#1 2007-04-25 22:27:03

Yaku
Użytkownik

Technologia Funkcjonowania Napędu DVD

Programosy nie działają a mnie nadal nie przestaje zastanawiać pewna myśl. Przedstawię swoje pytanie tutaj. Może ktoś z was zna sie dobrze na komputerach.

[cytuj]Z góry chciałbym was przeprosić że zadaje pytania na które trudno znaleźć odpowiedz.

Zdaje sie że oto kolejne z nich:

Wypalając płytę - dajmy na to DVD - używam prędkości zapisu x6 co w przypadku nośniów tej kategorii wcale nie oznacza mało.. jakieś : 8 310kB/s (kto nie chciałby mieć takiego łącza internetowego założywszy że kosztami zająłby się ktoś inny? ^^ ). Program zapisując dane na nośniku pozostawią również informacje jakich użytkownik zazwyczaj nie jest świadom, m.in. prędkość z jaką zapisywano dane.

Zastanawia mnie zależność prędkości odczytu.
Z początku odniosłem mylne wrażenie że prędkości odczytu jest ściśle powiązana z prędkością zapisu. Teraz jednak nie wydaje mi się to możliwe. Zastanawiam się dlaczego napęd z maxymalnym odczytem DVD+/-R = x16 odczytuje płytki z wewnętrznych ścieżek (gdzie element transmitujący dane wymaga najniższych obrotów) z prędkością ledwo przekraczającą 10 000kB/s

Co nałożyło takie ograniczenia? Czy występują tylko u mnie? A może producenci oszukują nabywców podając maxymalną prędkość odczytu danych a sami nakładają ograniczenia w celu uchronienia nośników przed zbyt szybką exploatacją?

Im więcej nad tym myślę tym mniej rozumiem. Wszystkie odpowiedzi jakie wydają mi się z początku możliwe w niedalekiej przyszłości są obalane. Jak to jest naprawdę?[/quote]

center

#2 2007-04-25 23:28:17

DiamondBack
Użytkownik

Odp: Technologia Funkcjonowania Napędu DVD

x6? dziwna masz plyte dvd do tej pory widzialem tylko x4 x8 x16 i to sa oznaczenia predkosci nagrywania (chodz czesto odbiegaja od prawdy. Kiedys kupilem plyte DVDminus x4 nero wykryl i nagram mi jako dvd plus i z predkoscia 16 jezor (Dziala do tej pory). Szybkosc odczytu danych moze byc zwiazana z wieloma czynnikami. Napewno szybciej skopiuje/czyta jeden plik 1 gb niz 1024plikow po 1mb. Stan plyty oraz sposob jej nagrania tez ma wplyw na szybkosc

Jestem osobą nietolerancyjną. I prosiłbym to uszanować.
http://letty.pl/

#3 2007-04-25 23:30:58

star5555
Użytkownik

hehe znasz powiedzenie co za szybko to nie zdrowo jezor tak samo dla danych po co wypalać max skoro można min jezor (no chyba że komuś zależy na czasie ale ...), ja np. kupuje tylko DVD+R / RW gdyż ten typ nośników trzyma dłużej dane niż kiczowate minusiki (czytaj produkty marnej jakości [nie dotyczy SONY, VERBATIM, i inne znane]) i wypalam 6 bo mniejszych prędkości nie moge używać no chyba że płytka ma przydzieloną tylko 4x prędkośc.

#4 2007-04-25 23:32:37

songoku
Użytkownik

Ech, nie bede sie rozpisywal. Po prostu, to powinno ci wystarczyc LINK

Cholercia mialem kiedys taki fajny tutorial, jak regulowac mechanizm pozycjonowania lasera w cd\dvd. Przydaje sie to gdy wiazka traci moc, tak sie dzieje w starych napedach. Ma ktos moze tez ten opisik, jak tak to niech wstawi jak moze, bo mi sie gdzie cholercia zapodzial. :/

Ostatnio edytowany przez songoku (2007-04-26 00:13:51)

#5 2007-04-26 02:26:40

Yaku
Użytkownik

DiamondBack napisał:

x6? dziwna masz plyte dvd do tej pory widzialem tylko x4 x8 x16

To zależy nie od płyty a od software napędu

star5555 nowsza technologia zmieniła sposób zapisu. Plusy są pewniejsze ale nie działają na starych napędach

songoku manualne pozycjonowanie lasera? to wogóle możliwe?

center

#6 2007-04-26 08:44:45

Beavis
Zbanowany

Artykułów na ten temat jest sporo.
Mnie bardzie drażni źle użyte słowo technologia (może dlatego, że studiuję na wydziale o tejże tematyce), bowiem technologia to sposób wytwarzania, planowania i zastosowania odpowiednich narzędzi oraz materiałów do wytworzenia produktu końcowego madrala. Niestety ale znaczna większość ludzi myli te dwa pojęcia... u mnie z początku też tak było jezor ale studia skorygowały to i owo - może więcej błędów już nie będzie.

Yaku napisał:

maxymalnym, exploatacją

czyżby "nowości" językowe?

papa

#7 2007-04-26 10:58:05

NameLess One
Użytkownik

songoku napisał:

Ech, nie bede sie rozpisywal. Po prostu, to powinno ci wystarczyc LINK

Cholercia mialem kiedys taki fajny tutorial, jak regulowac mechanizm pozycjonowania lasera w cd\dvd. Przydaje sie to gdy wiazka traci moc, tak sie dzieje w starych napedach. Ma ktos moze tez ten opisik, jak tak to niech wstawi jak moze, bo mi sie gdzie cholercia zapodzial. :/

Heh niby wiedziałem na czym polega odczyt płyt, ale widzę, że mało wiedziałem o odczycie powyżej prędkości 32x. Dzięki za linka smile

Co do pozycjonowania lasera to nie wiem o niczym takim, ale jak będę w domu to jak chcesz mogę zrobić mały turial jak zwiększyć moc lasera, polega to na pokręceniu jedną małą śrubką (wydaje mi się, że raczej o to Ci chodziło). Niestety w chwili obecnej nie mam dostępu do napędów bez gwarancji smutny

#8 2007-04-26 11:35:33

songoku
Użytkownik

Yaku napisał:

songoku manualne pozycjonowanie lasera? to wogóle możliwe?

Oczywiscie

NameLess One napisał:

Co do pozycjonowania lasera to nie wiem o niczym takim, ale jak będę w domu to jak chcesz mogę zrobić mały turial jak zwiększyć moc lasera, polega to na pokręceniu jedną małą śrubką (wydaje mi się, że raczej o to Ci chodziło). Niestety w chwili obecnej nie mam dostępu do napędów bez gwarancji smutny

Chyba nie tylko o to chodzilo, bo tam byl jeszcze opis, zeby oprocz zwiekszenia dlugosci wiazki, ustawic ja jeszcze tak, aby w odp. sektory trafiala pozniej.
Ale zrob taki tutorial przyda sie na pewno, osobiscie chcialem sie takim czyms pobawic niedawno i mi ten cenzura link gdzies sie zapodzial, a zrobil ten opisik ze zdjeciami taki ruski elektronik. Opis byl cud-miod smile

#9 2007-04-26 14:19:50

Yaku
Użytkownik

Beavis napisał:

Artykułów na ten temat jest sporo.

Tak jak artykułów na tematy mangowe. Są gdzieś tam.. mniejsza z tym ze nigdy mozesz na nie nie trafic.

Poza tym : yakuśne (tego słowa tez nieznajdziesz w słowniku Beavis ) neologizmy są fajne

center

Stopka forum

© Animesub.info 2024