Nie jesteś zalogowany.
Witam.
Od niedawna jestem użytkownikiem tego forum, a jako że jestem człowiekiem aktywnym i szybkim wybijam się z inicjatywą założenia nowej grupy Fansubbingowej. Już widzę teksty frustratów typu , dlatego że od niedawna jestem fanem anime a już się wcinam na scenę. Ale pragnę zauważyć że język Angielski lubię już od paru lat, a od jakiegoś czasu zajmuję się grafiką komputerową, przez co wpadłem na pomysł stworzenia szablonu grupy Fansubbingowej. A jak już go zrobiłem, no to można przecież i założyć samą grupę . Adres strony to http://anime-corner.ir.pl <- na stronie są "warunki" rekrutacji wszystkich chętnych proszę o kontakt, nie liczą się dla mnie umiejętności - to możemy razem podszkolić jednak najwazniejsze dla mnie jest to aby to nie był "słomiany zapał" bo wtedy grupka od razu się posypie. Ja obiecuję przeznaczyć na nią maksymalną ilość wolnego czasu, czekam na was .
Adres : http://anime-corner.ir.pl
Pozdrawiam
Powodzenia. I nie będzie żadnych shit happensów. My tu lubimy inicjatywę.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Powodzenia. BTW: Znajdź sobie dobrego korektora.
Ja chętnie mógłbym zająć pozycję tłumacza. Kilka moich napisów możesz znaleźć tutaj na stronce więc możesz ocenić moje umiejętności
Lubisz angielski od kilku lat? To się musi jeszcze przekładać na jego znajomość oraz odpowiednią adaptację na polski. Znajomość języków, szczególnie polskiego, jest podstawą. Reszty dopiero można się uczyć To tak słowem wstępu, żeby wam nie wychodziły jakieś potworki tylko suby ~cieślak ma rację, dobrzy korektorzy to podstawa
Obyście byli lepszą grupą niż ROD, bo jak na razie średnio im idzie. Gambatte!
myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA
~Quithe, mogę tylko Ci odpowiedzieć ze jestem zagorzałym pisarzem amatorem i choć uczę się raczej w kierunku ścisłym to duchem jestem humanistą . Tak jak Angielski lubię od kilku lat to Język Polski kocham od urodzenia ale to przecież oczywiste (a przynajmniej to powinno być oczywiste )
powodzenia ^^ może coś ciekawego będziecie tłumaczyć to sie poogląda ^^
Nie lepiej byloby dla ciebie starac sie dolaczyc do ktorejs z grup?? zakladanie nowej moze byc klopotliwe i organizacja poczatkowa rowniez... ale co tam... wypada jedynie zyczyc powodzenia
i niech tworzy, ma zapał i umiejętności tez jak czytam
Powodzenia
"Nie lepiej byloby dla ciebie starac sie dolaczyc do ktorejs z grup?? zakladanie nowej moze byc klopotliwe i organizacja poczatkowa rowniez... ale co tam... wypada jedynie zyczyc powodzen"
Ale założenie grupy fansubberskiej jest bardziej cool xD No i jest w modzie ostatnimi czasy...
Ostatnio edytowany przez Karasu (2007-09-09 23:35:12)
Nie lepiej byloby dla ciebie starac sie dolaczyc do ktorejs z grup?? zakladanie nowej moze byc klopotliwe i organizacja poczatkowa rowniez... ale co tam... wypada jedynie zyczyc powodzenia
A może rancorn woli sie wykazać w roli lidera grupy, a jeśli stworzy najprężniej działającą grupę fansuberską w Polsce no cóż życzyć tylko powodzenia :-D;) i bardzo dobrych napisów.
Ale założenie grupy fansubberskiej jest bardziej cool xD No i jest w modzie ostatnimi czasy...
to fakt :] dlatego dodalem powodzenia :]
ziomalLDZ napisał:Nie lepiej byloby dla ciebie starac sie dolaczyc do ktorejs z grup?? zakladanie nowej moze byc klopotliwe i organizacja poczatkowa rowniez... ale co tam... wypada jedynie zyczyc powodzenia
A może rancorn woli sie wykazać w roli lidera grupy, a jeśli stworzy najprężniej działającą grupę fansuberską w Polsce no cóż życzyć tylko powodzenia :-D;) i bardzo dobrych napisów.
też prawda, jednakze ja w takiej sytuacji postaralbym sie zrobic pare napisow i dowiedziec sie co ludzie o nich mysla...
pozniej ewentualnie bym o jakiejkolwiek grupie myslal...
Ostatnio edytowany przez ziomalLDZ (2007-09-10 01:14:50)
Zastanawia mnie parę rzeczy, a właściwie niepokoi. Skoro piszesz, że jesteś aktywną i szybką w działaniu osobą, to właściwie dlaczego linku do swojej strony na tym forum nie podałeś w normalnej formie? Chociażby takiej anime-corner.ir.pl Przecież to nie wymagało wysiłku, aczkolwiek... No, cóż. Po drugie jesteś tutaj dopiero od prawie dwóch miesięcy i chcesz od razu zakładać grupę?! Dla mnie to nie słomiany zapał, ale wręcz głupota. Piszesz, że lubisz język angielski. A ja francuski i co z tego, skoro ani jednego napisy pod ten język nie stworzyłem. To tak samo jak ty pod angielski. Chcesz być liderem. Hm... A co takiego jest w tobie, by poszły za tobą masy... tłumaczy, korektorów, koderów, oczywiście? Owczy pęd, czy co? Fajnie, że stworzyłeś nazwę grupy. Chociaż ja marzę, by wzorem niemców powstawały nazwy w ojczystym języku. Bo w przeciwieństwie do ciebie, jak i zapewne większości tu obecnych, ja wprost niecierpię mowy angielskiej. Jest dla mnie mdła i niewyraźna. Jak można lubić tenże sflegmaciały język? Aczkolwiek dzięki niemu mogę oglądać najnowsze anime. Niestety Niemcy i Francuzi są pod tym względem mocno... bardzo mocno zapóźnieni. Fajnie, że potrafisz stworzyć stronkę za pomocą programów wspomagających jej tworzenie lub wręcz kreujących jej wygląd. Bardzo rozbawiła mnie wypowiedź ~DarkSan'a (19lat - pewno Maturę ma już za sobą), że chętnie podda się twojej krytyce. Dodam krytyce gimnazjalisty. Ubaw po pachy. Tym bardziej, że jeszcze nie zadałeś sobie trudu stworzenia, chociażby jednych napisów. Ot, tak na próbę, by wiedzieć, że samo przerzucenie wyrazów nie wystarczy do stworzenia idealnych napisów. Ja już mam za sobą kilkadziesiąt i do tej pory nie jestem z nich zadowolony. Chociaż coraz bardziej przechodzę na stronę tych, którzy nie tłumaczą zbyt dosłownie. Czasami trzeba całkowicie zmienić sens wypowiedzi (o zgrozo), by pasowała do polskich realiów. Wydaje mi się, że wątek był całkowicie zbyteczny, ponieważ nie uda ci się stworzyć grupy. Liderem powinna być osoba mająca doświadczenie, tak by mogła koordynować działania zespołu i rozwiązywać pojawiające się problemy. I niekoniecznie musi w niej występować jako tłumacz, wystarczy że kiedyś nim był. W przeciwnym wypadku dojdziemy do poziomu SEJMU IV RP Tam to dopiero jest liderów bez wyższego wykształcenia. I już dawno przestałem się dziwić, że ludzie po studiach zarabiają mniej niż byle robol. Chodzi o Polskę. Ciekawe dlaczego w Niemczech tego nie da się zauważyć. Tam Diplom Ing. to jest ktoś.
Idę spać, by liderować w robocie . No, chyba że dyro mnie zlideruje
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2007-09-10 01:56:29)
Drogi panie filipie (mam sie do Ciebie zwracać per pan ? 75 to domyślam się rocznik więc chyba wypadałoby BTW. Taki stary koń a bajki ogląda (oczywiście żart, piszę bo jeszcze potraktujesz serio i zwyzywasz mnie od fanów DB.))
[cytuj]oro piszesz, że jesteś aktywną i szybką w działaniu osobą, to właściwie dlaczego linku do swojej strony na tym forum nie podałeś w normalnej formie? Chociażby takiej anime-corner.ir.pl Przecież to nie wymagało wysiłku, aczkolwiek... No, cóż. [/quote]
Aczkolwiek, no cóż (+ pare inteligentnych słów) a czy takim wysiłkiem dla Ciebie było CTRL + C + CTRL + V ?? Jeśli tak, wybacz... obiecuję poprawę
[cytuj]Piszesz, że lubisz język angielski. A ja francuski i co z tego, skoro ani jednego napisy pod ten język nie stworzyłem. To tak samo jak ty pod angielski.[/quote]
Nie rozumiem tego zdania, w takim razie panie poligloto tworzysz napisy pod języki których nienawidzisz/nie lubisz? Jeśli tak, szacunek dla Ciebie, dla mnie fansubbing ma być w 100% przyjemnością a nie katuszą
[cytuj]. Chcesz być liderem. Hm... A co takiego jest w tobie, by poszły za tobą masy... tłumaczy, korektorów, koderów, oczywiście? Owczy pęd, czy co? Fajnie, że stworzyłeś nazwę grupy. Chociaż ja marzę, by wzorem niemców powstawały nazwy w ojczystym języku. Bo w przeciwieństwie do ciebie, jak i zapewne większości tu obecnych, ja wprost niecierpię mowy angielskiej. Jest dla mnie mdła i niewyraźna. Jak można lubić tenże sflegmaciały język?[/quote]
Ja chcę być liderem? Nie, ja chcę stworzyć grupę, wspólnotę w której liczy się zdanie każdego. Ty, jak mniemam z nicku wywodzisz się z czasów, kiedy istniał jeden lider zza wschodniej granicy i wszystkim żyło się lepiej. On też stworzył fajną nazwę, ZSSR Jeśli już czepiasz się nazwy, powstała na spontanie, Ty, jeśli masz chęć usiądź ze słownikiem PWN i stwórz grupę "Fantastyczni Fascynaci Futurystycznego Anime". Ładnie, składnie i po polsku. Rób co chcesz, teraz mamy demokrację i nie możesz mi zabronić zapożyczeń z "kapitalistycznego języka spekulantów "
[cytuj]Bardzo rozbawiła mnie wypowiedź ~DarkSan'a (19lat - pewno Maturę ma już za sobą), że chętnie podda się twojej krytyce. Dodam krytyce gimnazjalisty.[/quote]
Powiem Ci tak, zastanawiałem się czy jakiś frustrat przyczepi się do mojego wieku. Nie myliłem się, jesteś nim Ty, drogi filipie. Nawet nie wiesz jaką przyjemność mi tym sprawiłeś. Tak dla Twojej świadomości, za 1,5 roku piszę maturę. Magia? Druga sprawa, napisało do mnie już kilka osób i na pewno nie oleję ich przez jedną twoją wypowiedź. Bo ja jestem odpowiedzialny za to że zamieściłem to ogłoszenie, i za tych ludzi którzy się do mnie odezwali. Jestem prawie pewien że Ty w wieku 16 lat zlekceważyłbyś sprawę i poddał się. Nie wiek się liczy, drogi kolego a chęci i upór.
[cytuj]Ja już mam za sobą kilkadziesiąt i do tej pory nie jestem z nich zadowolony. [/quote]
Tak? Widzisz, z tego wynika że nie robisz napisów dla dobra ogółu i z przyjemności tylko dla wywyższania się na forum ile to już napisów zrobiłeś. Aczkolwiek, no cóż ...
[cytuj]Fajnie, że potrafisz stworzyć stronkę za pomocą programów wspomagających jej tworzenie lub wręcz kreujących jej wygląd. [/quote]
Kolejny przykład na to że nie wiesz o czym mówisz. Czy program "kreujący wygląd strony" ma ponad 1016 stron ? link Nie wydaję mi się. Przyznaję, strona jest prosta i nie ma żadnych bajerów, ale stworzyłem ją sam od podstaw. A to się chyba liczy, prawda?
Tyle, nie chcę już komentować kilku innych inwektyw w moim kierunku, napiszę tylko że nawet Twój wiek nie upoważnia Cię do nazywania mnie głupcem.
Wszystkim tym, którzy do mnie napisali bardzo dziękuję i obiecuję że dam z siebie wszystko abyśmy razem tworzyli bardzo dobre napisy do anime
Pozdrawiam
Tak się tylko zapytam - znasz podstawy technicznej strony fansubingu (formaty, obsługa programów - słowem, wszystko, co nie jest samą translacją)?
Kiedy zacząłem oglądać anime, też pomyślałem "Kurde, fajnie by było zrobić własne napisy" (oczywiście do Naruto ). Wtedy dopiero zorientowałem, że moją znajomość angielskiego nieco przeceniłem, do tego potrafię skonstruować jedynie niedoskonałe timingowo (nawet jak na ten format!) TMP.
Dlatego proponuję, byś najpierw poczytał to i owo (polecam poradnik Fansubera ze strony GTW + napisy.ovh.org), spróbował zrobić napisy do jakiegokolwiek odcinka anime i tym sposobem sprawdził, czy będzie ci się chciało tak harować (bądź zlecać komuś taką harówkę) przy każdym następnym odcinku
~Quithe, mogę tylko Ci odpowiedzieć ze jestem zagorzałym pisarzem amatorem i choć uczę się raczej w kierunku ścisłym to duchem jestem humanistą . Tak jak Angielski lubię od kilku lat to Język Polski kocham od urodzenia ale to przecież oczywiste (a przynajmniej to powinno być oczywiste )
Hmm... Skoro piszesz "Angielski" i "Język Polski" z dużej litery, to rzeczywiście przyda się korektor:) takie rzeczy wbijają dzieciom do głowy w podstawówce
No ale powodzenia, nowej grupie, mam nadzieję, że będzie co oglądać.
Zamierzacie tłumaczyć jakiś konkretny rodzaj (gatunek) anime czy cokolwiek?
@filip75 - ale ci młody pojechał
@rancorn - powodzenia, chociaż powtórzyłbym radę Sir_Ace'a: zrób najpierw jakieś napisy (a zrób w TMP, to do Nieba na pewno nie pójdziesz), czy hardka i zobacz, jak to wygląda (tak dla siebie). Szkoda by było zakładać grupę, żeby się rozpadła za miesiąc (oby nie).
Cóż, powodzenia! Nie tylko w formowaniu grupy, ale i w subach. Korektor zawsze się "Wam" przyda, bo jeszcze się taki nie urodził, żeby błędów nie robił. Na twoim miejscu, najpierw bym sprawdził, jak mi idzie tworzenie napisów, a potem formował grupę. Zawsze może się okazać, że jednak to nie jest dla Ciebie, czego Ci nie życzę.
Ostatnio edytowany przez ivelios (2007-09-10 17:11:26)
I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side
tak sobie wlasnie czytam i chyba wszystko juz zostalo powiedziane. Co prawda do tej pory, jak sie grupa oglaszala, to miala troche wiecej osob niz 1 , ale co tam. Z jednej strony zycze powodzenia, bo wiem, ze ci sie przyda. Moim zdaniem, to mimo wszystko zamiast od razu zabierac sie za tworzenie grupy, lepiej na zdrowie by ci wyszlo dolaczenie do jakiejs juz istniejace i zobaczenie co i jak dziala. Chociaz jak to sie mowi, jak ktos jest inteligenty, to wszystkiego sie nauczy, a softsubing do jakichs nadmiernie wymagajacych nie nalezy.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]