Nie jesteś zalogowany.
Jestem świeżo po reinstalacji systemu krok przed instalacja kodeków. Zastanawiam się które z obecnie występujących najlepiej zainstalować. Według dotychczasowego modelu były by to:
1. klcodec289f
2. Codecs6030_allin1 (jednak już od dawna nie był aktualizowany)
3. Matroska_Pack_Full_v1.1.2
4. Real Alternative 1.52
Na dopełnienie Windows Media Player 10 Bulid 3923 (niestety nie ma PL :/ ) który jest wymagany przy paru nowszych grach.
Zna ktoś lepszą kombinacje kodeków? Nie wiem czy te są na pewno najlepsze?
EDIT:
Czy po zainstalowaniu takiego zestawu kodeków lepiej instalnać Subedita czystego czy z dodatkiem własnych kodeków?
EDIT II:
Jeśli ktoś szuka strony z kodekami polecam : free-codecs.com
Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-04-17 19:34:47)
Ja u siebie ładuję od dawna tylko: CCCP + Real Alternative + QuickTime Alternative i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś się w MPC nie uruchomiło.
Przy tworzeniu tego posta miałem dziwne wrażenie, że coś podobnego pisałem już dobre kilka razy, z czego wynika wprost, że podobne pytania były już zadawane dobre kilka razy, a pośrednio wynika, że dobre kilka innych osób już też dobre kilka razy zadawało podobne pytanie, a z tego znów wprost wynika, że dobre kilka osób już dobre kilka razy podawało odpowiedzi na podobne pytania.
I czemu nie WMP11???
Nie ździwiłbym się ale co parę miesięcy wychodzą nowe kodeki, wiec poprzednie tematy są już mocno nieaktualne.
O WMP11 słyszałem wiele złego: robiony pod viste, jakieś tam problemy z kluczem windowsowym sprawia, za dużo pamięci zżera.
Zna ktoś lepszą kombinacje kodeków? Nie wiem czy te są na pewno najlepsze?
Hm, ja mam swoją własną również i wygląda ona tak:
do dekodowania:
Koepi's XviD 1.12 Final
DScaler MPEG Filters
CoreAVC 1.1 Pro
CoreAAC
CoreVorbis
DivX 6.51 Bundle
AC-3 Filter
Haali's Matroska Splitter
WMV9 VCM
Real Alternative
QuickTime Alternative
do enkodowania:
Koepi's XviD 1.12 Final
DivX 6.51 Bundle
x264 Video Codec rev. 650
WMV9 VCM
+ jako niezbędne rzeczy przy mojej pracy:
Media Player Classic
VLC Media Player
GSpot
Wychodzą raczej nowe, uaktualnione wersje kodeków/packów, so...
Ja tam używam WMP11 pod XP (w sensie załadowałem jako update, samego playera jako takiego nie używam zbyt często, ale problemów z nim nie zauważyłem).
Zalezy czy tylko ogladasz czy jeszcze cos kodujesz.
U mnie jest to:
FFDshow + CoreAVC + Haali Matroska Splitter + quick/real alt. + WME9.
CCCP tez jest dobry, ale ma pare modyfikacji co mi nie pasuja.
WMP11 jakies problemy? U mnie szybciej dziala/uruchamia sie niz poprzednie. (WinXp SP2)
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-04-17 19:54:59)
K-Lite Mega Codec Pack 1.67 [najnowsza wersja 1.71 ma błędy do kodeków real video - rmvb,ram,rm,...], CoreAVC v1.1.0.5 PRO, RAD Game Tools Splitter 1.0 [lub RAD video tools - ale splitter sie przyda do każdego playera]
playery: Media Player Classic 6.4.9.0+, SubEdit Player b4056, Windows Media Player 11 PL v11.0.5721.5145
oczywiście to tylko moje zdanie ale dosłownie nie mam z niczym problemu.
Kurde.. Coś zrypałem
Przemogłem się i zainstalowałem tak jak w pierwszym poście jednak wciąż nie działa mi format ogg. Przecież powinien wchodzić w skład Matroski!
(może błędem było wybieranie domyślnych ustawień instalacji?)
ale klcodec289f zainstalowałem jako pierwsze!
to chyba jednak nie był dobry zestaw kodeków (choć mkv wreszcie wyświetla napisy prawidłowo)
EDIT:
Cholercia. Zastanawiam sie czy można odinstalowac i instalnąć CCCP (drugi z czesto polecanych zestawów) obecne kodeki i nic nie zmaścić. Jestem świeżo po formacie i perspektywa zabawy od nowa...
Ostatnio edytowany przez Yaku (2007-04-18 13:43:30)
Znalazlem CCleaner'a którym podobno można usunąć stare kodeki. Przejrzałem opcje z góry do dołu i nie widze nic na temat.
http://www.idg.pl/ftp/pc_14140/CCleaner.1.39.pl.html
Wazne info!
Nie chce by wyczyscił mi cokolwiek innego poza kodekami!!!
ja używam ACE Mega CoDecS Pack i mi wszystko chodzi ja należy
Do wywalana codec packow i filtrow uzyj:
CCCP Insurgent.
Nic a nic nie czaje z tego tekstu. Mógłbyś poinstruować?
Nie wiem co za problemy - mówię mi wszystko działa w porządku, nawet hd 1080p
Wygląda wiec na to ze spróbuje z twoimi kodekami.
Możesz mi wyjaśnić do czego jest CoreAVC v1.1.0.5 PRO i RAD Game Tools Splitter 1.0 ? Nigdy o nich nie słyszałem.
Wygląda wiec na to ze spróbuje z twoimi kodekami.
Możesz mi wyjaśnić do czego jest CoreAVC v1.1.0.5 PRO i RAD Game Tools Splitter 1.0 ? Nigdy o nich nie słyszałem.
coreAVC jest to kodek h.264/AVC dla wolniejszych maszyn. Ale je go polecam do wszystkich bo bardzo odciąża procesor.
RAD Game Tools Splitter - to jeśli chcesz oglądać filmy i muzykę zapisane w formacie *.bik i *.smk - one są często wykorzystywane w grach - np. battlefield 1942, homeworld.
A K-Lite Mega Codec Pack to po prostu K-Lie Codec Pack Full + Quick Time Alternative + Real Alternative - coreAVC. Teraz jestem na wersji 1.67 [nie polecam 1.70 bo ma problemy z rmvb] - sam instaluję z opcją albo 'default' albo 'lots of stuff' i zaznaczam dodatkowo xvid bo on zawsze jest odznaczony.
I wszystko gra ^^
A odinstalowywanie i instalowanie kodekow tutaj jest przyjemnoscią, znika wszystko.
dzięki za wyjaśnienie
z tego co piszesz nie muszę dużo zmieniać. Pozostanę przy klcodec289f (lub starszej jeśli był by to odpowiednik mega-zwalonego packu) bo dorzucenie Quick Time Alternative i Real Alternative nie stanowi dla mnie problemu.
Zastanawiam sie co z tym ogg. Obecnie nie chce łazić.
Zastanawiam sie co z tym ogg. Obecnie nie chce łazić.
Odpal FFdshow i zobacz czy zaznaczona jest obsluga vorbis przez cokolwiek.
coreAVC jest to kodek h.264/AVC dla wolniejszych maszyn. Ale je go polecam do wszystkich bo bardzo odciąża procesor.
CoreAVC to nie kodek ale decoder i nie dla wolniejszych kompow, tylko jak napisales dla wszystkich, bo bardzo wydajnie (najwydajniej) dekoduje H.264/AVC/MPEG4-10. Jak juz wprowadza sprzetowe wspomaganie dekodowania przez GPU to bedzie juz ideal. (Tylko, zeby nie bylo potrzeba instalowac Pure Video or sth).
Ostatnio edytowany przez s0n1c (2007-04-18 23:38:30)