Nie jesteś zalogowany.
*.OGM:
- kodek: OggDS
- player: Media Player Classic
*.MKV:
- kodek: Matroska Playback Pack/Matroska Pack Full
- player: Media Player Classic
mozna zassac z www.divx.pl
napisy w mkv musza miec format ssa, ass lub srt.. tyle wiem
napisy które są wbudowane w plik. Czyli dla normalnego użytkownika to jest nadal MKV. W przypadku OGM w gre wchodzi tylko SRT.
A generalni zamiast tych filtrów wystarczy tylko MediaPlayerClassic..
Filtry OGM i Matroski trzeba instalować, jeśli chce się bezprblemowo odtwarzać te formaty na innych playerach.
Osobiście to staram się unikać tych wbudowanych filtrów. Jakoś lepiej mi to wszystko chodzi jak sobie zainstaluje to wszystko porządnie z jednego codec packa k-lite, a te z MPC wyłącze
Mam pytanie, a żeby nie tworzyć nowego wątku to tutaj je zadaję.
Filmy w formacie *.ogm odtwarza mi "do góry nogami", jak to obrócić?
Wcześniej (to znaczy na poprzednim systemie) wszystko było ok, oglądałem tą samą serię (King of bandit Jing) co teraz i była normalnie wyświetlana, a teraz jak napisałem wyżej.
P.S. Ale tylko w clasic media playerze tak się dzieje.
Patrz mój wcześniejszy post .
A jak wyłaczenie wbudowanych filtrów nic nie da, to poszukaj ustawień filtrów których używasz do odtwarzania tego "odwróconego" anime. (prawy przycisk na otworzony film w MPC i tam zakładka filtry).
To niekoniecznie jest wina filtrow tylko kodeka Xvid wystarczy zainstalowac jego jedna z najnowszych wersji i obraz bydzie normalny . Bo w starszych Xvidach byla domyslnie odznaczona opcja :
Flip Video
Co powodowalo obrucenie obrazu do góry nogami :]
To będą raczej wbudowane filtry w MPC bo tylko pod niego jest obrócony obraz. Jak by było w każdym playerze, to by były kodeki.
Mam jeszcze pytanie co do ogm. Czy odtwarzacz stacjonarny z divxem będzie te pliki bez problemu odtwarzał? Czy może muszę je na avi przerobić?
To już zależy od odtwarzacza.. ale raczej nie.. zatem radzę przerobić..
Będzie się to wiązało w sumie tylko z:
1) Otworzyć plik w VDMod
2) W Streams->Stream List wyłączyć (Disable) wszystkie strumienie audio poza tą którą chcemy zostawić oraz wszystkie strumienie z napisami (bez wyjątku)
3) Na zostawionym struminiu audio dać prawym->Full Processing Mode, a potem prawym->Comprssion i wybrać format i parametry kompresji (najlepiej MP3 Lame)
4) Video->Direct Stream Copy
5) Save File As i wybierasz sobie AVI
Nie trzeba było wyłaczać filtrów, tylko zaznaczyć opcję "Flip Picture" w filtrze: Bicubic Video Resizer.
Yang i inni, dziękuję za naprowadzenie na odpowiedź.
Powyżej napisałem rozwiązanie dla innych, którzy będą mieć taki sam problem w przyszłości, bo o ile wiem to ten temat powraca dosyć często na różnych forach.:)
LUDZIE MAM GIGANTYCZNY PROBLEM MAM ANIME W FORMACIE OGM I NIE MOGE GO OTWORZYC W ZADNYM Z MOICH PROGRAMOW TYLKO W MEDIA PLAYER CLASIK A NIE MOGE TAM WLACZYC NAPISOW POMOZEM I KTOS???? PROSZE WAS BO CHYBA NIEDLUGO ZWARJUJE PRZEZ TEN PLIK
po 1 CISZA,
po 2 zainstaluj Matroska Playback Pack/Matroska Pack Full, ja go mam i ogg oraz mkv chodza we wszystkich playerach, np: uzywam bestplayer i subedita :}}}
A JA CHCE OGLADAC W VPLAYERZE I NIE MOGE NIE WIEM CZEMU POROBANE TE PLIK SA POPROSTU A JAKI FORMAT POWINNY MIEC NAPISY DO TYCH PLIKOW
Pliki są dobre, to vplayer jest porąbany. Proponuję wyłączyć capslocka, a następnie załadować kodeki i jakiś player z XXI wieku.
a jakiego proponujesz mam jeszcze all playera i tez nie chce mi odtworzyc tego rodzaju pliku
juz sobie dalem rade jakos bez tych programow jestem bystry to jakos to zrobilem:P