#1 2007-09-02 16:03:07

fillip75
Użytkownik

Dramat w anime

W odpowiedzi na wątek @malulu87

I stado wron, by nie rzecz sępów obsiadło biedną "młódkę". A co... (niczym Lepper se zacznę) A co dokopiemy, zgnoimy. Nie ma to jak polskie podejście do nieświadomych. Ba! Zagłosujmy za banem... A może wystarczyło tylko wejść na wpis melulu87, by od razu zorientować się, że to młode stworzenie na naszym forum. A propos... witam wśród swoich. To znaczy Animaniaków oczkod

I tutaj zwrócę się do wszystkich skrzeczących i ochrypniętych od swych wywodów nt. FAQyou. Nie każdy nowy ma obowiązek wiedzieć, że takie tematy już były poruszane. A czasami i nie zaszkodzi, by ktoś je nam przypomniał, w ten lub inny sposób. Wolę to niż omawianie najnoweszego odcinka Naruto. Bleee smutny

Co do pytania. Sam lubię wzuszające historie i z własnego doświadczenia wiem, że strasznie trudno znaleźć serię anime o naprawdę łzawej fabule. Ja dorzuciłbym do wymienionych powyżej te, które sam, i uzupełniając innych, przełożyłem na polski. Oto moje typy "Kashimashi" od 3 odcinka idzie ku romansowi i dramatowi wyboru, "Binbou Shimai Monogatari" (osierocone siostry, bida i te sprawy) oraz dorzuciłbym odcinek 12 (i tylko ten odcinek) "Ojamajo Doremi Na-i-sho" - z pewnością zaskoczy ciebie zakończenie tej historyjki. Z tej seri możesz obejrzeć jeszcze odcinek 6 (Pierwsza babcina miłość) oraz 11 (Walentynki). I jeżeli język angielski nie przeszkadza ci to polecam "Nędzników" (Les Miserables) - przetłumaczyłem tylko jeden odcinek smutny Opisy możesz znaleźć na mojej stronce tutaj kliknij

Z innych serii dorzucę:
"Video Girl Ai" - o porzuconym chłopaku, którego pociesza dziewczyna z... no właśnie VIDEO?!
"Aishiteruze Baby" - tutaj porzuconą jest pięcioletnia dziewczynka. Totalnie urocze. No i ten OP i END smile
"Koi Kaze" - hmm. Młodsza siostrzyczka, bardzo starszy brat, nie wiedzieli, że są rodzeństwem i...

Jednakże za najbardziej wzruszające anime uznaję tylko wersje długometrażowe, czytaj film anime: The Grave Of The Fireflies ("Grobowiec Świetlików") - tutaj naprawdę łzy napłynęły mi do oczu, w końcowej scenie siostrzyczki brata. "Toki wo Kareru Shoujo" ("Dziewczynka, która przeskakiwała w czasie"), "Whisper of the heart" ("Szept serca"), "Voices of a distant star", "Oseam" (koreańskie anime, związane z wiarą buddyjską. Coś odnoszące się do naszej religii to Objawienie Fatimskie). "Only Yesterday" (to koniecznie trzeba zobaczyć - o zalążku miłości dziewczyny, która jedzie na urlop do rodzinnej wioski i...), "Like the Clouds Like the Wind", "Howl's Moving Castle"... wiele, wiele innych. Uważam, że dopiero filmy anime oddają klimat i urok dramatów. Widać, że są kierowane do bardziej dorosłego odbiorcy. Między innymi takich "młódek" jak malulu87 oczkod Niechaj świadczy o tym ostatni przykład o prawdziwej przyjaźni, jaka nawiązała się pomiędzy wilkiem, a kózką ("Arashi no yoru ni"). Uwaga! Grafika niekonwencjonalna. Raczej nietypowa dla anime, ale bardzo urocza. Można rzec artystyczna. Wspaniałe anime. Nietety nie ma napisów po polsku smutny A naprawdę szkoda.

Co do linku do opisu anime przez mbell'a to oweszem jest i raczej wiele się z niego osoba nie dowie. Bo czy można anime scharakteryzować w trzech zdaniach? Z tego dwa pierwsze są przeznaczone na opis gatunku, którego dotyczy i achów oraz ochów autora (m.in. "Trzeba to końiecznie obejrzeć."- fajnie, ale dlaczego to akurat)? Trzeba jednak uchylić kapelusza, że komuś (czyt. mbell) chciało się poświęcić swój czas, by po części zadowolić innych. I jestem pełen uznania. Jednak, proszę mi wymienić ile z opisanych tam anime jest dramatem i jak wiele się na jego temat doczytaliście??? No, właśnie i dlatego też powinniście paść na kolana i tarzając się niczym Mushi powinniście przeprosić @malulu87 placze

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-09-02 16:16:38)

#2 2007-09-02 16:23:39

melulu87
Użytkownik

Odp: Dramat w anime

Dziekuje filip75 to bardzo mile z twojej strony...masz racje czulam sie ja padlina ktora atakuje stado sepow...bardzo przykro ale dzieki dobrym slowom rexo na gg zrobilo mi sie lepiej odrazu...
dziekuje FILIP75 I REXO

#3 2007-09-02 16:46:07

vpirate2
Zbanowany

moj ulubiny dramat to kanon 2006,tak jakos misie to podobalo

#4 2007-09-02 16:56:59

Beavis
Zbanowany

Nie zdążyłem wysłać wiadomości w tamtym temacie, więc może uda mi się tutaj (zanik poleci oczkod):
Droga koleżanko, źle zabierasz się do tematu anime! Skoro zadałaś sobie tyle (!) trudu, aby się zarejestrować mogłaś równie dobrze poświęcić ten czas na przeglądnięcie kilku podstawowych spraw - FAQ i wątki na forum, a tak znalazłabyś, z pewnością, linki do takich przykładowych stron jak AniDB, ANN czy Tanuki. Jednakże poszłaś na łatwiznę, zakładając kolejny, wałkowany x-razy temat. Włóż chociaż odrobinę własnego wysiłku, a nie pisz polećcie mi anime-dramat (czy jakoś tak).

To, że ~melulu87 jest tutaj nowa wcale nie znaczy, że ma mieć coś w rodzaju parasola ochronnego... choć przyznam, iż reakcje niektórych były na wyrost blee. Wystarczyło zgłosić modkom...

Filip75 negujesz opis mbell'a:

fillip75 napisał:

Z tego dwa pierwsze są przeznaczone na opis gatunku, którego dotyczy i achów oraz ochów autora (m.in. "Trzeba to końiecznie obejrzeć."- fajnie, ale dlaczego to akurat)?

, a sam postępujesz identycznie:

fillip75 napisał:

"Only Yesterday" (to koniecznie trzeba zobaczyć

Jakbyśmy pozwalali na istnienia tematów: co polecacie, jaka komedia itd. to można by zrobić automat, który odpowiadałby na tego typu pytania deprecha

Zresztą co ja tutaj będę się rozpisywał (i żeby mi żaden pacan nie zarzucił, że bronię zachowania kolegów cenzura) - w FAQ'u jest ta sprawa jasno przedstawiona... widocznie tak chciała Redakcja ANSI i już.

Mimo wszystko, masz już wystarczającą ilość tytułów o jakie prosiłaś, więc życzę miłego oglądania. Jeszcze coś... teraz nie zakładaj tematu skąd ściągnąć dane anime smile_big

papa

#5 2007-09-02 17:21:02

lb333
Użytkownik

Melulu, wejdź sobie na AniDB, posortuj sobie romanse wg. tytułów.
Wybacz, ale nieważne, jak dziwne Ci się wydają zasady, jeśli gdzieś wchodzisz, musisz się do nich dostosować. Nie możesz wymagać, żeby dostosowywano się do Ciebie. Jakiś czas temu wprowadzano tutaj "rządy twardej ręki", która całkiem już rozmiękła, ale była tam taka, nieco zapomniana już, zasada, że nie prosimy, żeby ktoś nam coś polecał.

#6 2007-09-02 17:30:41

fillip75
Użytkownik

Chamstwo, chamsto nam tu się szerzy. Ileż to energii zużyto tutaj, by zaśmiecić ten wątek "PANOWIE"? Widać niektórzy urodzili się po to, by zejść z tematu, a później podkablować Modkowi, że ten temat nie na temat smutny Widać musieli to wynieść z przedszkola. "Prze pani a ten to się bije". To nic, że to ja pierwszy go pchnąłem, kopnąłem ...itd. Powiem wam jedno, na chamów w Polibudzie był jeden sposób... IZOLACJA. To znaczy nie odpowiadamy na żadne ich argumenty, totalne ignorowanie. Bo skoro nie w temacie, to po co drążyć ten temat. Poza tym nie damy boguwinnemu Modkowi agumentu, by ten wpis skasował. Chociaż, jakby miał więcej czasu, to bym nie pożalił się, gdyby pousuwał te wpisy, które niczego do tego wątku nie wnoszą. Łączie z tym oczkod

Czyli od tej chwili, tylko wypisujemy to co malulu87 interesowało, a mianowicie anime z gatunku (dramat, romans, school live) A bałwany niechaj miedzy sobą rozwiążą swoje problemy. Szkoda naszych bluzgów i inteligancji na takie rozważania.

Do listy dramatów dorzucę, już pewnie kultowe:
"Kimi Ga Nozomu Eien" - dziewczyna zapada w śpiączkę (wypadek), bo czekała na chłopaka (umówiona randka), który udał się na zakupy z jej koleżanką. Oczywiście jej najbliższa koleżanka pocieszyła chłopaka, bo po przebudzeniu okazało się, że z tamtą już na dobre się związał. Jednak, by nie narażać jej zdrowia, nikt jej o tym nie powiedział. Ot taki trókącik. No i do końca nie wiadomo, czy powróci do dawnej sympatii.

Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-09-02 17:32:43)

#7 2007-09-02 17:33:30

gorczak
Użytkownik

To jest już kwestia gustu smile Mi się osobiście Air podobał. Btw tamten temat nie brzmiał jak "Co Wam się podoba" tylko "Polećcie mi i ewentualnie wyślijcie mi":). Takie subiektywne odczucie właśnie miałem. Nie miałem zamiaru ani razu Cie obrazić, ale to jest właśnie forum. Inaczej zabrzmi wiadomość za pomocą literek, a inaczej wypowiedziana słowami drugiej osoby oczkod

Ostatnio edytowany przez gorczak (2007-09-02 17:57:33)

#8 2007-09-02 17:38:05

melulu87
Użytkownik

nie no Air byl fajny ale jakis taki dziwny nie wiadomo do jakiego watku go przytoczyc i co mialo to anime nam przekazac co do Kimi Ga Nozomu Eien podobalo mi sie strasznie i super sie skonczylo takie anime moge ogladac codziennie beczalam jak baran hahaha

#9 2007-09-02 17:43:22

mkriso
Użytkownik

Ja wymienię anime według mnie najlepsze i warte obejrzenia, jeśli chodzi o w/w gatunek :

Kimi ga Nozomu Eien
Chrno Crusade
Air
Kanon (wersja 2006 Remake)
Shuffle
Ai Yori Aoshi oraz Enish
Kareshi Kanojo no Jijou

Jeszcze kilka by się znalazło, ale może później do tego tamatu wrócę, wraz z tokiem wypowiedzi kolejnych forumowiczów (o ile takie zaistnieją smile_big)

~EDIT
Może jeszcze z bierzących:
Lovely Complex
School Days (może nie hicior, ale całkiem niezłe)

Ostatnio edytowany przez mkriso (2007-09-02 17:47:53)

#10 2007-09-02 17:50:37

melulu87
Użytkownik

z tej lsty tylko ogladalam air i kimi... jak juz pisalam wczesniej a reszty niestety nie bylo mi  dane skosztowac ale juz mi slinka cieknie hehehe

#11 2007-09-02 18:04:02

gorczak
Użytkownik

Kare Kano - Świetny szkolny romans, który można zaliczyć do "prozy życia". Yukino, dziewczyna doskonała w szkole, natomiast leniwa, próżna i zazdrosna w domu pewnego razu zostaje nakryta przez Souichirou Arimę, kolejnego "idealnego" ucznia. Od tej pory chłopak, który zna jej tajemnicę, powoli zakochuje się w dziewczynie, a ta w nim i zaczyna się szkolny romans oczkod. Warto obejrzeć.
Co do School Days - przeraża mnie jak tak można zdradzać każdego z każdym. Też szkoła, w której urządza się pokoik do intymnych spotkań nie świeci zbyt dobrym przykładem. Z odcinka na odcinek coraz bardziej mam ochotę zatłuc główną postać... także z tym tytułem obchodziłbym się ostrożnie.
Koi Kaze - Typowy dramat, dla niektórych kontrowersyjny. Osobiście bardzo mi się podobał, ale jeśli bardzo Cie oburza "miłość" brata i siostry, to nie zabieraj się za niego. Jeśli zdecydujesz się go oglądać, to gwarantuję, że się wzruszysz oczkod.

#12 2007-09-02 18:13:27

melulu87
Użytkownik

jezeli chodzi o Koi Kaze i milosc braterska ogladalam Angel Sanctuary i spodobalo mi sie to hahaha...jeden watek podobny milosc do brata  wiec jednak sie skusze ale musze najpierw powalczyc by zdobyc to anime...

#13 2007-09-02 18:15:29

Tulix
Użytkownik

Nikt mnie nie pytał ale się wtrącę papa
Hmm... Ja bym Kare Kano nie nazwał dramatem. To raczej taka ciepła komedia romantyczna.
Dla mnie dramat to "Grobowiec Świetlików".
<<Jeszcze jak się ogląda z cznernastoletnią siorą - nie miałem pojęcia że to jest taki hardcore...>>

Ja bym tam jeszcze dodał na tą listę "Earthiana" i "Jin-Roh". [Polecam]

Ostatnio edytowany przez Tulix (2007-09-02 18:16:55)

#14 2007-09-02 18:15:33

marcin2
Użytkownik

fillip75 napisał:

Do listy dramatów dorzucę, już pewnie kultowe:
"Kimi Ga Nozomu Eien" - dziewczyna zapada w śpiączkę (wypadek), bo czekała na chłopaka (umówiona randka), który udał się na zakupy z jej koleżanką. Oczywiście jej najbliższa koleżanka pocieszyła chłopaka, bo po przebudzeniu okazało się, że z tamtą już na dobre się związał. Jednak, by nie narażać jej zdrowia, nikt jej o tym nie powiedział. Ot taki trókącik. No i do końca nie wiadomo, czy powróci do dawnej sympatii.

Jeb^ij więcej takich spoilerów. Wszyscy się ucieszą.

Zapraszam też do Iriya No Sora UFO NO Natsu,
DearS oraz
Chobits

Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-09-02 18:19:25)

#15 2007-09-02 18:19:29

melulu87
Użytkownik

marcin2 oco chodzi z tym spojlerem mozsz mi wytlumaczyc..??
Grobowiec swietlikow mam na plytce ogladalam z 5 razy i tyle samo razy plakalam polecam wszystkim ktorzy lubia i maja ochote poplakac...

#16 2007-09-02 18:21:26

marcin2
Użytkownik

melulu87 napisał:

marcin2 oco chodzi z tym spojlerem mozsz mi wytlumaczyc..??

Chodzi o to, że nie wszyscy widzieli KNGE i nie chcą wiedzieć jak sie toczą dalsze losy bohaterów. Wolą sami to odkryć podczas oglądania. Wówczas zazancza się GRUBO I WYRAŹNIE, że post zawiera takie elementy. Wówczas dana osoba może je pominąć nie psując sobie przyjemności z anime.

Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-09-02 18:22:08)

#17 2007-09-02 18:22:10

mkriso
Użytkownik

Tulix napisał:

Po opisie na anidb Jin-Roh to raczej za wielki romansidło nie jest.

Właśnie, tak na przyszłość, nie wypisujcie całej, bądź większej części fabuły wymienianego anime, gdyż psuje to frajdę osobą, które jeszcze owej serii, bądź filmu nie widzieli.

#18 2007-09-02 18:24:16

rexo
Użytkownik

Ojj tak nienawidze jak ktoś mi opowiada coś czego jeszcze nie widziałem <killer> smile_big

#19 2007-09-02 18:26:54

Tulix
Użytkownik

mkriso napisał:
Tulix napisał:

Po opisie na anidb Jin-Roh to raczej za wielki romansidło nie jest

Temat brzmi: "Dramat w anime". Jin-Roh to jest dramat z elementami romansu. Oglądnij sobie kiedyś:D

Ostatnio edytowany przez Tulix (2007-09-02 18:30:41)

#20 2007-09-02 18:27:30

melulu87
Użytkownik

hhahha a ja wole byc z grubsza poinformowana co sie zieje i czy warto obejrzec te anime

Stopka forum

© Animesub.info 2024