Nie jesteś zalogowany.
Mnie boli tylko jedna rzecz - brak Futakoi Alternative. Jeśli nie oglądałeś, mbell, to luknij, warto. Mój ulubiony tytuł.
Nom, również dla mnie jest to jedna z najlepszych serii jakie widziałem.
Witam
Dostępna jest już wersja poradnika zawierająca rok 2006.
Są pewne braki ale już niedużo.
Pozdrawiam
mbell
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
Po pierwsze: Trochę szkoda że średnio polecasz Fate/Stay Night, ponieważ dla mnie jest to seria kultowa i stawiam ją niewiele poniżej NGE i Death Note.
Po drugie: raczej nie wstawiałbym Black Lagoon w kategorię cyberpunk, zwłaszcza że w gruncie rzeczy ani nigdzie o tym nie mówią, ani nawet nie widać aby seria działa się w przyszłości.
Po trzecie: jak może tutaj nie być Higurashi no Naku Koro ni? Przecież pod względem fabuły tylko Death Note i The Melancholy of Haruhi Suzumiya (ale to już zupełnie inne klimaty) może się z nim równać jeżeli chodzi o tytuły wydane w 2006 roku.
Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2007-08-28 16:32:04)
Po trzecie: jak może tutaj nie być Higurashi no Naku Koro ni? Przecież pod względem fabuły tylko Death Note i The Melancholy of Haruhi Suzumiya (ale to już zupełnie inne klimaty) może się z nim równać jeżeli chodzi o tytuły wydane w 2006 roku.
Odpowiedź z poprzedniej strony:
Niestety Higurashi nie będzie jako, że to zupełnie nie moje klimaty (sorki). Anime po lekturze 2 epków omijam szerokim łukiem.
mocno subiektywny ten poradnik nastawiony na najgorszy typ anime jaki może być "szkoła+romans+komedia". Ja bym się wstydził takie bajeczki wstawiać obok kultowych pozycji jak GITS'y .
mocno subiektywny ten poradnik nastawiony na najgorszy typ anime jaki może być "szkoła+romans+komedia". Ja bym się wstydził takie bajeczki wstawiać obok kultowych pozycji jak GITS'y .
Ja tam nie widzę w tym poradniku niczego co by należało wywalić, jak już to ewentualnie można jeszcze parę tytułów dodać.
PS: no dobra, Simouna bym moża wywalił, ale to dlatego że ma jak na mój gust paskudne rysunki postaci, innym się mogą spodobać, a wtedy nie ma co się do tej serii doczepić.
Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2007-08-28 16:49:21)
~almisael
Jeśli uważasz, dajmy na to - "Kino no Tabi: the Beautiful World" za coś z gatunków, który na przedstawiłeś to jesteś w błędzie!;)
Są tu serie/filmy, które spodobały się autorowi tego poradnika, a szufladkować go na szkoła+romans+komedia to raczej chybiony pomysł, jak dla mnie poradnik zawiera same dobre pozycje(wygląda na to, że mamy podobne gusta), i jak powiedział -zergadis0 można jedynie coś dodać:)
Kino no Tabi: the Beautiful World.. Hmmm Podobało mi sie to Anime :-)
Tak naprawde ja lukam na AniDB i patrze po ocenkach. Jak juz sami doszliscie do wniosku... Kazdy jest inny. Ma inne potrzeby.
Dziwie sie Tylko za Animesub nie ma własnej list. Top Listy.. To byłoby swietne rozwiązanie i nie trzeba by było zadnych poradników zakładać, czy tematów na forum.
Zrobic Liste Wszechczasów Anime Sub 2007 :-)
10 tytułów kazdy pisze. 1miejsce 10ptk ostatnie analogicznie 1ptk.. i potem obublikowac gdzieś.
Po pierwsze: Trochę szkoda że średnio polecasz Fate/Stay Night, ponieważ dla mnie jest to seria kultowa i stawiam ją niewiele poniżej NGE i Death Note.
Moga wystapić SPOJLERY!!!
Ja też jestem zdumiony popularnością tego anime mbell Pozycja dla mnie strasznie średnia, niewykorzystany potencjał mnogości bohaterów którzy nie są zbyt ciekawi, a główny hero tej opowieści to standardowy "dobry chłopak" który nie ma jaj i jest byle jaki. Saber miła dla oka, ale strasznie naiwna i za bardzo sztuczna. Jedyni ciekawi bohaterowie dla mnie to Archer który szybko znikł (lol, i na dodatek występował epizodycznie ;() i Gilgamesh (który dopiero pojawił się przy końcówce pfffff Kultowa chyba dla fanboyów FS/N (no offence )
Co do poradnika do z chęcią bym wywali Elfien Lied
Poza tym, jak zauważył ~zergadis0 to Black Lagoon nie należy do klimatów cyberpankowych! Jest to po prostu anime akcji i tyle
Mocno subiektywny bo to w końcu poradnik by mbell i on poleca co mu się podoba. A gatunek szkoła+romans+komedia jest jego ulubionym więc nie ma się co dziwić że jest dużo pozycji w tych klimatach.
Ostatnio edytowany przez Maniack (2007-08-28 17:46:41)
zergadis0, wierz mi miałem dylemat, czy wstawiać Fate/Stay Night do polecanych czy nie. Robiłem kilka podejść do tego anime słysząc tyle pozytywnych opinii, poza tym rzecz dzieje sie w świecie cudownej Tsukihime. Ale za każdym razem anime robiło na mnie wrażenie pustego i płaskiego. Może nie mogłem polubić głównego bohatera, może piękna wojowniczka nie przypadła mi do gustu, mogę się doszukiwać wielu przyczyn. Przykro mi. Już na wstępie napisałem, jest to czysto subiektywny poradnik i nie ma zamiaru na stanie się Top Listą ani czymś podobnym bo gusta są tak różne.
Co do kolegi almisael to miło by było, zobaczyć listę anime które ty lubisz i przeczytać dlaczego. Gits moim zdaniem to anime które ociera się o geniusz ale znam wiele osób które uważa je za wydumane i niespójne wewnętrznie. Osobiście nie widzę żadnej sprzeczności w tym aby podobał mi się zarówno GITs jak i Azumanga Daioch, po prostu mi się podobają.
P.S. Nie wiem dlaczego ale Black Lagoon odebrałem jako rzecz dziejącą się w przyszłości, niedalekiej bo niedalekiej ale w przyszłości. Ale może pamięć płata mi figle.
Ostatnio edytowany przez mbell (2007-08-28 18:03:03)
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
spanialy poradnik ale wszytko widzialem z tego poradnika
P.S. Nie wiem dlaczego ale Black Lagoon odebrałem jako rzecz dziejącą się w przyszłości, niedalekiej bo niedalekiej ale w przyszłości. Ale może pamięć płata mi figle.
Wiosenki leca SKLEROZA, drogi panie ;)Moj tata tez ma 42 lata i ciagle o wszystkim zapomina
Świetny pomysł z tym poradnikiem... Muszę przyznać, że dla mnie jest "jak znalazł". Wynika to z tego, że od niedawna ponownie wróciłam do anime i mam dużo braków. Moja edukacja w tej dziedzinie skończyła się na Animegaido i filmie Ghost in the Shell <prowodyrem była Czarodziejka z Księżyca >. Poza tym kiedyś nie było to wszystko dostępne w tym stopniu <zabrzmiałam jak stara baba >, a teraz za pomocą internetu i innych źródeł... eh! W każdym bądź razie: wielkie dzięki za pomoc!
Na liście nie zauważyłem .Hack//Sign, może to nie wybitne anime, lecz wybijające się spod sterty gniotów. Dodałbym też Vampire Princess Miyu oraz Kanon 2006. Choć brak Kanona niezbyt mnie dziwi. Jeśli komuś nie spodobał się Air, to i Kanon mu nie podejdzie.
Imo AIR to gniot, już przy pierwszym odcinku zasnąłem. Niedostateczny.
One Piece - jak dla mnie z tej listy jest numerem jeden . Jest poza moją oceną (czyt. powyżej nieskończoności).
Samurai 7 - hmmm... te 'odcinki dorabiane pod koniec na siłę' mi nie pasuje. Ale i tak w miarę dobrze zakończyli serię. Jednak wątek romansowy pozostaje dla mnie zagadką. Zdecydowanie za słabo to rozegrali twórcy. Dobry.
Ghost in The Shell Movie - bardzo, bardzo...ftu...rewelacyjnie świetne . A gdy jeszcze widać to na dużym ekranie i ta muzyka...rewelacja.
Mononoke Hime - Od tego się zaczęło. Bardzo dobry film.
Metropolis - Warto było poświęcić ten czas. Dobry.
Kanojo to Kanojo no Neko - Można oglądać w nieskończoność . Tak ogromna ilość wszystkiego w tak małym czasie. Celujący.
Naruto - Z perspektywy czasu jest dobrym anime. Oczywiście, należało by wyciąć wszystkie potknięcia studia Pierrot. Manga jest o wiele lepsza.
Full Metal Panic! - Pełna zgoda z Mbell'em. Nie dotyczy serii 'Fumoffu' . Dostateczny z plusem.
Full Metall Alchemist - Dobre kino, wiele ciekawy aspektów etc. etc. Dobry z plusem.
Bleach - Podobnie jak Naruto, lecz w pewnym momencie nawet lepsze. Wycinając wszystkie potknięcia stawiam dobry.
School Rumble - Ta seria jest na wysokim poziomie, osobiście wspominam ją sobie bardzo miło. Bardzo dobry.
Mushishi - 'Hardcore Dla Myślących' jak to ktoś kiedyś powiedział. Seria udana i wszystkie zabiegi tam wykorzystane mają nam pokazać człowieka, całą resztę i życie. Generalnie mocna 5.
Ouran Koukou Host Club - Spora doza humoru. Potrafi ozdobić twarz rogalami i bananami. Ostatnie 2 odcinki mi jakoś nie pasowały, ale i tak liczy się całość . Ahh...te bliźniaki .
Death Note - Bardzo potężna pozycja. Gdyby nie Near to była by 6, a tak 5 .
Wymieniłem tylko niektóre pozycje. Imo Mbell bardzo dobrze dobiera anime i nie ma co się dziwić .
Kogucik zesrał się na wietrze. Opryskał Zbysława na swetrze.
Za x - pocałujcie w dupe nas
Za x - pocałujcie w trąbke nas
Za x - pocałujcie Tadzia w Tadzia
W Tadzia nie wypadzia!
[cytuj]AIR to gniot, już przy pierwszym odcinku zasnąłem.[/quote]
jak widac rozne są gusta....
Imo AIR to gniot, już przy pierwszym odcinku zasnąłem. Niedostateczny.
Od Kanona gorszy, ale żeby gniot to lekka przesada.
One Piece - jak dla mnie z tej listy jest numerem jeden . Jest poza moją oceną (czyt. powyżej nieskończoności).
IMO już bardziej to gniotem jest:P.
Naruto - Z perspektywy czasu jest dobrym anime. Oczywiście, należało by wyciąć wszystkie potknięcia studia Pierrot. Manga jest o wiele lepsza.
Nic specjalnego, widziałem od groma lepszych tytułów.
Bleach - Podobnie jak Naruto, lecz w pewnym momencie nawet lepsze. Wycinając wszystkie potknięcia stawiam dobry.
Do 63 odcinka - dużo lepsze, potem różnie.
Full Metal Panic! - Pełna zgoda z Mbell'em. Nie dotyczy serii 'Fumoffu' . Dostateczny z plusem.
A moim zdaniem FMP wręcz wypada znać, zwłaszcza FMP TSR.
D.Gray-man "ciekawe" to to jest do 3x epka dalej to wydaje mi sie wszystko to samo :|
znudziło mnie, sam pomysł przemiany ludzi w to coś, "och nie, mój brat nie żyje - a chcesz aby żył - tak - łu-bu-du jesteś teraz akuma" czy jakoś tak.
Wiec jak iść tym tropem to ludzi tam już nie powinno być :| i wtedy zapytałem sam siebie łat da fak*
moim skromnym zdaniem, szkoda czasu !!!
*- celowo tak napisałem
ps. wiem strasznie to uprościłem
ps2. a co z AirGear,Golden boy,hack sign,Berserk moim skromnym zdaniem ciekawe pozycje !!!!
jeżeli coś z w/w jest to wybaczcie :]
ps3. zapomniałem
Ostatnio edytowany przez bartas21 (2007-11-21 01:06:01)
Mnie zaś smuci brak golden boya
O tak! Golden boy jest świetny... szkoda, że tylko 6 odcinków