#61 2007-05-19 23:44:41

FranzKafka
Użytkownik

Odp: Jaka jest twoja ulubiona książka

Moje ulubione ksiązki, to:

1. Proces (Frannz Kafka)
2. Zamek (Franz Kafka)
3. Kolonia Karna (Franz Kafka - choć, to opowiadanie raczej bo ma tylko 60. str)
4. Szatan z siódmej klasy (Nie pamiętam autora)
5. Inny świat (Gustaw Herling Grudziński)

+ wszystko inne, co napsiał Kafka (wszystkie jego opowiadania + tzrecia powieść "Ameryka"). Nom + jego biografia, którą napisał Maks Brod.

Ostatnio edytowany przez FranzKafka (2007-05-19 23:45:54)

#62 2007-05-20 00:55:32

lankin
Użytkownik

kolejność przypadkowa:
- Pierce Anthony ze swoim cyklem Xanth (to jak byłem małym smykiem)
- Szklarski i jego Tomki (to też za młodu)
- Nienacki i jego Pan Samochodzik (j.w.)
- Raymond Chandler "Żegnaj Laleczko" (najpierw widziałem teatr telewizji, później dorwałem książke)
- cykl o Wojnie Trappa (Brian Callison)
- Książki Orsona Scotta Carda opisujące "bohaterskie dzieci" czyli Groszek,Ender i inni
- Clive Clussler- Dirk Pit i jego kumple
- Koontz oraz King, ich pierwsze książki wydane u nas. Wydawane obecnie są jakieś takie ubogie
- Świat Dysku, szczególnie wszystko o straży i Marchewie
- Tom Sharpe i jego bohater Henry Wilt

#63 2007-05-20 01:09:18

Roni1001
Użytkownik

No i mi przypomniales o Tomku no i Panu Samochodziku oczkod

#64 2007-05-20 01:13:29

bauzer
Użytkownik

Cykl Świat Dysku Terry'ego Pratchetta, a w szczególności, gdy głównym bohaterem jest Śmierć(on, nie ona)  np. Mort czy Kosiarz. Podobał mi się też kryminał Desmonda Bagley'a "Śmierć na Bahamach". No i nie mogę zapomnieć o Danie Brownie - "Anioły i demony", "Zwodniczy punkt", "Kod Leonarda Da Vinci", mam zamiar dorwać "Cyfrową Twierdzę" :]

Ostatnio edytowany przez bauzer (2007-05-20 01:16:40)

#65 2007-05-20 03:16:25

Cardano
Użytkownik

Ajjj...  i jeszcze wiersze Andrzeja Bursy... Polecam każemu! xD

#66 2007-05-21 08:28:12

krzykr
Użytkownik

Dlaczego nikt jeszcze nie wspomniał wspaniałej sagi "Zamek lorda Valentaina" Silverberga?
Z Asimova najbardziej podobał mi się cykl o robotach, w zasadzie wszystkie jego książki zaczynają się od tego cyklu (mnie się tak wydaje) lub są z nim związane.
Cyklu Dorsay Gordona R. Dicksona też jest wart uwagi.
Horror F. P. Wilson - "Twierdza" w zasadzie też o wampirach.
Z Kinga z wspomnianych wyżej wart przeczytania jest, "Uciekinier" (nie mylić z filmem) klimat podobny do "Wielkiego marszu".

Większość przytoczonych autorów znam i lubię, ale znajdę wśród tego urozmaicenia książki, których nie czytałem.

Freeman napisał:

(tym bardziej, że jak widzę preferujesz sf.)

to prawda lubię ten gatunek, ale nie pogardzę i dobrą literaturą, np. William Golding "Władca much" czy klasyka Iliada (poza jednym rozdziałem), Odyseja, Eneida, czy seria C. Cluslera o Dirku Picie

THX wszystkim
Mam nadzieje, że wątek będzie jeszcze trwał.

#67 2007-05-21 09:00:23

Ikari Shingi kun
Użytkownik

A ja się skłonię ku polskiej fantastyce Sapkowskiego:D Wiedźmin Rulez chociaż inne opowiadania i Saga o Reinmarze z Bielawy też jest niezła:D

#68 2007-05-21 09:21:46

Sir_Ace
Użytkownik

Sześcioksiąg traktujący o Diunie Franka Herberta - ładnie się na półce prezentuje smile
Muszę w końcu dorwać prequele spisane przez jego syna...

#69 2007-05-21 09:40:51

liia
Użytkownik

Sir_Ace napisał:

Sześcioksiąg traktujący o Diunie Franka Herberta - ładnie się na półce prezentuje smile

Szczególnie w świeżutkim wydaniu Rebisu z opracowaniem graficznym Wojciecha Siudmaka smile_big
Diuna (już zdobi moja półkę okej)
Mesjasz Diuny (niedługo do mnie przyjdzie:))

krzykr napisał:

Z Kinga z wspomnianych wyżej wart przeczytania jest, "Uciekinier" (nie mylić z filmem) klimat podobny do "Wielkiego marszu".

Uciekinier jest świetny. Co do filmu, niby jest na podstawie książki, lecz ma z nią niewiele wspólnego, chyba tylko ideę programu oraz imię i nazwisko gł. bohatera.

krzykr napisał:
Freeman napisał:

to prawda lubię ten gatunek, ale nie pogardzę i dobrą literaturą, np. William Golding "Władca much" czy klasyka Iliada (poza jednym rozdziałem), Odyseja, Eneida, czy seria C. Cluslera o Dirku Picie

Zabrzmiało jakby gatunek sci-fi nie zaliczał się do dobrej literatury. jezor;)

Ostatnio edytowany przez liia (2007-05-21 09:50:35)

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#70 2007-05-21 10:06:32

Freeman
Użytkownik

liia napisał:

Szczególnie w świeżutkim wydaniu Rebisu z opracowaniem graficznym Wojciecha Siudmaka smile_big

Zgadza się, wydanie jest eleganckie. Czekam na takie wydanie Hyperiona (najlepiej z nowym tłumaczeniem), za nówki w twardej oprawie byłbym gotów zapłacić sporo.

liia napisał:
krzykr napisał:
Freeman napisał:

Zabrzmiało jakby gatunek sci-fi nie zaliczał się do dobrej literatury. jezor;)

No właśnie smile A przecież wszyscy wiedzą, że to jest najlepsza literatura smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2007-05-21 10:07:01)

#71 2007-05-21 10:56:48

Kain00
Użytkownik

Ksiazki S.Kinga,P.Coelho

-Wladcy much;W.Goldinga
-Rok 1984;G.Orwell
-Diuna;Herberta

#72 2007-05-21 11:40:32

Sir_Ace
Użytkownik

Kurde, a ja moje Diuny mam z połowy lat 80. do 90... Jako fanbojowi Diuny aż mi trochę wstyd... wstyd

#73 2007-05-21 11:41:17

krzykr
Użytkownik

liia napisał:

Jeśli chodzi o wydanie Diuny czytałem tylko wydania zysku i s-ka i phantom press zdecydowanie wole wydanie phantoma i te mam w domu:), ze względu na osobne rozdziały i tłumaczenie miedzy innymi wole Fremenów od Wolan, (choć były wpadki np. filtrafrak)

Co do polskiej i nie tylko literatury to wszystkie lektury szkolne z wyjątkiem twórczości A. Mickiewicza, a z nie lektur to będzie Lem, Ziemiański, Dukaj, Sapkowski, Ziemkiewicz ("pieprzony los kataryniarza", "walc stulecia").

#74 2007-05-21 12:04:52

mikrus
Użytkownik

Brain Lumley "Nekroskop" bardzo dobra seria ;] przynajmniej 8 tomów. :] resztę jeszcze czytam

#75 2007-05-21 13:04:41

liia
Użytkownik

krzykr napisał:
liia napisał:

Jeśli chodzi o wydanie Diuny czytałem tylko wydania zysku i s-ka i phantom press zdecydowanie wole wydanie phantoma i te mam w domu:), ze względu na osobne rozdziały i tłumaczenie miedzy innymi wole Fremenów od Wolan, (choć były wpadki np. filtrafrak)

Nowe wydanie Diuny jest w tłumaczeniu (poprawionym!) Marka Marszała, czyli "pierwotnego" tłumacza Diuny (ISKRY, Phantom Press). Zysk i S-ka wydało cykl w przekładzie Jerzego Łozińskiego, do którego fani mieli bardzo wiele zastrzeżeń. Zresztą fani Władcy Pierścieni też mieli wiele powodów do "wieszania na nim psów" (ale to tak na marginesie).

Sir_Ace napisał:

Kurde, a ja moje Diuny mam z połowy lat 80. do 90... Jako fanbojowi Diuny aż mi trochę wstyd... wstyd

Nie pozostaje nic innego, jak zacząć zbierać kasę, bo wydanie jest przepiękne slina. W mojej biblioteczce ładniej wydaną książką jest tylko ilustrowany "Ostatni Bohater" Terry'ego Pratchetta (kto widział, ten wie o czym mówię, cudo!!!).

Ostatnio edytowany przez liia (2007-05-21 13:12:55)

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#76 2007-05-21 14:48:55

Tronki
Użytkownik

-saga-"Legendy Drizzda"(6 tomów)R.A.Salvatore (arcydzieło)
-Gra o tron Greg Martin
-Kod Leonarda Da Vinci
-Kompania braci (nie pamiętam autora)

#77 2007-05-21 15:35:55

effciaq
Użytkownik

Ono, Poczwarka, W krainie kota, Tam gdzie spadają anioły i in. - Dorota Terakowska
Kod Leonarda Da Vinci, Anioły i Demony - Dan Brown
Weronika postanawia umrzeć i in.- Paulo Coelho
Mała Księżniczka, Mały Lord i in. - Frances Hodgson Burnett
Ania z Zielonego Wzgórza i in. - Lucy Maud Montgomery
Harry Potter - J.K. Rowling
Zbrodnia i Kara - Fiodor Dostojewski
i jeszcze dużo dużo innych ;D

Ostatnio edytowany przez effciaq (2007-05-21 19:59:18)

#78 2007-05-27 21:55:47

Prince_Vegeta
Użytkownik

kaede napisał:

"Opowieści rodu Otori" Lian Hearn

To zdecydowanie moje 1 miejsce oczkod

A tak to jeszcze wymienie:
"Bezsenność w Tokio" M.Bruczkowski ( "zagubieni w Tokio" też się ciekawie zapowiada smile_big / jestem na 100 str. dopiero )
"Yokohama" Józef Hen - wbrew pozorom, akcja toczy się w Warszawie, a o Japonii niewiele jest napisane oczkod
"Ania z Zielonego Wzgórza"- Pierwsza lektura ( i chyba ostatnia ) jaką przeczytałem do końca, ale naprawdę mi się podobała smile_big

okej"Ulepek i Bryłka"okej <-- moja pierwsza książka w życiu smile_big, jak robie porządki i się na nią natknę, zawsze ją przejrzę smile_big

A co do mojego nr. 1 "Opowieści Rodu Otori", to naprawdę gorąco polecam ( mi osobiście najbardziej podobał się Tom 2 "Na posłaniu z trawy" )
Ps. W pażdzierniku 2007 r. ukarzę się "Krzyk czapli" (4 tom)[yahoo][yahoo][yahoo]

Oczami Fana Blog ;]

#79 2007-05-27 22:00:44

mareczek_65
Zbanowany

pinokio-bo takiue kontowersyjne
harry potery-
w sumie bo nie wiem ale jakos sie milo czyta

#80 2007-05-27 22:13:07

Cardano
Użytkownik

FranzKafka napisał:

Moje ulubione ksiązki, to:

5. Inny świat (Gustaw Herling Grudziński)

Zamiast tego gorąco polecam "5 lat kacetu" Grzesiuka...
czyta się 1000 razy przyjemniej

Stopka forum

© Animesub.info 2024