#1 2005-08-23 17:29:18

Wanderer
Użytkownik

MKV spowalnia :(

No wlasnie mam taki mały problem. Jeszcze poltora miesiaca temu nim wyjechalem do Anglii wszystkie mkv chodziły mi normalnie. Teraz mam ten problem bo po powrocie strasznie mi spowalniają. Zauważylem to dopiero teraz, po formacie i instalacji systemu, i do tego pełnym scandiscu wszystkich partycji. Mam zainstalowany najnowszy pack K-lite 2.52 (domyślne ustawienia).
Jak się tez okazało w Media Player Classic wszystko chodzi dobrze. Rwie się tylko w Sub-Edicie i BS (w innych nie sprawdzalem). Normalnie pomyślałbym ze to wina kompa, nowy juz nie jest, gdyby nie to ze wczesniej wszystko dzialalo sprawnie.

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#2 2005-08-23 17:40:28

Kane
Administrator

Odp: MKV spowalnia :(

Hmm, ja przyczyn nie szukał bym w kontenerze, tylko w kodekach/konfigu, Suchy na pewno się tu zaraz udzieli smile

Imperare sibi maximum est imperium

#3 2005-08-23 17:53:27

Evul
Użytkownik

Ja odkryłem pewien fenomen, SE domyślnie odpala się w systemie z wysokim piorytetem i niektóre avi, mkv i ogg ścinają sie piekielnie, lecz gdy ustawi sie piorytet na normalny wszystko chodzi ok, tak jest tez z wieloma innymi programami w xp. W opcjach SE przestaw piorytet i ciekawe jak to bedzie u Ciebie? jezor

Mkv muliło w SE nawet po radach jakie dostałem od Suchego jezor

#4 2005-08-23 18:07:08

Suchy
Użytkownik

To co Twister pisze, ma sens gdyż ustawiając na czas rzeczywisty, odbieramy przydział zasobów dla innych procesów systemowych.. tymsamym, te procesy któe współuczestniczą w wyświetlaniu obrazu mają mniej zasobów.

Choć z drugiej strony u mnie jest na czasie rzeczywistym i wsio pinknie chodzi na "czasie rzeczywistym" z ustawionym pełnym deblockingiem i deringeringiem i wyświetlaniem animacji ASS też. smile_big

P.S.
Przydałoby się tutaj byście zapodali, co macie zainstalowane (jakie kodeki, paczki i co z tych paczek), jaki macie sprzęt i jakie ustawienia w playerach.

#5 2005-08-23 18:07:39

Kane
Administrator

Hihi, mnie w SE na wysokim/niskim MKV biega normalnie smile mam ffdshow-20050703 + mkvinst_b94 smile

#6 2005-08-23 18:09:40

Kane
Administrator

Suchy, wysoki priorytet to nie czasu rzeczywistego oczkod przynajmniej nie w XP smile

#7 2005-08-23 19:41:53

Suchy
Użytkownik

eee.. nie kumam jezor
Gdzie wysoki, a nie czasu rzeczywistego?
Bo w WinXP, jest taka opcja.

#8 2005-08-23 20:48:31

Kane
Administrator

Eee, no ja też nie kumam, bo Twister pisze o wysokim, a tu mu odpisujesz mówiąc o rzeczywistym smile_big

#9 2005-08-23 21:08:52

Wanderer
Użytkownik

Udało się! Odinstalowałem K-Lite'a zainstalowałem Matroske i potem jeszcze kilka dodatkowo kodeków z K-Lite i wszystko chodzi cacy. Nie znam się na tych sprawach ale sądzę ze jakiś kodek z K-Lite mógł mi spowalniac film. Dziwne tylko ze dopiero teraz, wczesniej sprawy nie było :|
Co do zmiany priorytetu programu to nic niestety nie pomagało.

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#10 2005-08-23 22:59:43

Yang
Użytkownik

Miałem podobny motyw, tylko że wszędzie mi muliło. Okazało się że w k-lite splitter haalego jakiś chyba trefny jest, albo coś jest kiepsko skonfigurowane. Ale najlepszym rozwiązaniem okazało się użycie super combo hiper wypas: k-lite i CCCP. Najpierw k-lite potem CCCP i zużycie zasobów spadło o ponad połowę. Spróbuj tego a nie pożałujesz smile_big. (k-lite musiałem zainstalować, bo miał pare przydatnych kodeków, a CCCP ma świetnie zrobione filtry).

Stopka forum

© Animesub.info 2024