#361 2007-05-06 00:07:20

mastah
Użytkownik

Odp: Dyskusja o Bleach vol. 4/5...

Nie no była mowa, że do shikai jest potrzebne imie swojego pogromcy poznane podczas jakiejś wstępnej rozmowy z nim.. i właśnie zawodnicy przed uwolnieniem miecza wymawiali jego imie... a co do bankai to trzeba było już stoczyć jakąś większą serie rozmów z własnym mieczem i poznać go od środka (przykład Renji i pojawiająca się małpa).

Ostatnio edytowany przez mastah (2007-05-06 00:10:01)

#362 2007-05-06 00:26:44

Tarnum
Użytkownik

Ale zastanówcie się - miecz Zarakiego wygląda zupełnie i totalnie inaczej niż forma podstawowa! To MUSI być shikai, inaczej wyglądałby jak zwykła katana.
Poza tym zapominacie o rozmowie (monologu w sumie) jaką toczy Zaraki ze swoim mieczem tuż po tym jak Ichigo go pokonał i to jak Ichigo tłumaczy mu w trakcie walki że powinien walczyć razem ze swoim mieczem a nie go używać.
I jeszcze dodajmy do tego fakt, że forma podstawowa to miecz zapieczętowany. Shikai to prawdziwa forma miecze, niezapieczętowana i realna. Więc taką właśnie powinien mieć Zaraki, który nie jest w stanie kontrolować swojego miecza.

#363 2007-05-06 00:32:21

Arry
Użytkownik

Ale miecz zarakiego od zwykłej Katany różni sie tylko tym, ze jest wyszczerbiony...
Ponadto, Miecz Iby (tego porucznika od Kapitana Lisa) czy iecz Ichimaru też jest inny od zwykłych mieczy (Gin ma Wakizashi, czyli krótki miecz do walki w pomieszczeniach,a Iba ma nóż) Ponadto, Kensei, Vizard TEŻ ma inny niż wszyscy miecz w dormie zapieczętowanej!!

90TLh

#364 2007-05-06 00:35:59

wariacik
Użytkownik

Arry napisał:

Ale miecz zarakiego od zwykłej Katany różni sie tylko tym, ze jest wyszczerbiony...
Ponadto, Miecz Iby (tego porucznika od Kapitana Lisa) czy iecz Ichimaru też jest inny od zwykłych mieczy (Gin ma Wakizashi, czyli krótki miecz do walki w pomieszczeniach,a Iba ma nóż) Ponadto, Kensei, Vizard TEŻ ma inny niż wszyscy miecz w dormie zapieczętowanej!!

Jeszcze można dorzucić to że kapitanowie mogą pomniejszać wymiary swoich mieczy, ponieważ jak to ujął ojciec Ichigo musieliby latać z mieczami sięgającymi chmur.

#365 2007-05-06 00:39:52

Rafcik_PL
Użytkownik

No ludzie. Zastanówcie się. Zaraki mówi, że jego miecz nigdy nie został zapieczętowany (czyli jest w shikai). Tylko, że niektórzy mówią, że to nie jest shikai, bo zaraki nie zna imienia swojego zabójcy. Ale zastanówcie się, czy wypowiedzenie imienia swojego miecza to nie jest uwolnienie go(z zapieczętowanej formy)? A miecz zarakiego nigdy nie był zapieczętowany, a on sam twierdzi, że nie potrafi tego zrobić. Więc nie jest mu niezbędne jego imię. To też, dla mnie z tych słów jasno wynika, że jego miecz jest jest w shikai. Ktośtam  pisał, że miecz w shikai sam z siebie ma jakieś właściwości, ale nie jest to regułą prawda? Przykład - choćby ichigo. Jego miecz sam w sobie nie miał żadnych właściwości, ten jego atak następował pod wpływem jego "siły woli" lub też później kiedy mówił 'gecośtamcośtam'. Na pewno tak samo jest z mieczem zarakiego zwłaszcza, że traktuje go tylko jak narzędzie.

Ostatnio edytowany przez Rafcik_PL (2007-05-06 00:41:51)

#366 2007-05-06 00:53:43

Arry
Użytkownik

Rafcik_PL napisał:

No ludzie. Zastanówcie się. Zaraki mówi, że jego miecz nigdy nie został zapieczętowany (czyli jest w shikai). Tylko, że niektórzy mówią, że to nie jest shikai, bo zaraki nie zna imienia swojego zabójcy. Ale zastanówcie się, czy wypowiedzenie imienia swojego miecza to nie jest uwolnienie go(z zapieczętowanej formy)? A miecz zarakiego nigdy nie był zapieczętowany, a on sam twierdzi, że nie potrafi tego zrobić. Więc nie jest mu niezbędne jego imię. To też, dla mnie z tych słów jasno wynika, że jego miecz jest jest w shikai. Ktośtam  pisał, że miecz w shikai sam z siebie ma jakieś właściwości, ale nie jest to regułą prawda? Przykład - choćby ichigo. Jego miecz sam w sobie nie miał żadnych właściwości, ten jego atak następował pod wpływem jego "siły woli" lub też później kiedy mówił 'gecośtamcośtam'. Na pewno tak samo jest z mieczem zarakiego zwłaszcza, że traktuje go tylko jak narzędzie.

Zaraki mówi, ze nigdy go nie pieczętował, no dobra z tym sie zgodzę, ale powiedz mi, po co pieczętować coś, co już JEST zapieczętowane? Miecz, który otrzymuje Shinigami na samym początku jest w zapieczętowanej formie, dlatego KAŻDY musi go odpieczętować. Zaraki po prostu nie mógł go zapieczętować, bo nie mógł go rówież odpieczętować. A atak Getsuga tenshou, jest tak samo naturalną specjalną właściwością Zangetsu jak rozciągniecie się przez Zabimaru, rozproszenie sie Senbonzakury czy rozdzielenie sie na Nunchako Hoozukimaru. To, ze Ichigo atakuje zwykle tnac ostrzem, nic nie znaczy, Bo Renji też nie musi rozciągać Zabimaru, Ikkaku nie musi rozdzielac Hoozukimaru, a Byakuya może wziąść te tysiac kawałków złozyć do kupy i wszyscy mogą atakować ostrzem broni.

90TLh

#367 2007-05-06 01:13:05

Rafcik_PL
Użytkownik

[cytuj]Miecz, który otrzymuje Shinigami na samym początku jest w zapieczętowanej formie[/quote]
Jesteś pewien? Nie mamy tego jasno i klarownie wytłumaczonego. Ichigo zyskał moc od rukii, a skąd miał ją zaraki? Poza tym, można by się nad tym rozwodzić, że kiedy ktoś zyskuje moc shinigami to zabójca niejako automatycznie przechodzi do zapieczętowanego stanu, a w przypadku zarakiego jego moc była na tyle duża, że coś takiego się nie stało, ale to by było bezsensowne biadolenie, bo i tak nie doszlibyśby do porozumienia (nie mamy tego przedstawionego).
[cytuj] A atak Getsuga tenshou, jest tak samo naturalną specjalną właściwością Zangetsu jak rozciągniecie się przez Zabimaru, rozproszenie sie Senbonzakury czy rozdzielenie sie na Nunchako Hoozukimaru. To, ze Ichigo atakuje zwykle tnac ostrzem, nic nie znaczy, Bo Renji też nie musi rozciągać Zabimaru, Ikkaku nie musi rozdzielac Hoozukimaru, a Byakuya może wziąść te tysiac kawałków złozyć do kupy i wszyscy mogą atakować ostrzem broni.[/quote]
No i co w związku z tym? Zakładając, że specjalna właściwość miecza zarakiego jest podobna do tej ichigo, to sam ichigo używał jej niejako "na czuja", a na co miałby się tą właściwością interesować zaraki który uważał miecz tylko za narzędzie, a nie za coś z czego mocy może korzystać? A może zaraki znał moc swojego pogromcy, ale jej nie używał (z  powodu jw. chociaż sam w to wątpię, ale kto wie smile ) A może dlatego, że zaraki nie interesował się swoim pogromcą, to pogromca też go olał i mimo uwolnienia pogromcy żadnych dodatkowych mocy.
[cytuj]Zaraki mówi, ze nigdy go nie pieczętował, no dobra z tym sie zgodzę, ale powiedz mi, po co pieczętować coś, co już JEST zapieczętowane?[/quote]
W takim wypadku dlaczego powiedział mu że jego miecz nigdy nie został zapieczętowany, jakby ta podstawowa forma miała być w jeszcze jakiś sposób dodatkowo pieczętowana?

EDIT:Może powiecie, że to nie argument bo miecz może przyjąć dowolną formę, ale tak czy owak wszyscy zapieczętowani pogromcy przypominali katanę, tyle, że o zmienionej wielkości. Za to nie widzę powodu, przez który miecz zarakiego miałby być wyszczerbiony w zapieczętowanej formie zwłaszcza, że pogromcy posiadają niejako zdolność regeneracji.

Ostatnio edytowany przez Rafcik_PL (2007-05-06 01:31:34)

#368 2007-05-06 09:48:54

Feniks_Ognia
Użytkownik

Zwróćmy uwagę że jest to jasno powiedziane, że każdy shinigami na początku ma formę podstawową. Tak było z Ichigo i z każdym, w czasię nauki odkrywa on imie swojego miecza a potem niektórzy bankai.

Miecz Zarakiego różni się tylko rękojeścią troszkę, niczym więcej. Zwróćcie uwagę na trening Ichigo z Uracharą. Gdy stracił moce Ruki jako shinigami, odkrył potem swoje własne i jak walczył z Uracharą to ten mu jego podstawową formę pociachał ale żeby mieć shikai musiał poznać imię.

Pytanie brzmi czy Zaraki ma formę shikai czy podstawową. Wedgług mnie ma podstawową, bo ani to na shikai nie wygląda i nie zna imienia. Hmm choć właśnie przypomina mi się rozmowa ktoś z kimś jak to Zaraki został kapitanem. Nie umiał bankai czy miał shikai??

Wedug mnie niema sensu dyskutować mam nadzieje że tam w mandze Zaraki jeszcze pokaże to co umie i zobaczymy jego bankai w przyszłości. A póki co to pozostaje nam czekać.

#369 2007-05-06 10:12:15

Rafcik_PL
Użytkownik

[cytuj]Zwróćmy uwagę że jest to jasno powiedziane, że każdy shinigami na początku ma formę podstawową.[/quote]
Gdzie? W którym momencie? Musiałem coś przegapić. A z resztą, nawet jak tak, to jak rozumieć zdania "Ten miecz nigdy nie był zapieczętowany" i "To jest prawdziwa forma mojego Pogromcy Dusz"? Jeżeli przyjmiemy, że prawdziwa - shikai to wszystko staje się w miarę jasne i logiczne (ciężko nam stwierdzić, czy zabójca jest zawsze zapieczętowany po otrzymaniu mocy, nie mamy tego dokładnie wyjaśnionego, a przynajmniej nie przypominam sobie tego). Za to, jeżeli założymy, że jest to forma podstawowa, to musimy kombinować(wymyślać?) co też on mógł mieć na myśli mówiąc "Ten miecz nigdy nie był zapieczętowany" (już wyżej o tym wspomniałem, w tym kontekście wygląda to jakby miecze miały być pieczętowane 2 razy, tj, forma zapieczętowana miała być pieczętowana jeszcze raz), "To jest prawdziwa postać mojego Pogromcy Dusz" (jestem prawie pewien, że w anime nie raz było wspomniane o tym, że prawdziwa to shikai), czy też dlaczego jego miecz tak wygląda (jest postrzępiony bo cośtam cośtam) itd.
[cytuj]bo ani to na shikai nie wygląda[/quote]
Miecze w shikai miały przeróżne kształty, i znaczna część z nich przypominała zwykłe miecze. A co do tego, że nie miał żadnych mocy, to kontrargumenty podałem wyżej.

Ogólnie, większość osób które twierdzą, że zaraki ma formę podstawową opiera się na tym, że "Miecz na początku jest w formie podstawowej", ale (tak mi się zdaje) nie mamy tego w 100% potwierdzonego, a jest to prawdopodobne, że zaraki jest wyjątkiem od tej reguły, czyż nie?

EDIT:Jak tak spojrzałem sobie, na ten skan od arrego, to jest tam zdanie "I didn't put any seal on it". Czy nie należy go rozumieć jako, "Nigdy nie pieczętowałem mojego zabójcy"? I właśnie tutaj powraca wcześniejszy argument, że po co miałby pieczętować coś co już jest zapieczętowane (gdyby to była podstawowa, to by mu powiedział, że jego miecza nie da się uwolnić, czy też mój miecz nie ma innej formy).
Zwróćcie uwagę, też na to, że (w podanych przeze mnie cytatach) jest to odpowiedź zarakiego na to kiedy ichigo mówi  aby uwolnił swój miecz. "Mój miecz nigdy nie był pieczętowany, to jest prawdziwa postać mojego Pogromcy Dusz" - ja to rozumiem jako nie mogę uwolnić mojego pogromcy bo on już jest uwolniony (prawdziwa forma - shikai, chyba większość się zgadza, zwłaszcza w kontekście zdania wcześniejszego, że jego miecz nigdy nie był pieczętowany).

Ostatnio edytowany przez Rafcik_PL (2007-05-06 16:21:05)

#370 2007-05-06 10:41:37

khadzad
Użytkownik

Było wyraźnie powiedziane że zaraki jest jedynym kapitanem który nie osiągnał NAWET shikai.

#371 2007-05-06 10:47:40

Dżibril
Użytkownik

Bankai , nie osiągnął Bankai . Ale ma shikai , nie wiem więc po co ta rozmowa. Kto nie wierzy niech wróci do tych epizodów i obejrzy raz jeszcze.

#372 2007-05-06 10:49:12

khadzad
Użytkownik

Raczej ten kto nie wie a myśli, że wie i się kłóci powinien wrócić do tych epizdów xD  jak może osiągnąć shikai bez imienia miecza?? wytłumacz mi to, a wtedy ci uwierze xD bo w anime(i mandze)jest jasno powiedziane że jest jedynym kapitanem który nie osiagną nawet shikai

#373 2007-05-06 11:00:50

Rammstein
Użytkownik

Beal nie masz racji !
Kilka mieczy ma podobne rękojeści !!!

Ale wasze kłótnie są bez sensu !

Zadam Wam pytanie i niech każdy się zastanowi !!!
P.S. Arry, Mastah, Khadzad wy nie jezor

Żeby uzyskać drugą formę miecza (zakładając, że Shikai to druga forma - jak kto liczy jezor) trzeba znać imię swojego Zabójcy Dusz !!!
Zgadza się ??? ZGADZA !!!
Jeśli Zaraki nie zna imienia swojego zabójcy to jak mógł osiągnąć Shikai ?????????????????????

Odpowiedź !!!
NIE MÓGŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KONIEC TEMATU !!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnio edytowany przez Rammstein (2007-05-06 11:05:50)

#374 2007-05-06 11:11:45

Hybrid
Użytkownik

a kto decyduje o koncu tematu, ty?
Wg mnie to nie byl jedyny warunek uzyskania Shikai. Bylo powiedziane ze zeby uwolnic miecz do formy shikai trzeba wypuścic odpowiednią ilość reiatsu. Nawet jesli zaraki nie zna imienia swojego miecza to jego miecz ze wzgledu na ogromne reiatsu Kenpachiego nie potrafi sie utrzymać w zwyklej formie. Pozatym ze jest wyszczerbiony jest nienaturalnie dlugi jak na katane.

#375 2007-05-06 11:17:42

beal
Użytkownik

Było już tu kilka razy wałkowane i nie raz było mówione że  bleach nie zachowuje zasady przyczynowo skutkowej.

Zaraki ma  Shikai i co z tego że jest to niespójne logicznie.

Następną walkę  Zarakiego prawdopodobnie zobaczymy w domenie króla Społeczności Dusz o ile w ogóle!
Może wtedy się coś wyjaśni.

#376 2007-05-06 11:19:38

Roni1001
Użytkownik

Heh Rammstein nie zamykaj tematu bo nie bedzie komu wymyslic nastepny oczkod Niech kazdy pozna prawde:
khadzad ma racje. Jesli oosby szukajace w epach tylko walki tutaj sie kloca to najlepiej powiedziec wam papa i wyjazd bo nie macie racji :| Podczas nawet nie jednej tylko kilku rozmow bylo jasno powiedziane ze nie uzyskal shikai a w tej rozmwoie o tkreoj mowil khadzad bylo cos mniej wiecej tak: Kazdy kapitan musi miec osiagniete Bankai. Jedynie Zaraki Kenpachi mial taka moc ze nie musial osiagnac tego stadium. Nie posiadal nawet shikai.
Nierozumiem co to wogole za beznadziejne rozmowy skoro wy mowicie tak bez sensu podnieceni tym "filmikiem" jezor
I jeszcze dlaczego miecz zarakiego jest poszczerbiony:
Sam mowil i byl jeszcze epek o jego przeszlosci, historii i tam byly pokazane walki, walki przez cale zycie. To jasne ze ten miecz jest poszczerbiony. I jeszcze glupota ze ma takie reiatsu ze przechodzi na miecz i dlatego jest w formie shikai (nie no to juz glupia wyobraznia) w anime bylo mowione tylko o opasce ktora pozera jego reiatsu skad wy tam znalezliscie miecz? -.-
Pare osob odnioslo sie do Ichigo:
Haha szczerze wam powiem ze moge sie sprzeczac w tej kwestii z cala ANSI i tak samo moge sie mylic, ale Ichigo nigdy nie przejal mocy Rukii tylko te kimono. A wszystko inne to juz zasluga jego duszy i reiatsu (rozmiary miecza), a ten trening u Urahary tlko udowodnil ze Ichigo ma wlasne moce Shinnigami i obudzil je ponownie po uspaniu przez Byakuye.

#377 2007-05-06 11:24:59

star5555
Użytkownik

miecz zarakiego jest taki postrzępiony więc wedlug mnie to zwykła katana jezor wypełniona dużą ilością reiatsu jezor

#378 2007-05-06 11:26:17

Rammstein
Użytkownik

Roni1001 zgadzam się z Tobą !!!
A pamiętacie jaki Baishin miał Zanpakutou ???
Tylko niech w tym przypadku ktoś nie wymyśla jakiś niestworzonych rzeczy jezor

Edit: Ze Starem też się zgadzam smile_big

Ostatnio edytowany przez Rammstein (2007-05-06 11:26:46)

#379 2007-05-06 11:33:09

Hybrid
Użytkownik

Powiedzcie mi ktore to sa epy a wyciągne plytke z mojego stosu i jeszcze raz obejrze bo jestem prawie pewny ze ma shikai.

#380 2007-05-06 11:41:25

mastah
Użytkownik

Warto też zauważyć, że w odcinku wspomnień, w którym to pokazana jest przeszłość Zarakiego i Ikkaku, Zaraki mimo, że jeszcze nie jest Shinigami tylko zwykłym członkiem społeczności dusz, posiada identyczny poszczerbiony miecz! a zabójca dusz i te wszystkie formy to przecież domena Shinigami co nie??:) Można to usprawiedliwić niespójnością fabularną... ale wolałbym jednak, by ta spójność była:P

Ostatnio edytowany przez mastah (2007-05-06 11:42:23)

Stopka forum

© Animesub.info 2024