Nie jesteś zalogowany.
A mi z Kinga najbardziej spodobała się "Misery".
Bardzo realistyczna. Chociaż takie widowiska jak opisano w "Wielkim marszu" stają się coraz bardziej prawdopodobne.
Świat Dysku Pratchett'a zajeżyste są:]
Książki Stephena Kinga:] prubuej zebrać wszystkie:]
Saga Artemisa Folw'a napisana przez Eoin Colfer
"Na Progu Ciemności" napisana przez Barbare Erskine
"Zmory Alaizabel" Cris Wooding
"Dotyk Zła" Alex Kava
Saga Artemisa Folw'a napisana przez Eoin Colfer
Czytałem "Arktyczną przygodę", świetne połączenie fantasy i s-f
Ja polecam "Serca Atlantydów"Stephena Kinga.
Niech nikogo nie zmyli, że to zbiór 5 opowiadań...
Jeden z pierwszych horrorów jaki przeczytałam należał do Grahama Mastertona i nosił tytuł "Kostnica". Mega książka, ale jak zwykle to się u Mastertona zdarza, zakończenie zbyt fantazyjne. Nie mniej warte przeczytania, a scena, jak koleś wkłada głowę do komina, normalnie potrafi przyprawić czytelnika o zawał serca. No i sam początek, bez ogródek: "Przepraszam pana, ale mój dom oddycha..."
Hehe:D
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
z mojej strony|
Zapomniałem autoki... ale saga o Keźdzcach Smoków z Pernu
ech co tu dużo mówić... ogólnie uwielbiam fantasy, a te ksiązki są najlepsze.
Anne McCaffrey, czytałem niestety tylko pierwszą cześć, ale nie jest złe.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
"Malowany ptak" / "Kroki" Kosińskiego
"Boso ale w ostrogach" Grzesiuka
"Lot nad kukułczym gniazdem" Keseya
"Fabula rasa" Stachury
"Lolita" Nabokova
"Cena" / "Statek" Łysiaka
"Oddział chorych na raka" Sołżenicyna
EDIT: zapomniałem o "Ojcu chrzestnym" Puzo oraz opowiadaniach Ł. Orbitowskiego
do tego cały David Gemmel (!)
Ostatnio edytowany przez Cardano (2007-05-19 14:42:06)
Postaram się zmieścić w 10:
1) "Stąd do wieczności", James Jones
2) Cykl o mieście Breslau Marka Krajewskiego
3) "Miasto i psy", Mario Vargas Llosa
4) Mario Puzo, w szczególności "Ojciec Chrzestny" i "Sycylijczyk"
5) Umbrto Eco - "Imię róży", "Wahadło Foucaulta"
6) "Miasto Boga", Paulo Lins
7) "Amerykańscy Bogowie", Neil Gaiman
8) Cykl o Panu Samochodziku Zbigniewa Nienackiego
9) Cykl o Tomku Wilmowskim Alfreda Szklarskiego
10) Hmmm... może "Ja, Klaudiusz" Gravesa, albo "Władca Much" Goldinga, ciężko obsadzić mi 10 pozycję.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Nikt chyba jeszcze nie wymienił "Mistrza i Małgorzaty" Bułhakova. A jest to książka nie z tej ziemi. Arcydzieło w każdym calu. Praktycznie najlepsza z lektur szkolnych. A jeśli już o lekturach szkolnych mowa, to "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego również zasługuje na uwagę, jako niesamowite studium psychiki ludzkiej. "Proces" Franza Kafki podobnie jest niesamowity. Groteska rządzi:D
Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2007-05-19 15:17:45)
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
Nikt chyba jeszcze nie wymienił "Mistrza i Małgorzaty" Bułhakova. A jest to książka nie z tej ziemi. Arcydzieło w każdym calu. Praktycznie najlepsza z lektur szkolnych. A jeśli już o lekturach szkolnych mowa, to "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego również zasługuje na uwagę, jako niesamowite studium psychiki ludzkiej. "Proces" Franza Kafki podobnie jest niesamowity. Groteska rządzi:D
spośród lektur szkolnych chyba tylko "Mistrz i Małgorzata", "100 lat samotności" oraz "Dżuma są godne uwagi : )
No ja polecam wszystkim www.terrygoodkind.com.
Jest to seria fantasy, która mnie poruszyła i jestem jej głębokim fanem.
Aktualnie wyszło 10 książek które wszystkie są do dostania w polsce.
Terry Goodkind za pierwszą książke dostał rekordowo dużą sumę w wysokosci 250 tys. dolarów dla debiutanta, nawet Harry Sroter tyle nie dostal.
1: Pierwsze prawo magii
2: Kamień Łez
3: Bractwo Czystej Krwi
4: Świątynia Wichrów
5: Dusza ognia
6: Nadzieja pokonanych
7: Filary Świata
8: Bezbronne imperium
9: Pożoga
10: Fantom
Wyżej wymieniłem tytuły.
Każda z tych książek została bestsellerem.
Tutaj troche o fabule w pierwszym tomie:
Richard Cypher, skromny leśny przewodnik, ratuje Kahlan Amnell, ostatnią Matkę Spowiedniczkę, z rąk morderców nasłanych przez diabolicznego czarodzieja Rahla Posępnego. Rahl, okrutny pan D'Hary, pragnie władzy nad trzema szkatułami Ordena - wrotami do magii życia i śmierci. Przeciwstawić może mu się tylko Poszukiwacz Prawdy, osoba czystego serca i silnej woli. Czarodziej Zedd ogłasza nim młodego Richarda...
Terry Goodkind uważany jest przez krytyków za jednego z najbardziej porywających twórców fantasy. Jego cykl "Miecz Prawdy", już został zaliczony do klasyki gatunku.
DZIESIĄTY TOM BESTSELLEROWEGO CYKLU "MIECZ PRAWDY".
W STANACH ZJEDNOCZONYCH ZADEBIUTOWAŁ NA LIŚCIE BESTSELLERÓW "THE NEW YORK TIMESA" OD RAZU NA 1 MIEJSCU!
Osobiście moge powiedziec że nie czytałem lepszej serii i niestety martwi mnie jedynie to że książki pojawiają się raz na ,1,5 roku nie licząc tego że przetłumaczenie tak grubych książek jak te Goodkinda zajmuje ok. 6 - 8 miesięcy.
Fabuła jest ciekawa i wkrecająca, polecam ludziom raczej po ukończeniu 16 lat gdyż sporo tam krwarych opisów i scen walki lub bitew
Wszystkie recenzje pisane przez wielkich krytyków zaczynają się od krytyki tasiemcowego i długiego wątku głównego którego końca nie widac, pózniej mieszane jest z błotem podejscie filozoficzne i polityczne w książce i krytyka głównego bohatera jako osoby potrafiącej z najmroczniejszych postaci wyciągnąć dobro i je odmienic - co jest czesto zwałkowanym motywem fantastycznym i nie tylko, jednak po tych pierwszych 5-10 zdaniach zaczynaja się strony rozwodzenia sie nad wspaniałością tej serii. Nie brakuje porównain do najwspanialszych dzieł na świecie. Wszyscy zawsze kończą jak najbardziej pozytywnie swoje opinie, a ja się z nimi w pełni zgadzam.
Niektórym może nie pasować podejście do niektorych rzeczy czy filozofia prezentowana w ksiażkach, jednak fabuła , przygody i wszytko w tej książce aż trzyma w napięciu !
Gorąco polecam , w każdym EMPIKU można dostać wszystkie tomy tej ksiażki.
Pozdrawiam
Radosław crx Rowiński
Ostatnio edytowany przez crixon (2007-05-19 17:13:36)
Tryglogia Księcia Ciemności Bakkera
Twórczość Tolkiena
Harry Potter:)
"Nigdziebądź" super się czytało.
"Daisy Miller" Henry James.
Byłbym zapomniał:
Alfred Szklarski i jego "Tomek w krainie kangurów" i reszta Tomków:D
I dodam książki pisane na podstawie popularnej gry (kocham ją) MTG- Magic the Gathering (kogo mam rozpykać, hę?:-D) : Cykl Maskarady: Maski Mercadii, Nemesis;
Cykl Artefaktów: Bratobójcza wojna", "Wędrowiec", "Strumienie czasu", Linie krwi"
pisane przez różnych autorów (Francis Lebaron, Paul B. Thompson, Jeff Gubb, J. Robert King, Loren L. Coleman i kogoś pominąłem, ale nia pamiętam kogo)
Ostatnio edytowany przez Ambrotos (2007-05-19 17:52:49)
Sapkowski, Lem, Huxley, Twain, De sade. Ciekawi autorzy ciekawych ksiazek:)
Harry Potter (wszystkie czesci), Władca Pierścieni (tez kazda) i Eragon i jego kontunacja Nasjtarszy... Teraz czekam na 3 tom tej serii
1.Weber David cykl Honor Harrington
2.Norton Andre cykl Świat Czarownic
3.Lackey Mercedes 18 cześci od Czarnego Gryfa po Przesilenie
4.Eddings David cykl Elenium, Tamuli, Belgariada, Moleronu
5.Cook Glen Detektyw Garret
6.Cherryh C.J. 4 części Przybysz, Najeźdżca, Spadkobierca,Prekursor
Oczywiście jest ich wiele, wiele więcej ale te najbardziej lubię.
Ostatnio edytowany przez belgrath (2007-05-19 18:06:58)
Wg. mnie najlepszą książką jest : "Pan Lodowego Ogrodu" oczywiście najlepszą w swojej kategorii ( do ksiązek Lema np . nie porównuje , ale ta ksiązka przebija Sage o Wiedźminie - w szególności ostatnią część >Panią Jeziora< która była słaba - a o trylogii o Husytach nie wspominając ).
A tak przy okazji wymienie jeszcze A. Ziemiańskiego "Zapach Szkła" - to jest jego jedyna dobra ksiązka jaką czytałem ( Achaje to żenada ).
moją ukochaną książką jest Harry Potter czytalem go juz chyba z 10 razy kazdą ksiązke i dalej mi sie nie nudzi
bardzo tez mi sie podoba Eragon i Najstarszy autor: Christopher Paolini
a także Krew Elfów A. Sapkowskiego
Quithe napisał:Stephen King - Lśnienie, To (mistrzostwo!!!) i wiele innych
To prawda. A czytałeś "Wielki Marsz" Richarda Bachmana, czyli Kinga pod przykrywką? Rewelacja:)
Dziwnym nie jest Ogólnie, jedyne książki, które kupuję, to te Kinga Jakieś 20 pozycji leży na półce, wiele innych przeczytałem dzięki bibliotece miejskiej na osiedlu xD
Ze wspominanych wyżej oczywiście mogę jeszcze potwierdzić twórczość Kosińskiego (Malowany Ptak mnie powalił totalnie) i Nigdziebądź Gaimana. Widzieliście serial, który jest pierwowzorem książki? Dobrze się ogląda, a postać Markiza jest świetnie dobrana. Muszę dorwać komiks, ma ładną kreskę. Tylko cena 80 zyla powala
Ostatnio edytowany przez Quithe (2007-05-19 23:35:27)
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA