Nie jesteś zalogowany.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Archer_(Fa … 5.9B.C4.87
Mój ulubiony bohater
archer jest postacia historyczna jak kazdy ze sług IMO! nigdzie jednak nie moge znalezc kim jest ;C podejrzewalem na poczatku ze to jakis robin hood albo willhelm tell Ale mam wrazenie, że to hefajstos, ze wzgledu na jego kuźnie
Do not only follow the footsteps of your masters, but search what they were searching for...
ok wielkie dzięki to by trochę wyjaśniało w sumie
tak sobie czytam kilka ostatnie postow i czegos nie rozumiem, czy istnieje cos innego poza anime Fate/stay night ?
mam pytanie czy ładka zanglojęzyczniająca do gry?(a tak na marginesie straciłem adres strony z projektem tłumaczenia)
Beda spojlery(jakby co:P)
Najbardziej podobal mi sie Gilgamesh. Projekt tej postaci okazal sie najciekawszy. Gosc pojawia sie niewiadomo skad, od razu i bez wiekszych trodnosci pokonuje czarodziejke. W dodatku wygral ostatnia wojne. Cala jego oprawa jest swietna. Kolekcjoner mieczy, zlota zbroja... Niestety okazalo sie ze jednak nie jest niepokonany;)
Co do Saber, rzeczywiscie wyglada, wyglada i jeszcze raz wyglada:)
Z jednej strony dziwi a z drugiej cieszy mnie brak konsekwencji tworcow. Podobno Saber miala byc - z racji dzwigania miecza, walki, itd. - dziewczyna umiesniona. Zupelnie tego nie widac:D
Sama seria odznacza sie swietna animacja, muzyka, postaciami i dynamicznymi walkami. Jednak momentami bywa monotonna, glownemu bohaterowi brakuje "ikry", a samo zakonczenie zupelnie nie satysfakcjonuje.
btw. Rin to jedna z moich ulubionych postaci z anime:)
Moim zdaniem najlepszym bohaterem jest Archer spowodu jego fajnego angielskiego akcentu przy zdaniach typu " I have created over a tousand blades" a poza tym walczy dwoma brońmi co kojarzy mi się z Drizzt`em Do`urden`em.
archer jest postacia historyczna jak kazdy ze sług IMO! nigdzie jednak nie moge znalezc kim jest ;C podejrzewalem na poczatku ze to jakis robin hood albo willhelm tell Ale mam wrazenie, że to hefajstos, ze wzgledu na jego kuźnie
A ja slyszalem, ze Archer to jest glowny bohater tylko starszy.
kensei_satori napisał:archer jest postacia historyczna jak kazdy ze sług IMO! nigdzie jednak nie moge znalezc kim jest ;C podejrzewalem na poczatku ze to jakis robin hood albo willhelm tell Ale mam wrazenie, że to hefajstos, ze wzgledu na jego kuźnie
A ja slyszalem, ze Archer to jest glowny bohater tylko starszy.
Jak ktoś chociaż trochę przeczytał o scenariuszu "Unlimited Blade Works" to sprawą oczywistą jest że Archer to Shirou z przyszłości.
mam pytanie czy ładka zanglojęzyczniająca do gry?(a tak na marginesie straciłem adres strony z projektem tłumaczenia)
http://mirrormoon.org/
Patch został ukończony, ale tylko do scenariusza "Fate", i na razie jest w fazie zamkniętych testów.
To jedno z najlepszych anime jakie miałem okazję zobaczyć. Bez porównania wg mnie lepsze od np Tsukihime. Muzyka skojarzyła mi się z Vampire Miyu ale to nic dziwnego skoro to ten sam twórca a w dodatku tamta muzyka jak i ta była wspaniała. Jednak najlepsze były te walki. Tak widowiskowych pojedynków to jeszcze nie widziałem. Przypomina mi się chyba jedynie NGE w tym względzie chociaż Fate Stay Night jeszcze go prześciga.
A co do Saber to jej historia jest właśnie oparta na historii o królu Arturze i umiera całkiem podobnie(choć trochę inaczej) jak w tym opisie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3l_Artur
Lecz mam takie pytania. Jaki Saber posiadała miecz Excalibur czy Caliburn ?
I jest jeszcze jedna dziwna rzecz. Ci bohaterowie walczący jak sługi są martwi, ale Saber jeszcze żyła i była na granicy dwóch światów ?
I dopiero na końcu jak jej duch powrócił to umarła. Tylko jakie to ma odniesienie do wojny 10 lat temu ? Była w swoim świecie w tym samym miejscu czy jak ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Excalibur
Pod tym linkiem jest również nawiązanie do anime.
PS;
Wcześniej miałem okazję przejrzeć CG z gry i od razu mi się skojarzyła ta zamiana obwodu magicznego przez kontakt fizyczny. W anime nic nie było oprócz paru słów ale w grze pokazali wszystko...
Innych nawiązań do scenek z gry nie znalazłem ale jak ktoś to niech powie w których odcinkach były takie nawiązania ?
Jeszcze mnie zastanawia w jaki sposób umarła Saber w swoim świecie. Przez kogo została zabita ? Była jeszcze mowa o tym że lud się przeciwko niej zbuntował.
I jeszcze jedno kim była Black Saber to są dwie różne postacie czy ta sama ?
Ostatnio edytowany przez mahou33 (2007-08-21 12:11:00)
W legendzie o królu Arturu został po prostu smiertelnie raniony podczas potyczek, poza tym został zdradzony przez własny lub i własnie Bediviere był jednym z ostatnich, którzy przy nim zostali wierni. No i Bediviere oddał miecz Artura - Excalibur - Pani Jeziora.
Ogólnie słudzy nie musieli byc z przeszłosci. Oni byli po prostu ponadczasowymi bohaterami ludzkosci. Choc wiekszość z nich była juz zmarła z przeszłosci, to taki Artur pragnał zmienic to, co zrobił jeszcze za zycia, na łozu smierci, wiec moze dlatego został wtedy pokwitowany za sługę już. A taki Archer to własnie bohater z przyszlosci (starszy Shiro, jak juz ktos wspomniał), zaś jeszcze inni byli... wymysleni, jak Koizuki - Assasin.
Saber bodajze na początku posiadała Caliburna, a potem z pomoca Shiro udało im sie przyzwac Excalibura. Ewentualnie Excalibur to była tylko nazwa jej noble phantasmu.
Excalibur = Caliburn
Z tego co ja kojarze to Artur byla kobieta...
~mahou33: zachęcam do zapoznania się z klasyką kina pt. "Excalibur" Znajdziesz w tym filmie odpowiedzi na wszystkie dręczące Cię pytania związane z Królem Arturem.
Excalibur = Caliburn, ~marcuss ma rację ale pod warunkiem, że patrzymy na to przez pryzmat historii. W F/SN autorów poniosła lekka wyobraźnia i stworzyli dwa odrębne miecze. Caliburn zmaterializowany przez Shirou (miecz, który władcę wybiera )i Excalibur (Noble Phantasm Saber) Wszystko zostało wyłożone jak na tacy w scenariuszu "Fate" (gra), na podstawie którego narodziło się anime xDD
[url=http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=102208]http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=102208] - po szczegóły odsyłam do tego wątku
Ostatnio edytowany przez kingston (2007-08-21 14:26:47)
Excalibur = Caliburn
lol BZDURA! Już kiedyś o tym pisałem ale sie powtórzę:
Caliburn jest mieczem który był wbity w kamień - zostawał królem ten kto go wyciagnał
Złamał się Arturowi podczas entej bitwy. Wtedy dostał od pani jeziora - Nimue miecz Excalibur
w Anime Saber [Arturia] nie miała Caliburna Jedynie gdy go dzierżyła to z Shiro jak on go odtworzył magią wzmacniania. Zresztą sama wymawia jedno taki zdanie: "Miecz który kiedyś utraciłam".
Przez całe Anime ogólnie używa Excalibura [wersji widzialnej i nie]
Jako ciekawostkę mogę dodać jeszcze, że w Anime podciągnęli [w przypadku pierwszego pojedynku z Gilgameshem] Caliburn jako miecz którego protoplastą jest Balmung miecz Zygfryda - mitologia nordycka [lub germańska, tu nie jestem pewien] z "Pierścienia Nibelungów"
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2007-08-21 14:38:53)
marcuss napisał:Excalibur = Caliburn
lol BZDURA! Już kiedyś o tym pisałem ale sie powtórzę:
Caliburn jest mieczem który był wbity w kamień - zostawał królem ten kto go wyciagnał
Złamał się Arturowi podczas entej bitwy. Wtedy dostał od pani jeziora - Nimue miecz Excalibur
to jest jedna z legend o tym mieczu
"The name Excalibur came from Old French Excalibor, which came from Caliburn."
"Geoffrey of Monmouth's History of the Kings of Britain is the first non-Welsh source to speak of the sword. Geoffrey says the sword was forged in Avalon and Latinizes the name "Caledfwlch" to Caliburn or Caliburnus. When his influential pseudo-history made it to Continental Europe, writers altered the name further until it became Excalibur. The legend was expanded upon in the Vulgate Cycle (c. 1230-1250), also known as the Lancelot-Grail Cycle, and in the Post-Vulgate Cycle which emerged in its wake. Both included the work known as the Prose Merlin, but the Post-Vulgate authors left out the Merlin Continuation from the earlier cycle, choosing to add an original account of Arthur's early days including a new origin for Excalibur. As a side note, Excalibur is not truly King Arthur's sword. It was only the sheath."
wybaczcie ale nie chce mi sie tlumaczyc
Ostatnio edytowany przez marcuss (2007-08-21 14:51:46)
Mogą być małe spoilery
Co do miecza, o ile mnie musk nie myli, został od wykuty przez Chalibów z Anatoni (których "odwiedzili" Grecy podczas Wyprawy Dziesięciu Tysięcy. Już tam jest wzmianka, że lud ten był bardzo rozwinięty, szczególnie w wyrobie broni białej)
~Kisiel has right. Przed śmiercią, Król Artur poprosił Bedivere (swego najwierniejszego rycerza) o zwrócenie miecza Pani Jeziora, od której Artur go otrzymał po złamaniu się pierwowzoru podczas jednej z bitew. Wszystko zostało wkomponowane w anime; niemalże cała legenda o Królu Arturze.
~marcuss, w PL też to jest;) Trzeba tylko poklikać.
~Nanami, zapoznaj się z historią Króla Artura. Potem obejrzyj raz jeszcze anime:)
Wszyscy Słudzy byli w przeszłości herosami. Bez wyjątku. Refleksje i znartwienia Saber biegną na odrębnym torze. Saber brała udział w wojnie o Graala z własnych oczywistych powodów, które pokrywają się z historią i legendami. A to, że Artur został zdradzony przez lud ..jak to nazwałaś, było tylko w anime. Patrz --> pierwsze zdanie w tym akapicie:)
A co do ulubionego bohatera... Saber.
Gilgamesh też wymiata[osilek] ..szczególnie kiedy rozjechał Caster^^
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-08-21 15:27:37)
Caliburn z walijskiego to nic innego jak Excalibur (wikipedia kłamie? ^^). Kolejnym na to przykładem może być historia przedstawiona w "Excaliburze", w której wszystko krąży wokół tytułowego Excalibura (począwszy od wydobycia miecza ze skały aż po konającego Artura). Wysoce prawdopodobne, że mamy tu do czynienia z wieloma wersjami wierzeń... w końcu to legenda
Co do F/SN to ~Kisiel ma niewątpliwe rację, Caliburn to nie Excalibur
Archer bo fajnie wygladal i nie lubil samego siebie...
A czy słowo ex nie oznacza coś byłego, poprzedniego w odniesieniu do nazwy miecza ?
A poza tym zakończenie trochę niezbyt udane. Nawet nie pokazali Graala. I jest to jakimś absurdem że wolała odejść i zginąć niż zostać i żyć dzięki Graalowi.
Tylko teraz to ja już sam nie wiem. Ona żyła jak została przyzwana teraz i 10 lat temu czy nie ?
I ten Avalon to było również jej szlachetne widmo ?
W grze Fate Stay Night było 6 zakończeń a Saber przeżyła w jednym Unlimited Blade Works.
I bardzo szkoda że nie było tak w anime. A potem powstała następna gra będąca kontynuacją tego dobrego zakończenia.
Takie fajne sceny mogły być w anime po zakończeniu wojny.
Ostatnio edytowany przez mahou33 (2007-08-21 21:17:41)
A czy słowo ex nie oznacza coś byłego, poprzedniego w odniesieniu do nazwy miecza ?
??
Wierz mi lub nie, ale stylem pisania przypominasz mi pewnego usera
"Skazany na zajebistość"