Nie jesteś zalogowany.
Chodzi o to ze dostałem w szkole zadanie domowe (które muszę zrobić na jutro) które będzie oceniane x2, muszę wypisać na jakie choroby jest narażony kucharz podczas wykonywania swojego zawodu. Zdefiniować te choroby i ich skutki. Proszę jak ktoś coś wie o pomoc bo w necie szukam już ponad godzinę i nie mogę niczego znaleźć, kompletnie nic.
Offline
- poobcinane palce przy szybkim krojeniu
- dostanie kiepskim kotletem w twarz od klienta
- stres [oglądajcie 'Hell's kitchen"]
wymieniać dalej?
Offline
Myślę, że wchodzą tu w grę wszelkie dolegliwości związane z kręgosłupem - być może nawet dyskopatia w skrajnych przypadkach. W końcu zawód kucharza to zawód "stojący" czyli obciążający kręgosłup. Poza tym problemy z krążeniem kończyn dolnych, żylaki itd. Nie mówiąc już o przypadłościach skórnych. Poszukaj czegoś na ten temat:)
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
Offline
No nie wiem ale mi sie kojarzy...otylosc
Offline
robak - a mi jadłowstręt
Offline
Wrzody, oparzenia chyba tez.
"W trakcie zawodu będzie narażony na działanie następujących czynników uciążliwych dla zdrowia:
-wysoka temperatura, wilgotność, zapylenie"
Ostatnio edytowany przez maryska (2007-05-08 19:07:39)
Offline
~Eternit czy wiesz, co to jest google??!
po wpisaniu klucza w polu "szukaj" i przejżeniu pierwszych lepszych stron temu tematowi poświęconych, znajdujemy krótko i sensownie:
1. chemiczne i fizyczne - rodzaj, wartość stężenia / natężenia, okres narażenia
2. biologiczne - rodzaj, czas kontaktu, mechanizm działania/ droga szerzenia się
3. alergiczne - rodzaj alergenu, stwierdzenie kontaktu w czasie pracy
4. sposób wykonywania pracy - określenie stopnia obciążenia wysiłkiem fizycznym, chronometraż czynności
przykłady do każdego z powyższych pukntów już sam sobie wymyślisz..
...albo nie?...
P.S.
bo w necie szukam już ponad godzinę i nie mogę niczego znaleźć, kompletnie nic
-chyba gołych cycków szukałeś.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-05-08 19:10:18)
Offline
Choroby układu oddechowego - przeziębienia, udar cieplny. (via zmienny mikroklimat)
Choroby układu krążenia, zmęczenie. (stres)
Astmę oskrzelową mogą wywoływać dymy, gazy, pyły, znajdujące się w miejscu pracy - grupy zawodowe najbardziej narażone na astmę to pielęgniarki, sprzątacze, kucharze i inne osoby pracujące przy przygotowaniu żywności.
Efekt wyszukiwania po 5 minutach i to ograniczony wyłącznie do języka polskiego...
A poza tym co u licha robi takie pytanie na forum o anime?!
Neo...kids.
Ostatnio edytowany przez slymsc (2007-05-08 19:09:27)
Nie bądź zbyt hardy, życie krótko trwa,
A los twój marny, co przeznaczył, to ci da.
Nie bądź zbyt hardy...
Offline
Jesli kucharz bedzie zaraznoy jakąs chorobą a jego ksiazeczka zdrowa zanutuje to moze stracic prace (tzn. powinnien robic badania conajmniej raz do roku czy nie jest czyms zarazony ) wiec musi uwazac przewaznie w korojeniu i robieniu potraw z ryb oceanu i morza, a szczegolnosci uwazac na stare miesa jesli kucharz miałby skaleczony palec i przedostały by sie bakterie do jego organizmu małby pałeczki... ( nie pamietam jak to sie fachowo nazywało , a po za tym kucharz robi badania na nosicielstow roznych chorob , musi miec ksiazeczke ktora jest niezbedna w pracowaniu w kuchni ) mogłby pozniej zarazacinne osoby poprzez potrawy ktore przyzadza...
Offline
Możesz też dodać japońskich kucharzy sushi, robionych z trującej ryby (nie pamiętem nazwy), ale z tego co wiem, to przed poczęstunkiem najpierw sami muszą spróbować (przynajmniej tak jest w lepszych restauracjach):D
Zniszczmy świat, aby stworzyć go na nowo.
Offline
Kucharz, kucharz, nie oszukasz
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Offline
P.S.
Eternit napisał:bo w necie szukam już ponad godzinę i nie mogę niczego znaleźć, kompletnie nic
-chyba gołych cycków szukałeś.
Podać jakiś link XD
Offline
No to tak... Zadanie jest niesprecyzowane, ponieważ kucharz jest narażone na wszystkie choroby. Szkodliwe bakterie mogą trafić się już w produktach, półproduktach i po odpowiedniej obróbce. Najlepiej poszukaj na necie coś o bakteriach w żywności: powinna tam być bakteria salmonelly, coli, Shigelly, Erwina, Proteus, Escherichia itd. Ogólnie to przestudiuj całą mikrobiologię w gastronomii;]
Ostatnio edytowany przez Starfox (2007-05-08 20:41:34)
Offline
marcin2 napisał:P.S.
Eternit napisał:bo w necie szukam już ponad godzinę i nie mogę niczego znaleźć, kompletnie nic
-chyba gołych cycków szukałeś.
Podać jakiś link XD
jak moderator się zgodzi:-D
żeby spamu nie było: typowa choroba zawodowa kucharzy: dyskopatia odcinka lędzwiowego.
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-05-08 20:44:19)
Offline
Jest sprecyzowane, wyraźnie napisał, że chodzi o choroby zawodowe.
Offline
Czyli każde choroby wywołane przez kontakt z żywnością - o tym można pisać godzinami, wystarczy tylko posiadać odpowiednią wiedzę z zakresu mikrobiologii, nauczycielka mogła im chociaż ograniczyć to do wymieniania 5-10 chorób;]
Offline
[cytuj]1. chemiczne i fizyczne - rodzaj, wartość stężenia / natężenia, okres narażenia
2. biologiczne - rodzaj, czas kontaktu, mechanizm działania/ droga szerzenia się
3. alergiczne - rodzaj alergenu, stwierdzenie kontaktu w czasie pracy
4. sposób wykonywania pracy - określenie stopnia obciążenia wysiłkiem fizycznym, chronometraż czynności [/quote]
np. choróbska wywołane przez kontakt z pożywieniem należało by wciągnąć pod #2 i #3. Kłopoty z kręgosłupem, wiadomo, pod #4. itd...
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-05-08 20:50:33)
Offline
Czyli każde choroby wywołane przez kontakt z żywnością - o tym można pisać godzinami, wystarczy tylko posiadać odpowiednią wiedzę z zakresu mikrobiologii, nauczycielka mogła im chociaż ograniczyć to do wymieniania 5-10 chorób;]
O ołówku też można pisać godzinami, skoro to praca domowa na jutro, to można śmiało założyć, że nie będzie musiał się wgłębiać w teorię chaosu i ewolucję prokariotów, tylko wystarczy mu, jak sobie trochę rozwinie to, co tutaj dostał.
Offline
Dobra masz pomoc od kucharza teraz a nie od amatorów
Choroby to mniej więcej takie z jakimi miałem odczynienia w swojej karierze:
- wypadki z ostrymi narzędziami, noże, krajalnice, szatkownice, mandoliny.
- choroby spowodowane pobytem w szpitalu; stres, nadciśnienie, otyłość, choroby serca, wrzodów, układu pokarmowego,
- sepsa
- nadmierna ruchliwość,
Jest jeszcze kilkanaście innych chorób jak co, to polecam ci poszukać w encyklopedii medycznej.
Jak co to pisz to ci poradzę co i jak ;D
a i jeszcze, zboczenie, anarchia, mania seksualna, zachowania psychopatyczne, niepoczytalność, to jest po dłuższym czasie pracy kolo 20 lat ;D
Offline
Bankaii, nie może to być, tyś zaczął pro gotowanie w wieku jednego roku???
Mam pytanie w temacie: powtarza się "stres" - czy życie zawodowego kucharza w pracy zawsze i wszędzie wygląda tak, jak w Hell's Kitchen (prowadzonym, swoją drogą, przez kuzyna The Thinga z F4 ? Czy też jest to choroba zawodowa kucharzy na zasadzie "jest to choroba zawodowa w każdym zawodzie"?
Chciałem jeszcze zapytać o te zboczenia i manie seksualne (że niby kucharz coś teges z <jedzeniem>...?), ale dodałeś jeszcze zachowania psychopatyczne i niepoczytalność, więc dla własnego bezpieczeństwa sobie daruję
Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-05-08 23:41:37)
Offline