Nie jesteś zalogowany.
Jak ktos juz wspominal o sentymencie to "Dalekie Szlaki" Sniegowa
Książka godna uwagi. "Dalekie Szlaki" to pierwsza część trylogii "Ludzie jak bogowie".
Raise the flag of piracy, sing the song of victory
Glorious in battle are we
We've never known defeat, we never will retreat.
We live to hear the cannon roar,
And terror is our sempahore
Saga o Kanie - Karla E. Wagnera
Norweski Dziennik - Andrzej Pilipiuka (a w zasadzie to wszystkie jego książki i opowiadania, szczególnie trylogia "Kuzynki" i wszystko co z Wędrowyczem związane :])
Poza tym większość opowiadań H.P. Lovecrafta
Jest jeszcze pełno innych (jak np. książki Gaimana - Amerykańscy Bogowie i Nigdziebądź), ale ograniczę się do tych
PS.
Trylogia Dziedzictwo
Eragon? Dotrwałem do połowy, nawet mimo, że wrzuciłem na kom całą książkę (żeby np. w szkole czytać), to jakoś nie umiem się za to zabrać xD
Moja ulubiona książka to "Ojciec Chrzestny" polecam wszystkim.
"Nocarz" M.Kozak polecam tym ktorzy lubia cos o wampirach
Wspomniał ktoś o książkach z wydawnictwa ISA, przyznam że mam spore watpliwości co do tego czy mozna je spokojnie polecić, o ile ksiązki Salvatore czyta się dobrze (np: Pięcioksiąg Cadderly'ego) o tyle "powieść" Baldurs Gate to gniot jakich mało, przyznam się że lepszy porzytek z papieru by był gdyby dali go w rolkach a nie zapisywali takimi bzdurami.
jeśli kogoś onteresuje fantasy zblizone klimatem do tego z gier RPG to polecam Kroniki Smoczej Lancy (i cześc książek z tego cyklu) a także powieści Mercedes Lackey (cykl o Heroldach z Valdemaru)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Ja polecam następujące ksiązki:
steven erikson - cała seria malezańskiej księgi poległych
andrzej ziemiański - achaja
andrzej sapkowski - trylogia husycka
karl wagner - cykl kane
david gemmel - wszystko
jacek piekara - cykl o inkwizytorze mordimerze m
terry pratchett - cykl świat dysku
Andrzej Sapkowski- saga o wiedźminie + nowelki, i Tagros ma rację: Trylogia Husycka (moje okolice:D)
Dodam jeszcze Orsona Scotta Carda i jego trylogię: "Gra Endera", "Mówca Umarłych" i "Ksenocyd", że nie wspomnę o "Alvinie stwórcy"
z mojej strony|
Eddings - sagi: Belgariady, Malloreon oraz "Diamentowy Tron", "Szafirowa Róża" itd. nigdzie Tamuli nie moge naleźć [deprecha]
Tolkien - Trylogia Pierścienia
R. Jordan i moje kochane "Koło Czasu"(chce następny tom!!!)
Sapkowski - Wiedźmin
Zapomniałem autoki... ale saga o Jeźdzcach Smoków z Pernu
Świat Dysku Pratchetta
Scott Bakker cykl "Książe Nicości"
i oczywiście Piekara" "Necrosis" i mój ulubiony cykl o Inkwizytorze Mordimerze Medderdinie[hehe]
ech co tu dużo mówić... ogólnie uwielbiam fantasy, a te ksiązki są najlepsze.
Ostatnio edytowany przez Potatoe (2007-05-19 15:35:36)
Przysłowie stare acz prawdziwe:
"Obowiązek cięższy niż góra.
Śmierć lżejsza od pióra."
Świat Dysku Pratchett'a - jak najbardziej:D Postać Śmierci - moja ulubiona, że o jeźdźcach apokryfiksy nie wspomnę[roftl]
Poza tym polecam sagę Briana Lumley'a "Nekroskop". Niezwykle interesujące spojrzenie na kwestię wampirów, służby specjalne złożone z ludzi obdarzonych paranormalnymi zdolnościami i jeden niezwykły człowiek, dla którego nawet zmarli wstają z grobów. Genialne.
Wiem, że mam straszny rozrzut, ale uwielbiam też książki Paula Coelho. Wszystkie (może poza "Wojownikiem światła":P). I trudno mi się zdecydować, czy bardziej mi się podobał osławiony "Alchemik", czy późniejsza "Weronika postanawia umrzeć".
No i mój faworyt to Jonnathan Carrol. On jest dla mnie mistrzem. NIkt nie miesza stylów w tak doskonały sposób jak on. Jego powieści hipnotyzują. A najbardziej podoba mi się chyba jego "Śpiąc w płomieniu", ("Kraina Chichów" to już lektura obowiązkowa:)) gdzie pojawia się nawet czerwony kapturek, i to w takim kontekście, że już naprawdę człowiek głupieje:D Jonnathana Carolla polecam ponad wszystko!
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
Damn, praktycznie sami fani fantasy i s-f. Trzeba wprowadzić coś innego do tego (choć i z tego pierwszego się coś znajdzie). No to jechał (kolejność przypadkowa w zasadzie xP):
Terry Pratchett - Świat dysku
Stephen King - Lśnienie, To (mistrzostwo!!!) i wiele innych
Chuck Palahniku - Fight Club (genialne!!!)
Ken Kessey, Charles Bukowski, William S. Burroughs, Jack Keruaoc,
Anthony Burgess - Mechaniczna Pomarańcza
Fear and Loathing in Las Vegas - Hunter S. Thomson (żadna jego książka nie została wydana w Polsce (sic!))
Jonathan Carroll - Białe Jabłka i Szklana Zupa
I będzie tego jeszcze sporo, na razie wystarczy. Zresztą, ile razy w podobnym topikach można pisać to samo
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
Zapomniałem autoki... ale saga o Keźdzcach Smoków z Pernu
Zapewne chodzi Ci o Anne McCaffrey:D
Robert Charles Wilson- "Chronolity"
i tym razem ja nie pamiętam autora, ale "Z wody zrodzony" i "Czarny Bóg"
Przypomniał mi się jeszcze "Rogaś z Doliny Roztoki"-moja ulubiona lektóra w podstawówce:P
Ostatnio edytowany przez Ambrotos (2007-05-19 02:45:56)
Przypomniał mi się jeszcze "Rogaś z Doliny Roztoki"-moja ulubiona lektóra w podstawówce:P
Dzięki:). Ja z podstawówki najlepiej wspominam "Przygody pilota Pirxa" i "Piołun w rosole"[los]
Do tego co wcześniej wymieniłem dojdzie jeszcze "Jed(y)nym zaklęciem" i autor to chyba C. Lawrence(ale ręki, ani palca za to nie dam[baka])
A co do księżek nie Fantasy, s-f. Musi sie trafić coś naprawde dobrego żeby przeczytać, a pamięć do tytułów tych książek mam poniżej przeciętnej[baka];)
jeśli kogoś onteresuje fantasy zblizone klimatem do tego z gier RPG to polecam Kroniki Smoczej Lancy (i cześc książek z tego cyklu) a także powieści Mercedes Lackey (cykl o Heroldach z Valdemaru)
też czytałem i wstyd sie przyznać[baka], ale zapomniałem Lackley umieści na liście. Co do kronik Smoczej Lancy to podabały mi sie pierwsza i druga seria(przygody Tanisa i reszty drużyny "laski":P oraz Steel Brightblade oraz reszta zakonu czarnych rycerzy), a trzecia ta o przygodach Tasa w "przyszłości jest już coś nie ten teges(ale nie wiem co:()
Poza tym polecam sagę Briana Lumley'a "Nekroskop". Niezwykle interesujące spojrzenie na kwestię wampirów, służby specjalne złożone z ludzi obdarzonych paranormalnymi zdolnościami i jeden niezwykły człowiek, dla którego nawet zmarli wstają z grobów. Genialne. (...) No i mój faworyt to Jonnathan Carrol. On jest dla mnie mistrzem. NIkt nie miesza stylów w tak doskonały sposób jak on. Jego powieści hipnotyzują.
Dżięki za nowe "knigi" do przeczytania:)
Ostatnio edytowany przez Potatoe (2007-05-19 07:21:45)
Przysłowie stare acz prawdziwe:
"Obowiązek cięższy niż góra.
Śmierć lżejsza od pióra."
Bobby Sands - 'Jeden dzień w moim życiu'
Sue Townsend - 'Adrian Mole. Czas cappuccino.'
Wiekszość książek G. Mastertona i Dean R. Koontza
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
"Nocarz" M.Kozak polecam tym ktorzy lubia cos o wampirach
"Renegat" (kontynuacja) tez fajny:).
Natomiast wracajac do tematu zawsze moge czytac... "Diune" F. Herberta.
generalnie większość z tego co było podane czytałem (poza d&d) i zgadzam się, że to fajne pozycje. tylko czemu nikt jeszcze nie wymienił davida weebera (seria masz, czy honor harrington to przecież klasyka) i rapsodii - elizabeh haydon. pozatym fajny jest pan lodowego ogrodu i gamedec.
Stephen King - Lśnienie, To (mistrzostwo!!!) i wiele innych
To prawda. A czytałeś "Wielki Marsz" Richarda Bachmana, czyli Kinga pod przykrywką? Rewelacja:)
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
Sporo fantastyki widzę, więc wrzucam tytuły trochę z innych gatunków
Stephen King - Christine ( moja najukochańsza książka i film, od tego czasy w samochodzie tylko rock&rol )
Tad Williams - Cykl Inny Świat
Elizabeth Moon - Być bohaterem
John Ringo - Warta na Renie
Jeffery Deaver - Kolekcjoner Kości, Tańczący Trumniarz
James Patterson - Róże są czerwone, Podmuchy Wiatru
Natale Benazzi - Czarna Księga Inkwizycji
Saga o Kanie - Karla E. Wagnera
Norweski Dziennik - Andrzej Pilipiuka (a w zasadzie to wszystkie jego książki i opowiadania, szczególnie trylogia "Kuzynki" i wszystko co z Wędrowyczem związane :])
Poza tym większość opowiadań H.P. Lovecrafta
Jest jeszcze pełno innych (jak np. książki Gaimana - Amerykańscy Bogowie i Nigdziebądź), ale ograniczę się do tychPS.
Flame napisał:Trylogia Dziedzictwo
Eragon? Dotrwałem do połowy, nawet mimo, że wrzuciłem na kom całą książkę (żeby np. w szkole czytać), to jakoś nie umiem się za to zabrać xD
Hehe mi sie jakos podobała i znam pare osób ,którym też, w tym również mojemu bratu xD chociaz od eragona wole najstarszego.
Chyba jeszcze nie pojawiło się nazwisko Rogera Zelaznego. Fantastyczny autor i spokojnie można polecic każdą jego książkę (mój absolutnie ukochany autor). Szczególnie: "Ja, nieśmiertelny", "Bramy w piasku", "Droga", "Wyspa umarłych" i cykl amberyjski.