~songoku: kolejny raz dopisujesz sobie wlasną interpretacje do moich postów, wiadomo ze do rivy najnowszych sterow nie zainstaluje poniewaz o ile w ogole są tam jeszcze sterowniki to juz nie są od wczesniejszych momentow rozwijane i nie mają wpływu na wydajnosc.
Pozatym wyciągasz jakąs rive skoro tutaj jest R9600XT...to jest LOL.

Tak samo idiotyzmem jest sądzić że bajery ktore są dostarczane ze sterownikami spowalniają nam dzialanie gier, jesli nie są wykożystane to oczywiste jest że nie zalegają w pamięci a i procesy nie są uruchamiane. Jesli by tak było to wyłączenie w grze detali nic by nam nie dało bo te moduły odpowiedzialne za efekty nadal były by włączone-bo przeciez byly razem ze sterownikami?!-, w pamięci i robiłby swoje...

I to niestety ty głupoty piszesz o karcie muzycznej. Nie masz zielonego pojecia o formatach dzwiekowych a piszesz "dzwiek nie bedzie sie wyrabial."
ciekaw jestem jakim cudem... może nas oświecisz?
Moze znasz jakis format dzwieku który był wykożystany w jakiejś grze a nie wyrabia pod AC97' [najpopularniejszej karty dzwiekowej zintegrowanej]? Chyba ze zas powiesz nam o jakiejs archaicznej karcie o ktorej juz google mało wie. Oczywiscie ze zintegorwane karty wykozystują troszkę procesora bo wlasnego nie mają [choć nie zawsze!] ale to nie ma wiekszego wpływu na płynnośc gry ponieważ jest to naprawde "troszke" w porównaniu do całej mocy obliczeniowej procesora, różnica pewnie nawet nie dochodzi do 1fps.
Oczywiscie trzeba miec odpowiednio wydajny procesor ale bez przesady, to że mamy miliony herców nie oznacza że gra będzie super szybko chodziła bo glownie za płynność gry odpowiada RAM i K.Graf. Procesor słaby jedynie co może to spowalniać reszte sprzętu jesli jest za cianki.

I tak chodze do klientów bo mam praktyczne pojęcie o tym a nie teoretyczne. teoretyczny przyklad: "przeciez karta zintegrowana zużywa moc obliczeniową procesora". A praktyczne: "no zużywa ale jest to tak mała ilość że ma minimalny wpływ na wszystko inne". przypominam jeszcze na koniec ze karta muzyczna zintegrowana mimo to że jest cześcią płyty głownej to posiada swoje chipy które równiesz mają wpływ na dzwięk i to nie tak że całe dekodowanie dzwieku z cyfrowego na analogowy spoczywa na procesorze.

#20 2007-04-14 15:50:13

szefu
Zbanowany

bodzio napisał:

Te problemy wystąpiły dopiero teraz czy już wcześniej je miałeś? Kartę kupiłeś teraz, czy może masz ją od jakiegoś czasu? Bo nieraz bios karty graficznej gryzie się z biosem od MOBO.

karte to ja mam już łohoho a może i dłużej i zawsze jakos tak bylo ale  że nie miałe czasu na gry to olewałem to a teraz czas się za to wziąść smile

Stopka forum

© Animesub.info 2024