#1 2007-08-16 17:52:47

Hybrid
Użytkownik

Urusei Yatsura - Nietypowe anime

Witam.
[Moga pojawiać sie nieznaczne spoilery]
Niedawno skończyłem ogladać 195 odcinków Urusei Yatsura + 6 filmów.
Pierwsze dwadzieścia-ileś odcinków jest wprowadzeniem do serii gdzie pojawiają sie głowni bohaterowie a historia sie wyjaśnia. Głownymi bohaterami są:
Moroboshi Ataru - najbardziej nienasycony-kobietami gość w całym wszechświecie.
Lum - Ładna kosmitka zakochana po uszy w Ataru.
Po nich jest jeszcze:
Mendou Shutaro - Najbogatszy na ziemi i bardzo przystojny gość który natomiast jest zakochany w Lum
Miyake Shinobu - Dziewczyna o nadludzkiej sile która sie ujawnia jak jakiś facet ją zdenerwuje, zakochana w Mendou.
i inni. napisałem tylko o nich gdyż są zdecydowanie pierwszoplanowi. Jeśli chodzi o reszte to drugoplanowi bohaterowie.
Tacy jak szalony mnich Sakuramboo, który jest wujkiem Sakury - egzorcystki.
Cała historia zaczyna sie jak Kosmici zamierzają podbić ziemie, jednak jeśli moroboshi, którego wybrał losowo komputer, zdąży w ciągu kilku dni złapać rogi Lum która defacto potrafi latać i razić prądem to kosmici zaniechają podboju. Oczywiście podstępem udaje mu się to. Ziemia jest ocalona ale po tym incydencie Lum zakochuje sie w Ataru i od tego momentu nie daje mu spokoju, nie daje mu polowac na dziewczyny jak to MA [moroboshi ataru] nazwya - Girl-hunt. Co ciekawe on zwraca uwage na każdą ładną dziewczyne jaką widzi poza Lum. Tak naprawde to miejscami zdaje sobie sprawe z tego że ją kocha ale pomimo tego jego natura nadal nakazuje mu flirtować z dziewczynami. Można powiedzieć ze to jest jego siła, dzieki temu jest niezniszczalny i nie do pokonania przez nikogo. Wystarczy obejrzeć anime żeby zobaczyć o czym mówie.

Przeważnie każdy odcinek opowiada coś innego i prawie w żaden sposob nie jest powiązany z poprzednim. Wiec jeśli zdarzy sie komuś obejrzeć losowo jakiś odcinek to nic nie straci [poza ostatnim]. Przy niektórych anime byłaby to wada, tutaj nie. To jest pierwsza produkcja Takahashi Rumiko i ma w sobie to coś. Nie ma innej opcji - Albo je polubisz albo znienawidzisz. Wszechobecne paradoksy i absurdy oraz ciągłe kłótnie dwójki głownych bohaterów zakochanych w sobie potrafi być naprawde śmieszne. Niespodziewane pojawienia sie Cherry - Sakuramboo potrafią wywołać nagły śmiech. Jednym słowem jest to jedno z najbardziej absurdalnych, paradoskalnych i nietypowych anime jakie widzialem. Mnie sie sposobalo ale zdaje sobie sprawe z tego że co niektórym może sie nie spodoboać. Wbrew pozorom jest to spojrzenie na życie od strony dziewczyny/kobiety. Ale nie jest to aż tak widoczne. Ja polecam i żałuje że już skończyłem to oglądać - naprawde wciąga.

#2 2007-08-16 19:22:48

Freeman
Użytkownik

Odp: Urusei Yatsura - Nietypowe anime

Zgadzam się, dobra rzecz, częściowo widziałem smile I, jak powiedział Hybrid, nie dla każdego. Nawet bym chętnie włączył całość do kolekcji, możesz coś powiedzieć o jakości tych plików (zwłaszcza filmów)?

#3 2007-08-16 19:36:52

Obiwanshinobi
Użytkownik

Wie ktoś, czy Ranma ½ i Urusei Yatsura występują w przyrodzie pod postacią skanów o japońskim układzie stron (i kadrów), ale w języku angielskim? Ewentualnie niemieckim, albo hiszpańkim?
Za oglądanie anime Urusei Yatsura raczej się teraz nie zabiorę, bo jeszcze zostało mi dużo odcinków InuJaszki, ale pani Rumiko Takahashi jest chyba najwydajniejszą żyjącą wytwórnią tzw. tasiemców i prawdopodobnie zna się na ich projektowaniu lepiej, niż ktokolwiek inny. 100% profesjonalizmu. 4 life.

#4 2007-08-16 20:17:47

Hybrid
Użytkownik

Jesli chodzi o jakość to znam dwóch grup. Enel group i Last Resort Enecoders tyle ze LRE skończyło to anime wraz z OVA, pliki MKV po okolo 200MB jakośc jest najlepsza z możliwych ale jesli porównać ją do nowszych produkcji to można powiedzieć ze jest tylko dobra, ale nie ma się co dziwić bo to bardzo stara produkcja
na tokyotosho jest torrent do całego UY od LRE. Waży 39.1GB i ja właśnie go ściągam. Mialem wcześniej od EG ale skoro nie wydali w całości to wole od LRE

"pani Rumiko Takahashi jest chyba najwydajniejszą żyjącą wytwórnią tzw. tasiemców i prawdopodobnie zna się na ich projektowaniu lepiej, niż ktokolwiek inny."
widziałem już wszystkie tasiemce od Rumiko i rzeczywiście, zna sie na tym bardzo dobrze, każdy z nich mi sie podobał. Szkoda tylko że nie kontynuują już Inuyasha jako anime ;/

Ostatnio edytowany przez Hybrid (2007-08-16 20:41:46)

#5 2007-08-16 22:43:35

Zjadacz
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

Wie ktoś, czy Ranma ½ i Urusei Yatsura występują w przyrodzie pod postacią skanów o japońskim układzie stron (i kadrów), ale w języku angielskim? Ewentualnie niemieckim, albo hiszpańkim?

Nie jestem stuprocentowo pewien, ale miałem chyba kiedyś na dysku angielskie skany Ranmy. Poza tym jest ona wydawana w Polsce smile

Obiwanshinobi napisał:

pani Rumiko Takahashi jest chyba najwydajniejszą żyjącą wytwórnią tzw. tasiemców i prawdopodobnie zna się na ich projektowaniu lepiej, niż ktokolwiek inny. 100% profesjonalizmu

True, true.

"Skazany na zajebistość"

Stopka forum

© Animesub.info 2024